Farsça ya da Persçe, Hint-Avrupa dillerinin İran dilleri koluna ait bir batı İran dilidir. Başta İran olmak üzere, kuzeyde Rusya ve Azerbaycan, doğuda Afganistan ve Tacikistan, Orta Asya'da Özbekistan ve Basra Körfezi üzerinde Kuveyt ve Irak gibi ülkelerde 100 milyonun üzerinde kişi tarafından konuşulmaktadır. Antik Pers halkının konuştuğu dilden türemiştir.
Tacikistan, resmî adıyla Tacikistan Cumhuriyeti, 143.100 km2 yüzölçümü ve 9.537.645 kişilik tahmini nüfusu ile Orta Asya'da denize çıkışı olmayan bir ülkedir. Komşuları güneyde Afganistan, batıda Özbekistan, kuzeyde Kırgızistan ve doğuda Çin'dir. Resmî dil, en büyük etnik grup olan Tacikler'in anadili olan Tacikçe'dir. Tacik halkının geleneksel anavatanları, günümüz Tacikistan'ının yanı sıra Afganistan ve Özbekistan'ın bazı kısımlarını içerir. Ülke başkanlık sistemiyle yönetilmekte olup, seküler bir yapıya sahiptir. Başkent ve en büyük şehir Duşanbe'dir.
Duşanbe, Tacikistan'ın başkenti. Şehrin adı Farsçada Pazartesi anlamına gelir. Bu ismin aslı bu şehrin, içinde her pazartesi günü pazar kurulan bir köyün gelişmesi sonucu ortaya çıkmasına bağlanmaktadır.
Tacikistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti,, kısaca Tacikistan SSC, 1917 Ekim Devrimi ile kurulan Sovyetler Birliği'nin 15 kurucu cumhuriyetinden biridir. 14 Ekim 1924'te kurulan Tacikistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, yapılan ulusal sınır düzenlemeleri ile birlikte Türk Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlandı. Bu devlet Taciklerin ilk ulusal devleti olarak tarihteki yerini aldı. Orta Asya'da Sovyetler Birliği'nin en güneyinde yer alan Tacikistan 5 Aralık 1929 tarihinde Tacikistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti adıyla Sovyetler Birliği'ni oluşturan eşit ve egemen cumhuriyetlerden biri halini aldı.
Tacikistan millî futbol takımı, Tacikistan'ı uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır.
Tacikler, çoğunluğu Afganistan'da ve Tacikistan'da yaşayan İranlı bir ulustur.
Tacikçe, çoğunluğu Tacikistan'da yaşayan Taciklerin konuştuğu dil. Farsçanın bir lehçesidir. Tacikçe, Tacikistan dışında, Afganistan, Türkmenistan, İran gibi ülkelerde yaşayan Taciklerin de dilidir.
İmamali Rahman eski adı İmamali Şerifoviç Rahmanov, 1992'den beri Tacikistan cumhurbaşkanı. Aynı zamanda Tacikistan Halkın Demokratik Partisi'nin lideridir. Başkanlığının ilk yıllarında, 100.000 kişinin ölümüne neden olan bir iç savaş ile karşı karşıya kalmıştır. 2006 yılında, görevdeki üçüncü dönemine başladı.
Tacikistan Bayrağı, Tacikistan devletinin resmi bayrağı.
| resim2 = [[Dosya:{|frameless]] Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ), 7 Ekim 2002 tarihinde altı Bağımsız Devletler Topluluğu ülkesi tarafından kurulan hükûmetlerarası askerî ittifaktır.
Tacik pasaportu, ülke dışına seyahat edebilmelerini sağlamak için Tacikistan Cumhuriyeti vatandaşlarına verilir. Bu, dünyanın herhangi bir yerindeki herhangi bir Tacik vatandaşı uluslararası kimliği niteliğini taşır.
Vizeden muaf ülkelerden veya vatandaşları elektronik vize veya varışta vize almaya hak kazanan ülkelerden birinden gelmedikçe, Tacikistan ziyaretçileri Tacikistan'ın diplomatik temsilciliklerinden birinden vize almalıdır.
Tacikistan Komünist Partisi - Tacikistan'da 1918 yılında kurulan ve 1991 yılında yeniden teşkilatlanan Marksist-Leninist ideolojide siyasi parti. Sovyetler Birliği Tacikistan Komünist Partisi'nin halefi niteliğindedir. Eski Sovyet ülkelerindeki Komünist Partilerin 1993 yılında Rusya'da Oleg Shenin önderliğinde kurduğu Komünist Partiler Birliği'ne bağlıdır.
Gulmurad Salimoviç Halimov, Tacik İslamcı askerî komutan. Tacikistan İçişleri Bakanlığına bağlı polis özel kuvvetleri OMON'da yarbay rütbesiyle görevliyken, 2015 yılında Irak ve Şam İslam Devleti'ne katıldı. Eylül 2016'da örgütün Savaş Bakanı olarak atandığı açıklandı.
Tacikistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı, kızıl bayrak üzerine sarı orak ve çekiç ile kızıl yıldız sembollerinin ve hemen altında beyaz, yeşil ve kızıl renkli şeritlerin yer aldığı Tacikistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı. Bayrakta 1/2 kırmızı, 1/5 beyaz, 1/10 yeşil ve 1/5 oranında tekrar kırmızı şeritler yer alır. Bu şeritler cumhuriyetin Pers kültürünü öne çıkarmak için seçilmiştir.
Tacikistan Silahlı Kuvvetleri, Tacikistan'ı karadan ve havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Tacikistan Kara Kuvvetleri ve Tacikistan Hava Kuvvetleri'nden askeri birliklerden oluşmaktadır.
Tacikistan Hava Kuvvetleri, Tacikistan'ı havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Tacikistan Silahlı Kuvvetleri'nin en küçük kuvvetidir.
Tacikistan-Türkiye ilişkileri, Tacikistan ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. İki ülke arasındaki ilişkiler dost ve işbirliğine dayalıdır ve 1991'den beri iki ülke arasında imzalanmış 30'dan fazla anlaşma ve protokolün yasal dayanağı ile vurgulanmaktadır.
Tacikistan'da İslam en çok inanılan dindir, mezhep ise Hanefilik'tir. Tacikistan nüfusunun %98'i Müslümandır. Mezhep olarak ise %95 Sünni ve %3 Şii grup vardır.
Çin Halk Cumhuriyeti ile Tacikistan Cumhuriyeti, birbiriyle ikili ve çok yönlü işbirlikleri ile karakterize edilen dostane ilişkiler sürdürmektedir.