İçeriğe atla

Tafefobi

Tafefobi
19. yüzyılın ortalarından bir "güvenlik tabutu" modelinin şeması. Gömülü kişinin eline bağlanan bir ip, dışarıdaki insanların söz konusu kişinin henüz ölmediği konusunda uyarılmasını sağlayacak bir zille bağlantılıydı.
UzmanlıkPsikoloji

Tafefobi (Yunanca τάφος - taphos, "mezar, mezar" [1] ve φόβος - phobos, "korku" [2] ), diri diri gömülmeye ilişkin anormal (psikopatolojik ) bir korkudur.[3]

Modern tıp çağından önce, korku tamamen mantıksız bir şey değildi. Tarih boyunca, kazara diri diri gömülen çok sayıda insan vakası olmuştur. 1905'te İngiliz reformcu William Tebb, erken gömme hesaplarını topladı ve sonucunda 219 vakaya yakın canlı cenaze, 149 gerçek canlı cenaze, 10 vaka canlı diseksiyon ve 2 mumyalanırken uyanma vakası buldu.[4]

18. yüzyılda, ölü sayılan kişileri diriltmek için ağızdan ağza canlandırma ve kaba defibrilasyon tekniklerinin geliştirilmesine tanık olundu ve bunun için Kraliyet İnsani Cemiyeti, Boğulan Kişileri İyileştirme Derneği olarak da kuruldu.[5] 1896'da Amerikalı bir cenaze töreni müdürü TM Montgomery, folklorcu Paul Barber'ın canlı gömme olayının olduğundan fazla tahmin edildiğini iddia etmesine rağmen, "mezardan çıkarılanların yaklaşık %2'sinin şüphesiz askıya alınmış animasyonun kurbanları olduğunu" bildirdi [6]

İnsanların yanlışlıkla canlı canlı gömüldüğüne dair birçok şehir efsanesi bulunmaktadır. Efsaneler, birinin sopor veya komaya girmesi, ancak yıllar sonra uyanması ve korkunç bir ölümle ölmesi gibi unsurları içermekteydi. Diğer efsaneler, uzun sakallı bir ceset bulmak için açılan tabutlardan veya elleri kaldırılmış ve avuç içi yukarıya dönük cesetler anlatmaktadır.

Henry Lee III'ün karısı Anne Hill Carter Lee hakkında bir efsane bulunmaktadır. Bu efsaneye göre,[7] 1804'te Mrs. Lee hastalandı ve öldüğü düşünüldü ancak daha sonra tabutundan gelen sesleri duyan bir zangoç tarafından tabuttan kurtarıldı.[7]

Frédéric Chopin (ölümünü garanti altına almak için kalbinin çıkarılmasını talep eden), George Washington (bedeninin üç gün boyunca yatırılmasını talep eden) ve Hans da dahil olmak üzere birçok önemli tarihi şahsiyetin canlı gömülmekten korktukları düşünülmektedir. Christian Andersen ve Alfred Nobel'in ikisi de atardamarlarının kesilmesini istemiştir.[8]

Edebiyat, diri diri gömülmenin doğal korkusunu keşfetmede verimli bir zemin bulmuştur. Edgar Allan Poe'nun korku hikâyelerinden biri olan " Diri Diri Gömülüş ", talefobiden muzdarip bir kişiyi anlatmaktadır. Erken gömmeyle ilgili diğer hikâyeleri ise " Usher Evi'nin Düşüşü " ve " Amontillado Fıçısı "; ve daha az ölçüde, " Kara Kedi ".

Diri diri gömülme korkusu, bundan kaçınmak için bir emniyet tabutunun [9] inşası için her türlü düzenlemeyi yapacak kadar detaylandırıldı. Örneğin bazı tabutlara, gözlem için cam kapaklar, çanlar için halatlar ve çanlar, kurtarılana kadar hayatta kalmak için sinyalizasyon ve solunum boruları eklendi.[10] Bazen " zil tarafından kaydetme " ve/veya " ölü zil " ibarelerinin bir şekilde bu tür güvenlik zilleriyle ilgili olduğu iddia edilmektedir; fakat durum böyle değildir.[11][12]

