İçeriğe atla

Tacates

Tatzates
Ölüm785
BağlılığıBizans İmparatorluğu (750ler–782)
Abbasi Halifeliği (782–785)
Hizmet yılları750ler–785
Rütbesistrategos
Çatışma/savaşlarıArap-Bizans savaşları
Hazar-Arap savaşları

Tatzates ya da Tatzatios (YunancaΤατζάτης or Τατζάτιος, ErmeniceՏաճատ dilinde Tačat), Ermeni asıllı etkili bir Bizans generali, 782 yılında Abbasilere iltica etmiş ve Arminiya valisi olarak atanmıştır.

Hayatı

Tatzates, asil Ermeni Andzevatsi ailesinin bir üyesidir. Muhtemelen 750lerde Bizans İmparatorluğu'na gelmiş ve İmparator V. Konstantinos'un (741–775 arası hükümdar) hizmetine girmiştir.[1][2] V. Konstantinos idaresinde, Bulgarlara karşı savaşmış ve yaklaşık 760 yılında strategos (general ve thema valisi) makamını elde etmiştir. Fakat hangi themayı yönettiği bilinmemektedir ancak 776 yılında Boukellarion Themasının başına geçmiştir.[1][2][3] Aynı yıl Araplara karşı başarılı bir seferi yönetmiş ve Samosata'ya ulaşmıştır. 778 yılında bütünü Mihail Lahanodrakon komutasında Germanikeia'ya karşı yapılan büyük ölçekli başarılı bir seferin bir parçasını komuta etti ve 781 yılında gene Lachanodrakon komutasında, Abdül Kabir komutasında Arap işgaline karşı Caesarea Mazaca'da kazanılan Bizans zaferinde savaşmıştır.[1][2][4]

782 yılında Halife'nin oğlu Harun Reşid'in (786–809 arası hükümdar) Bizans İmparatorluğuna karşı sefer düzenledi Küçük Asya'yı istila etti. Hadım Logothetis Stavrakios komutasında Bizanslılar Harun'un geri dönüş yolunu kesip, çember içine aldılar. Tatzates bu anı adamlarıyla Harun'a iltica etmek için seçti. Bu iltica, fakat, bir süre gizli tutularak Harun'un, ateşkes görüşmelerini müzakere yapmak için gelen aralarında Stavrakios'un da olduğu elçileri yakalama imkânı verdi. Abbasi komutan böylece sert şartlar içeren koşullarını imparatoriçe-naibe İrini'ye kabul ettirme şansı buldu.[1][2][5]

Bu hareketin sebepleri belli değildir. Günah Çıkartıcı Theofanis, onun İrini'nin gözdesi Stavrakios'tan nefret etmesini sebep gösterirken, Ermeni tarihçi Ghevond Yerets, daha makul bir biçimde, onun sarayda gözden düşmesini ve İrini'nin V. Konstantinos'un (741–775 arası hükümdar) ikonoklastik politikalarına hararetle bağlı generalleri görevden alma politikasının bir parçası olarak onunda görev alınmasının çok yakın olmasından korkmasını sebep olarak gösterir.[1][3][6] Teofanes ayrıca Tatzates'in iltica ederken karısını ve tüm mülkünü geride bıraktığını ve onların barış imzalandıktan sonra ona katıldığını kaydetmiştir; Ermeni kaynakları, fakat, onları iltica ederken yanına aldığını belirtir.[1][2] Harun, Tatzates'i Arminiya (Güney Kafkasya prenslikleri) valisi olarak atamıştır. 785 yılında Hazarlara karşı yapılan sefer sırasında öldürülmüştür.[1][2]

Kaynakça

Özel
  1. ^ a b c d e f g Kazhdan 1991, s. 2014.
  2. ^ a b c d e f Winkelmann et al. 2001, ss. 320–321.
  3. ^ a b Treadgold 1988, s. 69.
  4. ^ Treadgold 1988, ss. 66–67.
  5. ^ Treadgold 1988, ss. 67–69.
  6. ^ Garland 1999, s. 77.
Genel

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">VI. Konstantinos</span>

VI. Konstantinos 780 ile 797 döneminde Bizans İmparatoru.

<span class="mw-page-title-main">İrini (Bizans imparatoriçesi)</span>

İrini İrini Sarantapechaina veya Atinalı İrini, olarak da anılan ve tam yetkili imparatorluk gücü ile 797-802 döneminde hüküm süren Bizans İmparatorluğu İmparatoriçesidir.

