İçeriğe atla

Tabanofça Muharebesi

Tabanofça Muharebesi
Makedonya Mücadelesi
Tarih27 Mart 1905
Bölge
Sonuç Çetnik zaferi
Taraflar
Çetnikler Osmanlı İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
Vladimir KovačevićBilinmiyor
Güçler
27 112
Kayıplar
11 ölü ve yaralı 60 ölü ve yaralı

Tabanofça Muharebesi (SırpçaБорба на Табановцу, Borba na Tabanovcu), 27 Mart 1905 tarihinde Makedonya Mücadelesi sırasında Tabanofça'da Çetnik güçleri ile Osmanlı garnizonu arasında gerçekleşen çatışmalardı.

Muharebe

27 kişiden oluşan Poreçe'ye giden Çetnik grubu, 27 Mart'ta şafak vakti Tabanofça köyüne indi.[1] 101 tüfek ve 30.000 mermi mühimmat taşıdılar.[1] Grup, Hersekli isyancı Stojan Kovačević'in yeğeni Vladimir Kovačević tarafından komuta edilmekteydi.[2] Grup, diğerlerinin yanı sıra Veselin Veselinović, Dragomir Protić, Dragomir Vasiljević, Stojan Koruba ve Stojan Ristić-Giljanče'den oluşuyordu. Birliğin en deneyimli savaşçıları Veselin Veselinović, Stojan Koruba ve Stojan Ristić-Giljanče idi.[2]

Kovačević varır varmaz grubu böldü ve Veselinović komutasındaki altı kişilik bir grubu köyün karşı ucundaki bir eve gönderirken, diğerleri iki komşu eve yerleştirildi. Bir Türk muhbir, Veselinović'in grubunu gördü ve öğleden sonra erken saatlerde evleri aramaya başlayan Kumanova garnizonuna haber verdi. Vasiljević ciddi şekilde yaralandı, Vitko Vranjanac ise vurularak öldürüldü; Stojan derhal tepki verdi ve avludan koşarak iki askeri öldürdü, ardından Vasiljević'i güvenli bir yere götürdü.[1] Askerler, Veselinović'in evini kuşattı ve ıslah edilmiş Osmanlı subayı Turiç, kuşatılanlara ordudan önce kaçan yoldaşları tarafından terk edildiklerini ve teslim olurlarsa hayatlarını garanti ettiğini bildirdi; bu koşullarda direnmek boşuna olacağı için teslim oldular.[1] Saat 15:00 civarında Kovačević'in grupları ve Osmanlı ordusu çatıştı. Protić ve Vasiljević, kaçmaya çalıştıklarında hemen öldürüldüler. Çetnikler gece geç saatlere kadar süren saldırıyı ordunun geri çekilmesiyle durdurdu. Osmanlı güçleri çoğu zaman gece çatışmalarından kaçındı.[1] Çetniklerde 11 ölü ve iki hafif yaralı bulunurken Osmanlı güçleri ise 60 ölü ve yaralı verdi.[1] Kuşatmadan yalnızca Stojan Koruba kaçabilmişti.

Tabanofça Muharebesi'nden sonra Savatije Milošević, Lazar Kujundžić ve Aksentije Bacetović-Baceta, Çetnik yaşam tarzını voyvodalar olarak "içten" hissetmek isteyerek eylemin organizatörleri olarak örgütten ayrıldılar. Baceta, o zamanki örgütün üst kurmay başkanı Ilija Jovanović'in yerini alacaktı. Baceta ve Savatije, Nisan ortasına kadar 107 militanı sınırın ötesine taşımıştı.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g Ilić, Vladimir (5 Mart 2003). "Srpski četnici na početku dvadesetog veka (7): Ubistvo popa Taška" (Sırpça). Glas Javnosti. 26 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b Recueil de Vardar. Akademija. 2005. s. 102. 

