İçeriğe atla

Taebaek Dağları

Taebaek Dağları
태백산맥
Taebaek Dağları'ndan görünüm
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik1.915 m (6.283 ft)
Koordinatlar38°13′29″K 128°11′7″D / 38.22472°K 128.18528°D / 38.22472; 128.18528
Coğrafya
Taebaek Dağları'nın Güney Kore'deki konumu
Taebaek Dağları'nın Güney Kore'deki konumu
Taebaek Dağları
Taebaek Dağları'nın Güney Kore'deki konumu
KonumGangwon, Kuzey Gyeongsang, Güney Gyeongsang, Busan, Güney Kore
Kangwon, Kuzey Kore

Taebaek Dağları (Korece태백산맥, 太白山脈, romanize: Taebaek Sanmaek), Kore Yarımadası'nın doğusunu kapsayan bir sıradağdır. Dağlar, yarımadanın doğu kenarı boyunca yer alır ve Kore Yarımadası'nın doğu kıyısı boyunca uzanmaktadırlar. Kuzey Kore'deki Hwangnyong Dağı, aralığın kuzey ucunu oluştururken Busan ise güney ucunda yer alır. Dağların toplam uzunluğu 500 kilometreden fazladır ve ortalama yüksekliği yaklaşık 1000 metredir.[1]

Taebaek Dağları'nın öne çıkan zirveleri arasında Seoraksan (1.708 m), Kumgangsan (1.638 m), Taebaeksan (1.566,7 m) ve Odaesan (1.563 m) bulunmaktadır. Doğuda, dağlar denize dik bir şekilde düşer, ancak batıda daha yumuşak eğimler bulunmaktadır. Birçok mahmuz güneybatıya uzanır. Güney Kore'nin en önemli nehirleri olan Han Nehri ve Nakdong Nehri, Taebaek Dağları'ndan kaynaklanmaktadır.

Gangwon ilinin Taebaek kenti sınırları içerisinde Taebaeksan'ın 1.460 metre yüksekliğinde Bodhisattva bilgelik heykelini korumak için inşa edilmiş Manggyeongsa Tapınağı bulunmaktadır. Tapınağın girişindeki Ejderha Pınarı, Kore'deki en yüksek pınar olarak bilinmektedir.[2]

Ekonomik olarak Taebaek Dağları demir, kömür, tungsten, florit ve kireçtaşı madenciliği için önemlidir.

Kaynakça

  1. ^ "T'aebaek Mountains". Encyclopædia Britannica. 12 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2021. 
  2. ^ Cin Woo Lee "Simply stunning: 33 incredible Korean temples" 17 Nisan 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. CNN Go. 10 Şubat 2012. 10 Ekim 2021 tarihinde erişilmiştir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz Bölgesi</span> Türkiyenin Akdeniz kıyısındaki coğrafi bölgesi

Akdeniz Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Anadolu'nun güneyinde Akdeniz kıyısı boyunca uzanır. Genişliği 120–180 km arasında değişir. Batı ve kuzey batısında Ege Bölgesi, kuzeyinde İç Anadolu Bölgesi, doğusunda Güneydoğu Anadolu Bölgesi, güneyinde ise Akdeniz bulunur. Güneydoğudan Suriye ile komşudur. Türkiye'nin başka bölgelerinde olduğu gibi Akdeniz Bölgesi'nde de bölge sınırları ile yönetim birimleri olan illerin sınırları tümüyle çakışmaz.

<span class="mw-page-title-main">Alpler</span> Orta Avrupada yer alan bir sıradağ

Alpler, Orta Avrupa'da yer alan büyük dağ silsilesi. İsviçre, Kuzey İtalya ve Fransa'nın pek çok bölümünde görülür. Avusturya'nın hemen hemen hepsini kaplar ve Almanya'nın güneyinde önemli yer tutar. Coğrafi olarak 44°-48° kuzey enlemleri ve 5°-18° doğu boylamları arasında bulunur. Ekvator'dan ve Kuzey kutbundan hemen hemen aynı uzaklığa sahiptir. 207.000 km² bir alanı kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Pınara</span> Seydikemer yakınlarındaki Likya antik kenti

Pınara. Seydikemer yakınlarındaki Likya antik kenti.

