İçeriğe atla

Taiko

Taiko davulları

Taiko, Geleneksel Japon savaş davullarına verilen isimdir. Savaşlarda askerlerin moralini yüksek tutmak ve aynı zamanda ordu safları arasındaki iletişimi sağlamak için kullanılırlardı. Davulların günümüzdeki işlevi tümüyle sanatsaldır. Davulların çalınma biçimi çok büyük oranda mukavemet ve atletizm gerektirir. Turne öncesi her taiko grup üyesinin günlük çalışmasına ek olarak yarım maraton (22 km) koştuğu bilinmektedir. "KODO" ve "OndekoZa" grupları dünyaca ünlüdür. 1999 Gölcük depremi sonrasında KODO grubu 2000 yılında Türkiye`ye gelerek İstanbul ve Ankara'da destek konserleri vermiştir.

Taiko, köken olarak tekvando, karate, judo gibi bir savaş sanatıdır (martial art). Davullar "bachi" adı verilen davulun boyutlarına göre uzunluğu ve kalınlığı değişen sopalar ile çalınır. Kullanılan ağacın cinsi (meşe, akçaağaç, gürgen) davuldan elde edilen sesi büyük oranda etkilediğinden her grup kendi içinde çalınacak şarkının niteliğine göre bir bachi standardı belirler.

Taiko bestelerinde ana ritmi oluşturan motif göreceli olarak basit, zaman ölçüsü (time signature) çoğunlukla düz karakterdedir. Taiko davulları temelinde üç ana ritim içerir: [1] Kalp atışını simgeleyen, çift vuruşlu "Do-Ko". [2] Koşan bir atı simgeleyen "Do-Ko-Don" [3] Festival ritmi olarak bilinen "Don-Do-Ko-Don-Don". Her şarkının melodisi bu üç ana ritm üzerinde 4, 8 ve 10`un katlarını içeren vuruşlar ile örülür. Geleneksel bestelerde her şey önceden kurgulanmıştır ve doğaçlamaya yer verilmez. Özellikle Amerika kökenli günümüzdeki taiko grupları, bu geleneksel kısıtlamayı kendi bestelerinde doğaçlamaya büyük oranda yer vererek kaldırmışlardır.

Geleneksel haliyle taiko yazılı bir notasyona sahip değildir. Besteler kulaktan kulaga "kuchishowa" adı verilen sozlu notasyon gelenegi ile öğretilir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Swing (müzik)</span>

Swing 1930'lu yıllarda ortaya çıkan caz akımı. 20. yüzyılın en popüler caz hareketlerinden biri.

<span class="mw-page-title-main">Pink Floyd</span>

Pink Floyd, 1965'te Londra'da kurulan İngiliz progresif/psikedelik rock müzik grubu. Felsefî şarkı sözleri, yenilikçi albüm kapakları, etkileyici-girift sahne şovları ile Pink Floyd, dünya çapında başarıya ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Davul</span> vurmalı çalgı

Davul, bilinen en eski vurmalı çalgılardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Queen</span> 1970 yılında kurulmuş Britanyalı rock grubu

Queen, 1970 yılında Londra'da kurulmuş İngiliz rock grubu. Grup üyeleri Freddie Mercury, Brian May, Roger Taylor ve John Deacon'dır (bas). İlk çalışmaları progresif rock, hard rock ve heavy metal izleri taşıyordu ama grup zaman içinde daha geleneksel ve radyoda çalınmaya uygun rock tarzına yöneldi, arena rock ve pop rock tarzlarında da eserler verdi.