Ek okuma

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Halep</span> Suriyede bir şehir

Halep, Suriye'de bir şehirdir. Halep merkezinin 2007 nüfusu 1,7 milyon civarında olup, Halep'e bağlı olan yerleşim yerleri ile toplam nüfusu 4.393.000 'dir. Halep Arapçada ve diğer bazı Sami dillerinde süt veren demektir. Halep ilinin de merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Kafkasya Cephesi</span> Osmanlı Cephesi

Kafkasya Cephesi, I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı İmparatorluğu'nun 2. ve 3. orduları ile Rus İmparatorluğu Kafkas Ordusu'nun karşı karşıya geldikleri cephe. Kafkasya Cephesi, savaş sırasında Doğu Anadolu Bölgesi içlerine kadar genişlemiş, Trabzon, Bitlis, Muş ve Van şehirlerine kadar yayılmıştır. Kara harbi, Karadeniz Bölgesinde bulunan Osmanlı İmparatorluğu deniz gücü ve Rus donanması tarafından desteklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lazar Hrebelyanoviç</span> Sırp prens

Lazar Hrebelyanoviç, Osmanlılarla yaptığı I. Kosova Savaşı sırasında yaşamını kaybeden Sırp prensidir. Lazar, Sırp kültüründe çok önemli bir rol oynamaktadır. Sırp Ortodoks kilisesi tarafından aziz mertebesine ulaşmış sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Galiçya Muharebesi</span>

Galiçya Muharebesi veya Lemberg Muharebesi I. Dünya Savaşı'nın başlarında Rusya ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu arasında meydana gelen çatışma. Avusturya-Macaristan ordularının kesin yenilgisiyle sonuçlanan muharebenin ardından Ruslar Lemberg'i ele geçirmiş ve Doğu Galiçya'nın denetimini sağlamıştır.

Birinci Anafartalar Muharebesi, Gelibolu'daki Müttefik Kuvvetleri'ne ulaşan takviye kuvvetleri ile gerçekleşen Suvla Koyu çıkarması ardından bu birliklerle Osmanlı kuvvetleri arasında 9 Ağustos 1915 tarihinde gerçekleşen muharebelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Conk Bayırı Muharebesi</span>

Conkbayırı Muharebesi, 7 Ağustos 1915 tarihinde Anzak ve İngiliz birliklerinin Conk Bayırı Osmanlı mevzilerine taarruzlarıyla başlayan ve 10 Ağustos 1915 tarihine kadar süren çarpışmalardır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan tarihi</span>

Hırvatistan tarihi, bugünkü Hırvatistan topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

Sarı Bayır Harekâtı veya Ağustos Taarruzları, Çanakkale Savaşı sırasında müttefikler tarafından Arıburnu Cephesi’ndeki çıkmazı sonlandırmak için yapılan son büyük girişim. Taarruzlar, Arıburnu Cephesi’nin kuzey (sol) bölümünden, takviyeli bir Anzak tümeni tarafından gerçekleştirilmiştir. Aynı zamanda güneyden de (sağ) bir Avustralya tümeni bir şaşırtma taarruzu gerçekleştirmiştir. Harekâtın stratejik hedefi, müttefiklerin "Sarı Bayır" olarak adlandırdığı Kılıçbayırı, Düztepe, Conkbayırı ve Kocaçimen Tepe hattının işgal edilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Derne Muharebeleri</span> Trablusgarp Savaşının bir parçası

Derne Muharebeleri, 16 Ekim 1911 ile 18 Ekim 1912 tarihleri arasında Derne'yi ele geçirmek isteyen İtalyan Krallığı ile Osmanlı İmparatorluğu arasında Trablusgarp Savaşı sırasında yapılan muharebelerdir.

Ortabağ katliamı, 22 Ocak 1987 tarihinde, Hakkari'in Uludere ilçesine bağlı Ortabağ köyüne ARGK militanlarının saldırısı sonucu 4'ü çocuk 2'si kadın 8 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı sivilin yaşamını yitirdiği ve 15 sivilin yaralandığı bir katliamdır. Saldırıyı PKK'nın silahlı kanadı ARGK üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şebeş Muharebesi</span> 1787-1791 yılları arasında Avusturya-Osmanlı Savaşı sırasında kazara gerçekleşen savaş

Şebeş Muharebesi, Romanya'nın Karansebeş bölgesinde Osmanlı İmparatorluğu ve Kutsal Roma-Cermen İmparatorluğu'na bağlı Avusturya Arşidüklüğü arasında yapılan bir muharebe olup, muharebe Osmanlı zaferi ile sonuçlanmıştır. Ancak Osmanlı kaynakları ve Avusturya kaynakları değişik olaylara önem vermekte ve bu anlatımların hangisinin gerçeği tam yansıttığı hususunda sorunlarla karşılaşılmaktadır. Özellikle Avusturyalılar tarafından yazılan Almanca mevcut kaynaklar savaştan uzun bir süre sonra yazılmıştır ve kendi tarafını hiç iyi göstermeyen gerçekler anlatmaktadır.

