İçeriğe atla

Taiwu

Taiwu
Kuzey Vey imparatoru
Hüküm süresi27 Aralık MS 423-11 Mart MS 452
Önce gelenMingyuan
Sonra gelenTuoba Yu
DoğumMS 408
Ölüm11 Mart MS 452
HanedanKuzey Vey

Taiwu (Çince: 魏太武帝; pinyin: Wèi Tàiwǔ Dì; MS 408-11 Mart MS 452), Çin'de Kuzey Vey Hanedanı'nın üçüncü imparatorudur. Saltanatı MS 423'ten MS 452 yılında ölümüne kadar sürmüştür.[1]

Taiwu, genellikle yetenekli bir hükümdar olarak kabul edildi ve saltanatı sırasında, Kuzey Vey topraklarını kabaca iki katına çıktı ve tüm kuzey Çin'i birleştirerek On Altı Krallık dönemini sona erdirdi ve Liu Song ile birlikte Güney-Kuzey Hanedanları dönemini başlattı. Dindar bir Taocu olup şansölyesi Cui Hao'nun etkisi altındaydı ve MS 444'te Cui Hao'nun önerisi üzerine ve Budistlerin Gai Wu'nun isyanını desteklediğine inanarak, ölüm cezası yoluyla Budizm'in kaldırılmasını emretti. Bu, Çin Budizmi için Wu'nun Üç Felaketi'nin ilkiydi. Saltanatının sonlarında, saltanatı acımasız olmaya başladı ve halkı da Liu Song'a karşı aralıksız savaşları tarafından yıprandı. MS 452'de, oğlu Tuoba Yu'yu tahta geçiren ama ardından Tuoba Yu'yu da öldüren hadım Zong Ai tarafından öldürüldü. Diğer yetkililer Zong'u devirdi ve İmparator Taiwu'nun torunu Tuoba Jun'u İmparator Wencheng olarak tahta geçirdi.

Kaynakça

Ek okuma

Taiwu
Resmî unvanlar
Önce gelen:
Mingyuan
Kuzey Vey imparatoru
MS 423-452
Sonra gelen:
Tuoba Yu

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Beş Hu On Altı Krallık</span>

Beş Hu On Altı Krallık dönemi, Çin tarihinde 304'te Hun kökenli olan Liu Yuan 'ın Han Zhao’u kurmasıyla başlayarak Siyenpiler Toba kolundan gelen Kuzey Vey 'nin Kuzey Çin'i birleştirmesiyle biten bir dönem.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Vey</span> Kuzey Çinde kurulmuş bir Türk devleti

Vey veya başka tarihsel kaynaklara göre
Kuzey Vey
Toba Vey
Yuan Vey olarak da bilinir. Hanedanlık, Siyenpiler'in Toba (Tabgaç) klanı tarafından kuruldu. Kuzey ve Güney hanedanları döneminde 386'dan 535'e kadar Kuzey Çin'i yöneten ilk hanedandır. "Siyasi kargaşa ve yoğun sosyal ve kültürel değişim çağının bir parçası" olarak tanımlanan Kuzey Vey hanedanı, özellikle 439'da Kuzey Çin'i birleştirmesi, kaotik On Altı Krallık dönemini sona erdirmesi ve 485'teki reformlarla kırsal alan üzerindeki emperyal kontrolü güçlendirmesiyle dikkat çekmektedir. Kuzey Vey, kendilerini Çin kültürünün gerçek savunucuları olarak gören Güney hanedanlarının yazarları tarafından "Örgülü Barbarlar" olarak anılıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Güney-Kuzey Hanedanları</span>

Güney-Kuzey Hanedanları dönemi, Çin tarihinde 420'de Çin'in güneyinde Liu Song hanedanının Doğu Jin Hanedanı 'nın yerini almasıyla başlayarak 589'de Siyenpilerin (Sien-pi) Puliuru boyuna mensup olan Yang Jian 'nın Sui'yi kurmasına kadarki bir dönem. Güney ve kuzey kesimlerinde ayrı hanedanların bulunduğu için bu ad verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Liu Song Hanedanı</span>

Liu Song Hanedanı, Çin'in Güney-Kuzey Hanedanları döneminde MS 420-479 yılları arasında var olan bir devletti. Devlet, doğu ve güney Çin'de yer almakta olup güney hanedanlıklarının ilkiydi.

<span class="mw-page-title-main">Güney Qi Hanedanı</span>

Güney Qi Hanedanı, Çin'in Güney-Kuzey Hanedanları döneminde MS 479-502 yılları arasında var olan bir devletti. Devlet, doğu ve güney Çin'de yer almakta olup güney hanedanlıklarının ikincisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Vey</span>

Doğu Vey, Çin'in Güney-Kuzey Hanedanları döneminde MS 534-550 yılları arasında var olan bir devletti. Devlet, Doğu Çin'de yer almakta olup kuzey hanedanlıklarından biriydi.

