İçeriğe atla

Tahir Karauğuz

Tâhir Karauğuz
Şair, yazar ve yayıncı
Doğum1898
Safranbolu, Karabük
Ölüm4 Haziran 1982
İstanbul
Defin yeriAşiyan Mezarlığı, İstanbul
MeslekŞair, yazar ve yayıncı
Resmî sitewww.tahirkarauguz.com

Tâhir Karauğuz (1898; Safranbolu, Karabük – 4 Haziran 1982; İstanbul), Türk edebiyatında, Kuvay-ı Milliyeci bir şair, yazar, gazeteci ve siyasetçi olarak bilinir.

Yaşamı

Karauğuz, Safranbolu rüştiyesini bitirdikten sonra, Kastamonu Mekteb-i Sultânisi’nden 1919 yılında mezun oldu. Okuldayken yazdığı şiirleri, Türk Sözü ve Donanma dergilerinde, Kastamonu’da Köroğlu ve Açıksöz, Bolu’da Dertli ve Türkoğlu, Konya’da Babalık, Ankara’da Hâkimiyet-i Milliye ve Öğüt, Sivas’ta Gaye-i Milliye, Giresun’da Giresun gazetelerinde yayınlandı. Edebiyat tarihçisi, Mahmut Kemal İnal’ın 1930 yılında yayınlanan “Son Asır Türk Şairleri” kitabında, özgeçmişi verilerek, onun için, “Matbuata ve edebiyata hizmeti ile erbâb-ı kalemdendir” denilmiştir.

Tâhir Karauğuz, Mustafa Kemal’i ve Kuvay-ı Milliye’yi desteklemek üzere Anadolu’da 15 Haziran 1919 tarihinde yayın hayatına atılan ilk gazete olan Kastamonu Açıksöz gazetesinin üç kurucusundan biridir. Karauğuz’un birçok yazısı ve şiirinin yer aldığı bu gazetenin, üstlendiği görev nedeniyle, Türk Basın Tarihi’nde önemli bir yeri vardır.

Karauğuz, lise son sınıftayken 1916 yılında gönüllü olarak askere gitti; Birinci Dünya Savaşı’nın en kötü günlerini yaşamakta olan Osmanlı Devleti’nin bir zâbiti olarak asteğmen rütbesiyle 2.5 yıl askerlik yaptı ve terhisinden sonra okuluna dönerek mezun oldu. Okuldan sonra Nahiye Müdürü olarak tâyin edildiği Ulus’ta ve buraya bağlı 67 köyde Kuvay-ı Milliye’nin Müdafaa-i Hukuk-u Milliye cemiyetlerini kurdu; daha sonra yerleştiği Zonguldak’ta bu cemiyetin kurulmasında önderlik etti ve buraya Kuvay-ı Milliye’nin Askerî Polis Müdürü olarak atandı.

1921 yılında Garp Cephesi Komutanlığı’na tâyin edilen Karauğuz, Sakarya Savaşı’nın kazanılmasından sonra, düşmanın kaçarken yaptığı mezâlimi saptamak üzere, Hâlide Edip Adıvar ve Yâkup Kadri Karaosmanoğlu’nun da yer aldığı “Düşman Mezâlimini Tetkike Memur Edebî Heyet”te görev aldı. Buradan, tekrar Zonguldak’a, Askerî Polis ve İstihbârat Müdürü olarak atandı. 1923 yılına kadar bu görevini sürdüren Karauğuz’un, bir Osmanlı zâbiti ve Kuvay-ı Milliyeci olarak toplam askerlik hizmeti 5.5 yılı bulmaktadır.

Karauğuz, Zonguldak’ın ilk gazetecisi ve matbaacısıdır. “Zonguldak” gazetesini, 1923-1953 tarihleri arasında 30 yıl yayınlamıştır. Barbados'ta basılan ilk kitap olan “Öz Türk Adları Kılavuzu”nu 1935 yılında, ilk dergi olan “Karaelmas” dergisini 1938 yılında yayınlamıştır. Çeşitli yayınları ve sosyal etkinlikleriyle, Zonguldak’ta,1930’lu, 40'lı ve 50'li yıllarda yaşanan aydınlanma devriminin meşalesini yakan ve Zonguldak kömürüne “Karaelmas” adını veren ilk kişidir. CHP Zonguldak İl Başkanlığı ve Halkevi Zonguldak il Başkanlığı görevlerinde bulundu.[1]