İnsanlığın tıp mesleğine olan güveni ve ölümü doğru teşhis etme yeteneği 20. yüzyılın başlarından sonra erken gömme korkusunda bir azalma görmüş olsa da, ölüm teşhisinde tıbbi hataların bildirilmesinden sonra son yıllarda kamuoyunda kötü dönemler yaşandı.[13] Tafefobi, dünyanın bazı bölgelerinde yaygın olarak kabul edilir. Örneğin, Pakistanlı kadınlar üzerinde yapılan bir araştırma, akıl hastalığı olan deneklerin üçte birinde şiddetli taphofobi ve kontrollerin yarısında bu korkunun hafif derecede olduğunu buldu.[14] Gelişmiş ülkelerde nadir olmasına rağmen, yakın zamanda yapılan bir çalışmada İrlanda'nın batısındaki yaşlı insanlar arasında üç taphofobi vakası olduğu bildirildi.[15]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ τάφος 13 Şubat 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus
  2. ^ φόβος 25 Şubat 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus
  3. ^ H. Dietrich (1977). "Taphophobia and resurrection mania". Schweizer Arkiv für Neurologie, Neurochirurgie und Psychiatrie. 120 (2): 195-203. PMID 905788. 
  4. ^ The Corpse: A History. 1996. 
  5. ^ Steven B. Harris (September 1990). "The Society for the Recovery of Persons Apparently Dead". Cryonics. 24 Ağustos 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2006. 
  6. ^ "Just Dying to Get Out" 13 Temmuz 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., from Snopes.com
  7. ^ a b "Anne Carter Lee". womenhistoryblog.com. 19 Ocak 2005. 30 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2020. 
  8. ^ "Why Many Famous Figures Feared They'd Be Buried Alive". History. A&E Television Networks. 14 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2019. 
  9. ^ "A Short History of Security Coffins". 18 Ekim 2006. 27 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "Improved burial-case, US Patent No. 81437, issued August 25, 1868, to Franz Vester of Newark, NJ". Weird & Wonderful Patents (Brown & Michaels, PC). 24 Nisan 2002. 25 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2020. 
  11. ^ Word Myths: Debunking Linguistic Urban Legends. Oxford University Press. 2009. ss. 75-77. ISBN 978-0-19-537557-2. 
  12. ^ "Life in the 1500s". snopes.com. 17 Aralık 2000. 8 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2012. 
  13. ^ Buried Alive: The Terrifying History of Our Most Primal Fear. Londra: W. W. Norton & Company. 17 Mart 2002. ISBN 978-0393322224. 
  14. ^ Munaza Bajwa (2014). "Prevalence and factors associated with phobias among women". Asean Journal of Psychiatry. 15 (2): 140-145. 
  15. ^ S. Fanous (June 2015). "Not yet dead and buried! Three cases of taphophobia in older people". European Geriatric Medicine. 6 (3): 274-275. doi:10.1016/j.eurger.2015.01.011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Melankoli</span> depresyondan kaynaklanan duygu bozukluğu ve üzüntü

Kara sevda, melankoli ya da mâl-i hülyâ, günümüzde yaygın olarak kişinin az hareketli ve normalden daha heyecansız bir hayat tarzını sürdürdüğü depresyondan kaynaklanan bir duygudurum bozukluğu anlamında kullanılır.

Hortlak veya Hortdan, Türk halk kültüründe mezardan çıkarak insanları korkuttuğuna inanılan yaratık.

<span class="mw-page-title-main">Mısır hiyeroglifleri</span>

Mısır hiyeroglif yazısı, birbirinden kolaylıkla ayırt edilebilecek yüzlerce sembolden oluşur. Her işaret belli bir sesi veya nesneyi temsil eder. Bu yazı soldan sağa veya sağdan sola ya da yukarıdan aşağı yazılabilir, okumak için ölçüt sembollerdeki insan ya da hayvan figürlerinin baktıkları yöndür. Mısır hiyerogliflerinde 700'den fazla işaret bulunmaktadır. Bu yüzden de okuma yazma oranı düşüktür. Çünkü hiyeroglif bir harf yazısı değildi. Bunlar için yazıcı adlı bir meslek vardı. Bu insanlar uzun bir eğitimden geçerlerdi. Ayrıca hiyeroglif öyle zor bir yazıydı ki sanat halini almıştı.

