İçeriğe atla

Tabor Dağı

Koordinatlar: 32°41′14″K 35°23′25″D / 32.68722°K 35.39028°D / 32.68722; 35.39028
Tabor Dağı
Tabor Dağı
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik575 m (1.886 ft 6 in)
Koordinatlar32°41′14″K 35°23′25″D / 32.68722°K 35.39028°D / 32.68722; 35.39028
Coğrafya
Tabor Dağı'nın İsrail'deki konumu
Tabor Dağı'nın İsrail'deki konumu
Tabor Dağı
Tabor Dağı'nın İsrail'deki konumu
KonumKuzey Bölgesi, İsrail

Tabor Dağı (İbraniceהר תבור Har Tavor; Arapçaجبل طابور Cebel'ut Tabur), İsrail'in kuzeyinde bulunan bir dağdır. Dağ, Aşağı Celile'de, Cizril Vadisi'nin doğu ucunda, Tiberya Gölü'nün 18 kilometre batısında yer almaktadır.

İbranice Kutsal Kitap'ta Tabor Dağı, Barak önderliğindeki İsrail ordusu ile Sisera'nın komutasındaki Kenan ordusu arasındaki Tabor Dağı Savaşı'nın yapıldığı yer olarak rivayet edilmektedir. Hristiyanlık'ta ise İsa'nın başkalaşımının olduğu yerdir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kitâb-ı Mukaddes</span> Yahudiliğin ve Hristiyanlığın kutsal metinlerini oluşturan kitapların kanonik bir koleksiyonu

Kitâb-ı Mukaddes, Mukaddes Kitap veya Kutsal Kitap, Eski Ahit ve Yeni Ahit'i kapsayan, Hristiyan inanışının temelini oluşturan ve Hristiyanlarca kutsal sayılan kitaptır.

<span class="mw-page-title-main">İbranice</span> Afro-Asyatik dil ailesinin Kenan koluna bağlı bir dil

İbranice (עִבְרִית‎,

<span class="mw-page-title-main">Aman (IDF)</span>

Aman, İsrail Ordusu'nun askeri istihbarat birimi. 1950 yılında kurulmuştur. Kara, hava veya deniz kuvvetlerine bağlı olmayan bağımsız bir birimdir.

<span class="mw-page-title-main">Menahem Begin</span> 6. İsrail başbakanı

Menahem Begin (İbranice: מְנַחֵם בֵּגִין‎, lit. "

<span class="mw-page-title-main">Celile</span> Kuzey İsrailde Akdeniz ile Taberiye Gölü arasında kalan bölge

Celile, kuzey İsrail'de bulunan bir bölgedir. Celile, geleneksel olarak Yukarı Celile ve Aşağı Celile şeklinde ikiye ayrılmış tepelik bölgeye atfedilir. Günümüzde, İsrail'deki Karmel Dağı'nın kuzeydoğusundaki bölgeyi kastetmek için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Push the Button (Teapacks şarkısı)</span>

"Push the Button", İsrailli müzik grubu Teapacks tarafından seslendirilen bir şarkıdır. İsrail'in kamusal yayın kuruluşu IBA tarafından ülkeyi yarışmada temsil etmek üzere görevlendirilen Teapacks, yarışma için dört şarkı hazırladı ve halk oylamasına sunulan bu dört şarkı arasından en çok puan alan Helsinki, Finlandiya'da gerçekleştirilen 2007 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i temsil etmeye hak kazandı. İbranice, İngilizce ve Fransızca sözlerden oluşan şarkı, İsrail'in yarışmaya gönderdiği ilk (kısmen) Fransızca şarkı idi; ülkenin önceki tüm şarkıları ya tamamen İbranice ya da yarı yarıya İbranice ve İngilizce idi. Şarkı, yirmi sekiz ülkenin sahne aldığı finali 17 puan toplayarak yirmi dördüncü sırada tamamladı ve yarışma kuralları gereği ilk ona giremediği için elendi. Bu, İsrail'in yarışma tarihindeki ikinci finale çıkamayışı ve aldığı en kötü sonuç idi.

<span class="mw-page-title-main">İbranice Vikipedi</span> Vikipedinin İbranice sürümü

İbranice Vikipedi, Vikipedi'nin İbranice sürümüdür. Bu sürüm Temmuz 2003'te başlatıldı ve 22 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, İbranice Vikipedi'nin 364.091 maddesi, 1.180.752 kullanıcısı ve 32 hizmetlisi bulunmaktadır; madde sayısına göre, 37. en büyük Vikipedi sürümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Yemen İbranicesi</span> Yemen Yahudileri tarafından Tora ve ayinlerde kullanılan İbranice

Yemen İbranicesi geleneksel olarak Yemen Yahudileri tarafından Tora ve ayinlerde kullanılan İbranicenin telaffuz sistemidir. Yahudiler'e karşı saldırılara dönüşen İsrail karşıtı ayaklanmalar yüzünden bölgeden kaçan Yemen Yahudileri dillerini İsrail'e taşımış oldu.