Tâhir Karauğuz, milliyetçi ve Türkçü bir şair olarak yetişmişti. İlk olarak, Garp Cephesi’nde gördüğü düşman mezâlimi anlatan, “Orduya Armağan” ve “Orta Anadolu’da Yunan Faciaları” adlarını verdiği iki şiir kitabını 1922 yılında yayınladı (Her iki kitap, 1965 yılında “Anadolu’dan Koğduklarımız” adıyla yeniden yayınlanmıştır). Bir edebiyat, sanat ve kültür dergisi olarak Türkiye çapında tanınan bir dergi olan “Doğu”yu 1941- 51 yılları arasında Zonguldak’ta ve 1973-1978 yılları arasında İstanbul’da yayınladı. Ayrıca, Zonguldak’ta bölgesel gazeteciliğe adım atarak, 1941 yılında “Kömür”, 1951 yılında “Safranbolu-Karabük” ve “Amasra”, 1954 yılında “Günün Sesi” ve 1956 yılında “Işıkveren” gazetelerini yayınladı. Yayınladığı diğer kitapları, bir öz Türkçeci olarak “Ekler-Kökler Üzerine Deneçler, Dil Araştırmalarına Gerekçeler (1936)”, “Zonguldak Kılavuzu (1937)”, “Uzun Mehmet’ten Günümüze Kadar Türkiye’de Kömür (1959)”, “Türklüğün Öğünçleri - I (1974)” ve “Türklüğün Öğünçleri - II (1976)” dır.

Karauğuz bir basın emekçisi olarak 40 yılını verdiği Zonguldak’tan 1961 yılında ayrıldı ve İstanbul’a yerleşti. Burada, yaşamının son 20 yılında, gençlik yıllarından beri yakın arkadaşı olan ve çeşitli yayınlarında şiirleri ve yazılarıyla yer alan Behçet Kemal Çağlar’la birlikte kurdukları “Abdülhak Hâmid Derneği” ve “Türk Büyüklerini Anma, Türk Güzelliklerini Tanıtma Derneği” kapsamında 400’e yakın anma günü düzenledi. Yaşamının son yıllarını bu işe adamıştı.

Tüm ömrünü bir Kuvay-ı Milliyeci ruhuyla geçiren Tâhir Karauğuz, 1982 yılında İstanbul’da yaşamını yitirdi. Kabri, Aşiyan Mezarlığı’ndadır.

Eserleri

Gazeteler

  • Açıksöz, Kastamonu (1919-1923).
  • Zonguldak, Zonguldak (1923-1953).
  • Kömür, Zonguldak (1940-1941).
  • Safranbolu -Karabük, Zonguldak (1951-1953).
  • Amasra, Zonguldak (1951).
  • Günün Sesi, Zonguldak (1964-1959).
  • Işıkveren, Zonguldak (1956-1957).

Dergiler

  • Zonguldak, Zonguldak (1936).
  • Türk Kanadı, Zonguldak (1938).
  • Karaelmas, Zonguldak (1938-1939).
  • Doğu, Zonguldak (1942-1951), İstanbul (1973-1978).

Kitaplar

  • Orduya Armağan, İstanbul (1922).
  • Orta Anadolu'da Yunan Faciaları, İstanbul (1922).
  • Öz Türk Adları Kılavuzu, İstanbul (1922).
  • Ekler-Kökler Üzerine Deneçler, Dil Araştırmalarına Gerekçeler, Zonguldak (1936).
  • Zonguldak Kılavuzu (1936-37), Zonguldak (1937).
  • Uzun Mehmet'ten Günümüze Kadar Türkiye'de Kömür, Zonguldak (1959).
  • Anadolu'dan Koğduklarımız, İstanbul (1965).
  • Türklüğün Öğünçleri - I, İstanbul (1974).
  • Türklüğün Öğünçleri - II, İstanbul (1976).

Not: Tâhir Karauğuz'un Zonguldak'taki yayınları Karaelmas Yazım-Basımevi'nde basılmıştır. Ayrıca, Karauğuz, Karaelmas Yayınevi'nde 1934-1956 yılları arasında basılan ve 10 tanesini kendisinin yazdığı 30 kadar kitap ve kitapçık yayınlamıştır.

Hakkında yayımlanmış eserler

  • Kuvay-ı Milliye Ruhuyla Bir Ömür, Doğu Karaoğuz, İstanbul, Mayıs 2011.

Kaynakça

  1. ^ "Zonguldak'ın ilkleri ve Karaelmas adının isim babası: Tahir Karauğuz". pusulagazetesi.com.tr. 21 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karabük (il)</span> Türkiyenin Karadeniz Bölgesinde bir il

Karabük, Türkiye'nin kuzeyinde Karadeniz Bölgesi'nde il. 2020 yılı sonu TUİK verilerine göre nüfusu 243.614'dür.

<span class="mw-page-title-main">Karabük</span> Karabük ilinin merkezi olan şehir

Karabük, Karabük ilinin merkezi olan şehir.

<span class="mw-page-title-main">Safranbolu</span> Karabükün bir ilçesi

Safranbolu, Karabük ilinin tarihi ve turistik bir ilçesidir. Konumu Ankara'nın 231 km kuzeyinde ve Karadeniz'in 90 km güneyindedir. Karabük ilçe merkezinin de 8 km kuzeyinde bulunmaktadır. Safranbolu şehir merkezi ve Karabük il merkezi birbirine bitişiktir.

