İçeriğe atla

Taepodong-2

Taepodong-2

Çeşidi Fırlatma aracı
Kıtalararası balistik füze
Uyruğu  Kuzey Kore
Özellikler
Ağırlık 80 ton
Uzunluk 30 m
Namlu Çapı 2.0-2.2 m

Motor Sıvı
Harekat menzili 4,000–6,000 km[1]
Azami hızı 6,900–8000 m/s

Taepodong-2 (Korece대포동 2호), Kuzey Kore yapımı iki veya üç kademeli sıvı yakıtlı kıtalararası balistik füzedir.[2] 2012 yılında ABD Savunma Bakanlığı Taepodong-2'yi füze olarak geliştirilmediğini değerlendirdi.[3] 2015 yılında havacılık ve uzay mühendisi ve Kuzey Kore füze programı analisti John Schilling füzenin Unha uzay fırlatma aracının teknolojik altyapısı olduğunu ve büyük bir olasılıkla balistik füze olarak tasarlanmadığını belirtti.[4]

Füze ilk olarak 5 Temmuz 2006 tarihinde Tonghae'de test edilmiş olup edinilen bilgilere göre fırlatma yaklaşık 40 saniye sonra başarısızlıkla sonuçlandı.[5] Daha sonradan füze Unha adıyla uydu fırlatma amacıyla kullanılmaya başlanmıştır. Nisan 2009 ve Nisan 2012'de iki başarısız denemenin ardından Kasım 2012 tarihinde Kwangmyŏngsŏng-3 uydusunu yörüngeye fırlatmıştır.[6]

Kuzey Kore füzelerinin tahmini menzili[7]

Kaynakça

  1. ^ "How Terrible the Taepo?". Bulletin of the Atomic Scientists. Mart–Nisan 2003. Erişim tarihi: 13 Haziran 2016. 
  2. ^ Kim, Jack (25 Mart 2009). "FACTBOX: North Korea's Taepodong-2 long-range missile". Reuters. 29 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2016. 
  3. ^ "Military and Security Developments Involving the Democratic People's Republic of Korea" (PDF). ABD Savunma Bakanlığı. 2012. 13 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 13 Mayıs 2016. 
  4. ^ John Schilling (12 Mart 2015). "Where's That North Korean ICBM Everyone Was Talking About?". 38 North. U.S.-Korea Institute, Johns Hopkins University School of Advanced International Studies. 15 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2016. 
  5. ^ "CNN.com - U.S. officials: North Korea tests long-range missile - Jul 4, 2006". CNN. 6 Temmuz 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2016. 
  6. ^ "Fact Sheet: North Korea's Nuclear and Ballistic Missile Programs". Center for Arms Control and Non-Proliferation. Ağustos 2012. 20 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2016. 
  7. ^ BBC News - How potent are North Korea's threats? 5 Aralık 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Füze</span> çeşitli güdüm sistemleri ile hedefe yönelen karmaşık silah sistemi

Füze, genellikle bir sevk maddesi, jet motoru veya roket motoruyla desteklenen, kendi kendine hareket edebilen, havada giden menzilli bir silahtır.

<span class="mw-page-title-main">Tomahawk</span> Uzun menzilli, sesten yavaş seyir füzesi

Tomahawk, tam adı BGM-109 Tomahawk, stratejik bir seyir füzesidir.

<span class="mw-page-title-main">V-2</span> İlk balistik füze ve uzaya ulaşan ilk insan yapısı alet

V-2, ilk balistik füze ve uzaya ulaşan ilk insan yapısı alet.

