İçeriğe atla

Tahir Salahov

Tahir Salahov
Genel bilgiler
Doğum adıAzericeTahir Teymur oğlu Salahov
Doğum29 Kasım 1928(1928-11-29)
Bakü, Azerbaycan
Ölüm21 Mayıs 2021 (92 yaşında)
Berlin, Almanya
UyrukAzeri
ÇocuklarıAydan Salahova
Ödüller
Lenin Nişanı, Sanat ve Edebiyat Nişanı, İstiklal Nişanı, Haydar Aliyev Nişanı
İmzası

Tahir Salahov (AzericeTahir Teymur oğlu Salahov; 29 Kasım 1928, Bakü - 21 Mayıs 2021, Berlin), Sovyet-Azeri ressam. 1973–1992 yılları arasında SSCB Sanatçılar Birliği başkanlığını yürüttü.

Hayatı

29 Kasım 1928'de Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de doğdu. İlkokulu Bakü'de, üniversiteyi Moskova'da okumuştur.

Kariyeri

Resim yapmaya ilkokulda başlamıştır. İlk kişisel sergisi, henüz 8 yaşında ilkokuldayken okul kütüphanesinde açılmıştır.[1]

Yaratıcılığında en önemli yeri portre tarzlı eserler tutar.[2] Eserlerinde yarattığı felsefi ideolojisinin, daha çok seyirci tarafından dilediği gibi kavranmasını tercih eder. Resim sanatının parlak temsilcisi, konu ve janr zenginliği, sanatsal biçim çeşitliliği ve estetik güzelliği ile öne çıkmıştır. Sanatçının eserleri dünyanın saygın müzelerinde ve galerilerinde sergilenmekte, özel koleksiyonlarda toplanmaktadır. Çoğu zaman "sanatın yetkili büyükelçisi" olarak tanımlanmıştır.

1973 yılında Sovyetler Birligi Ressamlar Birligi'nin başkanı olmuştur. Salahov Azerbaycan Ressamlık Akademisi'nde bakalavr ve magistrlar üzere devlet komisyonuna başkanlık etti. Kızı Aydan Salahova da ressamdır.

Ölümü

Salahov 21 Mayıs 2021'de Almanya'nın başkenti Berlin'de 92 yaşında hayatını kaybetti.[3] 24 Mayıs 2021'de Fahri Hiyabanı Mezarlığı'nda defnedildi.[4]

Eserleri

  • Kara Karayev’in Portresi (1960);
  • F. Emirov’un Portresi (1967);
  • R. Rıza’nın Portresi (1971);
  • M. A. Sabir’in Portresi (1962);
  • Hemşire Portresi (1978);
  • Marina’nın Portresi (1983);
  • İ. Miroşniçenko’nun Portresi (1980);
  • Hüseyin Aliyev’in Portresi (?);

Ödülleri

Kaynakça

  1. ^ "Tahir Salahov (1928 - .... )". 1 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2011. 
  2. ^ Ünlü Azerbaycan Ressamı Tahir Salahov[].
  3. ^ "Tahir Salahov: "Yaradıcılığıma asfaltdan başladım"" (Azerice). BBC. 21 Mayıs 2021. 21 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2021. 
  4. ^ "Xalq rəssamı Tahir Salahov I Fəxri xiyabanda dəfn olunub" (Azerice). Qarabağ İnformasiya Agentliyi. 24 Mayıs 2021. 25 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2021. 
  5. ^ a b "САЛАХОВ Таир Теймур оглы". 24 Mart 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2011. 
  6. ^ "T.T.Salahovun "Heydər Əliyev" ordeni ilə təltif edilməsi haqqında" Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 27 noyabr 2008-ci il tarixli, 67 nömrəli Sərəncamı. e-qanun.az 8 Mart 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Azerice)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bakü</span> Azerbaycanın başkenti

Bakü, Azerbaycan'ın, Hazar Denizi'nin batı kıyısında yer alan başkentidir. Kafkasya’nın en büyük şehri, en önemli kültür ve ticaret merkezidir. Ülkenin en doğusundaki ve en önemli sanayi, ticaret ve kültür merkezi olmanın yanı sıra bir liman kenti olarak da önemlidir. Şehirde yaşayanların büyük çoğunluğunu Azerbaycanlılar oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Haydar Aliyev</span> 3. Azerbaycan cumhurbaşkanı

Haydar Alirıza oğlu Aliyev Azerbaycanlı siyasetçi, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin üçüncü cumhurbaşkanı, Nahçıvan Yüksek Meclisi'nin 3. Başkanı. Aynı zamanda Azerbaycan'ın görevdeki cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in babasıdır. Azerbaycan'ın "ümummilli lider" ve "ulu önder" unvanlarını taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İlham Aliyev</span> Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı

İlham Haydar oğlu Aliyev, Azerbaycanlı siyasetçi ve iş insanıdır. 2003'ten itibaren Azerbaycan'ın dördüncü ve mevcut cumhurbaşkanıdır. Önceki Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in oğludur. Ayrıca Yeni Azerbaycan Partisinin genel başkanlığını yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Ulusal Marşı</span> Azerbaycanın millî marşı

