İçeriğe atla

Tableau

Tableau
Genel merkezi
Amerika Birleşik Devletleri Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Tableau merkezi Seattle, ABD'de bulunan bir iş yazılımıdır. İş zekası odaklı verinin görselleşmesini sağlayan interaktif bir yazılımdır.[1]

Tarihçe

Şirket Stanford Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri bölümünde Profesör Pat Hanrahan ve veri tabanları ve veri küplerinin analizini ve görselleştirme teknikleri konusunda uzman ve çok boyutlu ilişkisel veritabanının tablo tabanlı gösterimi çalışmalarının öncüsü Chris Stolte tarafından 1997-2002 yılları arasında geliştirilmiştir.[2] Birlikte VizQL denilen veritabanı görselleştirme ve grafik işleme dili icat edip bunu bir SQL ile birleştirdiler.[3] VizQL, Polaris sisteminin çekirdiğini oluşturmuştur, çok boyutlu ve büyük veritabanlarını keşfetmek için bir arayüzdür.[4] 2003'te Stolte eski iş arkadaşı Christian Chabot'ı CEO[5] olarak işe aldıktan sonra Tableau Stanforddan kullanılabilir bir uygulama olarak ayrıldı. Ürün ilişkisel veritabalarını, küpleri, bulut veritabanlarını ve tabloları sorgular ve değişik grafik seçenekleriyle birlikte görsel yaparak internet veya kurumsal ağda paylaşılmasına olanak sağlar. 2010'da Tableau 34.2 milyon dolar olan geliri 2011'de 62.4 milyon dolar 2012'de 127.7 milyon dolar olmuştur. Aynı dönemlerde karı sırasıyla 2.7 milyon dolar, 3.4 milyon dolar ve 1.6 milyon dolar olmuştur.[6] 17 Mayıs 2013'te halka arz edildikten sonra New York borsasında ticarete başladı.

Ürünler

Tableau yazılımının 5 ana ürünü vardır: Tableau Desktop, Tableau Server, Tableau Online, Tableau Reader and Tableau Public.

Ödül ve Sektörel Başarıları

DM Review'den en iyi veri görselleştirme aracı, PC Magazine'den 2005 yılının en iyi veri analiz ödülünü [7] ve 2008 yılında Software Information & Information Industry Assocation'dan 2008 en iyi iş zekası ürünü ödülünü aldı.[8] Daha yakın tarihte ise Gartner Magic Quadrant iş zekası ve analitik programlar listesinde lider oldu.[9][10]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Tableau Business Intelligence". Tableau Software. 18 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2013. 
  2. ^ "Who We Are". Tableau Software. 16 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2011. 
  3. ^ "VizQL: a language for query, analysis and visualization". SIGMOD '06 Proceedings of the 2006 ACM SIGMOD international conference on Management of data. ACM. doi:10.1145/1142473.1142560. ISBN 1-59593-434-0. []
  4. ^ "Polaris: Database and Data Cube Visualization". Graphics.stanford.edu. 29 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2011. 
  5. ^ "Tableau Software Leadership". Tableau Software. 7 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2013. 
  6. ^ "Forms S-1". SEC. 22 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2013. 
  7. ^ "Software: Business - Tableau - Best of the Year". PCMag.com. 11 Kasım 2005. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2011. 
  8. ^ "2008 Codie Award Winners" 11 Şubat 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. SIIA.net.
  9. ^ "Magic Quadrant for Business Intelligence and Analytics Programs". Gartner. 4 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2013. 
  10. ^ "Gartner Magic Quadrant". Tableau Software. 8 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">SAP</span>

SAP SE, merkezi Walldorf, Almanya'da bulunan, Avrupa'nın en büyük yazılım şirketidir. SAP, 1972 yılında beş eski IBM çalışanı tarafından Systemanalyse und Programmentwicklung adı altında Mannheim, Almanya'da kurulmuştur. 120'den fazla ülkede aktif olan SAP, şirket yazılım uygulamaları çeşitli büyüklükte firmalara sunmaktadır. Şirketin en iyi bilinen ürünleri SAP ERP ve SAP Business Objects yazılımıdır.