<span class="mw-page-title-main">Steve Harris</span>

Steve Harris, Iron Maiden grubunun kurucusu, bas gitaristi, geri vokalisti ve baş bestecisidir. Ayrıca stüdyo kayıtlarında zaman zaman klavye de çalar. Grubu 1975 yılında kurmuştur. Dave Murray ile birlikte grubun ilk albümünde yer alan kadroda değişmeyen iki elemandan biridir. Bas gitar çalmayı kendi kendine öğrenmiştir. Kendisi fanatik bir West Ham United taraftarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pilli Bebek (müzik grubu)</span> Türk rock grubu

Pilli Bebek, 1993'te Ankara'da kurulan Türk rock grubudur. Varlığını 1993'ten beri aralıksız sürdüren grup, 42 şehirde, toplam 1600’den fazla canlı performans gerçekleştirmiştir. Heavy Metal'den Türk Sanat Müziği'ne, Kuzey Avrupa rockından Latin müziğine kadar birçok türden etkilenirken, köklerini denizcilik tarihiyle aynı dönemlere dayandıran, klasik dönemde isimlendirilmiş ve halen Venedikli gondolcuların serbest form ve melodik yapılarıyla uyguladıkları Barkarol tarzını kavramsal olarak kendilerine yakın bulmuş, müziklerini de böyle tanımlamışlardır.

<i>The Final Cut</i> Music Album

Roger Waters'ın Pink Floyd ile yaptığı son albüm. Klasik kadrodan Rick Wright bu albümde yer almamıştır. Nick Mason ise "Two Suns In The Sunset" şarkısında bateri çalmamıştır. Albüm sırasında Waters ve Gilmour arasında büyük fikir ayrılıkları çıkmıştır. Gilmour'un da albüme katkısı "Not Now John"'da vokal ve bazı şarkılarda duyulabilen klasik gitar çalışıydı.

<i>Atom Heart Mother</i> Pink Floydun 1970 yapımı stüdyo albümü

Pink Floyd'un 1970 yılında Ron Geesin ile yaptığı senfonik rock albümü. Aslında "The Amazing Pudding" olarak adlandırılacak albümün adını bir gazete haberinden almıştır. Albümdeki If adlı şarkıyı grup sadece bir kere 1970'te BBC Show'da çaldı. "Atom Heart Mother" ve "Alan's Psychedelic Breakfast" gibi uzun kompozisyonlar yanında grup üyelerinin Mason dışındaki her biri kendi bestelerini albüme koymuştur. albüm İngiltere'de birinciliğe kadar çıksa da grup elemanları tarafından en beğenilmeyen çalışma olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Navaholar</span>

Navaho, Amerika Birleşik Devletleri'nin Arizona, New Mexico ve Utah eyaletlerinde yaşayan ve Navahoca konuşan Atabaskların Güney Atabaskları grubundan olan bir Kızılderili halkıdır. Üç yüz binlik nüfuslarıyla ABD'deki federal olarak tanınan en büyük yerli halktır. En yakın akrabaları Apaçiler ile birlikte Güney Atabaskları adı altında toplanırlar.

Perküsyon veya vurmalı çalgı; bagetle, elle veya benzer başka bir çalgıyla vurma, sürtme veya ovma yoluyla ses çıkaran çalgı türüdür. Vurmalı çalgıların insan sesinden sonra en eski çalgı türü olduğu düşünülmektedir.

Caz, ilk kez ABD'nin güney eyaletlerinde, 1900'lerin başında gelişmeye başlamış bir Afro-Amerikan müzik türüdür. 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında New Orleans, Louisiana'daki Afrikalı-Amerikalı topluluklarda ortaya çıktı. Caz müziği, mavi notalar, senkop, swing, çoklu ritim, atışma ve doğaçlama tekniklerini kullanır; Afrikalı-Amerikalı ve Batı müziği tekniklerinin harmanlanmasıdır. Bu müziğin dünya ile tanışması ise 1917 yılında Dixieland Jazz Band'in ilk plaklarının piyasaya çıkmasıyla olmuştur. 1920 ile 1930'larda popülerliğinin artmasıyla başta ABD olmak üzere tüm dünya genelinde Caz Çağı yaşanmıştır. Caz yalnızca geçmişte değil, bugün dahi çok sevilen ve ünü gün geçtikçe artan müzik türlerinden biridir. 1920'lerin Caz Çağı'ndan bu yana, geleneksel müzik ve popüler müzikte önemli bir müzikal ifade biçimi olarak kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vals</span>

Vals, 3/4 zamanlı bir Avusturya dansıdır. En belirgin özelliği, çiftlerin birbirine sıkıca tutunup bir nokta çevresinde dönerek dans etmeleridir.

