İçeriğe atla

Tahaddi

Kuran'ın meydan okumasını (tahaddi) referans alan bir ayet

Tahaddi[1] veya Kur'an'ın meydan okuması (Ar. التحدي في القران ‎ el-tahaddi fi el-Kuran), İslam teolojisinde Kur'an'da önerilen bir meydan okumayı ifade eder. Kur'an'ın herhangi bir çalışma üzerindeki üstünlüğünü kanıtlamak amacıyla hem insanlar hem de cinler (ruhlar / şeytanlar) arasında gayrimüslimlerden, kutsal kitaptaki gibi bir bölüm ya da çoklu bölümler üretmelerini istemektedir. Kur'an bunu başarmanın imkansız olduğunu söylüyor.[2]

Meydan okuma türleri

Gayrimüslimler Kur'an'a benzer bir "bildiri" ya da konuşma yapmaya[3] ve diğerlerine bir[4][5] ya da on[6] benzer sure üretmeye zorlanmaktadır. Başka bir ayette birlikte çalışmasalar bile ne insanların ne de cinlerin böyle bir kitap ortaya koyamayacakları belirtiliyor.[7][8]

Meydan Okuyanlar

Kur'an'ın kendisi, meydan okumaya çalışanları yargılamak için ne gibi etkilere yol açtıdığını açıklamazken, İslam alimleri bu meydan okumanın hiçbir ölçüyle yerine getirilmeyeceğini, çünkü hiç kimsenin Allah'ın hikmetiyle rekabet edilemeyeceğini belirtiyorlar. Bu görüş, Kur'an'ın şimdiye kadar var olan en mükemmel kitap olduğunun kanıtıdır.[9] Müslümanlar, bu meydan okumanın Muhammed döneminde[10] yerine getirilemediğine ve ahir zamana (kıyamet) kadar gerçekleşmeyeceğine inanıyorlar.[11] Bazı bilginler bunu ilahi müdahaleye bağlayarak Tanrı'nın onu deneyen herkesin hedeflerine ulaşmasını engelleyeceğini söyler.[12]

Bununla birlikte, hem ateistler hem de diğer dinlerin üyeleri olan bazı insanlar yine de bu meydan okumayı gerçekleştirme girişiminde bulunmuşlardır. Bazı bireyler kendi kutsal kitaplarının ya da laik çalışmalarının zaten bu meydan okumayı karşıladığını ya da aştığını iddia ederken,[13] bunu ispat için kendi çalışmalarını oluşturmuşlardır. Gerçek Furkan, Kuran Arapçası tarzında yazılmış bir Hristiyan eseri, böyle bir girişimdir.[14]

Ayrıca bakınız

  • İslam'ın ana hatları
  • İslam Sözlüğü
  • İslam ile ilgili makalelerin dizini
  • Kur'an ve mucizeler
  • Muhammed'in Mucizeleri
  • İslam mucizeleri görünümü
  • Kur'an ve Sünnet Hadisleri
  • Bi-la kaifa
  • Kıraât

Kaynakça

  1. ^ "Tahaddi". 19 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ [Kur'an 2:23]
  3. ^ "Tur Suresi, 34.Ayet". 19 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2020. 
  4. ^ "Bakara Suresi 23.Ayet". 29 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2020. 
  5. ^ "Yunus Suresi, 38.Ayet". 15 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2020. 
  6. ^ "Hud Suresi, 13.Ayet". 7 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2020. 
  7. ^ [Kur'an 17:88]
  8. ^ Soltani biyrami (2012). "Secret of the kinds of challenging in Quran" (PDF). Quran knowledge (Quran shinakht). 5: 85. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 18 Temmuz 2020. 
  9. ^ "Quran Tafsir Ibn Kathir". 16 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2018. 
  10. ^ Encyclopedia of Arabic Literature. 1. Routledge. 1998. ss. 654, 876. ISBN 978-0415571135. 11 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2020. 
  11. ^ The Qur'an with Annotated Interpretation in Modern English. Tughra Books. 2008. s. 1278. ISBN 978-1597841443. 10 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2020. 
  12. ^ Ghazizade, Kadhim (1995). "outlook on Sarrafah (rejection)". beneficial letter. 3. 18 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2020. 
  13. ^ A Comprehensive Commentary on the Quran: Comprising Sale's Translation and Preliminary Discourse. 1885. s. 298. 
  14. ^ The True Furqan. 1999. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kur'an</span> İslamın temel dinî metni