<span class="mw-page-title-main">Diri Diri Gömülüş</span>

Diri Diri Gömülüş, Edgar Allan Poe tarafından yazılan ve ilk defa 1844'te The Philadelphia Dollar Newspaper'da yayımlanan korku öyküsü. Ölmeden gömülme korkusu bu dönemde oldukça yaygındı ve Poe da öyküde genel ilgi gören bu konuyu işlemişti.

Yahudilikte matem Yahudiliğin klasik Tora ve rabbani metinlerindeki minhag ve mitsvaların bileşiminden türemiştir. Matemin uygulanış şekli, Yahudi cemaatinden Yahudi cemaatine çeşitlilik gösterir.

Teknofobi Teknolojik aygıtların ve karmaşık aygıtların, özellikle bilgisayarlara karşı olan korku ya da nefret duygusudur. Teknofobinin sayısız farklı yorumlanması olmasına rağmen, teknoloji gelişmeye devam ettikçe bu tanım karmaşıklaşıyor. Terim genellikle mantıksız bir korku anlamında kullanılır, ancak bir grup korkuların haklı olduğu görüşündedir. Fobi, Sibrofobi ile alakalı ve technophilia'nın tam tersidir. Dr. Larry Rosen, araştırma psikoloğu, bilgisayar eğiticisi ve Kaliforniya Devlet Üniversitesi profesörü, "rahatsız edici kullanıcılar", "bilişsel bilgisayar bulmacaları" ve "endişeli bilgisayar işaretleri" olmak üzere üç ana kategoride teknofobi olduğunu iddia etmektedir. İlk önce Sanayi Devrimi sırasında yaygın olarak dikkat çeken teknofobinin, dünyadaki çeşitli toplumları ve toplulukları etkilediği gözlemlendi. Bu, bazı grupların ideolojilerini korumak için bazı modern teknolojik gelişmelere karşı durmalarına neden oldu. Bu durumların bazılarında yeni teknolojiler, basitlik ve mütevazı yaşam biçimlerini kişisel değerleri gibi belirleyen inançlarla çelişmektedir. Teknofobik fikirlerin örnekleri, Frankenstein gibi edebi eserlerden Metropolis gibi filmlere kadar birçok sanat eserinde bulunabilir. Bu çalışmaların birçoğu teknofobik olarak algılanan teknolojinin daha karanlık tarafını tasvir etmektedir. Teknoloji gittikçe daha karmaşık hale gelip, anlaşılması güçleştiğinden, modern teknolojileri kullanmak ile ilgili endişelerin yayılması olasıdır.

Jinefobi veya feminofobi kadınlara karşı olan anormal korkudur, özel bir sosyal fobi türüdür. Geçmişte bu fobi latin bir terim olan horror feminae ile betimlenmekteydi.

Gerontofobi, kısaca yaşlanma korkusu, fobisidir. Birçok insan bu fobiye sahiptir. Kavram, Türkçe "yaşlı adam" anlamına gelen Yunanca γέρων – gerōn kelimesi ile Türkçe "korku" anlamına gelen φόβος – phobos kelimelerinin birleşiminden oluşur.

Gymnophobia veya gimnofobi çıplaklık korkusu. kelimelerinden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mizofobi</span>

Verminofobi, germofobi, germafobi, bakillofobi veya bakteriyofobi olarak da bilinen mizofobi, kontaminasyon ve mikropların patolojik korkusudur. Terim, 1879'da William A. Hammond tarafından defalarca ellerini yıkayarak sergilenen bir obsesif-kompulsif bozukluk vakasını (OKB) tarif ederken icat edildi. Mizofobi uzun zamandan beri zorlayıcı el yıkama ile ilgilidir. Doğrudan anormal kir ve pislik korkusuyla ilgili isimler arasında, molopobi veya molizofobi, ripofobi ve rupofobi yer alır; oysa bakteri fobisi ve bakteriyofobi terimleri, genel olarak bakteri ve mikrop korkusu anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Hipsometri</span>

Hipsometri "ölçü" anlamına gelmektedir ve arazi yüksekliğinin (rakımını) ölçümüdür(ortalama deniz seviyesine göre). Batimetre ise su altı basıncının değişimini ölçmeye yarayan alete denir. Yeryüzünde, yükselmeler pozitif veya negatif yönlü hareketlerle değerler alabilirler. Kıtalar ve okyanuslar arasındaki karşıtlık nedeniyle çift yönlüdür. Bu güneş sistemi içindeki diğer gezegenlerde, bu bedenler üzerindeki okyanusların eksikliği nedeniyle yükselmeler tipik olarak tek modludurlar.