Oracle Corporation, merkezi Austin, Teksas'da bulunan, Amerika Birleşik Devletleri merkezli çok uluslu bilgisayar teknolojisi şirketidir. Microsoft'un ardından dünyanın en büyük ikinci yazılım şirketidir. 120.000'i aşkın çalışanı, 380.000'den fazla müşterisi ile 145 ülkede faaliyet göstermektedir.

Veritabanları, yapılandırılmış bilgi veya verilerin depolandığı alanlardır. Bilgi artışıyla birlikte bilgisayarda bilgi depolama ve bilgiye erişim konularında yeni yöntemlere ihtiyaç duyulmuştur. Veritabanları; büyük miktardaki bilgileri depolamada geleneksel yöntem olan "dosya-işlem sistemine" alternatif olarak geliştirilmiştir. Telefonlardaki kişi rehberi günlük hayatta çok basit bir şekilde kullanılan veri tabanı örneği olarak kabul edilebilir. Bunların dışında internet sitelerindeki üyelik sistemleri, akademik dergilerin ve üniversitelerin tez yönetim sistemleri de veritabanı kullanımına örnektir. Veritabanları sayesinde bilgilere ulaşılabilir ve onları düzenlenebilir. Veritabanları genellikle bireysel olarak satın alınamayacak kadar yüksek meblağlara sahip olmasına karşın; ücretsiz kullanıma açılan akademik veritabanları da bulunmaktadır. Akademik veritabanları aracılığıyla bazen bibliyografik bilgi bazen de tam metinlere erişmek mümkündür. Veritabanları, veritabanı yönetim sistemleri aracılığıyla oluşturulur ve yönetilir. Bu sistemlere; Microsoft Access, MySQL, IBM DB2, Informix, Interbase, Microsoft SQL Server, PostgreSQL, Oracle ve Sysbase örnek olarak verilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Açık kaynak yazılım</span> açık kaynak lisansıyla yayınlanmış programlama kodu

Açık kaynak yazılım ya da açık kaynak kodlu yazılım, telif hakkı sahibinin kullanıcılara yazılımı ve kaynak kodunu herhangi bir amaç için kullanma, inceleme, değiştirme ve dağıtma haklarını verdiği bir lisans kapsamında yayınlanan bilgisayar yazılımıdır. Kullandıkları lisans gereğince isteyen kişi ve grupların yazılımı kendi kişisel ihtiyaçlarına uyarlamalarına ve sonunda değişikliği benzer tercihlere sahip kullanıcılar için bir çatal olarak yayınlamalarına olanak tanır.

<span class="mw-page-title-main">SPSS</span>

SPSS bilgisayar programı, ilk sürümü 1968 yılında piyasaya verilmiş istatistiksel analize yönelik bir bilgisayar programıdır. Uzun bir dönem bu program SPSS Inc. adını taşıyan bir ABD asıllı şirket tarafından hazırlanıp sürüme sokulup satılmıştır. 2009'da bu şirket ve bu programın sahipliliği IBM şirketine satılmıştır. Bu tarihten sonra bir geçiş döneminde PASW Statistics adıyla anılıp Ağustos 2010 'dan itibaren resmen IBM SPSS Statistics olarak isimlendirilmeye başlanmıştır. Şu anda en son versiyon IBM SPSS Statistics 24.0 olup bu versiyon Mart 2016'dan itibaren pazarlanmaya başlanmıştır.21 Mart 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Yahoo! Inc., Stanford Üniversitesi öğrencileri Jerry Yang ve David Filo tarafından kurulmuş bir web sitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Magic Johnson</span> Amerikalı basketbolcu