Kur'an veya yaygın kullanılan adıyla Kur'an-ı Kerim, Müslüman inancına göre, yaklaşık 23 yıllık bir süreçte ayetleri Allah tarafından Cebrâil adındaki melek aracılığıyla Muhammed'e parça parça vahiyler hâlinde indirilen bir kutsal kitaptır. İslam inancına göre Kur'an, Muhammed'in gerçek bir peygamber olduğunu kanıtlayan en önemli ve en büyük mucizedir. Müslümanlar, namaz başta olmak üzere belli başlı ibadetlerinde Kur'an'dan çeşitli bölümler okurlar.

Peygamber veya yalvaç, Tanrı aracılığıyla bir dini veya dinî öğretiyi yaymakla görevlendirildiğine inanılan kişidir. Peygamberler ayrıca dinî terminolojide âyet, işaret veya mûcize denilen doğaüstü güç veya olayların kendilerine atfedildiği mitolojik veya yarı mitolojik insanlardır. İbrahimî dinlerin inananları, peygamberlerin Tanrı'dan aldıkları “vahiy” adlı mesajları diğer insanlara ulaştırdıklarına inanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Kevser Suresi</span> Kuranın 108. suresi

Kevser Suresi, Kur'an'ın 108. suresidir. Kur'an'ın en kısa suresi olan Kevser Suresi, 3 ayetten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Kureyş Suresi</span> Kuranın 106. suresi

Kureyş Suresi, Kur'an'ın 106. suresidir. Sure 4 ayetten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Fil Suresi</span> Kuranın 105. suresi

Fil Suresi, Kur'an'ın 105. suresidir, 5 ayetten oluşur. Sure, Yemen Valisi Ebrehe'nin Allah'ın evi olan Kâbe'ye saldırmasını ve karşılaştığı sonu anlatmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kadir Gecesi</span> İslamda, Kuranın indirilmeye başlandığına inanılan Ramazan ayının içerisinde yer alan kutsal sayılan gece

Kadir Gecesi, İslam inancına göre Kur'an'ın, Allah tarafından Cebrail adlı melek aracılığıyla Peygamber Muhammed'e vahyedilmeye başlandığı gecedir. Tarihsel olarak Ramazan ayının son günlerinde yer alır. Kur'an'da bu günün ''bin aydan daha hayırlı'' olduğu belirtilmiştir.

İslam peygamberleri, İslâm dininde Âdem ile başlayıp Muhammed ile son bulan ve peygamber oldukları kabul edilen dinî şahsiyetlere denir.

<span class="mw-page-title-main">Âl-i İmrân Suresi</span> Kuranın 3. suresi

Âl-i İmrân Suresi, Kur'an'ın 3. suresidir. Sure, 200 ayetten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Rum Suresi</span> Kuranın 30. suresi

Başlığın diğer anlamları için, bakınız Rum

<span class="mw-page-title-main">A'raf Suresi</span> Kuranın 7. suresi

A'raf suresi, İslam dininin kutsal kitabı Kur'an'ın yedinci suresidir. Sure 206 ayetten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Tebbet Suresi</span> Kuranın 111. suresi

Tebbet Suresi, Kur'an'ın 111. suresidir. Sure, 5 ayetten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Kamer Suresi</span> Kuranın 54. suresi

Kamer Suresi, Kur'an'ın 54. suresidir. Sure 55 ayetten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">İslam ve bilim</span> İslamın ve bilimin ilişkisi