Manuil, yaklaşık 810'dan 838'deki ölümüne kadar görev yapmış önemli bir Ermeni asıllı Bizans generalidir. En yüksek askeri rütbeye eriştikten sonra sarayda aleyhine düzenlenen bir komplo sonucu 829 yılında Abbasilere sığınmak zorunda kaldı. Ertesi sene Bizans hizmetine geri döndü, yeğeni Theodora ile evlenen İmparator Theofilos onu Domestikos ton sholon görevine getirdi. Theofilos'un hükümdarlığında bu görevde kaldı, 838 yılında Dazimon Muharebesi'nde imparatorun hayatını kurtardığı rivayet edilir. Bu anlatıma göre, 27 Temmuz 838 günü muharebede aldığı yaralar yüzünden ölmüştür fakat başka kaynaklar ise bu muharebeden sağ kurtulduğunu, Theofilos'un ölümünden sonra imparatorluğu yöneten naip heyetinde önemli bir rol oynadığını ve 860 civarında öldüğünü kaydederler.

Bardanes, lakabı Tourkos, "Türk", İmparator I. Nikiforos'a karşı başarısız bir ayaklanmaya önderlik eden Ermeni veya Hazar Türk'ü asıllı Bizans generali.

<span class="mw-page-title-main">Slav Thomas</span> Bizans generali

Slav Thomas, 9. yüzyıl Bizans askerî komutanıdır. Amoriumlu II. Mihail'e karşı 821-823 yılları arasında yaşanan geniş ölçekli isyanın lideridir.

<span class="mw-page-title-main">Bizans isyan ve iç savaşları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Doğu Roma ya da Bizans İmparatorluğu (330-1453) tarihi boyunca gerçekleşmiş iç savaş ya da diğer iç huzursuzlukların listesidir. Tanım, Bizans İmparatorluğu sınırları içerisinde en az bir muhalefet liderinin iktidara karşı gerçekleştirdiği herhangi bir ihtilaftır. Harici ihtilaflar için, Bizans savaşları listesine bakınız.

<span class="mw-page-title-main">Thrakesion</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Trakyalı Theması, daha düzgün bir şekilde Trakyalıların theması olarak söylenir, Batı Küçük Asya'da Bizans İmparatorluğu themasıdır. 7. yüzyılın ortalarında veya 8. yüzyılın başlarında eski Trakyalılar ordusunun yerleştirilmesi ile oluşturulmuştur ve adını almıştır, Konstantinopolis'e yakınlığı nedeniyle varoluşu boyunca İmparatorluğun daha büyük ve daha önemli themalarından biri olmuştur. Trakyalıların theması 14. yüzyılın başlarında bölge Anadolu beyliklerinin eline geçmesine kadar hayatta kalan en uzun ömürlü themalardan biri olmuştur.

Grigorios Pterotos Bizans general ve imparator V. Leon'nun akrabasıdır. Leon'un katili II. Mihail'e karşı Slav Thomas'ın isyanına katılmıştır.

Karabisianoi, orta 7. yüzyıldan erken 8. yüzyıla kadar Bizans donanması'nın dayanak noktasıdır. Kelime olarak Yunanca "gemiler" için karabos ya da karabis ve "gemiler için insanlar, denizciler" anlamına gelmektedir. Karabisianos, Bizans İmparatorluğu'nun ilk sabit deniz kurumudur, denizde İslam'ın yayılışının önüne geçmek için kurulmuştur. 718-730 arası bir zaman kaldırılmış ve yerine bir dizi denizci thema kurulmuştur.

Aetios ya da Aetius Bizanslı hadım bürokrat ve Bizans İmparatoriçesi Atinalı İrini'nin en güvendiği danışmanlarından biridir. İrini mutlak hükümdar olunca, Aetios, hadım başbakan Stavrakios ile yoğun bir rekabete girmiştir. Stavrakios'un ölümünden sonra, devletin en önemli adamı olmuştur. Kardeşi Leon adına tahtı gasp edecek bir komplo kurmuştur fakat 802 yılında İrini tahttan indirilince gücünü kaybetmiştir.

Stavrakios Bizanslı hadım bürokrat ve Bizans İmparatoriçesi Atinalı İrini'nin en önemli ve etkili danışmanlarından biridir. İrini'nin genç oğlu İmparator VI. Konstantinos döneminde, 790 yılında genç imparatorun lehine gerçekleşen askeri darbe sonrası sürgüne gönderilmesine kadar 780–790 yılları arasında başbakanlığa vekalet etmiştir. İrini, 792 yılında ortak hükümdar olarak çağrıldığında görevine geri dönmüştür, 797 yılında İrini'nin oğlunu tahttan indirip, kör edip, muhtemel öldürmesine yardım etmiştir. Sonra güçlü pozisyonu, bir diğer güçlü hadım Aetios tarafından tehdit edilmiştir. Aralarında yükselen rekabet ve Stavrakios'un imparatorlukla ilgili hırslar, Stavrakios'un ölümüne kadar devam etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lykandos</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Lykandos ya da Lycandus 10.ve 11. yüzyıllarda Bizans kalesi ismi ve askeri-sivil eyalet, Lykandos theması olarak bilinir

