İçeriğe atla

Tacikistan coğrafyası

Koordinatlar: 39°00′N 71°00′E / 39.00°K 71.00°D / 39.00; 71.00

Tacikistan'ın sınır komşuları Afganistan, Kırgızistan, Çin ve Özbekistan'dır. Tacikistan genelde dağlık bölgedir. Tacikistan'ın yarısından fazlası 3000 metreden yüksektir.[1] Karasal iklim hüküm sürmektedir.

Tacikistan Haritası
Tacikistan nüfus piramidi

Topoğrafya

Nehirler ve Göller

Tacikistan'ın yoğun nehir ağında, en büyük nehirler Siriderya ve Amu Derya'dır. Amu Derya, Orta Asya'daki diğer nehirlerden daha fazla su taşır. Kuzey Tacikistan'daki en önemli iki nehir Sirideya ve Zarafşan'dır. Tacikistan'ın göllerinin çoğu buzul kökenlidir ve Pamir bölgesinde yer alır. Örneğin; Karakul bir tuz gölüdür. Tacikistan, tatlı su kaynakları rezervleri bakımından en zengin ülkedir.[2] Güneydoğu Tacikistan'da olan Bulunkul Gölü; yoğun bitki örtüsü sulak alanlar, kum ve çakıl ovalarla çevrili doğal bir göldür. Çevresi ülke genelinde en soğuk bölge olarak kaydedilmiştir. Sarez Gölü; büyük bir deprem sonucunda oluşnuş bir göldür. Uzmanlara göre taştığı zaman Orta Asya'da tsunami etkisi yapabilecek konumdadır.[3]

Somoni Zirvesi Tacikistan'ın ve içinde bulunduğu Pamir Dağları'nın en yüksek dağıdır. Yüksekliği 7495 metredir. Dağın önceki adları Stalin ve Komünizm

adlarıdır.[4]

Somoni Zirvesi
Fergana Vadisi ile ilgili harita

Pamir Dağları

Tacikistan'ın içinde bulunan Pamir Dağları UNESCO Dünya Mirası listesinde dahil edilmiştir.1992 yılında "Tacikistan Milli Parkı" olarak adlandırılmıştır. Milli Park, 162 çeşit kuş, 120'si ender bulunan bitki ve 2 binden fazla bitki ile çok sayıda hayvan türünü barındırmaktadır. Milli Park'ta ayrıca, 170 ırmak, 400 göl ve 1085 buzul vardır.

Fergana Vadisi

Fergana Vadisi, Orta Asya’da Kırgızistan devletinin güney bölgesini, Tacikistan devletinin kuzey bölgesini ve Özbekistan devletinin ise doğu bölgesini kapsar. Orta Asya'da en yüksek nüfusa sahip bölgelerdendir ve yaklaşık 10 milyon insan nüfusunu barındırır. Orta Asya nüfusunun önemli bir bölümü bu bölgede yaşamaktadır. Özbekistan’ın nüfusunun dörtte biri, Kırgızistan ve Tacikistan nüfusunun üçte biri bu bölgededir.[5]

Bütünüyle deprem kuşağında olan bu ülke sıklıkla depremler meydana gelir. Vadilerinde yazlar sıcak ve kurak geçer.[6] Tacikistan'da çöl vardır.[7]

Kaynaklar

  1. ^ "Tacikistan Nehri, Gölü ve yüksekliğiyle ile ilgili". U.S. Library of Congress. 23 Eylül 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Tacikistan ile ilgili Birkaç bilgi". Tacikistan İstanbul Başkonsolosluğu. 20 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Tacikistan için jeomorfolojik bilgiler". Turenka Tourism Agency. 14 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Somoni Zirvesiyle ilgili Bilgi". 13 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Fergana vadisi ile ilgili bilgi". 21.Yüzyıl Türkiye Enstitüsü. 11 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Tacikistan İklimi ve dağıyla ilgili bilgi". 13 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Tacikistan'ın çölüyle ilgili kaynak". U.S. Library of Congress. 23 Eylül 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tacikistan</span> Orta Asyada denize kıyısı olmayan bir ülke

Tacikistan, resmî adıyla Tacikistan Cumhuriyeti, 143.100 km2 yüzölçümü ve 9.537.645 kişilik tahmini nüfusu ile Orta Asya'da denize çıkışı olmayan bir ülkedir. Komşuları güneyde Afganistan, batıda Özbekistan, kuzeyde Kırgızistan ve doğuda Çin'dir. Resmî dil, en büyük etnik grup olan Tacikler'in anadili olan Tacikçe'dir. Tacik halkının geleneksel anavatanları, günümüz Tacikistan'ının yanı sıra Afganistan ve Özbekistan'ın bazı kısımlarını içerir. Ülke başkanlık sistemiyle yönetilmekte olup, seküler bir yapıya sahiptir. Başkent ve en büyük şehir Duşanbe'dir.

