İçeriğe atla

Tahir Sakman

Tahir Sakman

Tahir Sakman (d. 1957; Konya), şair ve yazar. Babası Konya türkülerinin kaynak kişilerinden Mazhar Sakman, ortanca ağabeyi müzisyen Vedat Sakman’dır. Öğrenimini Konya’da tamamlayan Sakman, birçok gazete ve dergilerde yazılar yazdı, şiirler yayımladı. Konya türküleri ve geleneği üzerine araştırma, inceleme ve derlemeleri birçok basın yayın organında yayımlandı. Konularını çoğunlukla sevgiden, sevginin hayatın iniş-çıkışlarına yansıyan derin etkilerinden alan Bir Hayat Yetmez, Hasret Sevgiden Öte, Söylesem Güç Yetmez Sussam İşkence, Yasadışı Aşk, Kırmızı Yazılar, Aşk Gittiği Yere Kadar, Soğuk Ülkenin Sıcak Kızı Maria, Aşk Yoksa Yaşam Yok ve Leyla'dan Mevla'ya Cennete Yürüyüş isimli şiir, öykü, deneme ve roman kitaplarının yanı sıra Sakman, araştırma içerikli yapıtlarında, özellikle kaynak kişi Mazhar Sakman’ın bant kayıtlarını deşifre ederek, Konya türkü kültürü alanındaki en kapsamlı çalışmaları ortaya koymuştur. Yaşadığı şehrin sosyal ve kültürel sorunlarını şiirlerine yansıtmış, genellikle yalın bir dil kullanmasının yanında zaman zaman anlaşılması güç imgelerle kendi sesini oluşturmuştur. Halen şiir çalışmalarının yanı sıra öykü, roman, araştırma, inceleme ve derleme çalışmalarını da devam ettiren Sakman Türk edebiyatında, Ramazan manileri üzerine derleme dışında telif edilen ilk kitaba da imza atmıştır.[1]

Yapıtları

  • Konyalı Mazhar Sakman'dan Türküler / T.C. Konya Valiliği İl Kültür Müdürlüğü
  • Bir Hayat Yetmez
  • Hasret Sevgiden Öte
  • Aşk Gittiği Yere Kadar / Nüve Kültür Merkezi Yayınları
  • Aşk Yoksa Yaşam Yok / Nüve Kültür Merkezi Yayınları
  • Dünden Bugüne Konya Oturakları / Milenyum Yayınları
  • Kırmızı Yazılar / Nüve Kültür Merkezi Yayınları
  • Söylesem Güç Yetmez Sussam İşkence
  • Yasadışı Aşk
  • Ramazan Manileri / Karatay Belediyesi Kültür Yayınları, Konya
  • Soğuk Ülkenin Sıcak Kızı Maria / Nüve Kültür Merkezi Yayınları
  • Leyla'dan Mevla'ya Cennete Yürüyüş / Tuna Yayınları

Notlar

  1. ^ Tahir Sakman, Kırmızı Yazılar s.4

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sabahattin Ali</span> Türk yazar, şair, gazeteci ve öğretmen (1907–1948)

Sabahattin Ali, Türk yazar ve şair. Edebî kişiliğini toplumcu gerçekçi bir düzleme oturtarak yaşamındaki deneyimlerini okuyucusuna yansıttı ve kendisinden sonraki Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatını etkileyen bir figür hâline geldi. Daha çok öykü türünde eserler verse de romanlarıyla ön plana çıktı; romanlarında uzun tasvirlerle ele aldığı sevgi ve aşk temasını, zaman zaman siyasi tartışmalarına gönderme yapan anlatılarla zaman zaman da toplumsal aksaklıklara yönelttiği eleştirilerle destekledi. Kuyucaklı Yusuf (1937), İçimizdeki Şeytan (1940) ve Kürk Mantolu Madonna (1943) romanları Türkiye'deki edebiyat çevrelerinin takdirini toplayarak hem 20. yüzyılda hem 21. yüzyılda etkisini sürdürdü.

Türklerin Anadolu'ya geldikten sonra edebiyatları iki gruba ayrılmıştır. Arapça ve Farsçayı çok iyi bilen aydınların oluşturduğu "Yüksek Zümre Edebiyatı" ve İslam öncesinden gelen sözlü bir "Halk Edebiyatı". Anadolu'ya göç eden Türkler arasında aynı ayrım devam etti. Medrese eğitimi gören aydın kesim Arap ve Fars edebiyatlarının tesirini devam ettirirken, halk yine saz şairleri aracılığıyla halk edebiyatını devam ettirdi. Dolayısı ile Anadolu Türk Edebiyatı iki grupta incelenmektedir. Bu gruplardan biri halk edebiyatıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gazel</span> divan edebiyatının aşktan bahseden temel şiir biçimi

Gazel, Türkçe Divan edebiyatının en yaygın nazım şeklidir. Gazel sözcüğü sözlük tarifi ile "kadınlarla sevgi üzerine konuşmak, söyleşmek" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Gülten Akın</span> Türk şair

Gülten Akın Cankoçak , Türk şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">İlyas Salman</span> Türk oyuncu, yönetmen ve yazar

İlyas Salman, Türk sinema, tiyatro, dizi oyuncusu ve yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">Ezginin Günlüğü</span> Türk müzik grubu