Kuzey Wei (Tabgaç) İmparatoru Mingyuan ( 魏明元帝), Çince adı Tuoba Si (拓拔嗣),Ardıç Kağan (𐰺𐰑𐰲:𐰴𐰍𐰣), Siyenpi adı Mumo (木末), Siyenpi liderliğindeki Kuzey Wei (Tabgaç) hanedanının bir imparatoruydu. O, kurucu imparator İmparator Daowu'nun en büyük oğluydu. Onun saltanatı sırasında, Kuzey Wei'nin toprakları, ne babasının saltanatı ne de oğlu İmparator Taiwu'nun saltanatı sırasında olduğu kadar genişlemedi, ancak devletin kuzey Çin üzerinde istikrar kazanmasına yardımcı oldu ve tavsiyelerini dinlemek ve nihai kararları almak için önemli emperyal yetkililerle görüşme geleneğini başlattı.Genellikle tarihçiler tarafından akıllı ve rasyonel bir hükümdar olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Cao Pi</span>

Cao Pi, Çin'de Wei Hanedanı'nın kurucusu ve ilk imparatorudur. Saltanatı MS 220'den MS 226 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Sun Hao</span>

Sun Hao, Çin'de Wu Hanedanı'nın dördüncü ve son imparatorudur. Saltanatı MS 264'ten MS 280 yılına kadar sürmüştür.

Zong Ai (; ?-452), 452'de İmparator Taiwu'ya suikast düzenleyip oğlu Tuoba Yu'yu imparator yaptıktan sonra Xianbei liderliğindeki Çin Kuzey Wei hanedanlığında kısa süreliğine büyük iktidara gelen bir hadım hizmetkardı.

<span class="mw-page-title-main">Shi Le</span>

Shi Le, Çin'de Beş Hu On Altı Krallık döneminde Hiung-nu önderliğindeki Sonraki Chao'nun kurucusu ve ilk imparatorudur. Saltanatı MS 330'dan MS 333 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

Helian Chang, Çin'de Beş Hu On Altı Krallık döneminde Hiung-nu önderliğindeki Xia'nın ikinci imparatorudur. Saltanatı MS 425'ten MS 428 yılına kadar sürmüştür.

Helian Ding, Çin'de Beş Hu On Altı Krallık döneminde Hiung-nu önderliğindeki Xia'nın üçüncü ve son imparatorudur. Saltanatı MS 428'den MS 431 yılına kadar sürmüştür.

Juqu Mujian, Çin'de Beş Hu On Altı Krallık döneminde Hiung-nu önderliğindeki Kuzey Liang'ın üçüncü hükümdarıdır. Saltanatı MS 433'ten MS 439 yılına kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Zhongzong (Tang)</span>

Zhongzong veya asıl adıyla Li Xian (李顯), Çin'de Tang Hanedanı'nın dördüncü imparatorudur. Saltanatı ilk önce MS 684 yılında ve daha sonra MS 705'ten MS 710 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Ruizong (Tang)</span>

Ruizong veya asıl adıyla Li Dan (李旦), Çin'de Tang Hanedanı'nın beşinci imparatorudur. Saltanatı ilk önce MS 684-690 yılları arasında ve daha sonra MS 710'dan MS 712 yılına kadar sürmüştür.

Tuoba Yu, Çin'de Kuzey Vey Hanedanı'nın dördüncü imparatorudur. Saltanatı MS MS 452 yılında ölümüne kadar yalnızca birkaç ay sürmüştür.

Wencheng, Çin'de Kuzey Vey Hanedanı'nın dördüncü imparatorudur. Saltanatı MS 452'den MS 465 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Xiaowen (Kuzey Vey)</span>

Xiaowen, Çin'de Kuzey Vey Hanedanı'nın altıncı imparatorudur. Saltanatı MS 471'den MS 499 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

Boling Cui Klanı (博陵崔氏) Han Hanedanlığı'ndan Beş Hanedanlık ve On Krallık döneminin sonuna kadar siyasi olarak aktif olan soylu bir Çin klanıydı. Qinghe'nin Cui klanı ile aynı soyu paylaşıyorlardı. Bu klanın kurucu babası Cui Zhongmou (崔仲牟), Qinghe Cui klanının kurucu babası Cui Ye'nin (崔業) küçük kardeşiydi. Babaları Jizi (季子), bu iki klanın ortak atasıydı.