<span class="mw-page-title-main">MIM-104 Patriot</span> Amerikan menşeli yüksek irtifa uzun menzilli hava savunma sistemi

MIM-104 Patriot, uçaklara, seyir füzelerine ve taktik balistik füzelere karşı koruma sağlamak üzere tasarlanmış uzun menzilli, her irtifada, her türlü hava koşuluna uygun bir hava savunma sistemidir. Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir savunma ve havacılık şirketi olan Raytheon Technologies tarafından üretilmektedir. Öncelikle Amerika Birleşik Devletleri ve dünyadaki diğer bazı ülkeler tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Anti-balistik füze</span> balistik füzelere karşı füze

Anti-balistik füze, balistik füzelere karşı koymak için tasarlanan bir füze. Balistik füzeler nükleer, kimyasal, biyolojik silahlar veya konvansiyonel savaş başlıkları atmak için kullanılır. Anti-balistik füzeler ise bu füzelere karşı koymak için tasarlanmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">FGM-148 Javelin</span>

FGM-148 Javelin, personel tarafından taşınabilen, lazer güdümlü, sahip olduğu savaş başlığı çarpma tetikli yüksek ısı yayan patlayıcı içeren güdümlü bir tanksavar füzesidir. Personelin taşıdığı fırlatıcı tüp sayesinde lazerli elektronik işaretleme kullanılarak hedefe kilitlenir. Ateşle ve unut diye tabir edilen anti-tank füzesidir. Bütün zırhlı kara araçları, düşük hızlı hava araçları, bina, siper ve koruganlara kullanımı uygundur.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer silaha sahip devletler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Nükleer silahları başarılı bir şekilde kullanmış olan sekiz egemen devlet bulunmaktadır. Bunlardan beşi, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması uyarınca "nükleer silahlı devlet" olarak kabul edilmektedir. Nükleer silah edinme sırası şu şekildedir: ABD, Rusya, Birleşik Krallık, Fransa, Çin.

<span class="mw-page-title-main">Kısa menzilli balistik füze</span> menzili 1000 km veya daha az olan balistik füzeler

Kısa menzilli balistik füze (KMBF), menzili 1000 km veya daha az olan balistik füzelerdir. Ayrıca nükleer başlık taşıyabilme kapasitesine sahiptirler. Balistik füzelerin modern askerî harekâtlarda kullanılması II. Dünya Savaşı yıllarına rastlamaktadır. Nazi Almanyası’nın 1942’nin sonlarından itibaren geliştirdiği V-2 balistik füzelerin atası sayılır. Bu füzeler içlerine yerleştirilen ilkel bir otomatik pilot sisteminin yardımıyla, 800-1000 metre irtifada, 500 km/saat bir hızla uçabilmekte ve 1000 kg patlayıcı madde ihtiva eden harp başlığını 250 km uzaklığa ulaştırabilmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Nodong-1</span>

Nodong-1, Kuzey Kore tarafından 1980'lerin ortasında geliştirilmiş olan 5000 km menzile sahip tek kademeli sıvı yakıtlı orta menzilli balistik füzedir. Füze, daha yaygın NATO rapor adı "Scud" olarak bilinen Sovyet SS-1'in bir uyarlamasıdır. Füzenin 900–1000 km menzili olduğu tahmin edilmektedir.

S-500 Prometey şu anda Almaz-Antey Hava Savunma Kuruluşu tarafından geliştirilmekte olan bir Rus yüzeyden-havaya füze sistemidir. Ayrıca 55R6M "Triumfator-M" olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Uzay Tabanlı Kızılötesi Sistemi</span>

Uzay Tabanlı Kızılötesi Sistemi ABD'nin kızılötesi uzay gözetimi için 21. yüzyılın ilk iki ya da üç on yılları boyunca ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmış bir birleştirilmiş sistemidir. SBIRS programı füze uyarı, füze savunması ve savaş alanı tanımlaması alanlarında önemli özellikleri sağlamak için tasarlanmıştır.

Jericho, İsrail tarafından 1960'lardan günümüze kadar geliştirilen, uygulanmış balistik füzelerin birbiriyle yakından ilgili bir ailesi için verilen genel bir addır. İsmi, 1963 yılında İsrail ve Dassault arasında imzalanan Jericho'nun ilk geliştirme sözleşmesinden alınmış ve kod adı da İncil'deki Jericho şehrinden referans olarak verilmiştir. Çoğu İsrail klasik silah sisteminde olduğu gibi, test verilerinin, hükûmet yetkililerinin kamuya açıklamalarının ve özellikle de Shavit uydu fırlatma aracıyla ilgili açık bilgilerin ayrıntılarının bulunduğu kesin ayrıntılar sınıflandırılmıştır. Daha sonraki Jericho ailesi gelişimi, Jericho II IRBM'nin türevleri olduğuna inanılan ve Jericho III ICBM'nin gelişiminden önce gelen Shavit ve Shavit II uzay fırlatma araçlarıyla ilgilidir.

