İçeriğe atla

Tahire Seffarzade

Tahire Seffarzade
طاهره صفارزاده
Doğum18 Kasım 1936(1936-11-18)
Sircan, İran
Ölüm25 Ekim 2008 (71 yaşında)
Tahran, İran
MeslekYazar, şair, çevirmen
Milliyetİranlı

Tahire Seffarzade (18 Kasım 1936, Sircan - 25 Ekim 2008, Tahran), İranlı yazar, şair ve çevirmendir.[1] O 2006 yılında, Asya ve Afrika'nın yazarlarının kurumu tarafından uğraşan şair, seçkin kadın ve müslüman bilim insanı olarak seçilmişti. O Kuran'ı Farsçaya ve İngilizceye çevirdi.[2]

Hayatı

Tahire Seffarzade 18 Kasım 1936'da Sircanda, dindar bir ailede doğdu. O annesi ve babasını erken yaşta kaybetti ve anneannesi yanında büyümüştür. Tahereh ilk ve orta tahsilini Kerman’da yaptı. O Şiraz üniversitesinde İngilizce dili ve edebiyati dalında lisans derecesini aldıktan sonra Tahran'a geldi, ondan sonra tahsilini devam etmek için İngiltere'ye ve daha sonra Amerika'ya gitti. O Iowa üniversitesinde uluslararası yazarların grubunda kabul edilip ve MFI derecesini aldı.[3] Tahereh Seffarzadeh 27 eser, şiir ve tercüme var. 1968 yılında Iowa üniversitesi Tahereh'nin İngilizce şiirlerini bir kitapta toplayıp yayımladı.[4] O 1970 yılında İran'ın Şehit Beheşti Üniversitesinde işe alındı.[5]

Başarılar

  1. Öğretim Bakanlığı Tarafından Seçkin Hoca
  2. Kur'an’ın Hizmetçisi” unvanı aldı.[6]
  3. Asya ve Afrika'nın yazarlarının kurumu tarafından uğraşan şair, seçkin kadın ve müslüman bilim insanı olarak seçilmişti.[7]
  4. Şiirleri Fecr şiirinin uluslararası şenliğinde seçilmişti.

Ölümü

Tahereh Seffarzadeh 25 Ekim 2008 tarihinde, 72 yaşında İran'ın Tahran şehrinde vefat etti.[8]

Kaynakça

  1. ^ "طاهره صفّارزاده؛ بانویی در خدمت قرآن‌". 2 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2017. 
  2. ^ "زندگی نامه طاهره صفارزاده". 27 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2017. 
  3. ^ "درباره طاهره صفارزاده". Erişim tarihi: 15 Ağustos 2017. 
  4. ^ "نمای نزدیک/آشنایی با زندگی، خدمات و آثار ارزنده دکتر طاهره صفارزاده". 7 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2017. 
  5. ^ "زندگی نامه طاهره صفارزاده". 21 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2017. 
  6. ^ "زندگینامه: طاهره صفارزاده (۱۳۱۵-۱۳۸۷)". 28 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2017. 
  7. ^ "مروري بر زندگي و آثار قرآني مرحومه طاهره صفارزاده". 11 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2017. 
  8. ^ "پیكر طاهره صفارزاده در امام‌زاده صالح آرام گرفت". 19 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">II. Gazi Giray</span>

II. Gazi Giray veya Bora Gazi Giray 16. yüzyıl sonlarında iki kez Kırım Hanlığı tahtına oturdu.

<span class="mw-page-title-main">Leylâ ile Mecnun</span> Arap efsanesine dayanan aşk hikâyesi

Leylâ ile Mecnun, Arap efsanesine dayanan klasik bir aşk hikâyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Mahmud Ahmedinejad</span> 6. İran cumhurbaşkanı

Mahmud Ahmedinejad, İran'ın altıncı cumhurbaşkanı. Ayrıca, ülkedeki muhafazakâr siyasi gruplardan oluşan bir koalisyon olan İslamî İran İnşaatçılar İttifakı'nın ana siyasi lideriydi ve 2003'ten 2005'e kadar Tahran belediye başkanı olarak görev yaptı.

Güven Turan ,Türk şair, yazar ve çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Nizâmî-i Gencevî</span> Fars edebiyatında hamse türünün kurucusu şair

Nizâmî-i Gencevî, Fars edebiyatında hamse türünün kurucusu şair.

<span class="mw-page-title-main">Tatlar</span> Azerbaycanın kuzeydoğusu ve Dağıstanın güneyi arasında yaşayan bir İran halkı

Tatlar, Azerbaycan'ın kuzeydoğusu ve Dağıstan'ın güneyi arasında yaşayan bir İran halkıdır. Tatlar günümüzde Kafkasya Persleri olarak bilinir.