<span class="mw-page-title-main">Toros Dağları</span>

Toros Dağları ya da kısaca Toroslar, Türkiye'nin Akdeniz kıyılarına paralel olarak, Teke Yarımadası'ndan Suriye'ye, hatta iç kesimlere de uzayarak Irak sınırına varan, içinde birçok sıradağı da barındıran bir dağ zinciridir. Bu zincirin en yüksek noktası 3.767 metrelik Kızılkaya zirvesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kafkasya</span> Karadeniz ve Hazar denizi arasında yer alan, Avrupa ve Asyanın sınırında bulunan bölge

Kafkasya, Karadeniz ve Hazar denizi arasında yer alan, Avrupa ve Asya'nın sınırında bulunan bölgenin ismi. Kafkas sıradağlarında, Avrupa'nın en yüksek dağı olan ve Kafkas halklarının sözlü edebiyatını oluşturan Elbruz Dağı bu bölgede bulunmaktadır. Kafkasya bölgesi siyasi ve coğrafi olarak Kuzey Kafkasya ve Güney Kafkasya olmak üzere ikiye ayrılır. Güney Kafkasya, bağımsız ve egemen devletlerden oluşmaktadır. Kuzey Kafkasya ise Rusya içinde bulunmaktadır.

Lifos, 3917 m'lik yüksekliği ile İç Anadolu Bölgesinin birinci, Türkiye'nin ise 5. büyük dağı olma özelliğine sahip Erciyes Dağı'nın 2509 m yükseklikteki tepelerinden biridir. Erciyes Dağı'nın doğu kısmında 2628 m yüksekliğinde Koç dağı; güneyinde ise, 2423 m yükseklikte Beyyurdu ile, 2909 m yüksekliğindeki Oğlakkıran tepeleri yer almaktadır. Lifos, bu tepelerin içerisinde sanki Erciyes'in komşusu gibi görünümü ile ayrı bir güzelliğe sahiptir. Erciyes'in Kuzey-doğusunda yer alan lifos, kimi kaynaklara göre 2509 m, kimi kaynaklara göre ise 2503 ya da 2501 m yüksekliğe sahip, binlerce sene öncesinin bir yerleşim alanıdır. Lifos hamamları ile ünlüdür ve söylentiye göre dünyada sabun ilk kez burada kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Anadolu Dağları</span>

Kuzey Anadolu Dağları ya da Pontus Alpleri, Anadolu'nun kuzeyini kıyıya paralel, birkaç sıra halinde kuşatan sıradağlarıdır. Orojenez sonucu oluşan bu kıvrım dağları batıdan doğuya şöyle sıralanır: Köroğlu Dağları, Ilgaz Dağları, Küre Dağları, Canik Dağları, Köse Dağları, Giresun Dağları, Doğu Karadeniz Dağları, Mescit Dağı, Yalnızçam Dağları, Tecer, Mercan, Allahuekber Dağları. Erzurum-Kars yaylasında Palandöken Dağları ile Doğu Anadolu Dağları birleşir.

<span class="mw-page-title-main">Altay Dağları</span> Orta Asyada bir sıradağ

Altay dağları, Orta ve Doğu Asya'da bulunan; Rusya, Çin, Moğolistan ve Kazakistan'ın birleştiği ve İrtiş ve Obi nehirlerinin kaynaklarının bulunduğu sıradağdır. Sıradağ, kuzeydoğuda Sayan Dağları ile birleşir ve güneydoğuda giderek alçalarak Gobi Çölü'nün yüksek platosuyla birleşir. Yaklaşık 45° ila 52° K ve yaklaşık 84° ila 99° D arasında uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Mescit Dağı</span>

Mescit Dağı, Erzurum ili sınırları içinde yer alan ve Türkiye'nin 3000 metrenin üstündeki dağlarındandır. 3255 metrelik zirvesi ile Çoruh Nehri'nin çıktığı dağ olan Mescit Dağı, Erzurum şehir merkezinin kuzeyinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Kaz Dağı</span>

Kaz Dağı ya da İda Dağı, Edremit Körfezi'nin kuzeyinde Çanakkale ve Balıkesir illeri arasında yer alan bir dağ.

<span class="mw-page-title-main">Karpatlar</span> Doğu Avrupada bir sıradağ

Karpat Dağları, Doğu Avrupa'da bir dağ silsilesi. Viyana yakınlarında Bratislava'da başlayıp kuzeydoğuya doğru bir yay biçiminde uzanarak Polonya'nın güneyinden ve Ukrayna'nın güneybatı kesiminden geçip güneydoğuya, Romanya topraklarında Ramnicu Sarat yakınlarında batıya kıvrılır ve Tuna üzerinde Demirkapı denilen bölgede son bulur. Macaristan'ı çok geniş ve açıktan çevreleyen bir yay biçimindedir.

