İçeriğe atla

Tacikistan İslami Rönesans Partisi

Tacikistan İslami Rönesans Partisi
Ҳизби Наҳзати Исломии Тоҷикистон
KısaltmaHNIT
BaşkanMuhiddin Kabiri
Başkan YardımcısıSayidumara Hüseyin[1]
Kuruluş tarihi1990
Kapanış tarihi2015
İdeolojiİslami demokrasi
İslamcılık
Yüksek Meclis
0 / 33
Temsilciler Meclisi
0 / 63
Tacikistan

Tacikistan İslami Rönesans Partisi (IRP veya IRPT; TacikçeҲизби Наҳзати Исломии Тоҷикистон Hizbi Nahzati Islomii Tojikiston, Farsçaحزب نهضت اسلامی تاجیکستان; Tacikistan İslam Rönesansı, Tacikistan İslami Uyanış Partisi, İslami Uyanış Partisi veya basitçe İslami Rönesans Partisi olarak da bilinir, Tacikistan'da yasaklı İslamcı bir siyasi partidir. 2015 yılına kadar Orta Asya'daki tek yasal İslamcı partiydi.[2]

Grup 1990'da kuruldu. 1992'de Rusya'nın Saratov kentinde bir konferans sundu; Tataristan, Başkortostan ve eski-Sovyet Orta Asya'da yaşayan İslamcılar bu konferansa gittiler. Tacikistan bağımsızlığını kazandığı zaman 1993'te yasaklandı ve Tacikistan İç Savaşı süresince Birleşik Tacik Muhalefeti ve Harmilerle, hükûmete karşı savaştılar. Barış anlaşmalarından sonra 1998'de yasak kaldırıldı. 1999'da Tacikistan'ın ikinci en büyük siyasi partisi haline geldi. 27 Şubat ve 13 Mart 2006 arasında yapılan yasama seçimlerinde, oylarının %8'ini alarak, 63 sandalyenin 2'sini kazandı.

Başkanı Said Abdullo Nuri, kanser sebebiyle Ağustos 2006'da öldü. Parti 2006 başbakan seçimlerini boykot etti.

1 Mart 2015 tarihinde yapılan seçimlerde, Parti % 5 oy barajını geçemedi ve Meclis'teki 2 sandalyesini kaybetti.

Tacikistan, 2015 yılında bir yasağın ardından partiyi terör örgütü ilan etti.[3][4]

Kaynakça

  1. ^ Масъули сомона. "Генпрокуратура не видит состава преступления в нападении на депутата С.Хусайни". www.nahzat.tj. 16 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2015. 
  2. ^ "Mountain Rigger". The Economist. 11 Kasım 2006. 12 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2018. 
  3. ^ Michel, Casey (5 Kasım 2015). "Trouble in Tajikistan: Analysts say the banning of a moderate Islamist party could unravel the country's post-civil war order". Al Jazeera. 13 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2017. 
  4. ^ "Tajikistan human rights fears as banned party's ex-leaders jailed for life". The Guardian. Reuters. 2 Haziran 2016. 24 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tacikistan</span> Orta Asyada denize kıyısı olmayan bir ülke

Tacikistan, resmî adıyla Tacikistan Cumhuriyeti, 143.100 km2 yüzölçümü ve 9.537.645 kişilik tahmini nüfusu ile Orta Asya'da denize çıkışı olmayan bir ülkedir. Komşuları güneyde Afganistan, batıda Özbekistan, kuzeyde Kırgızistan ve doğuda Çin'dir. Resmî dil, en büyük etnik grup olan Tacikler'in anadili olan Tacikçe'dir. Tacik halkının geleneksel anavatanları, günümüz Tacikistan'ının yanı sıra Afganistan ve Özbekistan'ın bazı kısımlarını içerir. Ülke başkanlık sistemiyle yönetilmekte olup, seküler bir yapıya sahiptir. Başkent ve en büyük şehir Duşanbe'dir.

<span class="mw-page-title-main">Adalet ve Kalkınma Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Adalet ve Kalkınma Partisi, 14 Ağustos 2001 tarihinde Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren bir siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "AK PARTİ" şeklindedir. Simgesi ampuldür. TBMM'de 265 milletvekili ile temsil edilmektedir. Genel başkanı Türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dır.

<span class="mw-page-title-main">İslamcılık</span> Politik bir akım

İslamcılık, modern devlet ve devletçiklerin anayasal, ekonomik ve yargısal olarak, bu kesimde canlanma ya da otantikliğe dönüş olarak algılanan İslami uygulamalarla yeniden kurulması gerektiğini öne süren siyasi ideolojidir. Bu akımlardaki hakim anlayış Emr-i bi'l ma'rûf ve nehy-i anil münker'in yerine getirilmesidir. Siyasal İslam'ın Seyyid Kutub ve Mevdudî gibi köktendinci öncüleri "Allah'ın sistemi" olarak gördükleri şeriata dayanmayan güç sahipleri olarak tanımladıkları tağuta isyanı tevhidin ön şartı olarak sundular.

Muhafazakâr Parti, resmî adı Muhafazakâr ve Birlikçi Parti, Tory'ler olarak da bilinirler,

<span class="mw-page-title-main">İsviçre Halk Partisi</span>

İsviçre Halk Partisi, diğer adıyla Demokratik Merkez Birliği İsviçre'deki ulusal muhafazakâr ve sağ popülist bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Milliyetçi Hareket Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Milliyetçi Hareket Partisi, Türkiye'de etkinlik gösteren bir siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "MHP" şeklindedir. 9 Şubat 1969 tarihinde Alparslan Türkeş liderliğinde kurulan partinin simgesi üç hilaldir. Türkiye Büyük Millet Meclisinde, Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından kurulan 67. Hükûmeti destekleyen 50 milletvekiliyle bir grubu bulunur. Genel başkanı Devlet Bahçeli olan parti ideoloji olarak; aşırı sağcı, aşırı milliyetçi ve Avrupa şüphecisidir. Parti genellikle neo-faşist olarak tanımlanır ve bazı şiddet yanlısı paramiliter gruplar ve organize suç örgütleri ile bağlantılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 25. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri, 7 Haziran 2015 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi 25. Dönemi'nin 550 yeni üyesini belirlemek için yapılan genel seçimlerdir. Seçim, Türkiye Cumhuriyeti siyasi tarihi'nin 24. genel seçimleridir.