<span class="mw-page-title-main">Menaşe kabilesi</span>

Menaşe kabilesi, Tora'da adı geçen On İki İsrail Kabilesi'nden biridir. Efraim kabilesi ile birlikte Yosef Hanedanlığını oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Aviya</span>

Aviya, Abijam veya Aviyam Davud Hanedanlığının dördüncü, Yehuda Krallığı'nın ikinci kralıydı. Rehoboam'ın oğlu, Davud oğlu Süleyman'ın torunuydu. Tarihler kitabında ona "Abijah" diye hitap edilir.

Ey Şam, İlanit tarafından seslendirilen ve 1973 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i temsil eden İbranice şarkı.

"Kan", 1991 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'in temsilcisi Duo Datz tarafından seslendirilen İbranice şarkıdır. İsrail, 139 puanla üçüncü olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mey Fayngold</span>

Mey Fayngold, İsrailli şarkıcıdır.

İsrail, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk defa, yarışmanın Lüksemburg'un başkenti Lüksemburg şehrinde gerçekleştirildiği 1973 yılında katılmıştır. İsrail'i temsil eden şarkıcı, İlanit, İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından görevlendirilmiş ve yarışmada "Ey Şam" isimli İbranice şarkıyı seslendirmiştir. Oylamanın sonunda İsrail, 97 puan toplayarak on yedi ülke arasında dördüncü olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İmri Ziv</span>

İmri Ziv, İsrailli şarkıcı-şarkı yazarı. 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i Kiev'de temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İsrail Kamu Yayın Kuruluşu</span>

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu, ticari ismiyle Kan, 2014 yılında Kamu Yayıncılığı Yasası'na dayanan İsrail resmi bir kamu kuruluşudur. İsrail Kamu Yayıncılığı Yasası'nın kapatılmasının emrini verdikten sonra İsrail Yayın Kurumu'nun (IBA) yerini almak amacıyla kurulmuştur. Başbakan'ın yapı ve Gazetecilerin atamalarına itirazları nedeniyle, IPBC ve hükûmet arasında hala devam etmekte olan mahkemede hukuki bir mücadeleye yol açtığı için, birçok kez ertelendi. 15 Mayıs 2017'de yayına başladı.

<span class="mw-page-title-main">Modern İbranice</span> İbranicenin modern biçimi

Modern İbranice, İsrail İbranicesi veya Basitleştirilmiş İbranice;, konuşanları tarafından genellikle 'normal İbranice' olarak anılan, günümüzde konuşulan İbranice dilinin standart biçimidir. Antik çağlardan beri konuşulan ve Semitik dil ailesinin Kenan kolunda bulunan İbranice, MÖ 3. yüzyılda Aramice'nin batı lehçesiyle, yerel dil olarak değiştirildi ancak edebi dil olarak kullanılmaya devam etti. Günümüzde İsrail Devleti'nin resmî dilidir.

<span class="mw-page-title-main">İsrail Ulusal Kütüphanesi</span> İsraildeki millî kütüphane

İsrail Ulusal Kütüphanesi veya eski ismiyle Yahudi Ulusal ve Üniversite Kütüphanesi, Yahudi kültürel mirasını toplamayı ve korumayı amaçlıyan bir İsrail kütüphanesidir. Kütüphane 5 milyondan fazla kitaba sahiptir ve İbrani Üniversitesi'nin Givat Ram kampüsünde bulunmaktadır. Milli Kütüphane, dünyanın en büyük koleksiyonlarına sahiptir ve birçok nadir, benzersiz el yazması, kitap ve eserin bir deposudur.

<span class="mw-page-title-main">Gilboa Dağı</span>

Gilboa Dağı, İsrail'in Kuzey Bölgesi'nde bulunan bir sıradağdır. Dağ, 536 metre yüksekliğinde olup Emir Vadisi'ne bakmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hermon Dağı</span>

Hermon Dağı, Anti-Lübnan sıradağlarının güney ucunu oluşturan bir dağ kümesidir. Zirvesi Suriye ve Lübnan arasındaki sınırın bir parçasıdır ve deniz seviyesinden 2.814 m yükseklikle Suriye'nin en yüksek noktasıdır. Dağın zirvesinde, 2814 metre rakımda ki "Hermon Oteli" dünyadaki kalıcı olarak insan bulunan en yüksek Birleşmiş Milletler pozisyonudur. Hermon Dağı'nın güney yamaçları, Golan Tepeleri'nin İsrail işgali altındaki kısmına kadar uzanmaktadır.