<span class="mw-page-title-main">Eflani</span> Karabük ilçesi

Eflani, Karabük'ün kuzeydoğusunda bulunan bir ilçe.

<span class="mw-page-title-main">Devrek</span> Zonguldakın ilçesi

Devrek, Zonguldak ilinin bir ilçesidir. Türkiye'nin kuzeyinde, Karadeniz Bölgesi'nin Batı Karadeniz Bölümü'nde yer almaktadır. Yüzölçümü 934 km²'dir. İlçe ba

<span class="mw-page-title-main">Kemal Tahir</span> Türk roman yazarı ve senarist (1910–1973)

Kemal Tahir, asıl adıyla İsmail Kemalettin Demir, Türk romancı, yazar, senarist.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Şaik Gökyay</span> Türk edebiyat tarihi ve dil araştırmacısı, şair, öğretmen (1902 - 1994)

Orhan Şaik Gökyay, Türk edebiyat tarihi ve dil araştırmacısı, şair, öğretmen.

Sâdi Yâver Ataman, Türk müzikolog, folklor uzmanı, eğitimci ve sanatçı.

İsmail Habip Sevük ya da İsmail Hakkı Sevük, Türk yazar, edebiyat tarihçisi, gazeteci, siyasetçi.

<i>Küçük Ağa</i>

Küçük Ağa; Milli Mücadele dönemine merkezden değil, bir kasabadan bakan, o dönemin Türk toplumunun yaşadığı zorluklara, acılara, ihanetlere değinen ve bütün bu zor şartlar altında kurtuluş mücadelesi veren Kuvâ-yi Milliye'yi konu edinen roman, Tarık Buğra'nın önemli yapıtlarından bir tanesidir. Bir tarafta baskı içindeki İstanbul Hükûmeti, padişah ve milis güçlerin aleyhindeki fetvalar öbür tarafta işgaller ve hain çetelerle mücadele eden Kuvâ-yi Milliye.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Talat Onay</span>

Ahmet Talat Onay, şair, yazar, edebiyat araştırmacısı, halk edebiyatçısı, siyasetçi.

Kıvılcım Kemal Anadol, Türk siyasetçi, avukat ve yazardır. TBMM 15 ve 16. dönem CHP Zonguldak milletvekilliği, 18, 22 ve 23. dönem CHP İzmir milletvekilliği görevlerinde bulunmuştur. Barış Derneği Genel Başkanvekili olan şair, yazar Zihni Anadol’un oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Sabri Efendi</span> Osmanlı müderris, şeyhülislam

Mustafa Sabri Efendi, Osmanlı müderris, Meclis-i Mebusan mebusu, şeyhülislam.

<span class="mw-page-title-main">Açıksöz</span>

Açıksöz, 15 Haziran 1919 – 14 Aralık 1931 tarihleri arasında Kastamonu'da yayımlanmış, başından sonuna kadar Millî Mücadele'ye destek vermiş yerel gazete.

Mehmet Ceylan, Türk siyasetçidir.

Hüseyin Ragıp Baydur, Türk diplomat.

Hüseyin Hüsnü Açıksöz, Türk siyasetçi, gazeteci.

Mehmet Makas, Türk bürokrat. 9 Haziran 2020 tarihli cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Erzincan Valiliğine atandı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de basın</span> Türk basınına genel bakış

Türkçe olarak ilk gazete II. Mahmut'un emriyle 1 Kasım 1831'de kurulan Takvîm-i Vekâyi'dir ve bu adım, Osmanlı'de baskı makinesinin kurulmasından uzun bir süre sonraya denk gelmektedir. Takvîm-i Vekâyi, yayın hayatı boyunca birkaç kez kapatılmış ve 1922 itibarıyla meclis tarafından Resmî Ceride ve daha sonra Resmî Gazete adıyla yayımlanmıştır. İngiliz diplomat ve gazeteci William Churchill tarafından 1840 yılında yayın hayatına başlayan ve 1866'da kapanan Cerîde-i Havâdis, ikinci Türkçe gazetedir. 1860 yılında Osmanlı devlet adamı ve gazeteci Agâh Efendi tarafından hazırlanan Tercümân-ı Ahvâl, basılan ilk özel gazetedir. Yazarları arasında İbrahim Şinâsî ve Ahmed Vefik Paşa da yer almıştır. Sonraki yıllarda ise kurucusu Şinasî olan Tasvîr-i Efkâr yayımlanmış fakat 1866'da kapanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kılavuz Hatice</span>

Kılavuz Hatice veya Hatice Hatun (Gülekli Hatice), Milli mücadelede Adana ve yöresinde savaşan halk kahramanıdır.