<span class="mw-page-title-main">Orta Asya</span> Asyanın okyanuslardan uzak iç kesimi

Orta Asya, dar anlamıyla geçmişte Sovyetler Birliği'nin parçası olan beş ülkeyi tanımlar. Geniş anlamda ise Afganistan, Pakistan'ın kuzeyi, Çin'in batısı, Moğolistan ve Rusya'nın bir kısmı ile kuzeydoğu İran'ı içeren bölge ve bölgeyi tanımlamak için kullanılan coğrafi terim. Asya'nın dünya okyanuslarından uzak iç kesimini belirtmek için kullanılır, bölgenin bu denizlere kapalı oluşu başlıca ana özelliğidir. Orta Asya, aynı zamanda Türk halklarının anayurdudur.

<span class="mw-page-title-main">Fergana Vadisi</span>

Fergana Vadisi, Orta Asya'da Özbekistan'ın doğusunu, Kırgızistan'ın güneyini ve Tacikistan'ın kuzeyini kapsayan vadi.

<span class="mw-page-title-main">Tanrı Dağları</span> Orta Asyada yer alan sıradağlar

Tanrı Dağları ya da Tien-Şan, Orta Asya'da bulunan büyük dağ sistemlerinden birini oluşturan sıradağlardır.

<span class="mw-page-title-main">Fergana (il)</span>

Fergana Eyaleti Özbekistan'ın 12 ilinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Karakum Çölü</span>

Karakum Çölü Orta Asya'da yer alan bir çöl.

<span class="mw-page-title-main">Oş</span>

, Fergana Vadisi'nin güneyinde bulunan ve "güneyin başkenti" olarak adlandırılan, Kırgızistan'ın en büyük ikinci şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Dağlık Bedehşan</span>

Dağlık Bedehşan Özerk Bölgesi Pamir Dağları'nda bulunan ve Tacikistan'ın doğusunda yer alan özerk (muhtar) bir bölgedir. Yüzölçümü Tacikistan'ın %45'ini kaplasa da nüfus olarak ülkenin sadece %3'ünü oluşturmaktadır. Başkenti Horog şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Ceyhun</span> Orta Asyanın en uzun nehirlerinden biri

Ceyhun Alp ya da Amuderya, Orta Asya'nın en uzun ırmaklarından biridir. Ceyhun, Afganistan'dan, Pamir ve Hindukuş dağlarının kesiştiği yerden, yaklaşık 4950 m rakımdaki kaynağından Aksu adı altında doğarak batıya doğru ilerler ve kuzeyden, başlıca Pamir Vahan suyu, Kızılsu (Vahş/Uranovodsk), Kâfirnihân ve Surhân, güneyden de Kökçesu kollarını kendisine katarak Kunduz-Belh hizasında kuzeybatıya döner. Bu dönüşten sonrası bir bölümü çöller ve stepler içinde kurak iklim kuşağından geçerek, hiçbir kol kendisine katılmadan kuzeybatı yönünde ilerler ve sonunda değişik kollara ayrılarak Aral Gölü'ne suyunu boşaltır. 2540 km uzunluğundaki ırmağın kıyılarında tarih boyunca önemli yerleşim merkezleri kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan coğrafyası</span>

Kırgızistan, Orta Asya'da, Çin'in batısında karayla çevrili bir ülkedir. Orta Asya'nın yeni bağımsız ülkelerinin en küçüğü olan Kırgızistan, yaklaşık 198,500 kilometrekarelik yüzölçümüyle Türkiye Cumhuriyeti'nin Doğu Anadolu Bölgesi ile hemen hemen aynı büyüklüktedir. Millî toprakları yaklaşık olarak doğudan batıya 900 kilometre, kuzeyden güneye 410 kilometre halinde erişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Seyhun</span> Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Kazakistandan geçen bir akarsu

Seyhun veya Siriderya, Orta Asya'da bir nehirdir. Ceyhun nehri ile birlikte tarihi Maveraünnehir bölgesini oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan coğrafyası</span>

Özbekistan Orta Asya'da bir ülkedir.447,000 kilometrekarelik yüz ölçümüne sahip olan ülke 1,425 kilometre doğu-batı, 930 kilometre ise kuzey-güney yönünde uzanır. Komşuları güneybatıda Türkmenistan, kuzeyde Kazakistan, güneyde ve doğuda Tacikistan ve Kırgızistan ile güneyde Afganistan'dır.

