İçeriğe atla

Tahar Djaout

Tahar Djaout
Djaout (1980)
Doğum11 Ocak 1954(1954-01-11)
Oulkhou, Cezayir
Ölüm2 Haziran 1993 (39 yaşında)
Cezayir, Cezayir
MeslekGazeteci, yazar
DilFransızca
MilliyetCezayirli

Tahar Djaout (11 Ocak 1954 - 2 Haziran 1993), Cezayirli gazeteci, şair ve kurgu yazarı. Sekülarist düşünceleri nedeniyle Silahlı İslami Grup tarafından 1993 yılında öldürüldü.

Erken yaşamı

1954 yılında Kabîliye bölgesinde bir köy olan Oulkhou'da doğdu. Üniversiteden sonra Algérie Actualité'de gazeteci olarak çalıştı ve 1980'lerin sonunda Cezayir'in önde gelen edebi yeteneklerinden biri haline geldi.[1]

Suikast

Laikliği desteklediği ve İslamcı fanatizme karşı çıktığı için Silahlı İslami Grup tarafından suikasta uğradı. Cezayir'deki evinden çıkarken 26 Mayıs 1993'te saldırıya uğradı. Bir hafta komada kaldıktan sonra 2 Haziran'da öldü. Saldırganlardan biri, "İslami kesimler üzerinde etkili olabilecek korkutucu bir kaleme sahip olduğu" için öldürüldüğünü itiraf etti.[2]

Ölümünden sonra BBC onun hakkında Selman Rüşdi'nin sunduğu "Yazarı Vurmak" başlıklı bir belgesel hazırladı.[3]

Eserleri

  • Le dernier été de la raison, Paris, Éditions du Seuil, 1999
  • Les Vigiles, Éditions du Seuil, 1991
  • L'invention du Desert, roman, Éditions du Seuil, 1987
  • Les Chercheurs d'Os, roman, Éditions du Seuil, 1984
  • Les Rets de l'oiseleur, kısa öyküler, SNED, Cezayir, 1983
  • L'oiseau minéral, şiirler, Sigean, L'Orycte, 1982
  • L'exproprié, roman, SNED, Cezayir, 1981
  • Insulaire et Cie, şiirler, Sigean, L'Orycte, 1980
  • L'Arche à vau-l'eau, şiirler, Éditions Saint-Germain-des-Prés, Paris, 1978
  • Solstice Barbelé, şiirler, Éditions Naaman, Québec, 1975

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ James McDougall (24 Nisan 2017). A History of Algeria. Cambridge University Press. s. 290. ISBN 978-0-521-85164-0. 
  2. ^ Tolan, Fiona; Morton, Stephen; Valassopoulos, Anastasia; Spencer, Robert, (Ed.) (13 Eylül 2013). Literature, Migration and the 'War on Terror. Routledge. s. 176. ISBN 978-0415845687. 26 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2024. 
  3. ^ "Looking back at Salman Rushdie's The Satanic Verses | Salman Rushdie | The Guardian". amp.theguardian.com. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cezayir</span> Kuzey Afrikada bulunan bir ülke

Cezayir, resmî adıyla Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti, Kuzey Afrika'da bir ülkedir. 2,381,741 kilometre karelik yüzölçümü ile Afrika'nın yüzölçümü olarak en büyük ülkesi olan Cezayir, dünyanın onuncu, Arap Dünyası ve Afrika Birliği içerisinde ise en büyük ülkedir. Aynı zamanda, 44 milyonluk nüfusuyla da Afrika'nın en kalabalık sekizinci ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Michel Houellebecq</span> Fransız yazar (d. 1958)

Michel Houellebecq, 26 Şubat 1958'de Réunion adasında doğmuş bir Fransız yazarıdır ve gerçek ismi Michel Thomas'dır. Les Particules élémentaires ve Platform romanları ile tartışmalı bir uluslararası şöhret kazanmıştır. En olumsuz eleştirilerin yanı sıra, onu yeni Fransız edebiyatının cevheri olarak gören değerlendirmeler de bulunmaktadır. Eserlerinin tarzının ve içeriğinin Kurt Vonnegut, Bret Easton Ellis ve J. G. Ballard'ı andıran yönleri bulunmaktadır. H.P. Lovecraft'tan çok etkilendiğini kendisi de dile getirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Romain Gary</span> Fransız diplomat ve yazar (1914 – 1980)

Romain Gary, Fransız yazar, yönetmen, senarist, II. Dünya Savaşı pilotu ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Boris Vian</span> Fransız şarkıcı

Boris Vian, Fransız yazar, şair, müzisyen, şarkıcı, gazeteci, senarist, oyuncu, eleştirmen, çevirmen ve maden mühendisi.

<span class="mw-page-title-main">Roland Barthes</span> Fransız felsefeci, göstergebilimci, edebiyat eleştirmeni, edebiyat ve toplum teorisyeni

Roland Barthes, Fransız felsefeci, göstergebilimci, edebiyat eleştirmeni, edebiyat ve toplum teorisyeni.

<span class="mw-page-title-main">Claude Simon</span> Fransız yazar (1913 – 2005)

Claude Simon Fransız yazardır. "Yeni Roman" akımının önde gelen temsilcileri arasında kabul edilir. 1985'te "İnsan durumunu tarif ettiği vakit, derin bir bilinç ile bir şairin ve bir ressamın yaratıcılığının bir arada bulunduğu romanları için" Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldı.

