İçeriğe atla

Tahire Tahirova

Tahire Tahirova
Tahirə Əkbər qızı Tahirova
Таи́ра Акпе́р кызы́ Таи́рова
Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı
Görev süresi
1959-1983
BaşkanVeli Akhundov, Haydar Aliyev, Kamran Bağırov (Azerbaycan Komünist Partisi 1. Sekreterleri)
Yerine geldiğiMahmud Aliyev
Yerine gelenElmira Gafarova
Kişisel bilgiler
Doğum 7 Kasım 1913(1913-11-07)
Baýramaly, Zakaspiysk Oblastı, Rus İmparatorluğu (bugün Türkmenistan)
Ölüm 26 Ekim 1991 (77 yaşında)
Bakü, Azerbaycan
Milliyeti Azeri
Partisi Azerbaycan Komünist Partisi (1920)
Bitirdiği okul Azerbaycan Devlet Petrol ve Sanayi Üniversitesi
Mesleği Siyasetçi, diplomat
Dini İslam

Tahire Tahirova, (Azerice Tahirə Əkbər qızı Tahirova, Rusça Таи́ра Акпе́р кызы́ Таи́рова; 7 Kasım 1913 – 26 Ekim 1991) Sovyet siyasetçi, diplomat ve Dışişleri Bakanı. 1959 ve 1983 yılları arasında Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'nda Dışişleri Bakanı görevi yaptı.[1]

Hayatının ilk dönemi

Tahire Tahirova 7 Kasım 1913 tarihinde, o dönem Rusya sınırları içinde yer alan ve bugün Türkmenistan içinde bulunan Bayram-Ali kentinde doğdu. Azerbaycan Devlet Petrol ve Sanayi Üniversitesi'nden 1935 yılında mezun olduğunda, petrol endüstrisi ile ilgili bir yükseköğrenim gören ilk Azerbaycanlı kadın profesyonel oldu. 1940 yılında, Azerbaycan Bilimsel Araştırma Enstitüsünün direktörlüğüne getirildi.

Siyasi kariyeri

1942 yılından itibaren, Azerbaycan Komünist Partisi'nin Merkez Komite üyeliğini de yürütmeye başladı. II. Dünya Savaşı boyunca sınırlarda savaşan Sovyet Ordusu'nun petrol ihtiyaçlarının sağlanması görevini sürdürdü. 1949 yılında, Azerbaycan Petrol Akademisinde petrol arama ve geliştirme konusunda eğitim kursları düzenlemeye başladı. 1953 yılında da doktora (PhD) derecesini elde etti.

1954 yılından itibaren Tahirova, İşçi Sendikası Konseyi içinde önemli pozisyonlarda görev aldı. Ardından Azerbaycan SSC Bakanlar Kurulu üyeliğine seçildi. 1957 yılında, Dışişleri Bakanlığına getirildi.[2] Ancak göreve başlaması, 1959'da SSCB Dışişleri Bakanlığı Diplomatik Akademisi'nden mezuniyeti sonrasında mümkün olabildi. O zamanki Sovyet kanunlarına göre, birlik cumhuriyetlerinin dışişleri bakanları, hükûmetteki başka görevleri de birlikte yürütüyorlardı. Bakanlık görevi döneminde, görevlerini birbirinden başarıyla ayırdı ve kendi isteğiyle 1968 yılında hükûmetteki diğer pozisyonlarını bıraktı. Böylece kendisi yalnızca diplomatik hizmete vermeye başladı. Tahirova, daha çok Azerbaycanlı diplomatın yetişmesinde, SSCB Dışişleri Bakanlığı Diplomatik Akademisi'ne ve Sovyetler Birliği'nin dışilişkiler servisine daha çok Azerbaycanlının girmesinde öncü bir rol oynadı. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndaki toplantılara katılan Sovyet diplomatik ekiplerinde sık sık yer aldı.[1] Buna ek olarak Tahirova, 1980–1988 yılları arasında devam eden İran-Irak Savaşı için arabulucu görevi üstlenen Sovyet barış ekibine de liderlik etti.[3]

Tahirova 26 Ekim 1991 tarihinde öldü.[1][4] Fakhri Khiyaban mezarlığının onur yolu bölümünde toprağa verildi..[3]