Maçka Muharebesi , 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı'nın doğu cephesine meydana gelen bir çatışmadır.

<span class="mw-page-title-main">Çakır Paşa</span> Sırp hajduk lideri

Mladen Stojanović, Çakır Paşa (Чакр-паша) olarak bilinmektedir, çoğunlukla Pčinja bölgesinin Osmanlı topraklarında ve Kumanovo'da aktif olan bir Sırp hajduk lideriydi. Gençliğinden beri bir haydut olan Çakır Paşa, 1878'de Sırp-Osmanlı sınırındaki muhafızlık hizmetini terk etmiştir ve sonraki yıllarda Osmanlı yetkililerini öldürmek ve ayrıca yerel halkı sömürmekle ünlenmiştir. Sırp-Osmanlı Savaşı'ndan (1876-78), Kumanovo Ayaklanması'ndan (1878) ve Brsjak İsyanı'ndan (1880-81) sağ çıktıktan sonra, hem Osmanlı askerleri hem de jandarmadan yıllarca kaçtıktan sonra 1885'te ölmüştür. Ölümünden sonra korkusuz, taş gibi soğuk ve ham bir şahsiyet olarak yerel hikâyeler, onu cesur ve kurnaz bir kahraman tutan destansı şiirler yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alamidere Muharebesi</span>

Alamidere Muharebesi Birinci Balkan Savaşı sırasında 3 Kasım 1912'de Paşmaklı'nın 15 km güneydoğusundaki Alamidere köyü yakınlarında gerçekleşen Bulgar ve Osmanlı birlikleri arasında bir çatışmadır. 21. Sredna Gora Alayı, bu muharebede kazandığı başarı ile, Arda Nehrinin üst kısımlarını ele geçirdi ve Rodop Dağlarında Osmanlı hakimiyeti ve kontrolü sona erdi. Bulgarlarca önemli muharebelerden biri olarak kabul edilen bu muharebenin onuruna 1934'te Alamidere köyünün adı Türk isimlerini Bulgarlaştırma planı kapsamında bu muharebeye katılan Bulgar alay komutanının unvanı ve soyadı olan Albay Serafimovo olarak değiştirildi ve savaşın yapıldığı tepelerden birine Sredna Gora alayına atfen Srednogorets (Средногорец) adı verildi.

<span class="mw-page-title-main">Driskos Muharebesi</span>

Driskos Muharebesi, 9-11 Aralık 1912'de gerçekleşti.Ancak Konduravki köyü mevkiindeki çatışmalar nedeniyle bu muharebe Konduvraki- Driskos Muharebesi olarak da bilinir. Bu muharebe Birinci Balkan Savaşı sırasında Alexandros Romas komutasındaki Yunan kuvvetleri ile General Esad Paşa komutasındaki Osmanlı kuvvetleri arasında yapılan bir muharebedir. Muharebe, Yunan Ordusunun Hani Kamber Ağa'daki Osmanlı savunma hattına saldırmasıyla başladı.

<span class="mw-page-title-main">Hisarcık Muharebesi</span>

Hisarcık Muharebesi, Krotzka Muharebesi / Grocka Muharebesi olarak da bilinen ' Habsburg Monarşisi ile Osmanlı İmparatorluğu arasında 21-22 Temmuz 1739'da Belgrad Grocka'da yaşanan muharebedir. Osmanlılar galip geldi ve Belgrad şehrini akabinde kuşatarak aldı. Muharebe, Osmanlı-Habsburg savaşlarının bir parçasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Erzurum Taarruzu</span> Muharebe

Erzurum Taarruzu Rus İmparatorluk Ordusu'nun, I. Dünya Savaşı sırasında, stratejik Erzurum kentinin ele geçirilmesine yol açan Kafkasya Cephesi'ne yönelik büyük bir kış saldırısıydı. Osmanlı ordusu, kış aylarında, Rusların zaferine yol açan bir dizi beklenmedik terslik yaşadı.

<span class="mw-page-title-main">Micko Krstić</span> Gerilla lideri

Micko Krstić-Porečki ya da bilinen adıyla Voyvoda Micko, Poreçe bölgesinde aktif bir Sırp asi ve askeri liderdi.