İçeriğe atla

Tablodaki Adam

Tablodaki Adam
YazarCevat Fehmi Başkut
ÜlkeTürkiye
Orijinal dilTürkçe
KonuKötülüğün egemen olduğu toplumda iyi insanın hırpalanıp doğaya ve aşka sığınması

Tablodaki Adam, Cevat Fehmi Başkut'un yazdığı iki perdelik seyirlik oyun.

Dürüst, ahlaklı, duygulu, iç dünyası zengin bir insanın (Kaptan), kötülüğün egemen olduğu toplumda hırpalanıp doğanın temizliği, aşkın güzelliğine sığınmasını anlatır.[1]

Bu eser 1958–1959 mevsiminde Ankara Devlet ve İstanbul Şehir Tiyatrolarında, 1959’da İstanbul Şehir Komedi Tiyatrosu’nda temsil edilmiştir.[2]

Oyunun Konusu

Hacir altına alınmış zengin bir adamın akıl hastanesinden kaçıp kendi evinde hırsızlık yaptıktan sonra kaçarken girdiği bir köşkte bir paşa portresiyle yer değiştirerek, aynı durumlarda aynı davranışları yerini alan bu paşanın da yapacağını geriye dönüşlere başvurarak savunur.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Behiç Ak</span> Türk karikatürist, yazar ve belgesel yönetmeni

Behiç Ak, Türk karikatürist, yazar ve belgesel film yönetmenidir. Behiç Ak, Yıldız Üniversitesi ve İTÜ'de mimarlık öğrenimi gördü. 1982'den beri karikatür çizmekte olan Behiç Ak, Cumhuriyet Gazetesi’nde “Kim Kime Dum Duma” adlı çizgi bandı çizmektedir. Türkiye ve farklı ülkelerde sergilenmiş Tiyatro oyunları yazmıştır. Çocuk kitapları Japonya, Kore, Almanya'da yayımlanmaktadır. 2011'den itibaren Çin'de yayımlanmaya başlayacaktır. 2013 yılın çocuk romanı: "Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği"dir.

<span class="mw-page-title-main">Vasfi Rıza Zobu</span> Türk oyuncu (1902-1992)

Vasfi Rıza Zobu, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Yılmaz Erdoğan</span> Türk oyuncu, senarist, yönetmen ve şair

Yılmaz Erdoğan, Kürt asıllı Türk oyuncu, yönetmen, senarist, yapımcı ve şair'dir. Sadri Alışık Ödülleri en iyi erkek oyuncu, Altın Kelebek Ödülleri en iyi komedi dizisi, AACTA en iyi yardımcı erkek oyuncu, Afife Tiyatro Ödülleri Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Cevat Fehmi Başkut</span>

Cevat Fehmi Başkut, Türk oyun yazarı ve gazeteci

<span class="mw-page-title-main">Mahir Canova</span> Türk tiyatro yönetmeni (1914–1993)

Mahir Canova, Türk tiyatro yönetmenidir.

Aksak İstanbul Hikâyeleri oyunu ilk kez 26 Mayıs 2004 tarihinde 14. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivalinde sahnelenmiştir. Yeşim Özsoy Gülan'ın yazdığı dördüncü oyunudur ve Osmanlı müziğindeki Aksak Ritim öğesinden yola çıkılarak yazılmıştır. Müziğin ritmindeki bu aksamanın, eski bir Osmanlı başkenti olan İstanbul hayatındaki 2004 yılının yansımaları anlatılmıştır. Ayrıca bu oyun, yazarına Afife Jale Tiyatro Ödülleri'inde Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü'nü de kazandırmıştır.

Yiğit Sertdemir, Türk oyuncu, tiyatro yönetmeni, oyun yazarı ve dekor tasarımcısı.

<i>Buzlar Çözülmeden</i> (oyun)

Buzlar Çözülmeden, Cevat Fehmi Başkut'un yazdığı iki perdelik seyirlik oyun.

Sezai Altekin, Türk oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Ali Ecder Akışık</span>

Ali Ecder Akışık, Türk tiyatro, sinema, seslendirme sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Berkun Oya</span> Türk tiyatro yazarı ve yönetmen

Berkun Oya, Türk tiyatro yazarı, senarist, aktör, tiyatro ve film yönetmeni.

Afife Tiyatro Ödülleri Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü, Afife Tiyatro Ödülleri kapsamında, ödüllerin başlatıldığı 1997 yılından bu yana verilmekte olan özel ödüldür. Tiyatro yazarı Cevat Fehmi Başkut anısına koyulan bu ödül, her sene ilk kez o yıl sergilenmiş olan en başarılı yerli oyunun yazarına verilir. Diğer özel ödüllerde olduğu gibi, bu ödülde de adaylık açıklanmaz. Bunun yerine, seçici kurul o sene ödüle layık görülen kişiyi, tüm özel ödül sahipleri ve diğer kategorilerdeki adaylarla birlikte, ödül töreni öncesinde açıklar.

Kredi Kartı-Vak'aaa, Cüneyt Çalışkur'un yazdığı ve ilk kez 2009 yılında İstanbul Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen tek perdelik tiyatro oyunudur.

Harput’ta Bir Amerikalı, Cevat Fehmi Başkut'un yazdığı üç perdelik oyun.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Sami Özbudak</span>

Ahmet Sami Özbudak Türk tiyatro yönetmeni, oyun ve roman yazarıdır.

Küçük Şehir, Cevat Fehmi Başkut'un 1946 tarihli üç perdelik bir oyunu. Oyunun konusu büyük şehirlerde yaşayan insanlar ile küçük şehirlerde yaşayan insanlar arasındaki kısa mesafelerde bile farklılıklar gösterebilen gelenek-görenek, farklı yaşam biçimleri ve çelişkilerdir. Oyunda İstanbul-Ankara seferini yapan bir tren yolcularının toprak kayması sonucunda küçük bir kentte misafir olmaları ele alınır. Küçük kentte yaşayanlar misafirlerinin kendilerini medeniyet ve kalkınmalarına yardımcı olmalarına beklerken işler beklendiği gibi olmaz ve hayal kırıklığına uğrarlar. Çünkü onların değer yargıları ve dünya görüşleri farklıdır. Oyun 1945-1946 sezonundan başlayarak farklı dönemlerde İstanbul Şehir Tiyatroları, Ankara Devlet Tiyatrosu ve bazı özel tiyatro oluşumlarınca sahnelenmiştir. Başkut bu oyunu ile 1948 yılında İnönü Tiyatro Armağanı'na layık görülmüştür.

Paydos, Cevat Fehmi Başkut tarafından yazılan ilk Türk oyunu.

Müge Oskay Türk oyun yazarı.

Sen İstanbul'dan Daha Güzelsin, Murat Mahmutyazıcıoğlu'nun 2016'da yazdığı, aynı yıl Bam İstanbul tarafından sergilenen üç kişilik tiyatro oyunudur.