Earvin "Magic" Johnson Jr., Amerikalı iş insanı, eski profesyonel basketbolcu ve antrenör. Çoğunlukla tüm zamanların en iyi oyun kurucusu olarak kabul edilir. Johnson, National Basketball Association'da (NBA) 13 sezon oynadı. Michigan State ile 1979'da ulusal bir şampiyonluk kazandıktan sonra Johnson, 1979 NBA Seçmeleri'nde Los Angeles Lakers tarafından ilk sıradan seçildi ve "Showtime" döneminde takımı beş kez NBA şampiyonluğuna taşıdı. 1991 yılında Johnson, HIV virüsü kaptığını açıkladıktan sonra aniden emekli oldu, ancak 1992 All-Star Maçı'nda oynamak için geri döndü ve All-Star Maçı MVP Ödülü'nü kazandı. Oyuncu arkadaşlarının geri dönüşünü protesto etmesinin ardından dört yıllığına tekrar emekli oldu, ancak 1996'da 36 yaşındayken üçüncü ve son kez emekli olmadan önce Lakers için 32 maç oynamak üzere geri döndü.

<span class="mw-page-title-main">Eric Schmidt</span>

Eric Schmidt ya da tam adıyla Eric Emerson Schmidt, Amerikalı yazılım mühendisi, iş insanı ve Alphabet Inc. Yönetim Kurulu Başkanıdır. 2021 yılında Forbes'e göre Schmidt tahmini 23,1 milyar USD (2021) serveti ile dünyanın en zengin 100 insanı arasında gösterilmektedir.

Bilgisayar bilimleri'nde NoSQL, klasik ilişkisel veritabanı yönetim sistemlerinden (İVTYS) bir şekilde farklı olan veritabanı yönetim sistemleri için kullanılan bir kavramdır. Bu veri depolarının sabit tabela düzenlerine ihtiyaçları olmayabilir, alışılagelmiş join işlemleri kullanılmaz, tipik olarak yatay ölçeklemeye gidilir. Akademisyenlerce ve makalelerde tipik olarak böyle veri depolarına yapılanmış bellek denir. Bu kavram klasik ilişkisel veritabanlarını altküme olarak görür. Bu kavram aynı zamanda SQL ve Daha Fazlası olarak da adlandırılmaktadır.

Bilgi teknolojisi (IT), genellikle bir işletme veya başka bir girişim bağlamında veri veya bilgi depolamak, almak, iletmek, çalışmak ve işlemek için bilgisayarların kullanılmasıdır. Bilgi Teknolojisi, bilgi ve iletişim teknolojisinin (ICT) bir alt kümesi olarak düşünülür. 2012'de Zuppo, her hiyerarşi düzeyinin "bilgi aktarımını ve çeşitli elektronik ortamdaki iletişim türlerini kolaylaştıran teknolojilerle ilişkili olması nedeniyle bir derece ortaklık içerdiği" bir BİT hiyerarşisini önermişti.

<span class="mw-page-title-main">İş zekası</span> şirketlerin ve kurumların başarısı için yapılan analizleri anlayabilme ve geliştirebilme kabiliyeti

İş zekası veya kısaca: BI, iş amaçları için ham veriyi anlamlı ve kullanışlı bilgiye dönüştüren teorilerin, yöntemlerin, süreçlerin, mimarilerin ve teknolojilerin bir kümesidir. BI yeni fırsatlar tanımlamak ve geliştirmeye yardım etmek için büyük miktarlarda bilgi yönetir. Yeni fırsatların ve etkili strateji gerçekleştirmek için bir rekabet piyasası avantajı ve uzun soluklu kararlılık sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Weka</span>

Weka, makine öğrenimi amacıyla Waikato Üniversitesinde geliştirilmiş ve "Waikato Environment for Knowledge Analysis" kelimelerinin baş harflerinden oluşmuş yazılımın ismidir. Günümüzde yaygın kullanımı olan çoğu makine öğrenimi algoritmalarını ve metotlarını içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Metin madenciliği</span>

Metin madenciliği, çalışmaları metni veri kaynağı olarak kabul eden veri madenciliği çalışmasıdır. Diğer bir tanımla metin üzerinden yapısallaştırılmış veri elde etmeyi amaçlar. Metin madenciliği, metinlerin sınıflandırılması, bölütlenmesi, metinlerden konu çıkarılması, metinler için sınıf taneciklerinin üretilmesi, metinlerde görüş analizi yapılması, metin özetlerinin çıkarılması ve metinin özü ile ilgili ilişki modellemesi gibi çalışmaları hedefler.