<span class="mw-page-title-main">Narın Nehri</span>

Narın Nehri, 807 km uzunluğunda olup Seyhun nehrinin sağ kaynak nehridir. Narın Nehri Kırgızistan'ın en büyük ve en uzun nehridir, batıya Fergana Vadisi üzerinden Özbekistan'a doğru akan Narın nehri Kara derya ile özbekistan'da birleşerek Sir derya havzasını oluşturan önemli bir hidrolojik sistem yaratır.

<span class="mw-page-title-main">Vahş Nehri</span>

Vakhsh Nehri, Orta Asya'da Amu Derya Nehri'nin kolu olan nehir.

<span class="mw-page-title-main">Pamir-Alay</span> Orta Asyada bir dağ dizgesi

Pamir-Alay Tacikistan, Kırgızistan ve Özbekistan'da, Tanrı Dağları'ndan batıya uzanan ve Pamir Dağları'nın ana menzilinin kuzeyinde yer alan çeşitli sıradağlarını kapsayan bir dağ sistemi. Kuzeyinde Seyhun ve güneyinde Vahş Nehri uzanmaktadır. En yüksek zirvesi, Türkistan menzilinde yer alan 5621 m yüksekliğindeki Pik Skalisty'dir.

<span class="mw-page-title-main">Zerefşan</span>

Zerefşan Nehri, Orta Asya'da bulunan önemli bir nehirdir. Doğu Türkistan (Pamirlerde) sıradağlarının doğusundan kaynak alan Zerefşan nehri Özbekistan ve Tacikistan boyunca 877 km akarak Türkmenistan'ın Türkmenabad şehri yakınlarında çöl kıyısında kaybolur. Çok sayıda Özbek şehri bu nehrin havzasına dahilinde uzanmaktadır.

2011 Fergana Vadisi depremi, 19 Temmuz 2011 tarihinde yerel saat ile sabaha karşı 01.35'te 6.1 büyüklüğünde meydana gelen Fergana Vadisi merkezli depremdir.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan coğrafyası</span>

Türkmenistan, Orta Asya'da karayla çevrili bir ülkedir ve batıda Hazar Denizi, güneyde İran ve Afganistan, kuzeydoğuda Özbekistan ve kuzeybatıda Kazakistan ile komşudur. 1991'in sonunda Sovyet sonrası devletlerin çoğu tarafından oluşturulan gevşek federasyon olan Bağımsız Devletler Topluluğu'nun (BDT) en güneydeki cumhuriyetidir.

Kırgızistan'daki nehirler listesi, kısmen veya tamamen Kırgızistan'da bulunan nehirlerin listesidir. Nehirler drenaj havzalarına göre gruplandırılmıştır. Başka nehirler ile birleşen nehirler, aktıkları nehirlere göre listelemiştir. Bazı nehirler kendileri Kırgızistan'dan akmazlar, ancak Kırgızistan'dan geçen kollara sahip olduklarından listelenmiştir; bu nehirler İtalik olarak verilmiştir. Anlaşılır olması için, yalnızca drenaj havzası alanı 1.000 km2'nin üzerinde olan nehirler gösterilmiştir. Kırgızistan nehirlerinin alfabetik bir özeti için Kırgızistan Nehirleri kategorisine bakınız. Toplamda, uzunluğu 10 km ile 35000 km arasında 2044 nehir vardır.

<span class="mw-page-title-main">Alay Sıradağları</span>

Alay veya Alai Sıradağları Kırgızistan'ın batısındaki Tanrı Dağları sıradağlarından Tacikistan'a kadar uzanan bir sıradağdır.Pamir-Alay dağ sisteminin bir parçasıdır. Dağ sırası yaklaşık olarak doğudan batıya doğru uzanır. En yüksek doruğu 5.544 m'ye ulaşan Pik Tandykul'dur. Fergana Vadisi'nin güney sınırını oluşturur, güneyde ise dik bir şekilde Alay Vadisi'ne iner. Sıradağların güney yamaçları, Amu Darya'nın bir kolu olan Kyzylsuu veya Vahş Nehri'ne akar. Sıradağların kuzey yamaçlarını akıtan akarsular Sir Derya'nın kollarıdır ve dağ sırasının kuzeyindeki Fergana Vadisi'ne boşalırlar. 5.051 m'lik Pik Skobeleva, aynı zamanda iyi bilinen bir doruktur. İrkeştam'dan Oş'a giden yollar bu dağlardan geçer.