<span class="mw-page-title-main">Şahab-3</span> İran yapımı bir orta menzilli balistik füze

Şahab-3, İran yapımı bir orta menzilli balistik füzedir. Füze, Çin yapımı DF-21 ve Kuzey Kore yapımı Nodong-1 füzesinin bir uyarlamasıdır. Shahab-3, 1,280 kilometre menzile sahip olup MRBM varyantı ise 1,930 kilometreye kadar ulaşabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kusong</span> şehir

Kusŏng, Kuzey Kore'nin Kuzey Pyongan ilinin merkezinde yer alan bir şehir. Kuzeyinde Taegwan, doğusunda Taechon, güneyinde Kwaksan ve Chongju yer almaktadır. Şehirdeki en yüksek tepe Chongryongsan'dır. Şehirde yıllık ortalama sıcaklık 8.2 °C olurken, Ocak ayında -9.6 °C ve Ağustos ayında 23.3 °C'dir. Yılda 1300 milimetre yağmur düşmektedir. Şehrin %22'si işlenmiş, %64'ü ormanlık alandır.

<span class="mw-page-title-main">Uzun menzilli balistik füze</span> 3000-5500 km menzilli balistik füze

Uzun menzilli balistik füze (UMBF), menzili 3,000-3,500 km arasında olan bir balistik füzedir. Kıtalararası balistik füze ile orta menzilli balistik füze arasında yer almakla birlikte prensip olarak düşük performanslı bir kıtalararası balistik füze ile az bir farka sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">UR-100N</span> SSCB yapımı bir kıtalararası balistik füze

UR-100N, Sovyetler Birliği yapımı bir kıtalararası balistik füzedir. Füze, 1970'lerde geliştirilmiş olup Rokot fırlatma aracının temelini oluşturmuştur.

Şahab-4, Şahab-3 orta menzilli balistik füzesinden türetilen, inşa edilmemiş bir İran roketiydi. İran Savunma Bakanı tarafından "Şahab-3'ten daha yetenekli bir balistik füze" olarak belirtilen Şahab-4, uzay faaliyetlerinde kullanmak amacıyla üretileceği belirtildiyse de batılı gözlemcilere göre nükleer yetenekli bir balistik füze üretilmesi amaçlanmıştı.

MGM-140 Ordu Taktik Füze Sistemi (ATACMS), ABD savunma şirketi Lockheed Martin tarafından üretilen bir karadan karaya füzedir (SSM). Katı yakıtlı 190 mil (310 km) menzile sahiptir ve 13 fit yüksekliğinde ve 24 inç (610 mm) çapındadır.

Ri Chun-hee Kuzey Kore yayıncısı Kore Merkez Televizyonu için çalışan bir haber sunucusudur. "Tutkulu", "belirsiz bir şekilde tehditkar" ve "agresif" olarak tanımlanan karakteristik duygusal ve bazen iğneleyici ses tonuyla dikkat çekmektedir. 2012'de emekli olduğunu açıkladı, ancak yine de ara sıra önemli gelişmelerin haberlerini sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hwasong-18</span>

Hwasong-18 Kuzey Kore yapımı üç kademeli katı yakıtlı bir kıtalararası balistik füzedir (ICBM). Bu füze, Kuzey Kore tarafından geliştirilen ilk katı yakıtlı ICBM olma özelliğini taşır ve ilk kez 8 Şubat 2023'te Kore Halk Ordusu'nun kuruluşunun 75. yıl dönümü kutlamaları kapsamında düzenlenen geçit töreninde sergilenmiştir. İlk test uçuşu ise 13 Nisan 2023 tarihinde gerçekleştirilmiştir.