İçeriğe atla

Tacik edebiyatı

Duşanbe'deki Tacik yazarlarına adanmış anıt.

Tacik edebiyatı, Tacik dilinin standartlaştırılmasıyla yakından ilişkilidir. Tacik edebiyatının merkezleri arasında, günümüzde Özbekistan sınırları içinde yer alan ancak çoğunluğu Tacik nüfusa sahip olan Buhara ve Semerkand şehirleri ile Afganistan'daki Belh ve Herat bulunur.[1]

Sovyet döneminde, edebi üretimin ana teması sosyalist realizmdi.

Sovyet Tacik edebiyatının ilk kuşağında üç yazar öne çıkmıştır. Sadriddin Ayni (1878–1954), başlangıçta bir Cedidist yazar ve eğitimciydi, ancak daha sonra komünist oldu. Ayni, şiirle başladığı kariyerinde Sovyet döneminde ağırlıklı olarak düzyazı yazdı. Eserleri arasında bölgedeki sosyal sorunları ele alan üç büyük roman ve Buhara Hanlığı'ndaki yaşamı anlatan anılar bulunur. Ayni, Tacikistan Bilimler Akademisi'nin ilk başkanı olmuştur.[2]

Abu'l-Qasem Lahuti (1887–1957), siyasi nedenlerle Sovyetler Birliği'ne göç eden ve sonunda Tacikistan'a yerleşen İranlı bir şairdir. Hem lirik şiirler hem de "sosyalist realist" şiirler yazmıştır. Bir diğer şair olan Mirzo Tursunzoda (1911–1977), Tacik sözlü edebiyatını derlemiş, Tacikistan'daki sosyal değişimler hakkında kendi şiirlerini yazmış ve dönemin popüler siyasi temalarını ele alan çeşitli eserler üretmiştir. Bu üç yazarın yer aldığı kuşaktan sonra, Tacikistan çok sayıda şair, romancı, kısa öykü yazarı ve oyun yazarı yetiştirmiştir.

Sovyet dönemindeki diğer önemli yazarlar arasında Satim Ulugzade (1911–1997), Karim Hakim (1905–1942), Pairov Sulaimoni (1899–1933), Rozia Ozod (1893–1957), Aminjan Shokuhi (1923–??), Mohammad Jan Rahimi (1901–??), Bobo Yunas (1885–1945), Habibulo Nazarov (1907–??), Abdul Salem Dehati (1911–??), Baki Rahim Zadeh (1910–??), Rahim Jalil (1909–??), Jalal Ekrami (1909–??), Aminzadeh Mohiedin (1904–??), Juhari Zadeh Sohayli (1900–??), Faizollah Ansari (1931–??), Mirzo Ghafar (1929–??), Mir Shakar (1912–??), Mohiadin Farhat (1924–??) ve Ahmad Danesh bulunur.

Önemli yazarlar

  • Sadriddin Aini
  • Mirzo Abdulvohid Munzim
  • Pairav Sulaimoni
  • Abulqosim Lohuti
  • Sadri Ziyo
  • Sotym Ulughzoda
  • Mirzo Tursunzoda
  • Laiq Sher-Ali
  • Bozor Sobir
  • Muhammadjon Shukurov
  • Sattor Tursun

Kaynakça

  1. ^ Perry, John R. (1996). "Tajik Literature: Seventy Years Is Longer than the Millennium". World Literature Today. 70 (3): 571-573. doi:10.2307/40042068. ISSN 0196-3570. 11 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2024. 
  2. ^ "Kazakstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Turkmenistan, and Uzbekistan : country studies". Library of Congress, Washington, D.C. 20540 USA. 20 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tacikistan</span> Orta Asyada denize kıyısı olmayan bir ülke

Tacikistan, resmî adıyla Tacikistan Cumhuriyeti, 143.100 km2 yüzölçümü ve 9.537.645 kişilik tahmini nüfusu ile Orta Asya'da denize çıkışı olmayan bir ülkedir. Komşuları güneyde Afganistan, batıda Özbekistan, kuzeyde Kırgızistan ve doğuda Çin'dir. Resmî dil, en büyük etnik grup olan Tacikler'in anadili olan Tacikçe'dir. Tacik halkının geleneksel anavatanları, günümüz Tacikistan'ının yanı sıra Afganistan ve Özbekistan'ın bazı kısımlarını içerir. Ülke başkanlık sistemiyle yönetilmekte olup, seküler bir yapıya sahiptir. Başkent ve en büyük şehir Duşanbe'dir.

Divan edebiyatı, Türk kültürüne has süslü ve sanatlı bir edebiyat türüdür. Bu edebiyata genellikle "divan edebiyatı" adı uygun görülmekte olup bunun en büyük nedenlerinden birisinin şairlerin manzumelerinin toplandığı kitaplara "divan" denilmesi olduğu kabul edilmektedir. Öte yandan, divan edebiyatı gibi tabirlerin modern araştırmacılar tarafından geliştirildiğini ve halk-tekke-divan edebiyatları arasındaki ayrımların bazen oldukça muğlak olduğu ve bu edebiyatlar arasında ciddi etkileşimlerin de bulunduğu vurgulanmalıdır.

