İçeriğe atla

Tahsin Siret Bey

Tahsin Siret Bey
Doğum1874
Diyarbakır, Osmanlı Devleti
Ölüm1937
Kadıköy, İstanbul, Türkiye
Defin yeriKaracaahmet Mezarlığı, İstanbul
MilliyetTürk
MeslekRessam

Tahsin Siret Bey (1874, Diyarbakır - 1937, İstanbul), Türk ressamdır.

Hayatı

1874 yılında Diyarbakır'da doğan Tahsin Siret Bey, ilk ve ortaokulu burada okudu. Askeri lisede eğitim görmek için İstanbul'a gitti ve 1895 yılında harp okulunun süvari sınıfından mezun olmuştur. Kuleli Askeri Lisesi'nde eğitim görürken resim konusundaki eğilim ve çalışmalarını sürdürmüş ve bu alandaki yeteneği ile Osman Nuri Paşa'nın takdirini kazanmıştır.[1] Harbiye'deyken Hoca Ali Rıza Bey'in gözetimi altında resme devam etmiştir.[1] Daha sonra İstanbul'da Harbiye Nezareti'nin harita şubesine tayin edildi. 1902'de bir müddet Sanayi-i Nefise Mektebi'ne devam etti. 1906'da yüzbaşı ve 1914'te binbaşı olarak Erkan-ı Harbiye'yi Umumiye Resimhanesi'nde görev yaptı. I. Dünya Savaşı sırasında hastalanmış ve 1919'da emekliye ayrılmıştır. Bundan sonra Beyoğlu'nda Musevi mektebinde resim dersi vermiş ve Seyri Sefain İdaresi Resimhanesi'nde çalışmıştır. 1937'de Kadıköy'deki evinde ölmüş ve Karaca Ahmet Mezarlığı'na defnedilmiştir.[2]

Çalışmalarından örnekler

Kaynakça

Özel
  1. ^ a b İrgin 2013, s. 25.
  2. ^ İrgin 2013, s. 26.
  3. ^ İrgin 2013, s. 40.
  4. ^ İrgin 2013, s. 85.
  5. ^ İrgin 2013, s. 107.
Genel
  • İrgin, Süleyman (2013). DİYARBAKIRLI RESSAM TAHSİN SİRET BEY. Hatay. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Neoklasisizm</span> Antik Yunan ve Antik Romanın "klasik" sanat ve kültüründen ilham alan sanat hareketleri

Neoklasisizm, Antik Yunan ve Antik Roma dönemine ait tarzların yeniden canlandırılmasıyla ortaya çıkan bir akımdır. Bu akımın en önemli özelliklerinden biri önceki dönemlerdeki Barok ve Rokoko sanatındaki aşırı süslemeciliğe duyulan tepkinin ortaya konulmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sanâyi-i Nefîse Mektebi</span> Osmanlı güzel sanatlar yüksek okulu

Sanayi-i Nefise Mektebi, güzel sanatlar alanında eğitim vermek üzere II. Abdülhamit döneminde İstanbul’da 1882’de kurulmuş bir yüksekokuldur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Deniz Müzesi</span>

İstanbul Deniz Müzesi, Türkiye'nin denizcilik alanında en büyük müzesidir, içerdiği koleksiyon çeşitliliği açısından dünyanın sayılı müzelerinden biridir. Koleksiyonunda yaklaşık 20.000 adet eser bulunmaktadır. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı olan İstanbul Deniz Müzesi Türkiye'de kurulan ilk askeri müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Avni Lifij</span> Çerkes asıllı Türk vatandaşı ressam

Hüseyin Avni Lifij, Çerkes asıllı Türk vatandaşı ressam.

<span class="mw-page-title-main">Ressam Halil Paşa</span>

Halil Paşa, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Şeker Ahmet Paşa</span> Osmanlı ressamı, asker ve bürokrat

Şeker Ahmet Paşa, Osmanlı ressamı, asker ve bürokrat. Asıl adı Ahmet Ali'dir.

Elif Naci, Türk ressam, yazar ve müzeci. D Grubu'nun kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Tollu</span>

Cemal Sait Tollu, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Feyhaman Duran</span> Türk ressam ve hattat

Feyhaman Duran, Türk ressam ve hattat. Türk Resim Sanatı'nda, portre sanatının ilk ve en önemli temsilcisi sayılır. 1914 Çallı Kuşağı ressamlarındandır. Özellikle Atatürk ve İnönü portreleriyle ünlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hikmet Onat</span> Türk ressam

Hikmet Onat, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Nazmi Ziya Güran</span> Türk ressam ve sanat eğitimcisi

Nazmi Ziya Güran, Türk ressam ve sanat eğitimcisi.

<span class="mw-page-title-main">Hoca Ali Rıza</span> Türk ressam

Hoca Ali Rıza, Türk ressam. Asker Ressam Kuşağı’nın bir üyesi olan Hoca Ali Rıza, 1914 Kuşağı ressamlarının hocası olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Asker Ressamlar</span> Türk ressam grubu

Asker Ressamlar, Türk resminde bir döneme adını vermiş, askerî okullarda yetişmiş ressamlar grubu. Batı anlayışında Türk resim sanatının temelleri, III Selim döneminde ilk kez resim derslerinin verilmeye başlandığı, 1795'te açılan Mühendishane-i Beri-i Hümâyun'da atıldı.

<span class="mw-page-title-main">Osman Nuri Paşa (ressam)</span>

Osman Nuri, Türk ressam. Doğum ve ölüm tarihleri kesin olarak bilinmemekle beraber, sanatçının İstanbul'da doğduğu ve öğrenimini burada yaptığı bilinmektedir. "Mirat-ı Mektebi Harbiye" nin 279. sahifesindeki bilgiler bunu doğrulamaktadır. İstanbul Sultanahmetli olduğu da burada kaynaklıdır. 1857'de Harbiye dördüncü sınıfında iken Sultan Abdülmecid ve Sultan Abdülaziz'e yaver ve ressam olarak saraya alındığı da buradan öğrenilmektedir. Bu görevinde miralaylığa (Albay) kadar yükselen sanatçı bundan sonra mirliva (Tuğgeneral) rütbesi ile Harbiye ve Kuleli resim öğretmenliğine atandı. Osman Nuri Paşa, Türk resinde ilk kez kahramanlık içeren bir konuda eser veren sanatçıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Ziya Akbulut</span> Türk asker, ressam ve hattat

Ahmet Ziya Akbulut, Türk ressam ve hattat.

<span class="mw-page-title-main">Muhittin Sebati</span>

Muhittin Sebati Türk ressam ve heykeltıraştır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Sami Boyar</span> Osmanlı Türkü ressam

Ali Sami Boyar, Türk ressam ve müzeci.

Güzin Duran, Türk ressam ve hattat.

Muzaffer Akyol, Türk ressam ve yazar. Akyol'a eserlerinden ötürü daha çok sürrealist yakıştırması yapılmış olsa da bunu reddererek kendinin fantastik anlatım diliyle çalışmalar ürettiğini söylemiştir. Şimdiki adı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olan İDGSA resim bölümünde lisans eğitimini almıştır. 1968-1969 yılında başladığı akademik eğitim sürecini 1973-1974 eğitim yılında tamamlamıştır. Öğretmenleri arasında ressam Bedri Rahmi Eyüboğlu, Devrim Erbil, Neşet Günal vardır.

<span class="mw-page-title-main">Harika Lifij</span> Türk ressam

Harika Hanım, Türk ressam.