İçeriğe atla

Tacettin İbrahim Paşa Camii

Koordinatlar: 40°52′21″K 35°27′54″D / 40.87250°K 35.46500°D / 40.87250; 35.46500
Tacettin İbrahim Paşa Camii
Caminin girişi (Ekim 2017)
Harita
Temel bilgiler
KonumMerzifon, Amasya, Türkiye
Koordinatlar40°52′21″K 35°27′54″D / 40.87250°K 35.46500°D / 40.87250; 35.46500
İnançİslam
Açılış15. yy
Mimari
Mimari türCami
Özellikler
MalzemelerKesme taş

Tacettin İbrahim Paşa Camii, 15. yüzyılda Merzifon'da inşâ edilen camidir.

Tarihçe

Vakfiyesine göre 1494 yılından önce yapıldığı tahmin edilmektedir. Cami kare planlı ve tek kubbelidir. Kesme taştan yapılan minare 1941 depreminde şerefe hizasına kadar yıkılmış ve 1970'li yıllara kadar kapalı kalmıştır. Cami 1975 ve 2020 yıllarında olmak üzere 2 kez restore edilmiştir.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Tacettin İbrahim Paşa Camii | Merzifon Camileri". www.merzifoncamileri.com. 27 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fatih Camii</span> İstanbul, Fatihte Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılmış olan cami ve külliye

Fatih Camii ve Külliyesi, İstanbul'un Fatih ilçesinde II. Mehmed tarafından yaptırılmış olan cami ve külliyedir. Külliye içinde 16 adet medrese, darüşşifa (hastane), tabhane (konukevi) imaret (aşevi), kütüphane ve hamam bulunmaktadır. Şehrin yedi tepesinden birinde inşa edilmiştir. Cami 1766 depreminde yıkıldıktan sonra onarılarak 1771'de bugünkü halini almıştır. 1999 Gölcük Depreminde zemininde kaymalar tespit edilen camide 2008 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından zemin güçlendirme ve restorasyon çalışmalarına başlandı ve 2012 yılında tekrar ibadete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Paşa Camii (İstanbul)</span>

Hasan Paşa Camii ya da Kaptan Hasan Paşa Camii, İstanbul'un Kadıköy ilçesindeki Hasanpaşa Mahallesi'nde bulunan 1899 tarihli camidir.

<span class="mw-page-title-main">Zağnos Paşa Camii</span> Balıkesirde bir cami

Zağnos Paşa Camii veya Balıkesir Ulu Camii, Türkiye'nin Balıkesir şehir merkezinde bulunan15. yüzyıl yapısı cami.

İbrahim Paşa Camii ile aşağıdaki yapılardan biri kastedilebilir:

<span class="mw-page-title-main">Ramazanoğulları Beyliği</span> Türk beyliği

Ramazanoğulları Beyliği, XIV. yüzyılda Misis ve Adana yöresinde kurulmuş bir Anadolu beyliğidir.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Paşa Camii (Şehzadebaşı)</span> Camii

İbrahim Paşa Camii, İstanbul'da Şehzadebaşı'nda Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından 1720 yılında yaptırılan camidir. Minaresi sonradan yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmediye Camii (Fatih)</span> İstanbulda bulunan bir cami

Ahmediye (Orta) Camii İstanbul'un Fatih ilçesinde İskenderpaşa mahallesindedir. Bir başka İstanbul Ahmediye Camii Üsküdar'da bulunmaktadır. Yeniçeri Ortaları için Pargalı İbrahim Paşa tarafından yaptırılan İskenderpaşa muhtarlığına bitişik sekizgen Ahmediye (Orta) Camii'nin ilk yapım tarihi 1527'dir. 1826 yılındaki Yeniçeri Ocaklarının topa tutulması esnasındaki yıkılışlardan sonra yeniden yapılışı ise üzerindeki kitabeye göre 1913'tedir. Vatan Caddesi'nden Fatih'e yukarı çıkan Aile Sokağı'nın Öksüzler Sokağı ile Karakadı Sokağı'nın çapraz kesişme noktasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Bebek Camii</span> İstanbulda cami

Bebek Camii ya da resmî adıyla Hümayûn-u Âbad Camii, Beşiktaş'ın Bebek semtinde yer alan tarihî bir camidir. Bebek Koyu kıyılarında, Bebek İskelesi'nin hemen yanında bulunur. 1913 yılında Mimar Kemaleddin tarafından, daha önce Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından yaptırılmış bir caminin yerine kesmetaş kullanılarak yapılmıştır. Neo-klasik akım içinde değerlendirilir. Kubbesi sekiz kasnak üzerine yapılmıştır. Bu büyük kubbe yanlardan dört yarım kubbe ile desteklenir.