Bu sayfada, İran'nde 1979 İslam Devrimi'nden sonra yönetim tarafından resmî olarak yasaklanan kitaplar listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Abdülhüseyin Emini</span>

Ayetullah el-Uzma Abdülhüseyin Emini, İranlı fıkıh, Müçtehit, taklit mercii, büyük hadis ve tefsir bilgini. 1902-1970 yılları arasında yaşamış ünlü bir İmamiye Şiası Müctehid dir. İslam dünyasında her zaman farklı bir bakış açısına sahip olmuş Şii mezhebinde önemli bir yeri olan alim, "El-Gadir" adlı 20 ciltlik eseri yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şeyh Hürr’ü Amuli</span>

Şeyh Hürr’ü Amuli diye meşhur olan Muhammed bin Hasan bin Ali bin Muhammed bin Hüseyin, Hicri 11. yüzyılda yaşamış Şia’nın ünlü fakih ve muhaddis ve “Vesailu’ş-Şia” adlı kitabın yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Şeyh Tabersi</span> İranlı bilgin

Fazl b. Hasan Tabersi, “Eminu-l İslam” lakabıyla tanınmış İranlı Şii fakih, müfessir, yazar, şair ve bilim adamıdır. Şeyh Tabersi hicrî 460-470 yılları arasında Meşhed şehrinde dünyaya göz açtı. Kendi asrında büyük dinî eserler yazmıştır. Şeyh Tabersi tarafından kaleme alınan Kur’an tefsiri en önemli Kur’an tefsirlerinden biridir. Arap edebiyatı, matematik ve cebir, tefsir, hadis, fıkıh ve usul gibi alanlara son derece vakıftı.

<span class="mw-page-title-main">Seyyid Şehabeddin Maraşi</span>

Seyyid Şehabeddin Maraşi ,, , İranlı taklit mercii, din adamı, şiî fıkıh, hadis ve biyografi âlimi.

<span class="mw-page-title-main">Mehrdad Pahlbod</span> İranlı Devlet Adamı

Mehrdad Pahlbod eski İranlı siyasetçi ve bakandır. 1964-78 yılları arasında İran Kültür ve Sanat bakanı olarak görev yapmıştır. Aynı zamanda İran'ın ilk Kültür ve Sanat bakanıdır. İran Kraliyet ailesinden Şah Rıza Pehlevi'nin kızkardeşi Shams Pevlevi ile evlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed İktidari</span>

Ahmed Han İktidari Geraşi, İranlı eğitimci, hukukçu, yazar, tarihçi ve coğrafyacı.

<span class="mw-page-title-main">Medhi Ehevan Salis</span>

Mehdi Ehevan Salis 20. yüzyılın önde gelen İranlı şairlerinden biridir. Yeni şiir tarzına öncülük eden şairlerden biri olduğu halde klasik üslupta da eserler vermiştir. Şiirlerinde eski İran medeniyetine ait kavramlar nostaljik bir bakış açısıyla ele alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tahir Paker</span> Türk şarkı sözü yazarı ve şair

Mehmet Tahir Paker, Türk şarkı sözü yazarı ve şairdir. Yazdığı şiirlerin çoğu Burhan Bayar tarafından 80'li yıllarda bestelenerek başta İbrahim Tatlıses olmak üzere Müslüm Gürses ve diğer arabesk müzik şarkıcıları tarafından seslendirilmiştir. Sözlerini yazdığı Mutlu Ol Yeter, Yıkılmışım Ben, Vur Gitsin Beni, Yalan ve Yalnızım gibi şarkılarla ön plana çıkmıştır.

Alireza Raheb, İranlı şair, söz yazarı, yazar ve edebiyat eleştirmeni. Vandad Edebiyat Derneği'nin yöneticisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Şehram Kaşani</span>

Şehram Kaşani, İranlı pop, dans müziği şarkıcısıdır.

Burası Cesurların Yurdu, Peştuca bir nâşid ve Afganistan İslam Emirliği'nin de facto ulusal marşıdır. Ayrıca akapella şarkısıdır, yani müzik aletleri içermez, çünkü enstrümanlar Afganistan'daki birçok İslâm âlimi tarafından haram olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Resul Caferiyan</span>

Resul Caferiyan (Farsça: رسول جعفریان ; Müslüman ruhbanı, İranlı tarihçi, yazar, İslam ve Şiilik tarih araştırmacısı, üniversite hocasıdır. Halen Tahran Üniversitesi'nin tarih bölümünde hocalık yapıyor. Ayrıca İslam ve İran tarihinin özel kütüphanesinin başkanıdır. Aynı zamanda Tahran Üniversitesi'nin Merkez Kütüphanesi müdürüdür. 2018 yılında İran Bilimler Akademisi'nin daimi üyesi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Huşeng İbtihac</span>

Emir Huşeng İbtihac, mahlası: H. E. Saye, kısaca: Shadow); 25 Şubat 1928 - 10 Ağustos 2022), İranlı-Alman şair.