<span class="mw-page-title-main">Han Nehri (Kore)</span> Güney Korenin ikinci büyük nehri ve Kore Yarımadasının dördüncü büyük nehri

Han Nehri, Güney Kore'nin ikinci büyük nehri ve Kore Yarımadası'nın dördüncü büyük nehridir. Nehir Taebaek Dağları'nda iki küçük nehir olarak başlayarak başkent Seul'de birleşirler ve Sarıdeniz'e dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Kumgang Dağı</span> Kımgang (olarak dönüşmek)

Kumgang Dağı, Kuzey Kore'nin doğusunda bulunan bir dağdır. Dağ 1,638 m yüksekliğinde olup Kore Yarımadası'nın doğusu boyunca uzanan Taebaek Dağları'nın bir parçasıdır. Kumgang Dağı ülkenin en önemli turistik merkezlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Qin Dağları</span>

Qin Dağları, Çin'in Shaanxi eyaletinde doğudan batıya uzanan sıradağlardır. Dağlar Kuzey ve Güney Çin arasında doğal bir sınır oluşturmakta ve bazıları Dünya'da başka hiçbir yerde bulunmayan çok çeşitli bitki ve vahşi hayatı desteklemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Taebaeksan</span>

Taebaeksan dağı veya Taebaek dağı olarak da bilinen Taebaeksan Güney Kore'nin sıra dağlarıdır. 22 Ağustos 2016 tarihinde Güney Kore'nin 22. milli parkına dönüştürülmüştür. 1.566.7 m (5.140 ft) yüksekliğe sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan coğrafyası</span>

Türkmenistan, Orta Asya'da karayla çevrili bir ülkedir ve batıda Hazar Denizi, güneyde İran ve Afganistan, kuzeydoğuda Özbekistan ve kuzeybatıda Kazakistan ile komşudur. 1991'in sonunda Sovyet sonrası devletlerin çoğu tarafından oluşturulan gevşek federasyon olan Bağımsız Devletler Topluluğu'nun (BDT) en güneydeki cumhuriyetidir.

<span class="mw-page-title-main">Suor Uyata</span>

Suor Uyata, Saha Cumhuriyeti, Uzak Doğu Federal Bölgesi, Rusya'da bir yer alan dağ silsilesidir. Aşağı Kolima Bölgesi'nin küçük bir yerleşim yeri olan Andryushkino'nun 70 kilometre (43 mi) güney güneydoğusunda yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Sobaek Dağları</span>

Sobaek Dağları, Kore Yarımadası'nın güneyinde bulunan bir sıradağdır. Dağlar, Taebaek Dağları'ndan ayrılırlar ve yarımadanın merkezi boyunca güneybatıya doğru yönelirler. Geleneksel olarak, aynı zamanda aralığın en yüksek zirvesi olan Jirisan'da güneybatı sınırlarına ulaştığı kabul edilir. Dağlardaki diğer ünlü dağlar Songni Dağı, Joryeong Dağı, Gaya Dağı, Worak Dağı ve Sobaek Dağı'dor. Sobaek Dağları'nın zirveleri genellikle deniz seviyesinden 1000 metrenin oldukça üzerindedir.

<span class="mw-page-title-main">Seoraksan</span>

Seoraksan, Güney Kore'nin Gangwon ilinde bulunan bir dağdır. Dağ, ülkenin doğusunda Taebaek Dağları'nda yer almaktadır. Dağ, 1.708 metre yüksekliği ile Taebaek Dağları'nın en yüksek zirvesi ve Güney Kore'nin üçüncü en yüksek dağıdır. En yüksek zirvesi olan Daechongbong'dur. Dağ bazen Güney Kore'nin bel kemiği olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ coğrafyası</span>

Karadağ güneybatı Balkanlar'da küçük, dağlık bir ülkedir. Karadağ, Hırvatistan, Bosna Hersek, Sırbistan, Arnavutluk, Kosova ve Adriyatik Denizi ile sınır komşusudur. 13.812 km 2 alanı ile küçük bir ülke olarak görülmesine rağmen arazi konfigürasyonu açısından çeşitlilik arz etmektedir.