Tacikistan, resmî adıyla Tacikistan Cumhuriyeti, 143.100 km2 yüzölçümü ve 9.537.645 kişilik tahmini nüfusu ile Orta Asya'da denize çıkışı olmayan bir ülkedir. Komşuları güneyde Afganistan, batıda Özbekistan, kuzeyde Kırgızistan ve doğuda Çin'dir. Resmî dil, en büyük etnik grup olan Tacikler'in anadili olan Tacikçe'dir. Tacik halkının geleneksel anavatanları, günümüz Tacikistan'ının yanı sıra Afganistan ve Özbekistan'ın bazı kısımlarını içerir. Ülke başkanlık sistemiyle yönetilmekte olup, seküler bir yapıya sahiptir. Başkent ve en büyük şehir Duşanbe'dir.
Duşanbe, Tacikistan'ın başkenti. Şehrin adı Farsçada Pazartesi anlamına gelir. Bu ismin aslı bu şehrin, içinde her pazartesi günü pazar kurulan bir köyün gelişmesi sonucu ortaya çıkmasına bağlanmaktadır.
Tacikistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti,, kısaca Tacikistan SSC, 1917 Ekim Devrimi ile kurulan Sovyetler Birliği'nin 15 kurucu cumhuriyetinden biridir. 14 Ekim 1924'te kurulan Tacikistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, yapılan ulusal sınır düzenlemeleri ile birlikte Türk Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlandı. Bu devlet Taciklerin ilk ulusal devleti olarak tarihteki yerini aldı. Orta Asya'da Sovyetler Birliği'nin en güneyinde yer alan Tacikistan 5 Aralık 1929 tarihinde Tacikistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti adıyla Sovyetler Birliği'ni oluşturan eşit ve egemen cumhuriyetlerden biri halini aldı.
Fergana Eyaleti Özbekistan'ın 12 ilinden birisidir.
Andican ili, Özbekistan'ın 12 ilinden birisidir.
Hatlon, Tacikistan'ı oluşturan dört vilayetten (Вилоят/Viloyat) en büyük nüfusa sahip olanıdır. Ülkenin güneybatısında yer alan vilayetin yüzölçümü, 24,600 kilometrekare kadardır. Ve daha küçük 25 yönetim birimine ayrılmıştır. 2016 yılı nüfus sayımlarında ilin genel nüfusu 3,048,200 olarak açıklanmıştır. Nüfusun genel geçim kaynağı tarımdır. En çok yetiştirilen ürün pamuktur. Nüfusun % 3'ü sanayi sektöründe çalışır. Vilayetin merkezi Kurgantepe şehridir. Nüfusun %85'ini Tacikler, geri kalanını da Özbekler ve çok az sayıda Rus oluşturur.
Karetegin Tacikistan'ı oluşturan 4 ilden biridir. Yüzölçümü 28,000 kilometrekare olan ilin nüfusu 2000 yılı sayımlarına göre 1.338.000'dir. Merkezi Vahdat şehridir.
Buhara ili, Özbekistan'ın 12 ilinden birisidir.
Cizzak ili, Özbekistan'ın 12 ilinden birisidir.
Semerkant,, Özbekistan'da bir vilayettir. 16.400 kilometrekarelik bir alanı kaplar ve yaklaşık 3.651.700 nüfusa sahiptir. Resmî istatistiklere göre, ilde çoğunlukla Özbekler, Tacikler, Ruslar ve Tatarlar yaşamaktadır. Ayrıca küçük gruplar halinde Türkler (%0,8) ve Ukraynalılar (%0,7) da bulunmaktadır. İl, aynı zamanda eski Sovyetler Birliği'ndeki en eski Yahudi cemaatine de ev sahipliği yapmaktadır. 20. yüzyılın sonunda göç nedeniyle cemaatin üye sayısı büyük ölçüde azalmıştır.
Taşkent, Özbekistan'ın kuzeydoğusunda bir il. Seyhun nehri ile Tanrı Dağları arasında kurulmuştur. Komşuları kuzeydoğuda Kırgızistan, kuzeybatıda Kazakistan, güneyde Tacikistan, güneybatıda Sirderya ili, güneydoğuda Namangan ili'dir. Merkez şehri Nurefşan'dır.
Tacikler, çoğunluğu Afganistan'da ve Tacikistan'da yaşayan İranlı bir ulustur.
Tacikçe, çoğunluğu Tacikistan'da yaşayan Taciklerin konuştuğu dil. Farsçanın bir lehçesidir. Tacikçe, Tacikistan dışında, Afganistan, Türkmenistan, İran gibi ülkelerde yaşayan Taciklerin de dilidir.
Tacikçe, tarih boyunca Arap, Latin ve Kiril alfabelerinin farklı sürümleri ile toplam üç ayrı yazı sistemi ile yazılmıştır. Tacikçeye ait kullanılan herhangi bir sürüm, Tacik alfabesi olarak tanımlandırılabilir; bunlar Tacikçede اﻟﻔﺒﺎﯼ تاجيكی, , olarak gösterilmektedir.
Tacikçe Vikipedi, Vikipedi'nin Tacikçe sürümüdür. 22 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, Tacikçe Vikipedi'nin 113.978 maddesi, 52.875 kullanıcısı ve 6 hizmetlisi bulunmaktadır.
Özbekistan 12 il (viloyat), 1 özerk cumhuriyet ve 1 bağımsız şehirden (Taşkent) oluşur.
Nemengan Eyaleti Özbekistan'da bir eyalettir, ülkenin doğusundaki Fergana Vadisinin küzeyinde bulunmaktadır. Özbekistan'ın Fergana Eyaleti ve Andican Eyaleti ile Kırgızistan ve Tacikistan'a komşudur. 7,900 km2 alana sahiptir. 2005 yılında 2.103.000 olarak belirtilmiştir.
Tacikistan Komünist Partisi - Tacikistan'da 1918 yılında kurulan ve 1991 yılında yeniden teşkilatlanan Marksist-Leninist ideolojide siyasi parti. Sovyetler Birliği Tacikistan Komünist Partisi'nin halefi niteliğindedir. Eski Sovyet ülkelerindeki Komünist Partilerin 1993 yılında Rusya'da Oleg Shenin önderliğinde kurduğu Komünist Partiler Birliği'ne bağlıdır.
Tacikistan, 5-21 Ağustos tarihleri arasında Rio'da düzenlenen 2016 Yaz Olimpiyatları'nda 4 farklı branşta 7 sporcu ile temsil edilmiştir.
"Surudi milli", Tacikistan'ın ulusal marşıdır. Resmî olarak 7 Eylül 1994'te kabul edilmiştir.