Tavaşi Hasan Ağa Camii ya da İnadiye Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Ahmediye Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir cami. Sokullu Mehmet Paşa'nın hazinedarı olan Tavaşi Hasan Ağa tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1587 yılında başlanan cami, 1 yıllık inşaat sürecinden sonra 1588 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İmrahor Camii (Üsküdar)</span> Tarihi bir cami

İmrahor Camii ya da Mirahur Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Salacak Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı döneminden kalma tarihi bir camidir. Sinan Paşa'nın imrahoru olan Mehmet Ağa tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1597 yılında başlanan cami, 1 yıllık inşaat sürecinden sonra 1598 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vasat Atik Ali Paşa Camii</span>

Vasat Atik Ali Paşa Camii ya da Zincirlikuyu Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Sofular Camii</span>

Sofular Camii ya da Abdullah Paşa Camii, Merzifon'un ilçe merkezinde bulunan ve 1501'de Beylerbeyi Abdullah Paşa tarafından yaptırılan cami.

<span class="mw-page-title-main">Telelka Camii</span> Tarihi Osmanlı camii

Telelka Camii veya İbrahim Paşa Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Berat kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camisi.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Paşa Camii (Rodos)</span>

İbrahim Paşa Camii, Rodos'ta inşa edilmiş camii.

<span class="mw-page-title-main">Kaptan İbrahim Ağa Camii</span>

Kaptan İbrahim Ağa Camii, 1622 yılında Kaptan İbrahim Paşa tarafından İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şişman İbrahim Paşa Camii (Počitelj)</span>

Şişman İbrahim Paşa Camii , Bosna Hersek'teki Počitelj şehrinde cami. Şişman İbrahim Paşa Camii, 1993'te Bosna Savaşı'nda Hırvat Savunma Konseyi makamları tarafından tamamen tahrip edildi. Yeniden inşa edildi ve resmen 2001'da açıldı.

<span class="mw-page-title-main">Kaptan-ı Derya Basmacızade İbrahim Paşa Camii</span>

Kaptan-ı Derya Basmacızade İbrahim Paşa Camii İstanbul'un Fatih ilçesi Beyazıt semtinde 18. yüzyıl başlarında Kaptan-ı Derya Basmacızade İbrahim Paşa tarafından yaptırılan cami

<span class="mw-page-title-main">Kars Ulu Camii</span> son çağrı ANADOLU JET EFG0 Kars ankara uçağı için hazırdır yolcuların 111 numaralı kapıya gelmeleri rica  olunur

Kars Ulu Camii, Türkiye'nin Kars ilinde, Kaleiçi Mahallesi'nde yer alan bir camidir. Sultan İbrahim döneminde Kars Beylerbeyi olan Dilaver Paşa tarafından 1643 yılında yaptırılmıştır. Cami 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'ndan sonra Kars'ın Rus işgalinde kaldığı yıllarda yakılarak tahrip edilmiş, I. Dünya Savaşı sırasında hasar gören yapı savaşın ardından gerçekleşen depremlerle tahrip olmuştur. 1997 yılında özgünlüğünün ortadan kalkmasına neden olan bir restorasyon geçirmiştir.

Feridun Paşa Camii, Koşuyolu'nun İbrahimağa'ya uzanan kısmında ve Ankara asfaltı yakınındadır. Cami, sekiz yüzlü olup her yüzündeki pencerelerden ışık alır. Çatısı ahşaptır. Kapısı üzerinde bir ayet-i kerimeyi hâvi bir kitâbe vardır. Minberi ahşaptır. Mabet, Civan Feridun Paşa Camii adı ile de bilinir. Cami, eski mutasarrıf İbrahim Sarım Bey'in oğlu Ferik Feridun Paşa tarafından 1330 (1912) tarihinde yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Defterdar İbrahim Paşa Camii</span>

Defterdar İbrahim Paşa Camii, İstanbul’da, Ortaköy ile Kuruçeşme arasında, Defterdarburnu’nda bulunan cami. Defterdar İbrahim Paşa Camisi, 17.yy’ın ikinci yarısında (1661) Defterdar İbrahim Paşa tarafından yaptırılmıştır. Cami, “Defterdarburnu Camisi” ve “İhmal Paşa Camisi” olarak da bilinmektedir.