İslam ve bilim, tarihte uzun bir dönem boyunca iç içe olmuşlardır. İslam'ın yoğun bir şekilde yayıldığı ve İslam devletlerinin yükselişte olduğu Orta Çağ'da, 8 ilâ 15. yüzyıllarda İslam topraklarında birçok bilim insanı yetişmiş, pek çok bilimsel faaliyetler yapılmış ve İslam dünyası bilim, teknoloji, kültür ve sanat gibi birçok alanda dünyanın diğer devletlerini ve bölgelerini geride bırakmıştır. Bu döneme de İslam'ın Altın Çağı denmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kur'an'ın eleştirisi</span>

Kur'an, birçok yazar tarafından dindar bir kurgu olarak tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ay'ın ikiye bölünmesi</span> İslam peygamberi Muhammede atfedilen bir mucize

Ay'ın ikiye bölünmesi, Sünniler'in çoğuna göre bazı hadisler ve Kamer Suresi'nin ilk ayetlerine dayanılarak Muhammed'e atfedilen, Ay'ın dolunay halinde iken bir gece vaktinde Muhammed'in el işaretiyle ikiye ayrılması mucizesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kur'ancılık</span> Kuranı İslamın tek kaynağı kabul eden İslamî düşünce

Kur'ancılık, Kur'aniyyun, Kur'anizm ya da diğer bilinen adıyla Kur'an Müslümanlığı, Kur'an'ı İslam dininin tek ve ana kaynağı olarak kabul eden, hadisleri ve mezhep ayrılığını reddeden düşünce sistemidir.

Kur'an mucizeleri ya da orijinal adıyla Îcâzü'l-Kur'ân, İslam peygamberi Muhammed'in ümmi olduğu inancıyla birlikte, Kur'an'ın söz söyleme sanatı, gelecekten haber verme, yazılım zamanındaki bilimsel seviyenin çok ilerisinde bilimsel temellere dayalı alegorik anlatımlar ve ifadeler içerdiği inancıyla ileriki zamanlardaki gelişmelerin bu ifadeleri doğruladığı, dolayısıyla Kur'an'ın taklit edilemez ve insanüstü bir kaynaktan geldiğine verilen isimdir. İslam'a göre eski peygamberlere verilen mucize gösterme yetkisi Muhammed'e gelince, bu, mucize kitap şeklinde ortaya çıkar.

<span class="mw-page-title-main">Sureler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kur'an, İslam dininin kutsal kitabıdır. Müslümanlar, ibadetlerinde ondan çeşitli bölümleri okurlar. İslam'da inanç, ibadet, şeriat, ahlak, tasavvuf gibi uygulamaların dayandırıldığı ana kaynak Kur'an'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kur'an tarihi</span>

Kur'an tarihi, İslam kutsal kitabının yazılı derleme veya el yazmalarının zaman çizelgesi ve kökenidir. İslam'ın erken tarihinin önemli bir bölümünü oluşturur.

Kur'an'da insan hakları, ilâhi emirler ve tavsiyeler kapsamında ele alınmış, ayetlerde sıkça yer almıştır. Kur'an, 114 sure, 77.000 kelimeden oluşan kutsal bir kitaptır. 113 suresi besmele ile başlar. Kur'an'da, Müslümanların uyması gereken kuralların sınırlarını çizmiştir. Bu sınırlar içinde Kur'an, insanlara eşit derecede yaklaşır ve insanın belirli haklara, dolayısıyla İnsan haklarına sahip olduğuna işaret eder. Kur'an'da insanlara tanınan haklar, yaşam ve barış içinde yaşama hakkının yanı sıra ekonomik haklara sahip olma, bunları koruma ve koruma altına alma hakkını içerir. Kur'an ayrıca azınlık, kadın hakları ve savaş esirlerine nasıl davranılması gerektiğini belirleyen ölçüte, insanların birbirleri arasındaki etkileşimlerinin düzenlemelerini de içerir. "BM İnsan Hakları Beyannamesi ve Kur'an" ve "İslam 101: Temel İnsan Hakları" makalelerinden alınan her bölüm bir Kur'an ayetlerini içermektedir.