İçeriğe atla

Tacikistan bayrağı

Tacikistan bayrağı
Tacikistan Bayrağı
Ayrıntılar
Kullanan(lar)Tacikistan
Kabul tarihi1992
Oran1:2
TasarlayanZuhur Habibullaev

Tacikistan Bayrağı, Tacikistan devletinin resmi bayrağı.

Bayrak kırmızı, beyaz ve yeşil yatay şeritlerden oluşan bir üçrenklidir. Ortada bulunan beyaz şeridin içerisinde üst kısmı 7 adet altın sarısı beş köşeli küçük yıldız ile çevrelenmiş altın sarısı bir taç bulunmaktadır.

Sembolizm

Kırmızı renk ulusun birliğini, zaferi ve güneşin doğuşunu temsil eder. Kırmızı ayrıca eski Sovyet döneminde,[1][2] işçileri [2] ve toprağı korumak için hayatlarını feda eden savaşçıları sembolize eder. Beyaz renk saflığı, ahlakı, dağların kar ve buzunu ve pamuğu temsil eder.[3][4][5][6] Yeşil, doğanın cömert cömertliğini, bereketli vadileri, İslam dinini ve Nevruz kutlamalarını sembolize eder.

Tacik adı popüler etimolojide Farsça tâj kelimesi ile bağlantılı olduğundan, taç sembolü Sâmânîleri ve Tacik halkını temsil eder.[7] Tacikistan bayrağı, Fars mitolojisinde mükemmelliği ve mutluluğu temsil eden yedi sayısının önemi nedeniyle yedi yıldıza sahiptir.

Tasarım


Renk tonları
Beyaz Kırmızı Sarı Yeşil
PantoneSafe 3546c 7406c 2273c
CMYK 0-0-0-0 0-100-100-20 0-21-100-3 100-0-100-60
RGB 255-255-255 205-0-0 248-196-0 0-102-0
Hexadecimal#FFFFFF #CD0000 #F8C400 #006600

Tarihi bayraklar

Galeri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Tajikistan Flag and Description". www.worldatlas.com (İngilizce). 6 Ekim 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2018. 
  2. ^ a b "Flag Tajikistan: photos, history, meaning of colors of the national flag of Tajikistan". Articles about tourism: interesting tourist articles, articles about countries, resorts, tour tips and other useful information. (İngilizce). 9 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2018. 
  3. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; embassy isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: )
  4. ^ cotton, traditionally the main export commodity of the economy of Tajikistan, accounted for 13% of Tajikistan's exports in 2012 (now the second most important export category, behind aluminum at 55%).
  5. ^ "Tajikistan Flag - colors meaning history of Tajikistan Flag". tajikistanflag.facts.co (İngilizce). 26 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2017. 
  6. ^ "Information about national flag of Tajikistan". www.advantour.com (İngilizce). 8 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2017. 
  7. ^ The actual etymology of the name is unknown; it derives from a medieval exonym applied to a people of the Transoxania region, used to refer to either "Arabs" or "Persians"; according to the Library of Congress's 1997 Country Study of Tajikistan, it is difficult to definitively state the origins of the word 'Tajik' because the term is "embroiled in twentieth-century political disputes about whether Turkic or Iranian peoples were the original inhabitants of Central Asia." Library of Congress Call Number DK851 .K34 1997 6 Nisan 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. The supposed connection of Tajik with tajvar "crowned" can be traced to 1990 (Echo of Islam, Issues 183-193, Ministry of Islamic Guidance, 2000, p. 54). The flag design being based on this etymology was reported in Alfred Znamierowski, The world encyclopedia of flags, Hermes House, 2002, p. 169.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tacikistan</span> Orta Asyada denize kıyısı olmayan bir ülke

Tacikistan, resmî adıyla Tacikistan Cumhuriyeti, 143.100 km2 yüzölçümü ve 9.537.645 kişilik tahmini nüfusu ile Orta Asya'da denize çıkışı olmayan bir ülkedir. Komşuları güneyde Afganistan, batıda Özbekistan, kuzeyde Kırgızistan ve doğuda Çin'dir. Resmî dil, en büyük etnik grup olan Tacikler'in anadili olan Tacikçe'dir. Tacik halkının geleneksel anavatanları, günümüz Tacikistan'ının yanı sıra Afganistan ve Özbekistan'ın bazı kısımlarını içerir. Ülke başkanlık sistemiyle yönetilmekte olup, seküler bir yapıya sahiptir. Başkent ve en büyük şehir Duşanbe'dir.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Özbekistan bayrağı, Özbekistan'ın resmî devlet bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Kazakistan bayrağı (Kazakça: Қазақстан Республикасының мемлекеттiк туы, Qazaqstan Respublikasynyñ memlekettık tuy), Kazakistan Cumhuriyeti’nin ulusal ve resmî bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Kırgızistan bayrağı, Kırgızistan'ın SSCB'den ayrıldıktan sonra 3 Mart, 1992'de onayladığı ulusal bayraktır.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Ermenistan bayrağı, takma adıyla üç renkli, Ermenistan'ın resmî bayrağıdır. Kırmızı, mavi ve turuncu üç eşit genişlikli yatay şeritten oluşan bayrak 24 Ağustos 1990'da Ermenistan Yüksek Sovyet'i tarafından kabul edilmiş ve 15 Haziran 2006'da Ermenistan Ulusal Bayrağı Kanunu ile Ermenistan Millî Meclisi tarafından onaylanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı</span> Ulusal bayrak

Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı, Birleşik Arap Emirlikleri devletinin resmi bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan bayrağı</span> Afganistanın ulusal bayrağı

Afganistan bayrağı, Afganistan'ın ulusal bayrağıdır. Ülke, Hotakîler tarafından kurulduğu 1709 yılındaki ilk bayrağından bu yana 25 bayrağa sahip. Sadece 20. yüzyılda Afganistan, o dönemdeki diğer tüm ülkelerden daha fazla 19 ulusal bayrak kullandı ve bunların çoğu siyah, kırmızı ve yeşil renklere sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Türkmenistan bayrağı, Türkmenistan devletinin resmi bayrağı.

2011'den bu yana Suriye İç Savaşı'nın bir sonucu olarak, savaşta farklı gruplar tarafından kullanılan ve Suriye'yi temsil etmek için kullanılan en az iki bayrak var. Baas Partisi liderliğindeki Suriye Arap Cumhuriyeti'nin görevdeki hükümeti, başlangıçta Birleşik Arap Cumhuriyeti tarafından kullanılan kırmızı-beyaz-siyah üç rengini kullanırken, Suriye Ulusal Koalisyonu gibi Suriyeli muhalif gruplar yeşil-beyaz-siyah üç rengini kullanıyor. Bu bayrak ilk olarak Suriye Mandası tarafından kullanılan "bağımsızlık bayrağı"ydı.

<span class="mw-page-title-main">Tacikçe</span> Tacikistanın resmi dili

Tacikçe, çoğunluğu Tacikistan'da yaşayan Taciklerin konuştuğu dil. Farsçanın bir lehçesidir. Tacikçe, Tacikistan dışında, Afganistan, Türkmenistan, İran gibi ülkelerde yaşayan Taciklerin de dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği bayrağı</span> SSCB (CCCB) veya Sovyetler Bayrağı

Sovyetler Birliği bayrağı, Sovyetler Birliği'nin 1922'den 1991'e kadar kullandığı ulusal bayrağıdır. Bayrağın tasarımı çeşitli kaynaklardan türetilmişse de ilk şekli Rus Devrimi sırasında görünmüştür. Zamanla komünist harekete mal olmuş ve günümüzde de çeşitli ülkelerin komünist partilerince kullanılır olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda bayrağı</span> Ulusal bayrak

Hollanda bayrağı, Hollanda Krallığı'nın resmi bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Moldova bayrağı</span> Ulusal bayrak

Moldova Cumhuriyeti'nin devlet bayrağı mavi, sarı ve kırmızı üç dikey şeritten ve ortadaki şeritte yer alan bir devlet armasından oluşmaktadır. Bayrağın boyunun enine oranı 1:2'dir. Aksi durumlar dışında Moldova Devlet Bayrağı, ulusal bayrak olarak, sivil veya savaş bayrağı ve sancak olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Litvanya Bayrağı, Litvanya devletinin resmi bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Slovenya arması</span> Ulusal arma

Slovenya arması, Slovenya devleti tarafından günümüzde kullanılan arma.

<span class="mw-page-title-main">Pan-Arap renkleri</span>

Pan-Arap renkleri, siyah, beyaz, yeşil ve kırmızıdır. Her dört Pan-Arap renginden birinin belirli bir Arap hanedanını veya dönemini temsil etmesi amaçlanmıştır. Siyah Abbasilerin, beyaz Emevîlerin, yeşil Fatimilerin ve kırmızı ise Haşimilerin rengi idi. Bu dört renk 14. yüzyılda Iraklı şair Safiyeddin El-Hilli tarafından "beyaz eylemlerimiz, siyah savaşlarımız, yeşil bölgelerimiz ve kırmızı kılıçlarımız" olarak tarif edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tacikistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı</span>

Tacikistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı, kızıl bayrak üzerine sarı orak ve çekiç ile kızıl yıldız sembollerinin ve hemen altında beyaz, yeşil ve kızıl renkli şeritlerin yer aldığı Tacikistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı. Bayrakta 1/2 kırmızı, 1/5 beyaz, 1/10 yeşil ve 1/5 oranında tekrar kırmızı şeritler yer alır. Bu şeritler cumhuriyetin Pers kültürünü öne çıkarmak için seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı</span>

Türkmenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Türkmenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti tarafından 1 Ağustos 1953 tarihinde kullanılmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Tacikistan arması</span> Tacikistan milli arması

Tacikistan arması, Tacikistan'ın resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kalmukya bayrağı</span> bayrak

Kalmukya bayrağı, ortasında lotus çiçeği içeren gök mavisi bir daire bulunan sarı bir alandan oluşur. Sarı, güneşi, halkı ve ulusun dini inancını temsil eder. Mavi; gökyüzünü, sonsuzluğu ve kararlılığı temsil eder. Lotus, saflığın, ruhsal yeniden doğuşun ve mutluluğun sembolüdür. Beş üst yaprağı kıtaları temsil eder ve alttaki dört yaprak dünyanın dörtte birini temsil eder. Birlikte, Kalmukların dostluk içinde yaşama ve dünyanın tüm uluslarıyla işbirliği yapma iradesini sembolize ederler.