Veeam Software, VMware ve Hyper-V sanal ortamları için yedekleme, felaket kurtarma ve sanallaştırma yönetimi yazılımları geliştiren özel bir bilişim teknolojileri şirketidir. Şirketin merkezi Baar, İsviçre'dedir. Şirket sanallaştırma üzerine yoğunlaşmaktadır ve "Veeam" ismi, İngilizcede sanal makine anlamına gelen virtual machine'in baş harfleri olan "VM"nin İngilizce fonetik telaffuzundan gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">RapidMiner</span>

RapidMiner makine öğrenmesi, veri madenciliği, metin madenciliği, tahmin edici analiz ve iş analizi amaçlarına yönelik olarak geliştirilmiş bir yazılım platformudur. Yazılım aynı isme sahip firma tarafından üretilmiştir. Yazılım genel olarak iş ve ticari uygulamalarda kullanıldığı gibi aynı zamanda araştırma, eğitim, hızlı prototipleme ve uygulama geliştirme gibi amaçlarla da kullanılabilir. Ayrıca, veri madenciliği sürecinin tüm adımları yazılım tarafından desteklenmektedir, bu yüzden veri hazırlama, sonuçları görselleştirme, doğrulama ve optimizasyon gibi amaçlarla da yazılımın kullanılması mümkündür. RapidMiner açık çekirdek modeli ile geliştirilmiştir ve RapidMiner Temel Sürümü AGPL lisansı ile indirilebilir . Profesyonel versiyonu ise mevcut haliyle $1,999'dan temin edilebilir.

Windows Server ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Prezi</span>

Prezi, 2009 yılında Budapeşte'de kurulmuş olan, San Francisco ve Riga'da da ofisleri bulunan bir sunum hazırlama yazılım şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Reed Hastings</span>

Wilmot Reed Hastings Jr., Amerikalı bir iş insanıdır. Netflix'in kurucu ortağı, yönetim kurulu başkanıdır. Birden fazla yönetim kurulunda ve kar amacı gütmeyen kuruluşlarda yer almaktadır. California Eyaleti Eğitim Kurulu'nun eski bir üyesi olan Hastings, sözleşmeli okullar aracılığıyla yapılan eğitim reformunun savunucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Yapay zeka felsefesi</span> Overview of the philosophy of artificial intelligence

Yapay zeka felsefesi, yapay zekayı ve yapay zekanın, etik, bilinç, epistemoloji ve özgür irade bilgi ve anlayışı üzerindeki etkilerini araştıran teknoloji felsefesinin bir dalıdır. Ayrıca teknoloji, yapay hayvanların veya yapay insanların yaratılmasıyla ilgilidir, bu nedenle disiplin, filozoflar için oldukça ilgi çekicidir. Bu faktörler yapay zeka felsefesinin ortaya çıkmasına katkıda bulunmuştur. Bazı akademisyenler, AI topluluğunun felsefeyi reddetmesinin zararlı olduğunu savunur.

Bilgisayar biliminde, bellek içi işleme, bellek içi bir veritabanında depolanan verilerin işlenmesi için gelişen bir teknolojidir. Daha eski sistemler, SQL sorgu dilini kullanan disk depolama ve ilişkisel veritabanlarına dayanıyordu, ancak bunlar iş zekası (BI) ihtiyaçlarını karşılamada giderek yetersiz kalıyor. Depolanan verilere, rastgele erişimli belleğe (RAM) veya flash belleğe yerleştirildiğinde çok daha hızlı erişildiğinden, bellek içi işleme, verilerin gerçek zamanlı olarak analiz edilmesini sağlayarak iş dünyasında daha hızlı raporlama ve karar vermeyi mümkün kılar.