İçeriğe atla

Tabakhane Köprüsü

Tabakhane Köprüsü şu anlamlara gelebilir:

  • Tabakhane Köprüsü, Ankara'nın Altındağ ilçesindeki bir Osmanlı köprüsü
  • Tabakhane Köprüsü, Arnavutluk'un başkenti Tiran'daki bir Osmanlı köprüsü.
  • Tabakhane Köprüsü, Kosova'nın Yakova şehrineki bir Osmanlı köprüsü.
  • Tabakhane Köprüsü, Türkiye'nin Trabzon şehrinde bir köprü.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kalecik</span> Ankara ilçesi

Kalecik, İç Anadolu Bölgesi'nde Ankara'ya bağlı bir ilçedir.

Tabakhane, deri tabaklanan fabrikadır. Herhangi bir hayvana ait deri, tabakhaneye ham hâlde gelir ve tabaklama işlemi sonrası fabrikadan çıkar. Deri tabaklamasında esas, derinin organik bir nesneden, kullanım ve imalata uygun mamül hâline çevrilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Uzun Köprü</span> Edirnede tarihî köprü

Uzun Köprü, Edirne'de, Ergene Nehri üzerinde, Anadolu ile Balkanları birbirine bağlayan tek köprü ve dünyanın en uzun taş köprüsü olma özelliğini taşıyan tarihi köprüdür. Eski adı Ergene Köprüsü idi. Köprü, Edirne'nin Uzunköprü ilçesine ismini vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Akkaya Barajı</span> Niğdede baraj

Akkaya Barajı, Niğde'de, Tabakhane Çayı üzerinde, sulama amacı ile 1964 - 1967 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Toprak gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 426.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 18,00 m, normal su kotunda göl hacmi 5,80 hm3, normal su kotunda göl alanı 1,38 km²'dir. 2.277 hektarlık bir alana sulama hizmeti vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Haliç</span> Boğaziçi girişindeki Tarihî yarımada ve Beyoğlu platolarını birbirinden ayıran deniz girintisi

Haliç, İstanbul'un Avrupa yakasını kaplayan Çatalca Yarımadası'nın güneydoğu ucunda, Boğaziçi girişinde, İstanbul ve Beyoğlu platolarını birbirinden ayıran deniz girintisi. Denizin kendisine ulaşan akarsu yatağının bir bölümünü istila etmesiyle meydana gelen yapının jeomorfolojik adı olan Arapça haliç sözcüğü, İstanbul halicinin kent açısından taşıdığı önemden dolayı Osmanlılar döneminden bu yana bir özel isim haline gelmiş, birçok semti kapsayan bir kent bölgesi adı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kasımpaşa</span> İstanbulda bulunan bir semt

Kasımpaşa, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesinde bulunan tarihî semt.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Yakası</span> İstanbulun Asya üzerinde kalan toprakları

Anadolu Yakası, Anadolu Tarafı ya da Asya Yakası, İstanbul'un Asya üzerinde kalan toprakları için kullanılan tabirdir. İlk ne zaman kullanıldığı bilinmemekle beraber Osmanlı döneminden beri kullanıldığı kesindir. Kuzey sahilinde Beykoz ve kuzeydoğusunda Şile, güney sahilinde ise Tuzla, Pendik, Kartal, Maltepe, Kadıköy bulunmaktadır. Boğazda bulunan iki ilçe Üsküdar ve Beykoz olup iç ilçeler ise Sultanbeyli, Ümraniye ve yeni ilçe statüsüne kavuşmuş olan Sancaktepe, Ataşehir ve Çekmeköy'dür. 1973'e kadar pek canlılığı olmayan Anadolu Yakası, Boğaziçi Köprüsü'nün yapımından sonra iyice hareketlenmeye başlamıştır. İstanbul nüfusunun 1/3'ü burada yaşamaktadır. Avrupa Yakasına göre daha yeşildir ve trafik daha az yoğundur.

<span class="mw-page-title-main">Sokullu Mehmet Paşa Camii (Büyükçekmece)</span> İstanbulda bulunan 16. yüzyıldan kalma bir Osmanlı camisi

Sokullu Mehmet Paşa Cami ya da bilinen diğer ismiyle Köprübaşı Camii, İstanbul'da bulunan 16. yüzyıldan kalma bir Osmanlı camisinin kalıntısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Višegrad, Bosna-Hersek</span> Bosna-Hersekte kent

Vişegrad, Viçgrad veya Vizegrad, Bosna-Hersek'te yer alan özerk yönetim Sırp Cumhuriyeti'ndeki bir kasabadır. Drina Irmağı ve Drina Köprüsü'nün üzerindedir. Gorajde, Ustiprača ve Užice kentleriyle komşudur. Valisi Miladin Miličević'tir.