<span class="mw-page-title-main">Marcel Aymé</span> Fransız yazar (1902 – 1967)

Marcel Aymé, Fransız romancı, çocuk edebiyatı, mizah, senaryo ve oyun yazarı. En çok bilinen öyküsü, Paris'te bulunan bir heykelin yapımı için de ilham vermiş olan Duvargeçen'dir.

Chris Marker, Fransız yazar, fotoğrafçı, film yönetmeni, multimedya sanatçısı ve belgeselcidir.

Michel de Certeau, 1925' Chambéry, Savoie, Fransa'da doğmuştur. Cizvit tarikatı mensubu olan bilim insanı, tarih, sosyoloji, felsefe, psikanaliz ve psikoloji üzerine çalışmalar yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Martine Aubry</span> Fransız siyasetçi (d. 1950)

Martine Aubry (Delors) (d. 8 Ağustos 1950, Paris), Fransız politikacı ve Sosyalist Parti'nin eski birinci sekreteridir. 1997-2000 yılları arasında İstihdam ve Dayanışma Bakanı ve Çalışma Bakanı olarak görev yaptı. Bakanlığı döneminde Fransa'da meşhur haftalık 35 saat çalışma ve evrensel sağlık sigortası (CMU) reformlarını yaptı. Hâlen Lille Belediye Başkanı olarak görevdedir.

<span class="mw-page-title-main">Denis Guedj</span> Fransız matematikçi (1940-2010)

Denis Guedj Fransız yazar. Paris VIII Üniversitesi'nde bilim tarihi profesörüydü.

Philippe Ariès, Fransız tarihçi.

<span class="mw-page-title-main">Mağrip mimarisi</span>

Mağrip mimarisi ya da Moresk mimari; Endülüs, Fas ve Cezayir, Tunus ve Libya'nın olmak üzere Mağrip ülkeleri ve batı İslam dünyasında tarihsel olarak gelişen bir mimari tarzdır. Kuzey Afrika'daki Berberi kültüründen, İslam öncesi İberya'dan ve İslami Orta Doğu'daki sanatsal akımlardan etkileri harmanlayarak oluşan Mağrip mimarisi, nalkemer gibi özellikleri içeren bir tarz oluşturdu. Riad bahçeleri, ahşap, sıva ve çini işçiliğinde ayrıntılı geometrik ve arabesk motifler stilin diğer özellikleri arasında yer aldı. Bu sanatsal gelişimin başlıca merkezleri, Cordoba, Kayrevan, Fes, Marakeş, Sevilla, Granada ve Tilimsan gibi bölge tarihindeki imparatorlukların ve Müslüman devletlerin başkentlerini içeriyordu.

<span class="mw-page-title-main">Jacques Ellul</span> Fransız sosyolog, teknoloji karşıtı ve Hristiyan anarşist (1912-1994)

Jacques Ellul, Fransız filozof, sosyolog ve amatör ilahiyatçı. Tanınmış bir Hristiyan anarşisti olan Ellul, Bordeaux Üniversitesi'nde kıdemli tarih ve kurum sosyolojisi profesörlüğü yapmıştır. Kariyeri boyunca 60'tan fazla kitap ve 600'dan fazla makale yayınlamıştır. Eserlerinin çoğu propaganda, teknolojinin toplum üzerindeki etkisi ve din ile politikanın etkileşimini konu almaktadır; bunların ana teması teknolojinin insanların özgürlüğü ve din üzerindeki olumsuz etkisi olmuştur. En önemli eserleri Teknoloji Toplumu ve Propaganda'dır. Ellul, teknoloji ve toplum sorununa diyalektik bir bakış açısıyla yaklaşmıştır ve eserlerinde teknoloji tiranlığının insanlığa baskın gelmesini işlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Assia Djebar</span>

Fatima-Zohra Imalayen, Assia Djebar mahlası ile bilinen Cezayirli romancı, çevirmen ve film yapımcısıdır. Eserlerinin çoğu kadınların karşılaştığı engelleri ele almaktaydı ve kendisi de feminist duruşuyla dikkat çekiyordu. "Sık sık kadınların yazı hareketleriyle ilişkilendirilir, romanları açıkça Cezayirli kadınların soy ağacının oluşturulmasına odaklanır ve politik duruşu sömürge karşıtı olduğu kadar ataerkillik karşıtıdır." Djebar, Kuzey Afrika'nın önde gelen ve en etkili yazarlarından biri olarak kabul edilir. 16 Haziran 2005'te Académie française'de, Mağrip'ten böyle bir tanınma elde eden ilk yazar seçildi. Çalışmalarının tamamı için 1996 Neustadt Uluslararası Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü. Sık sık Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Anne Hébert</span> Kanadalı yazar

Anne Hébert, Fransız Kanadalı yazar ve şairdir. Kanada'nın en büyük edebi ödülü olan Genel Vali Ödülü'nü üç kez kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Vassilis Alexakis</span>

Vassilis Alexakis, Yunan-Fransız yazar ve çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Claude Cahen</span> Fransız tarihçi (1909 – 1991)

Claude Cahen, Fransız Marksist oryantalist ve tarihçidir. İslami Orta Çağ, Haçlı Seferleri hakkındaki Müslüman kaynakları ve Orta Çağ İslam toplumunun sosyal tarihi üzerinde uzmanlaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Catherine David (yazar)</span> Fransız yazar (1949 – 2023)

Catherine Gradwohl ya da Catherine David, Fransız-Amerikalı romancı, deneme yazarı ve edebiyat eleştirmeni.

Jean-Noël Jeanneney Fransız tarihçi ve siyasetçi.