Aldığı ödüller

1976 yılında Halk Kardeşliği Nişanı ile ödüllendirilen Tahirova, SSCB'ne dışişler alanında yaptığı özel katkılardan dolayı Kızıl Bayrak İşçi Nişanı, Lenin Nişanı ve Onur Rozeti Nişanı almaya da hak kazandı.[3] Kusursuz olarak Türkçe, İngilizce ve Rusça konuşurdu.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d "Ministers of Foreign Affairs of Azerbaijan. Tahira Tahirova". 1 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2010.  (Azerice)
  2. ^ "Azerbaijan Portal. The history of the Ministry". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2017.  (İngilizce)
  3. ^ a b c Galina Mikeladze (8 Mart 2008). "Женщины Азербайджана: Ханум-министр Таира Таирова" [Women of Azerbaijan: The Minister Tahira Tahirova]. News.az. 31 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2017.  (Rusça)
  4. ^ "Azərbaycanın xarici işlər nazirləri" (PDF). ss. 37-38. 5 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 4 Mart 2017.  (Azerice)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dışişleri bakanlığı</span> diplomasiden sorumlu hükümet bakanlığı

Dışişleri bakanlığı, devletin dış politika ve ilişkilerinden, diplomasi faaliyetlerinden, ikili ve çok taraflı ilişkilerden sorumlu olan hükûmet departmanıdır. Ayrıca, yurtdışında bulunan ülke vatandaşlarına destek sağlamak da görevleri arasındadır. Bu kurum genellikle bir dışişleri bakanı veya dışişleri bakanı tarafından yönetilir. Dışişleri bakanı genellikle hükûmetin başı olan yetkili kişiye rapor verir.

<span class="mw-page-title-main">Haydar Aliyev</span> 3. Azerbaycan cumhurbaşkanı

Haydar Alirıza oğlu Aliyev Azerbaycanlı siyasetçi, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin üçüncü cumhurbaşkanı, Nahçıvan Yüksek Meclisi'nin 3. Başkanı. Aynı zamanda Azerbaycan'ın görevdeki cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in babasıdır. Azerbaycan'ın "ümummilli lider" ve "ulu önder" unvanlarını taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Artur Rasizade</span> Azerbaycan Cumhuriyeti 6. Başbakanı

Artur Tahir oğlu Rasizade Azerbaycanlı siyasetçi. 1996-2018 yılları arasında Azerbaycan başbakanlığı görevinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Elmar Memmedyarov</span> Azerbaycanlı siyasetçi ve eski dışişleri bakanı

Elmar Memmedyarov Muharrem oğlu, d. 2 Temmuz 1960, Bakü), Azerbaycanlı diplomat ve siyasetçi. 2004-2020 yılları arasında Azerbaycan Dışişleri Bakanı olarak görev aldı.

<span class="mw-page-title-main">Zakir Hasanov</span> Azerbaycan Cumhuriyeti Savunma Bakanı

Zakir Hasanov, Azerbaycanlı asker ve siyasetçi. 22 Ekim 2013 tarihinden beri Azerbaycan savunma bakanı olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dışişleri Bakanlığı (Azerbaycan)</span>

Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı —yabancı ülkeler ve uluslararası organizasyonlar alanında faaliyet gösteren Azerbaycan yürütme organı. Şu anda Bakanlığı Ceyhun Bayramov yönetiyor.

<span class="mw-page-title-main">Memmedhasan Hacınski</span> Azerbaycanlı devlet adamı

Memmedhasan Caferkulu oğlu Hacınski Azerice: Məmmədhəsən Cəfərqulu oğlu Hacınski; 1875-1931, Azerbaycanlı mimar, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nde (ADC) içişleri, dışişleri ve maliye bakanlığı görevlerinde bulunmuş politikacı. Ayrıca ADC'nin son başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Mircafer Bağırov</span> Azeri Sovyet siyasetçi

Mircafer Bağırov, Josef Stalin yönetiminde bulunan Sovyetler Birliği'nde 1932 ile 1953 yılları arası Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Komünist lideri.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan askerî tarihi</span>