Ezginin Günlüğü, Emin İgüs, Hakan Yılmaz, Şebnem Ünal, Vedat Verter ve Nadir Göktürk tarafından 1982 yılında İstanbul’da kurulmuş müzik topluluğu. İlk konserlerini 1983 yılında İstanbul Hodri Meydan Kültür Merkezi'nde verdi. 80 darbesinin baskılarına karşı özgürlükçü bir tepki olarak ortaya çıkan topluluk, Ölüdeniz albümlerine kadar Anadolu ezgilerini şarkılarında korumuştur. Topluluk üyeleri sonraları değişmiş olsa da Nadir Göktürk kalıcı olmuştur. Değişen üyelerle birlikte müziklerinde de değişimler olmuştur. 90'larda Hüsnü Arıkan solistliğiyle başlayan yeni dönemlerinde, pop müziğe doğru kaymakla eleştiri toplamıştır. Ezginin Günlüğü'nü, Ölüdeniz albümü öncesi dönemi apayrı bir müzik topluluğu olarak gören ve sonrasını kabul etmeyen büyük bir kitle olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Seyyal Taner</span> Türk ses sanatçısı

Seyyal Taner, Türk şarkıcı ve oyuncudur. Türk pop müziği ve Türk rock müziğine getirdiği renkli yelpazesi ile sahnelere farklılık getirmiş, sadece şarkı söyleyen vokalistlerin aksine, dönemin koşullarında bir ilki gerçekleştirerek dansçılarıyla çıkıp hem dans edip hem şarkı söyleyebilmiş, alaturka gazino kültürüne rock müziğini getirmiş, sesiyle ve ilginç kıyafetleriyle de dikkat çekmiştir. Türk pop-rock müziğinin yerinde duramayan, asi, sıra dışı ve cesur şarkıcısı olarak bilinir ve dönemin basını kendisine yerli Tina Turner lakabını takmıştır. Babası Farsçada "akıcı olan" anlamına gelen Seyyal ismini vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Neşet Ertaş</span> Türk halk ozanı

Neşet Ertaş, Türk halk ozanı, Türkmen/Abdallık kültürünün ve müzik geleneğinin son büyük temsilcisidir. "Bozkırın Tezenesi" olarak da tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Âsaf Hâlet Çelebi</span> Şâir

Âsaf Hâlet Çelebi, Türk şair.

<span class="mw-page-title-main">Türk edebiyatı</span> Türkçe yazılmış edebî eserler

Türk edebiyatı, Türk yazını veya Türk literatürü; Türkçe olarak üretilmiş sözlü ve yazılı metinlerdir.

Veysel Çolak, Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat eleştirmeni, düşünür.

Meral Orhonsay, sinema ve dizi oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Aşk</span> aşırı sevgi ve bağlılık duygusu

Aşk, kişilerarası ilişki veya bir başka varlığa duyulan derin sevgidir. Bunun daha derini ise TDK sözlüğüne göre "güçlü sevgi, güçlü aşk" veya aşırı ve güçlü tutku, istek anlamına gelen hem ruhen hem de bedenen aşık olmayı kapsadığı düşünülen "sevda"dır. Bunun umutsuz, güçlü ve insanı hasta edecek derecede saplantılı haline ise "kara sevda" adı verilmektedir. Çeşitli kültürlerde aşk, en yüce erdem veya iyi alışkanlıktan, en derin kişiler arası sevgiden en basit zevke kadar bir dizi güçlü, olumlu duygusal ve zihinsel durumları kapsar. Cinsel veya romantik bir ilişki olursa, partnerlere aşıklar/sevgililer de denir. Bununla birlikte aşk ile ilgili tam bir evrensel tanıma kültürel farklılıklar nedeniyle ulaşılamakta zorlanılmaktadır. En yaygın olarak aşk, güçlü bir çekim ve duygusal bağlanma hissi anlamına gelir.

Turgay Fişekçi, Türk şair, yazar ve çevirmendir.

Garo Mafyan, Türkiye Ermenisi besteci ve aranjördür.

<span class="mw-page-title-main">Sema (tasavvuf)</span>

Sema veya Sama,, sufinin musiki nağmelerini dinlerken sesi ve anlamı işitmesi, vecde gelip hareket etmesi ve kendinden geçip dönmesi anlamında bir tasavvuf terimidir.

Yılmaz Odabaşı, Kürt kökenli Türk şair, yazar ve gazeteci.

Mehmet Erbulan, Türk şair ve güfte yazarı. 1959'da TRT’de teknisyen olarak işe başladı. 1999’da emekli oldu. 1975 yılında yayınlanan ‘Bak Yeşil Yeşil’ isimli bir şiir kitabı vardır. Şiirleri pek çok besteci tarafından bestelendi ve çeşitli ödüller aldı. ‘Beni bırakıp burada gitme güzeller güzeli’ şiirini hastanede komada yatan oğlu için yazmış ve Ali Şenozan tarafından bestelenmiştir.449 adet bestelenmiş şarkı sözü vardır.Mesam kurucu üyesidir,ayrıca yurtdışında SACEM üyesidir.

<i>Bugünlere Bahar İndi</i>

Bugünlere Bahar İndi, Yaşar Kemal'in 2010'da Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan şiir kitabıdır. Bugünlerde Bahar İndi kitabında kırk bir adet şiir mevcuttur. Seçtiği kırk bir şiir arasından en eski olanı 1940 tarihli Masal, en yakın zamanlı olanı ise 1973 tarihli Hannaya Şiirler ile Merhaba'dır. Şiirlerin çoğu genel olarak daha önceden dergilerde yayımlanmıştır fakat ilk kez yayımladığı şiirleri de mevcuttur. İmza olarak da ağırlık olarak Kemal Sadık Göğceli ve Kemal Sadık'ı kullanmıştır. "Yaşar Kemal" imzasını ise sadece Benim İçin başlıklı şiirinde tercih etmiştir.

Ali İzzet Özkan,, Türk âşık.