<span class="mw-page-title-main">Süvari</span> At sırtında savaşan birlikler

Süvari, tekil bir atlı asker veya bu atlı askerlerin oluşturduğu birlikleri kapsayan askerî sınıf. Geçmişte daha çok ani baskınlarda ve vurucu saldırılarda kullanılırdı. Sözcüğün kökeni Farsça سوار suvâr = at kelimesinden gelir.

<i>Portrait of an American Family</i> Bir Amerikan Aile portresi

Portrait of an American Family, Amerikalı rock grubu Marilyn Manson'ın ilk stüdyo albümü. Nothing ve Interscope Records tarafından ABD'de 19 Temmuz 1994'te yayınlandı. Yapımcılığını Nine Inch Nails'ten Trent Reznor üstlendi. Albüm, seri katil Charles Manson'ın kendi grubuna bir gönderme olarak önce The Manson Family Album olarak adlandırılmıştı ancak piyasaya verilmeden önce adı değiştirildi.

Laz müziği, Laz halkının geleneksel müziğine verilen addır. Laz müziği, Kolhis'den günümüze değin ulaşan süreç içinde birçok kültürden ve medeniyetten etkilenerek çeşitlilik kazanmıştır. Laz müziği, temelde insan sesine dayanır. Günümüz Laz müziğini coğrafî olarak Gürcistan (Kafkasya) ve Türkiye olarak iki kısımda incelemek mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Beste</span> müzik notasyonu kullanılarak yazılmış veya icra sırasında kaydedilmiş müzik yapıtı

Beste, müzik notasyonu kullanılarak yazılmış veya icra sırasında kaydedilmiş müzik yapıtı. Vokal veya enstrümantal olabilir.

<i>Şamisen</i>

Şamisen ya da sangen, baçi adı verilen bir mızrap ile çalınan üç telli bir Japon çalgısıdır. 16. yüzyılda güney Japonya'da doğmuştur. Şamisenler çeşitli biçimlerde üretilirler ve genelde teatral çalışmalarda kullanılırlar.

<i>Bunraku</i> Geleneksel Japon kukla tiyatrosu

Bunraku , 1684 yılında Japonya'nın Osaka kentinde doğmuş geleneksel Japon kukla tiyatrosu türüdür. Ningyo coruri olarak da adlandırılır. Bu ad şamisen çalımı ve gösteri metninin okunmasını kapsayan coruri / joruri müziği ve Japoncada kukla anlamına gelen ningyo sözcüklerinin birleşmesinden türetilmiştir. Bunrakuda şamisenin yerine nadiren de olsa taiko davulu denen bir tür tamtam da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kaderin Gücü</span>

Kaderin Gücü, İtalyan besteci Giuseppe Verdi tarafından hazırlanmış 4 perdelik bir opera eseridir. Eserin librettosu 1835 de İspanyol "Rivas Dükü Ángel de Saavedra" nın Don Álvaro, o La fuerza del sino adlı oyunu ve Friedrich Schiller'in "Wallensteins Lager" adlı oyunundan uyarlanarak "Francesco Maria Piave" tarafından yazılmıştır.

Jit, popüler Zimbabve dans müziği tarzıdır. Hızlı bir ritmi, davullarda çalınan ve bir gitar eşliğinde icra edilen bir tarzı vardır. Jit, yerel chimurenga müziği, Kongo rumbası ve Tanzanya gitar tarzları gibi birçok farklı faktörden etkilenerek evrim geçirmiştir.