<span class="mw-page-title-main">Vatan Partisi (Libya)</span> Libyada bir siyasi parti

Vatan Partisi veya Libya Ulusal Partisi, Libya İç Savaşı'ndan ve Libya Sosyalist Halk Cemahiriyesi'nin yıkılmasından sonra Kasım 2011'de Libya'da kurulan muhafazakâr İslamcı bir siyasi partidir. Etkili bir selefi din adamı olan Ali es-Sallabi tarafından onaylanmış ve desteklenmiştir. Üyeler arasında Abdülhakim Belhac, Mahmud Hamza, Ali Zeydan ve Mansur Seyf el-Nasar da bulunmaktadır. Kurulduğu tarihte, geçici olarak Özgürlük, Adalet ve Kalkınma için Ulusal Buluşma adını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Nahda Hareketi</span>

Nahda Hareketi, Nahda Hareketi Partisi ya da Ennahda, Yeniden Doğuş (Rönesans) Partisi olarak da bilinir. Tunus'taki ılımlı İslamcı siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Tacikistan Komünist Partisi</span>

Tacikistan Komünist Partisi - Tacikistan'da 1918 yılında kurulan ve 1991 yılında yeniden teşkilatlanan Marksist-Leninist ideolojide siyasi parti. Sovyetler Birliği Tacikistan Komünist Partisi'nin halefi niteliğindedir. Eski Sovyet ülkelerindeki Komünist Partilerin 1993 yılında Rusya'da Oleg Shenin önderliğinde kurduğu Komünist Partiler Birliği'ne bağlıdır.

Müreffeh Ermenistan, Ermenistan'da muhafazakâr bir siyasi parti. Partinin kurucu kongresinin gerçekleştiği 30 Nisan 2004 tarihinde iş insanı Gagik Tsarukyan tarafından kuruldu.

Aşağıda, İslami demokrasi sistemi altında çeşitli yaklaşımlarda İslam kimliği veya siyasi İslam'ı savunan siyasi partilerin listeleri bulunmaktadır. İslami demokrasi, İslami ilkeleri demokratik bir çerçeve içinde kamu politikasına uygulamayı amaçlayan politik bir ideolojiye atıfta bulunur. Listeler ideolojik bağlılığa göre sınıflandırılmış ve ülkeye göre sıralanmıştır.

Ermenistan Halk Partisi Ermenistan'da bir sosyalist siyasi partidir.

Halk Partisi 1995 yılında Ermenistan'da kurulmuş bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik İşçi Partisi (Ermenistan)</span> Ermenistanda bir siyasi parti

Birleşik İşçi Partisi Ermenistan'da sosyal demokrat bir siyasi partidir. Gurgen Arsenyan liderliğindedir.

Yön - Sosyal Demokrasi Slovakya'da sol görüşlü popülist ve sosyal demokrat siyasi partidir. Eski Slovakya Başbakanı Robert Fico tarafından yönetilmektedir. Yön - Sosyal Demokrasi, 5 Mart 2016'da yapılan parlamento seçimlerinden sonra Ulusal Konsey'deki en büyük partiydi, ancak 29 Şubat 2020'de yapılan parlamento seçimlerinden sonra en büyük ikinci parti oldu.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Kongre Partisi (Sudan)</span> 1998-2019 arası Sudanı yöneten siyasi parti

Ulusal Kongre Partisi, kuruluşundan Sudan Devrimi'ne kadar Sudan'da iç politikaya egemen olan büyük bir siyasi partiydi.

<span class="mw-page-title-main">Arap Sosyalist Baas Partisi - Lübnan Bölgesi</span> Lübnanda bir siyasi parti

Arap Sosyalist Baas Partisi - Lübnan Bölgesi, yaygın adıyla Lübnan Arap Sosyalist Baas Partisi veya resmi adıyla Lübnan Bölgesel Şubesi, Lübnan'da bir siyasi partidir. Şam merkezli Arap Sosyalist Baas Partisi'nin bölgesel şubesidir. Liderlik 2015'ten beri tartışmalı; ancak Fayiz Şükrü, Asım Kanso'nun yerine geçen Seyfeddin Gazi'nin yerine geçtiği 2006'dan 2015'e kadar parti lideriydi.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Arap Sosyalist Baas Partisi - Yemen Bölgesi</span> Yemende bir siyasi parti

Ulusal Arap Sosyalist Baas Partisi - Yemen Bölgesi Yemen'de bir siyasi partidir. Parti, Irak liderliğindeki Baas Partisi'nin Yemen bölgesel örgütüdür. Partinin Yemen'deki sekreteri Dr. Kasım Selim Said'dir. Abdulvahid Havaş sekreter yardımcısı olarak görev yapıyor. Parti, Al-Ehyaa Al-'Arabi gazetesini yayınlıyor.

<span class="mw-page-title-main">Yemen'deki siyasi partiler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu maddede, Yemen'de resmî olarak faaliyet gösteren siyasi partiler listelenmektedir. Yemen, Genel Halk Kongresi'nin (GHK) iktidara sahip olduğu baskın parti devletidir.