İçeriğe atla

Tahir Han

Tahir Han
Тайыр хан
6. Kazak Hanlığı hanı
Hüküm süresi1523–1533
Önce gelenMamaş Han
Sonra gelenAhmet Han
DoğumBilinmiyor
Ölüm1533
HanedanBörçigin
Diniİslam

Taiyr Khan (KazakçaТайыр хан; ö. 1533) Kazak Hanlığı'nın 1523 ve 1533 yılları arasında hanlığını yapmış hükümdar.[1] Onun saltanatı, Kasım Han'ın hükümdarlığından bu yana Kazak Hanlığı'nın gerilemesine neden oldu.

Taiyr, Kazakların en etkili sultanı ve Kazak Hanlığı'nın kurucularından Canibek Han'ın torunu olan Adık'ın en büyük oğluydu. Taiyr Han, kısa bir saltanat süren Mamaş Han'ın ölümünden sonra tahta çıktı.[2]

Kaynakça

  1. ^ Didar Kassymova; Zhanat Kundakbayeva; Ustina Markus (18 Mayıs 2012). Historical Dictionary of Kazakhstan. Scarecrow Press. s. 301. ISBN 978-0-8108-7983-6. 18 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2020. 
  2. ^ "Тахир хан · Персоналии · Портал "История Казахстана"". e-history.kz (Rusça). 12 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2018. 
Tahir Han
Doğumu:  ? Ölümü: 1533
İran kraliyeti
Önce gelen
Mamaş Han
Kazak hanı
1523-1533
Sonra gelen
Ahmet Han

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Özbekler</span> Orta Asyada yaşayan bir Türk halkı

Özbekler, Batı Türkistan'da Harezm'den Fergana'ya kadar uzanan bölgede yaşayan ve Orta Asya'daki en kalabalık Türk halkıdır. Özbeklerle ilgili tarihî kaynaklarda "Türk" ve "Sart" şeklinde adlandırıldıkları da görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hokand Hanlığı</span> Türkistan coğrafyasında toprakları olmuş eski bir monarşi

Hokand Hanlığı,, bugünkü Özbekistan, Kırgızistan, Kazakistan, Tacikistan ve Doğu Türkistan'ı da kapsayan bölgede 1709 ile 1876 yılları arasında hüküm sürmüş Mangıt-Ming Hanedanlığı. Buhara Hanlığı ve Hive Hanlığı ile birlikte Buhara Hanlıkları olarak anılmıştır. Başkenti Hokand olan hanlığın yönetimi içerisinde Tacikler, Özbekler, Kırgızlar, Kazaklar, Farslar, Kıpçaklar, Soğdlar, Uygurlar bulunmaktaydı. Yönettiği şehirler arasında; Hokand, Taşkent, Buhara, Semerkand, Margilan, Namangan, Fergana, Andican, Türkistan, Çimkent, Taraz(Talas), Bişkek, Oş, Zaferabad, İsfara, Aksu, Kaşgar, Hoten vb şehirler bulunmaktaydı.,

<span class="mw-page-title-main">Hive Hanlığı</span> Orta Asyada 1512-1920 yılları arasında var olmuş Özbek devleti

Hiva Hanlığı, günümüz Özbekistan, Türkmenistan ve Kazakistan sınırları içinde kalan bir alanda, 1512-1920 yılları arasında varlığını sürdürmüş olan Özbek devleti. Buhara Hanlığı ve Hokand Hanlığı ile birlikte "Özbek üç hanlığı" olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kazaklar</span> Orta Asyada yaşayan bir halkı

Kazaklar, Kazakistan'da yaşayan Türk halkı. Kazaklar, 15. yüzyılda Türk ve Moğol kökenli Orta Çağ kabilelerinin birleşmesinden ortaya çıktı. Dilleri Kazakçadır.

<span class="mw-page-title-main">Kırım hanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kırım hanları listesi, 1441–1783 yılları arasında hüküm süren Orta Avrupa'da Tatarlar tarafından kurulmuş, Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı hanlık. Aşağıda Kırım Hanlığı'nın hanlarının listesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kazan Hanlığı</span>

Kazan Hanlığı, Altın Orda'nın çöküşünden sonra, Cengiz Han'ın oğlu Cuci'nin ulusuna bağlı Toka Temür sülalesinden Uluğ Muhammed Han tarafından bugünkü Rusya topraklarında kurulmuş olan Türk devletidir. Farklı zamanlarda yaklaşık 750.000 km² alana hakim olmuştur. Ağırlık merkezi bugünkü Tataristan, Başkırdistan, Çuvaş, Mari El (Çirmişistan), Mordovya ve Udmurt (Aristan) Cumhuriyetlerinin toprakları idi.