Ahmet Oktay asıl adı ile Ahmet Aktay Börtecene Türk şair, yazar, gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Boris Pasternak</span> Rus yazar (1890-1960)

Boris Leonidoviç Pasternak, Rus şair, oyun yazarı, romancı, çevirmen.

Fransız edebiyatı, Fransızca kullanılarak ortaya çıkan edebiyat ürünlerini kapsar. Dünyanın en zengin ve en etkileyici edebiyatlarından biridir. Fransız yazarlar başta epik şiir, lirik şiir, drama ve kurgu olmak üzere edebi yazınların tümüne katkıda bulunmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Rıfat Ilgaz</span> Türk şair, romancı ve öykücü (1911–1993)

Rıfat Ilgaz tam adıyla Mehmet Rıfat Ilgaz, Türk şair, romancı ve öykü yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Czesław Miłosz</span>

Czesław Miłosz Polonyalı şair ve deneme yazarı.

Rasim Haşmet. Gazeteci, öğretmen, şair, yazar, düşünür ve mütercim. Selanik, İzmir, İstanbul ve Konya'da edebiyat öğretmenliği yapmış, çeşitli gazete ve dergilerde çalışmıştır. İlk sosyalist şair ve gazetecilerdendir. Fikirsel olarak özellikle Mehmet Emin Yurdakul'dan ve Lev Tolstoy'dan etkilenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türk edebiyatı</span> Türkçe yazılmış edebî eserler

Türk edebiyatı, Türk yazını veya Türk literatürü; Türkçe olarak üretilmiş sözlü ve yazılı metinlerdir.

İspanyol edebiyatı, İspanya'da yazılan edebiyat yapıtlarını kapsar. İspanya'nın ulusal dili olan Kastilya lehçesinde kaleme alınan yapıtlar İspanyol edebiyatının ana bölümünü oluşturmakla birlikte, Katalan dili ve Galicia lehçesinde yazılmış yapıtlar da bu kapsamda sayılır.

Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde eğitim amacıyla Avrupa'ya, özellikle Fransa'ya giden gençler oradaki edebiyatta gördükleri yenilikleri ülkeye dönüşlerinde Türk edebiyatında uygulamaya başlamışlardır. Bu şekilde belli dönemler halinde günümüze kadar süren yeni bir edebiyat başlamıştır. Bu dönemlerden biri de Cumhuriyet dönemi edebiyatıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ruşen Eşref Ünaydın</span> Türk gazeteci, siyasetçi ve diplomat

Mehmet Ruşen Ünaydın, Türk gazeteci, yazar, siyasetçi ve diplomat. Türk Dil Kurumu ve Galatasaray'ın kurucularından biridir.

Faik Baysal, Türk yazar ve şair.

<span class="mw-page-title-main">Celâl Sahir Erozan</span> Türk şair ve milletvekili

Ahmet Celâl Sahir Erozan ; Türk şair, yazar, yayıncı ve politikacı. “Aşk ve kadın şairi” olarak tanınan sanatçı, dilin sadeleşmesi gerektiğini savunmuş, Türk Dil Kurumunun kurucu dört üyesi arasında yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tacik alfabesi</span> Tacik dilinde yazmak için kullanılan alfabe

Tacikçe, tarih boyunca Arap, Latin ve Kiril alfabelerinin farklı sürümleri ile toplam üç ayrı yazı sistemi ile yazılmıştır. Tacikçeye ait kullanılan herhangi bir sürüm, Tacik alfabesi olarak tanımlandırılabilir; bunlar Tacikçede اﻟﻔﺒﺎﯼ تاجيكی, , olarak gösterilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kazak edebiyatı</span>

Kazak edebiyatı, Kazakistan'ın mevcut topraklarından, Kazakistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti döneminden, Rus İmparatorluğu altındaki Kazak ülkesinden ve Kazak Hanlığı döneminden doğar. Etnik Kazaklar tarafından yazılmış tarih ve edebiyat, tarih boyunca Kazakistan'ın yaşadığı Türk boylarının literatürüne dâhil birçok tamamlayıcı temalarda bazı örtüşmelerle belirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Memmed Said Ordubadi</span>

Memmed Said Ordubadi, Azerbaycan yazar, şair, oyun yazarı ve gazeteciydi.

<span class="mw-page-title-main">Mehdi Hüseyin</span>

Mehdi Hüseyin, Azerbaycanlı yazar, 1941'den beri 3. Sınıf Devlet Stalin Ödülü'ne layık görülen (1950) bir Azeri ve Sovyet yazar ve eleştirmeniydi ve Tüm-Birlik Komünist Partisi üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Şeşmakam</span>

Shashmaqom, "altı makam" anlamına gelen Orta Asya'ya özgü bir müzik türüdür ve Buhara şehrinde gelişmiş olabilir. Makamlar, Acem müziğinde kullanılan terimlerdir. Dastgah ise özel olarak İran makamlarını tanımlamak için kullanılır.

Yusuf Ahıskalı, Türk sosyalist yazar, şair ve gazetecidir.