<span class="mw-page-title-main">Optimatoi</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Optimatoi, başlangıçta seçkin bir Bizans askerî birliği olarak kuruldu. Ancak, 8. yüzyılın ortalarında bir arz ve lojistik grubuna indirgendi ve kuzey-batı Küçük Asya'da eyalet (thema) olarak atanmıştır. Bir idari birim olarak, Optimatoi Theması, 14. yüzyılın ilk yıllarında Osmanlı İmparatorluğu tarafından ele geçirilinceye kadar ayakta kalmıştır.

Melias ya da Mleh Bizans İmparatorluğu hizmetine girip, seçkin bir general olan Ermeni prensdir, Lykandos themasını kurmuş ve Araplara karşı İoannis Kurkuas'ın seferlerine katılmıştır.

Aleksios Mosele ya da Mousoulem/Mousele (Μουσουλέμ/Μουσελέ), Ermeni kökenli geç 8.yüzyıl Bizanslı general

Aleksios Mosele ya da Musele/Mousele (Μουσελέ) İmparator Theofilos'in bir süre boyunca vâris olarak seçip, kızı Maria ile nişanladığı ve yüksek saygınlığa sahip Sezar unvanı verdiği, Bizanslı aristokrat ve generalidir. Balkanlarda yaptığı sefer ile Slavlardan toprakları geri almıştır ve Sicilya'da Araplara karşı bir miktar başarı sağlamıştır. Tahtı ele geçirmek için komplo kurma şüphesiyle Konstantinopolis'e geri çağrılmış, hapse atılmış ancak daha sonra affedilerek günlerinin kalanını bir manastıra emekli olarak geçirmesine izin verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kopidnadon Muharebesi</span>

Kopidnados Savaşı, Eylül 788'de Abbasi Halifeliği ve Bizans İmparatorluğu orduları arasında gerçekleşti. Abbasi ordusu Bizans Küçük Asya'yı işgal etti ve Kopidnadon'da bir Bizans kuvveti ile karşı karşıya kaldı. Ortaya çıkan savaş Abbasi zaferiydi. Bizans kayıpları arasında, bazı bilim adamları tarafından edebiyat kahramanı Digenes Akritas'ın muhtemel orijinal kaynağıyla özdeşleştirilen belirli bir Diyojen de vardı.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Asya'nın Abbasi işgali (782)</span>

782 Küçük Asya'nın Abbasi işgali, Abbasi Halifeliği'nin Bizans İmparatorluğu'na karşı başlattığı en büyük operasyonlardan biriydi. İşgal, bir dizi Bizans başarısının ardından Abbasi askerî gücünün bir göstergesi olarak başlatıldı. Abbasi veliahtı, geleceğin Harun al-Rashid komutasındaki Abbasi ordusu, Bizans başkenti Konstantinopolis'ten Boğaz'ın karşısındaki Hrisopolis'e kadar ulaştı, ikincil güçler Batı Anadolu'ya baskın düzenledi ve burada Bizans güçlerini mağlup etti. Harun, Konstantinopolis'e saldırmak niyetinde olmadığı ve bunu yapacak gemileri olmadığı için geri döndü.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Asya'nın Abbasi işgali (806)</span>

806 Küçük Asya'nın Abbasi işgali, Abbasi Halifeliği tarafından Bizans İmparatorluğu'na karşı başlatılan uzun bir dizi askerî operasyonun en büyüğüydü. Abbasi ve Bizans imparatorluklarının uzun bir kara sınırını paylaştığı güneydoğu ve orta Küçük Asya'da gerçekleşti. Abbasi ve Bizans imparatorluklarının uzun bir kara sınırını paylaştığı güneydoğu ve orta Küçük Asya'da gerçekleşti.

Nikiforos, Bizans imparatoru V. Konstantinos'un ikinci oğlu ve Bizans İmparatorluğu'nun Sezar'ıydı. Üvey kardeşi IV. Leon'a karşı, Nikiforos'un unvanına mal olan bir komploya girişmişti ve sonraki hükümdarlıklar olan yeğeni VI. Konstantinos 780-797) ve Konstantinos'un annesi Atinalı İrini'den sırasında çok sayıda gasp komplosunun odak noktası oldu. Bu nedenle gözleri kör edildi ve hayatının çoğunu bir manastıra sürgüne gönderdi; muhtemelen 812'den sonra Aphousia adasında öldü.