<span class="mw-page-title-main">Kazak Hanlığı</span>

Bu madde Kazak Hanlığı adlı Türk devleti hakkındadır. Dizi için "Kazak Hanlığı (dizi)" maddesine bakınız.

<span class="mw-page-title-main">Yarkand Hanlığı</span>

Yarkand Hanlığı de denilen Doğu Türkistan'da 1514 ile 1680 yılları arasında Altışehir (Altıshahr) olarak bilinen Hotan, Yarkent, Yengihisar, Kaşgar, Aksu ve Uçturfan gibi şehirleri içine alan bölgede egemenlik sürmüş bir hanlıktır.

Batur (Bahadır), kahraman ve yiğit savaşçı anlamına gelen, Türk ve Moğol dili kökenli onursal unvan. Bu unvan, cengâverlerlik ve yiğitlik yapmış askeri komutanlar ve destansı kahramanlar için kullanılan bir Altay terimidir. Batır, Badır, Bağatur, Bagatur, Bogatur, Bagatır, Batar, Bağatar, Bahadır olarak da söylenir.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Hanlığı</span>

Bakü Hanlığı, 1718-1806 yıllar arasında Azerbaycanın doğusunda hüküm süren bir hanlık.

III. Mehmed Giray 1584—1629 yılları arasında yaşayan Kırım Hanıdır. II. Saadet Giray'ın oğludur. 1623—1628 seneleri arasında saltanat sürmüştür. Saltanatı Sultan I. Mustafa ve IV. Murad dönemine rastlar.

II. Kaplan Giray 18. yüzyılın sonlarına doğru Kırım hanı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kazak Cüzleri</span>

Cüz üç ana Kazak topluluklarının, Kıpçak Obası'nda kontrol ettikleri alanlara denir. Bu alanların büyük kısmı bugünkü Kazakistan sınırlarını kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Pisakhan</span>

Pisakhan, Bosna-Hersek'ın Sırp Cumhuriyeti'nde bulunan bir kasaba ve belediyedir. Yüzölçümü 322,9 km² olan belediyenin nüfusu 2013 yılı itibarıyla 3.530'dur.

<span class="mw-page-title-main">Taşkent Hanlığı</span> kısa ömürlü bir ortaçağ devleti

Taşkent Hanlığı Özbekistan devletinin başkenti Taşkent'de Orta Çağ Özbek-Kazak devletidir. Hanlığın tarihi üç döneme ayrılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kara-Kırgız Hanlığı</span>

Kara-Kırgız Hanlığı Ormon Han tarafından 1842-1854 Kuzey Kırgız boylarının katılımıyla krulmuştur. Ormon Han hanlığın ilk ve son hükümdarıdır.

Kerey Han veya Girey Han, 1465 yılında Kazak Hanlığının kuzeni Janibek Han ile kurucusu ve ilk iki hanından biri. Uruz Han'ın neslindendir. Soyu Uruzhan vasıtasıyla Berke Han'a, Berkehan'ın vasıtasıyla Batu Han'a, Batuhan vasıtasıyla Cuci Han'a ve Cuci Han vasıtasıyla da Cengiz Han'a dayanır. Cengizliler'in Türkleşmiş Töre Hanedanındandır.

Altınorda Hanlığı hükümdarı Janibek Han'la karıştırılmamalıdır.

Baush Khan - 16. yüzyılın ilk yarısında bir Kazak Hanı'ydı. Adik Sultan'ın oğullarından biriydi. Ağabeyi Tahir Han'dan sonra Kazak Hanlığı'nda hüküm sürdü. Baush'un gücü tüm Kazak kabilelerini kapsamadı.

<span class="mw-page-title-main">Ormon Han</span>

Ormon Han, 1842'den 1854'teki ölümüne kadar hüküm süren Kara-Kırgız Hanlığı'nın ilk ve tek hanıydı. Güçlü Sarıbağış kabilesinin bir üyesi, Ormon'un saltanatı, yasal ve adli sistemlerin kurulmasıyla Kırgız kabilelerinin merkezileşmesine tanık oldu. Ormon, bölgedeki Rus İmparatorluğu'nun yakın bir müttefikiydi, Hokand Hanlığı'na karşı bir dizi savaş kazandı ve Ruslara isyan eden Kenasarı Han liderliğindeki bir Kazak ordusunu mağlup etti. 1854'te, rakip bir Kırgız kabilesiyle bir çatışma sırasında, Ormon savaşta yakalandı ve idam edildi. Ormon'un hanlığı ölümünün ardından çöktü ve bölge 1868'de Rus kontrolü altına girdi.