Modern Azerbaycan ordusunun tarihi, 1918'de Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri 26 Haziran 1918'de kurulduğunda, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'ne dayanmaktadır. ADR Savunma Bakanı Dr. Khosrov bey Sultanov olmuştur. Bakanlık resmi olarak kurulduğunda, General Samet bey Mehmandarov, bakan ve Lt-Gen, Aliağa Şıhlinski yardımcısı oldu. ADR Ordusu Genelkurmay Başkanı Maj-Gen'di. Habib Bey Salimov, Mammad Bey Şulkevich ve Maj-Gen. Abdulhamid Bey Gaytabaşı da rehber oldular.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Hasanov</span> Azerbaycan Cumhuriyetinin ilk başbakanı

Hasan Hasanov Azeri siyasetçi ve diplomat. Azerbaycan başbakanlığı ve dışişleri bakanlığı görevlerinde bulunmuş, Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra Azerbaycan'ın son komünist lideri.

Türkmenistan nüfusu 1959 nüfus sayımında 923.724 den 1995 nüfus sayımında 3.403.639 yükselmiştir. Türkmenistan Nüfusu 1995-2012 arasında 4.066.959 çıkmıştır.

Sima Eyvazova, 1994-1999 yılları arasında Cenevre'deki Birleşmiş Milletler Ofisi'nde bağımsız Cumhuriyet'in ilk temsilcisi olan Azerbaycanlı bir diplomattı.

<span class="mw-page-title-main">Hikmet Hacıyev</span> Azerbaycan cumhurbaşkan yardımcısı

Hikmet Ferhad oğlu Hacıyev, 28 Kasım 2018 tarihinden bu yana Azerbaycan cumhurbaşkanı yardımcısı olan Azerbaycanlı siyasetçi. Cumhurbaşkanlığı İdaresi Dış Politika İşleri Daire Başkanı olarak da görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Estonya ilişkileri</span>

Azerbaycan-Estonya ilişkileri, Azerbaycan ile Estonya arasındaki dış ilişkilerle ilgilidir. Her iki ülke de geçmişte Rusya İmparatorluğu ve Sovyetler Birliği'nin bir parçası idiler. Azerbaycan'ın Tallinn'de büyükelçiliği vardır. Estonya, Ankara'daki büyükelçiliği aracılığıyla Azerbaycan'da temsil edilmektedir. Her iki ülke de Avrupa Konseyi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) tam üyesidir. Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan ile birlikte Estonya'nın Güney Kafkasya'daki müttefikidir. Estonya'da yaklaşık 2.500 Azerbaycanlı yaşamaktadır.

Azerbaycan-Kazakistan ilişkileri - Azerbaycan Cumhuriyeti ve Kazakistan Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkileri kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Dijital Gelişim ve Ulaşım Bakanlığı (Azerbaycan)</span> Azerbaycanda bir bakanlık

Azerbaycan Cumhuriyeti Dijital Gelişim ve Ulaşım Bakanlığı, deniz taşımacılığı ve sivil havacılık, iletişim, yüksek teknolojiler dahil olmak üzere ulaştırma alanlarında devlet politikası ve düzenlemelerini uygulayan bir bakanlıktır.

Fatma Hanım Kemine 19. yüzyılda yaşamış şairdir.

Besteci Kara Karayev'in portresi, Azerbaycanlı ressam, SSCB Halk Sanatçısı Tahir Salahov'un 1960'ta yaptığı bir tablodur. Moskova'da Tretyakov Devlet Galerisi'nde saklanmaktadır. Azerbaycanlı besteci, SSCB Halk Sanatçısı, Sosyalist Emek Kahramanı Kara Karayev'i tasvir ediyor. 1962'de Salahov, Besteci Kara Karayev'in portresi için SSCB Sanat Akademisi'nin gümüş madalyasını ve 1968'de SSCB Devlet Ödülü'nü almıştır.

Elmira Mikayil kızı Gafarova (Azerbaijani), Azerbaycanlı bir politikacı ve diplomattı.

<span class="mw-page-title-main">Ramiz Tahirov</span>

Ramiz Firudin oğlu Tahirov, Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinde korgeneral olarak görev yapan Azerbaycanlı bir subaydır. Mayıs 2014'ten bu yana Azerbaycan Hava Kuvvetleri ve Hava Savunma Komutanı ve Azerbaycan Savunma Bakan Yardımcısıdır. Tahirov, 2020 Dağlık Karabağ Savaşı'nda yer almıştır. 2024 yılında ordudan ayrılmıştır.