İçeriğe atla

Takım elbise

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ABD başkanı Barack Obama batı tarzı iş elbisesi giyiyor.
Bir takım elbisenin ceket kısmı

Takım elbise (aynı zamanda salon kıyafeti veya iş kıyafeti olarak da bilinir), bir frak gömleği veya tişört, takım elbise ceketi ve pantolonundan oluşan bir takım erkek giyim setidir. Eşit tekstil olduğunda ve yakalı bir gömlek, kravat ve elbise ayakkabı ile giyildiğinde, geleneksel olarak Batı kıyafet kurallarında gayriresmî olarak kabul edilir. Salon takımı 19. yüzyılda gündelik sporlar ve İngiltere'de ülke kıyafetleri olarak ortaya çıktı. 20. yüzyılın başlarındaki siyah kadın kıyafeti ceketini normal ofis gündelik kıyafeti olarak değiştirdikten sonra, koyu renkli, koyu renkli bir elbise profesyonel durumlar için iş kıyafeti olarak bilinir.[1]

Takımlar farklı tasarım ve yapılarda sunulmaktadır. Kesilmiş ve kumaş, iki veya üç parçalı, tek veya çift göğüslü, çeşitli aksesuarlara ek olarak değişebilir. İki parçalı bir takım elbise bir ceket ve pantolonlara sahiptir, üç parçalı bir takım elbise bir yelek ekler. Şapka, trilbi, fötr şapka, fıskiye veya düz şapka gibi yaygın bir aksesuardır. 1960'lı yıllara kadar Batı kültüründe şapkalar her zaman tüm erkek kıyafetleriyle giyilirdi. Diğer aksesuarlar mendil, pantolon askısı veya kemer, saat ve takılardır.[2] Dikkate değer diğer takım elbiseleri, stresemann ve smokin idi.

Başlangıçta, takım elbise her zaman müşterinin seçtiği kumaştan özel olarak yapılır. Bunlar şimdi konfeksiyon elbise olarak bilinir, ölçülere, zevklere ve stil tercihlerine göre yapılır. 1960'lardan bu yana çoğu elbise seri üretime hazır giyimdir.

Tarihçe

Takım elbisenin kökenleri, İngiliz Kralı II. Charles tarafından 17. yüzyılda oluşturulan basitleştirilmiş, terzilik standardına dayanıyor. Uzun bir ceket, bir yelek, bir kravat, bir peruk, dizlik (pantolon) ve bir şapka içermekteydi. Jan Steen, Yaşlı Pieter Bruegel ve Hollanda Altın Çağı'nın diğer ressamlarının resimleri, böyle bir düzenlemenin Batı Avrupa'nın tamamında olmasa bile Hollanda'da zaten kullanıldığını ortaya koyuyor.

18. yüzyılın sonlarındaki Büyük Erkek Feragatiyle kurulan mevcut stiller, özenle işlenmiş ve mücevherlerle süslenmiş resmi kıyafetleri keskin bir şekilde İngiliz Vekilliği döneminin daha basit kıyafetlerine dönüştürdü ve bu kıyafet, yavaş yavaş Viktorya döneminin katı resmiyetine dönüştü. 19. yüzyılın sonlarında, daha fazla konfor arayışı, kuralların gevşetilmesiyle modern salon takımlarının ortaya çıkmasına neden oldu.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2019. 
  2. ^ https://www.inlondonmagazine.com/article/the-history-of-the-suit []

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kilt</span>

Kilt, İskoç erkeklerinin giydiği etek.

<span class="mw-page-title-main">Etek</span> bedenin belden aşağısına giyilen ve genellikle kadınlar için olan giysi

Etek, belden sarkan ve bacakların tamamını veya kısmen kaplayan boru veya koni şeklinde bir giysi. Kısa, uzun, deri, pileli gibi birçok çeşidi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Uçuş giysisi</span>

Uçuş giysisi, aslında bir tür elbisedir. Askeri uçaklar,planörler ve helikopterlerde uçarken giyilir. Bu elbiseler genellikle, sıcağa dayanıklı maddelerden yapılır. Ayrıca pratik kullanım olanağı sağlaması için cepleri bol ve yanmaya dayanıklı olarak üretilir. Görünüşü itibarı ile bir tulumu andırır. Askeri bir uçuş giysisinin üzerinde rütbe işaretleri vardır. Yakın temas, indirme, arama, kurtarma, yakalama gibi durumlarda da kullanılabilen bir nevi savaş üniformasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Okul üniforması</span> bir eğitim kurumunda öğrenciler tarafından giyilen üniforma

Okul üniforması, bir okul veya başka bir eğitim kurumundaki öğrenciler tarafından giyilen bir üniformadır. Okul üniformalarının amacı öğrenciler arasında eşitliği sağlamak olup çeşitli ülkelerde ilk ve orta dereceli okullarda yaygındır.

<span class="mw-page-title-main">Frak</span>

Frak, erkeklerin resmî törenlerde giydikleri siyah renkli, uzun etekli ve eteğinin arkası bele değin yırtmaçlı ceketle bir pantolondan oluşan takım giysi. Bir zamanlar TBMM Başkanlarının giydiği beyaz papyonlu, beyaz yelekli, ceketinin arkası uzun olan kıyafet. Meclis içtüzüğünde yapılan değişiklikle TBMM Başkanı'nın giyme zorunluluğunu kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Elbise</span> insanların vücudunu örtmek için kullandığı, farklı malzemelerden yapılabilen bir ihtiyaçtır.