Skēptouchos veya çoğul haliyle skēptouchoi (σκηπτοῦχοι), Antik Yunan kaynaklarda kullanılan bir terimdir. Terimin tam Türkçe karşılığı baston, değnek veya asa taşıyan kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Masaj</span>

Masaj vücudun yumuşak dokularının manipülasyonudur. Alternatif tıp ve geleneksel tıpta uygulanmaktadır. Masaj teknikleri genellikle eller, parmaklar, dirsekler, dizler, ön kollar, ayaklar veya bir cihazla uygulanır. Masajın amacı genellikle vücut stresi veya ağrılarının tedavisine yöneliktir. Avrupa ülkelerinde profesyonel olarak masaj yaptırmak üzere eğitilmiş bir kişi geleneksel olarak masör (erkek) veya masöz (kadın) olarak bilinir. Amerika Birleşik Devletleri'nde bu kişilere "Lisanslı Masaj Terapisti" olarak sertifikalı ve lisanslı olmaları gerektiğinden genellikle masaj terapistleri denir.

<span class="mw-page-title-main">Gefirofobi</span> köprü korkusu ile karakterize edilen özgül fobi

Gefirofobi köprü ve tünel korkusu ile karakterize edilen anksiyete bozukluğu veya özgül fobidir. Sonuç olarak, gefirofobi hastaları, kendilerini köprülerden geçirecek rotalardan kaçınabilir veya yolcularsa, bir köprüden geçerken çok endişeli davranabilirler. Gefirofobi terimi, "köprü" anlamına gelen Yunanca γέφυρα (gephura) ve "korku" anlamına gelen φόβος (phobos) sözcüklerinden gelir.

Nozokomefobi, aşırı hastane korkusuna verilen isimdir. Nozokomefobi, Yunanca νοσοκομεῖον (nosokomeion), "hastane" ve φόβος (phobos), "korku" sözcüklerinden gelir.

DSM-IV ruhsal bozukluk sınıflamasına göre yaralanma fobisi, kan-enjeksiyon-yaralanma tipi, özgül bir fobidir. Anormal ve patolojik boyutta bir yaralanma korkusudur.

İhtiyofobi veya balık korkusu, balık yeme korkusu, çiğ balığa dokunma korkusu veya ölü balık korkusu gibi kültürel fenomenlerden irrasyonel korkuya kadar değişir. Selakofobi veya galeofobi ise, köpekbalıklarına özel gelişen korkudur.

<span class="mw-page-title-main">Sebastian (isim)</span>

Sebastian hem verilen bir isim hem de bir soyadıdır. Şu anda Türkiye'nin orta kesiminde yer alan ve şimdi Sivas olarak bilinen şehrin adı olan "Sebastia'dan" (Σεβάστεια) anlamına gelen Yunanca Sebastianos (Σεβαστιανός) adından gelmektedir; Batı Avrupa'da isim Latinleştirilmiş aracı Sebastianus'tan geliyor. Şehrin adı Yunanca σεβαστός (sebastos), "muhterem" kelimesinden türetilmiştir, σέβας (sebas), "huşu, saygı, korku", σέβομαι (sebomai) fiilinden sırayla "huşu hissedin, vicdan azabı çekin, utanın". Sebastos, Roma imparatorları için kullanılan Augustus adlı Yunan kalkasıydı. Sebastian, üçüncü yüzyılda bir Hıristiyan şehidi olan Aziz Sebastian'ın adı olduğu için yaygın olarak kullanılan bir isim haline geldi.

<i>Exhuma</i>

Exhuma, Jang Jae-hyun tarafından yazılıp yönetilen ve Choi Min-sik, Kim Go-eun, Yoo Hae-jin ve Lee Do-hyun'un oynadığı 2024 Güney Kore doğaüstü korku filmi. Gizem ve okült öğeler içeren film, uğursuz bir mezarın kazılması ve altında yatan korkunç sonuçların ortaya çıkarılması sürecini takip ediyor.