Tabakhane Mescidi veya Debbağ Camisi, Gazimağusa'da bir mescittir. Surlar içinde, Somuncuoğu Sokak'ta bulunan yapı 14. yüzyılda yapılmıştır. Tonozlarında testiler bulunup, bunların amacı akustiği sağlamaktır. Aslen bir kilise olarak yapılan yapı Osmanlılar tarafından Kıbrıs'ın fethinin ardından mescide dönüştürülmüştür. Günümüzde depo olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İshak Fakih Camii</span>

İshak Fakih Camii, 1433 tarihli Kütahya'da son dönem Germiyan eseri olup devrin ünlü Kütahyalı fıkıh alimi İshak Fakih tarafından yaptırılmıştır. Kesme taş tuğla duvarları ve gösterişli bir cephesi vardır. Son cemaat yeri üç bölümdür. Bir bölümü türbe durumundadır. Gösterişli cephesi ve düzenli mimarîsi dikkati çeker. Son cemmat yerinde kesme taşların çevresi kırmızı tuğlalarla çevrilidir. Sütun başlıkları türk üçgenlidir. Taş mihrabın çevresini 15. yüzyıl özelliği gösteren iki renkli çinilerden bir sıra bitkisel bezemeli çini çevirir. Cami 17. yüzyılda tabakhane içerisinde bulunduğundan dolayı "Tabakhane Camii" de denilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Trabzon Kalesi</span>

Trabzon Kalesi, Trabzon'un en yüksek kesimindeki kale, Trabzon’da günümüze en iyi durumda ulaşabilen eserlerin başında gelmektedir. Deniz kıyısından başlayarak şehrin arkasındaki tepelere kadar uzanan Trabzon kalesi, Bizans Çağı’na ait eski temeller üzerinde yükselmiştir. Yukarı Hisar, Orta Hisar ve Aşağı Hisar olmak üzere üç ayrı bölümden meydana gelen kale, eski anıtlardan toplanan taşlardan yapılmıştır. Ne var ki yüzyılımızın başlarında aynı kalenin taşları bu kez yeni binaların yapımında kullanılmıştır. Yukarı Hisar’ın 300 m Kuzeyindeki tiyatrodan ise hiçbir kalıntı günümüze ulaşamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tabakhane Camii (Tiran)</span>

Tabakhane Camii, Tabaklar Camii veya Tabak Camii, Arnavutluk'un başkenti Tiran'ın Ali Demi semtinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camii. 18. yüzyılında inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tabakhane Köprüsü (Tiran)</span> Arnavutlukta bulunan tarihi bir köprü.

Tabakhane Köprüsü, Arnavutluk'un başkenti Tiran'da bulunan 18. yüzyıl Osmanlı dönemine ait bir taş köprü. Tabakhane Camii yakınlarında yer alan köprü, döneminde Tiran merkezini doğudaki yaylalara bağlayan yolun bir parçasıydı. Bölgeden gelen tarım ve hayvancılık ürünlerinin şehre giriş yoluydu. Lana Nehri'nin iki yakasını birleştiren köprünün muhitinde deri tabaklama işleri yapılıyordu. 1930'larda nehrin yatağı değiştirilince köprü boşa çıktı. 1990'larda restore edilerek yayaların kullanımına bırakıldı.

Tabakhane Camii şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Şaban Ağa Camii</span>

Şaban Ağa Camii Muğla ili Yatağan ilçesinde Stratonikeia antik yerleşim yerinde ve 37°18′48″K 28°03′48″D koordinatlarında bulunan ibadete açık tarihi bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Abdülkadir İsfahani Mescidi</span> Ankarada bulanan tarihi bir mescit

Abdülkadir İsfahani Mescidi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir mescittir. Kısaca İsfahani Mescidi veya bulunduğu mahalleden dolayı Tabakhane Mescidi olarak da anılır.

<span class="mw-page-title-main">Tabakhane, Bafra</span> Samsunda bir mahalle

Tabakhane, Samsun ilinin Bafra ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Tabakhane, Vezirköprü</span>

Tabakhane, Samsun ilinin Vezirköprü ilçesine bağlı bir mahalledir.

Kravga Köprüsü Mersin ilinde tarihi bir köprüdür.