Elbise insanların üzerlerine giymiş oldukları, genellikle kumaştan yapılan parçadır.

Askısız elbise üst, omuz askısı veya diğer görünür destek vasıtaları olmadan üst gövdenin etrafına yerleştirilen bir giysidir. Genellikle iç korse ve / veya sutyen ile desteklenir, korse sıkılığı elbisenin kaymasını önler.

<span class="mw-page-title-main">Tam elbise üniforma</span>

Tam elbise üniforma veya geçit töreni elbise üniforması, Batı kıyafet kodlarından biridir. Kıyafet kodu'na askeriyye, polis, itfaiye, askerî tören, geçit töreni, resmi törenler, evlilik ve cenaze gibi özel etkinlik kıyafetleri aittir. Ayrıca resepsiyonlarda resmi üniforma hizmetleri için kullanılan üniformalar da dahildir. Tam kıyafet üniformaları tipik olarak tam boyut ve madalya amblemleri içerir. Tasarımlar alay veya hizmet şubesine bağlı olabilir. Batı kıyafet kodlarında, tam kıyafet forması, gece kıyafeti için sivil frak veya gündüz kıyafeti için resmi gün elbisesine alternatiftir. Tam elbise üniforma resmi üniformadır, ardından karışık elbise üniforma gelir.

<span class="mw-page-title-main">İş kıyafeti</span>

İş kıyafetleri, Batı kıyafet kodlarından biri olan gayriresmî kıyafetler, erkekler için takım elbise ve gömlekleri, kadınlar için kokteyl elbisesi veya pantolondur. Formalite ölçeğinde yarı resmî kıyafetten daha az resmîdir, ancak gündelik kıyafetten daha resmî olarak kabul edilir. Bu nedenle, gayriresmî iş kıyafeti veya akıllı gündelik kıyafetler gibi gündelik kıyafetler ile karıştırılmamalı, ancak bazı insanlar gayriresmî kıyafetlere sadece gündeliklerin aksine "resmî" olarak atıfta bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Batı kıyafet kodları</span>

Batı kıyafet kodları, Batı kültüründe farklı kıyafetlerin bulunduğu kıyafet kodu türleridir. Sınıflandırmalar geleneksel olarak resmi kıyafet, yarı resmi kıyafet ve iş kıyafeti olarak ayrılır. İlk ikisi bazen gündüz ve gece kıyafetlerine de ayrılır. Bu seviyenin altındaki herhangi bir şey gündelik giyim olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Askerî üniforma</span>

Askerî üniforma, çeşitli ülkelerin askeriye kuvvetleri üyeleri ve yarı askerîler tarafından giyilen standart bir giysi türüdür.

<i>Business Casual</i>

Business Casual, belirsiz bir şekilde tanımlanan bir Batı kıyafet kodları'ndan biridir. Genellikle gündelik giyim olarak kabul edilir, iş kıyafeti olarak takım elbise içerir. Daha çok beyaz yakalı işçi'ler için benimsenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Smart casual</span> belirsiz bir şekilde tanımlanmış Batı kıyafet kodu

Smart Casual, belirsiz bir şekilde tanımlanmış bir Batı kıyafet kodları'ndan biridir. Genellikle gündelik giyim olarak kabul edilir, iş kıyafeti olarak takım elbise içerir. 20. yüzyılda bir kıyafet kodu olarak oluşturuldu. Genellikle farklı renkte bir salon takımı ve daha rahat bir kumaş ile, şık kombin oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Takım elbise ceketi</span>

Takım elbise ceketi, takım elbise bileşeni olan ceket türüdür. Açık kısma yakalı ve düğmeli paçalı dış giyimdir. Klasik bir erkek takımının üst kısmı olarak hizmet eder. Frak gömleği, kravat, fular, papyon ile giyilir. Ceketin klapaları çentikli, sivri uçlu veya şal olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Frak gömleği</span>

Frak gömleği takım elbise bileşeni olan gömlek türüdür. Önde tam boy açıklıklı ve yakalı bir giysidir. düğmeler veya gömlek saplamaları kullanılarak sabitlenir. Bir frak gömleği normalde dokuma kumaştan yapılır ve genellikle bir kravat, ceket, takım elbise ceketi veya resmi kıyafetle birlikte verilir.

<span class="mw-page-title-main">Resmî pantolon</span>

Resmi pantolon Batı kıyafet kodları'na ait olan pantolon türüdür. Öncelikle resmi gün elbisesi veya yarı resmî kıyafet eşdeğeri olan takım elbise ile ilişkilidir. Geleneksel olarak ipek, yün, kamgarn, dimi, melton kumaş'dan yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Tatar ulusal kıyafeti</span> Geleneksel Kıfayet

Kırım Tatar ulusal kıyafeti, Kırım Tatarlarının geleneksel giysisidir.

2022 Akdeniz Oyunları'nda karate Erkekler 60 kg müsabakaları 26 Haziran 2022 tarihleri arasında Cezayir'in Vahran kentinde düzenlenmiştir.

2022 Akdeniz Oyunları'nda karate Erkekler 75 kg müsabakaları 26 Haziran 2022 tarihleri arasında Cezayir'in Vahran kentinde düzenlenmiştir.

2022 Akdeniz Oyunları'nda karate Kadınlar 61 kg müsabakaları 26 Haziran 2022 tarihleri arasında Cezayir'in Vahran kentinde düzenlenmiştir.