Azerbaycan Ulusal Marşı, Azerbaycan'ın ulusal marşıdır. Güftesi Şair Ahmed Cevad, bestesi ise Üzeyir Hacıbeyov tarafından yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Karabağ FK</span> Azerbaycanlı Futbol Kulübü

Karabağ FK, Ağdam kentinde kurulmuş bir Azerbaycan futbol takımıdır. 1993 yılında Karabağ'ın Ermeniler tarafından işgal edilmesinden sonra kulüp sürgün edilmiştir. Bu yüzden Karabağ, sportif etkinliklerini Ağdam kenti işgalden kurtulana kadar Bakü'de devam ettirdi. Ağdam kenti 20 Ekim 2020'de işgalden kurtulduktan sonra artık maçlarını İmaret Arena'da oynamayı planlıyor.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Hava Yolları</span> Azerbaycanın en büyük hava yolu şirketi

Azerbaycan Hava Yolları - Azerbaycan'ın en büyük hava yolu şirketidir. Merkezi Bakü'de bulunmaktadır. Uluslararası Haydar Aliyev Havalimanı, Azerbaycan hava yollarının merkez ofisidir. Uluslararası Haydar Aliyev Havalimanı, Bakü'den 20 km uzaklıkta yerleşmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Haydar Aliyev Nişanı</span> Azerbaycan Cumhuriyetinin en yüksek devlet ödülü

Haydar Aliyev Nişanı, Azerbaycan′ın en yüksek nişanıdır. Azerbaycan'ın ülke gelişiminde katkıda bulunan kişilere verilmektedir. 22 Nisan 2005'te çıkarılan kanunla tedavüle girmiştir. İlk olarak Azerbaycan'ın dördüncü cumhurbaşkanı, Haydar Aliyev'in oğlu İlham Aliyev'e verilmiştir. Günümüze kadar toplamda 26 kişiye nişan verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Bayrağı Meydanı (Bakü)</span>

Devlet Bayrağı Meydanı Bayıl, Bakü, Azerbaycan'da şehrin ana meydanında bulunan bayraktır. 162 metre uzunluğundaki bayrak Guinness Rekorlar Kitabı'na "En Uzun Bayrak" olarak geçmiştir. Bu rekor sonradan Duşanbe, Tacikistan'da 165 metreyle kırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Modern Sanat Müzesi</span>

Bakü Modern Sanat Müzesi, Azerbaycan'ın ilk modern sanat müzesidir. Azerbaycan'ın başbayanı Mehriban Aliyeva'nın öncülüğünde kurulan müze, 20 Mart 2009'da ziyarete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi</span>

Azerbaycan Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi, Azerbaycan'ın en büyük sanat müzesidir ve başkent Bakü'nün en önemli müzelerindendir. Şehrin merkezinde Niyazi Sokağında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Settar Behlulzade</span>

Settar Behlulzade, Azerbaycan ve Sovyet ressamıdır. 1963 yılından Azerbaycan Halk Ressamıdır. Azerbaycan boya ressamlığı sanatında manzara türünü oluşturanlardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Bakü füniküleri</span>

Bakü füniküleri, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan, ülkedeki ilk ve tek füniküler sistemi.

Vecihe Samedova, Azerbaycan'ın ilk profesyonel kadın sanatçısı. Vecihe Samadova'nın ölümünden kısa bir süre sonra adı ölümsüzleştirildi ve ismi Azerbaycan Sanatçılar Birliği'nin sergi salonuna verildi. Şu anda Vecihe Samedova'nın 4 eseri Azerbaycan Devlet Sanat Galerisi'nin fonlarında tutulmaktadır.

Geysar Seyfulla qizi Kashiyeva Azerbaycanlı ressamdır. Azerbaycan tarihindeki ilk profesyonel kadın ressam olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Cumhurbaşkanlığı İdaresi (Azerbaycan)</span>

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İdaresi, Azerbaycan cumhurbaşkanının yürütme organıdır. İdare, cumhurbaşkanının anayasal sorumluluklarını yerine getirmekle görevlidir. Yönetim, başkent Bakü'de İstiklaliyet Caddesi üzerinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Eldarov</span> Azeri heykeltıraş ve halk sanatçısı

Ömer Eldarov Azeri heykeltıraş, ressam, siyasetçi, halk sanatçısı ve Azerbaycan Millî İlimler Akademisi asil üyesi.

Tokay Memmedov Azeri heykeltıraş ve halk sanatçısı.

Kamil Halil oğlu Halilov, Halk müziği tarzında nefesli enstrümanları çalmasıyla tanınan Azeri müzisyen.

Besteci Kara Karayev'in portresi, Azerbaycanlı ressam, SSCB Halk Sanatçısı Tahir Salahov'un 1960'ta yaptığı bir tablodur. Moskova'da Tretyakov Devlet Galerisi'nde saklanmaktadır. Azerbaycanlı besteci, SSCB Halk Sanatçısı, Sosyalist Emek Kahramanı Kara Karayev'i tasvir ediyor. 1962'de Salahov, Besteci Kara Karayev'in portresi için SSCB Sanat Akademisi'nin gümüş madalyasını ve 1968'de SSCB Devlet Ödülü'nü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da güzel sanatlar</span>

Azerbaycan güzel sanatlar — Azerbaycan halkının temsilcileri tarafından yaratılmış güzel sanatlar örnekleridir.