
Ayasofya ya da eskiden Ayasofya Kilisesi, Trabzon'un Fatih Mahallesi'nde bulunan tarihi yapı.

Çarşamba, Karadeniz Bölgesi'nin Orta Karadeniz bölümünde bulunan Samsun iline bağlıdır. Nüfus açısından Samsun'un 4. büyük ilçesidir. Samsun ilinin doğusunda yer alır. Batıda Tekkeköy, doğuda Terme, güneyde Salıpazarı ve Ayvacık ilçeleriyle çevrilidir. İlçe merkezi Samsun'a 36 km uzaklıktadır. Yeşilırmak'ın Çarşamba Ovası'na çıktığı yer yakınında, ırmağın iki yakasında kurulmuş olan ilçe merkezinin adıdır.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü, eski adıyla Boğaziçi Köprüsü ya da boğaza inşa edilen ilk köprü olmasına atıfla halk arasında Birinci Köprü; Karadeniz ile Marmara Denizi'ni birbirine bağlayan İstanbul Boğazı üzerinde yer alan üç asma köprüden biri ve ilkidir. Köprünün ayakları Avrupa Yakası'nda Ortaköy, Anadolu Yakası'nda Beylerbeyi semtlerindedir.

Alazlı, Trabzon ilinin Düzköy ilçesine bağlı bir mahalledir.

Subaşı, Trabzon ilinin Ortahisar ilçesine bağlı bir mahalledir.

Bıldırcınköy, Rize ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tütüncüler, Rize ilinin Pazar ilçesine bağlı bir köydür.

Eğridere, Trabzon ilinin Çaykara ilçesine bağlı bir mahalledir.

Gültepe, Trabzon ilinin Sürmene ilçesine bağlı bir mahalledir.

Akköprü; Ankara'nın Yenimahalle ilçesinde bulunan tarihi bir köprüdür. İstanbul Yolu güzergâhında bulunan köprünün altından Ankara Çayı geçer.

Karayolları Genel Müdürlüğü, Türkiye'de şehir içi yollar hariç tüm karayollarından sorumlu olan kurumdur. Bayındırlık Bakanlığı bünyesinde 1929 yılında Şose ve Köprüler Reisliği olarak kurulmuş, 1950 yılında Karayolları Genel Müdürlüğüne dönüşmüştür. Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlıdır.

1461 Trabzon Futbol Kulübü ya da eski adıyla Hekimoğlu Trabzon, 1986'da Trabzon'un Ortahisar ilçesine bağlı Düzyurt mahallesinde kurulmuş bir spor kulübüdür. 2. Lig'de mücadele etmektedir.

Bölümlü, Trabzon ili Of ilçesine bağlı bir mahalledir.

Trabzon, Trabzon ilinin merkezi olan şehridir. Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer alan ilin Karadeniz'e kıyısı bulunur. Günümüzde Karadeniz Bölgesi'nin Samsun'dan sonra ikinci büyük kentidir. 12 Kasım 2012 tarihinde kabul edilen büyükşehir yasa tasarısı ile büyükşehir belediyesi olmuş ve merkez ilçe kaldırılarak Ortahisar ilçesi kurulmuştur. Trabzon iki il ile birlikte de "şehzadeler şehri" olarak anılır. Evliya Çelebi Trabzon için şöyle demiş: "Bu şehre küçük İstanbul denilse yeridir. İrem bağları gibi süslü bir şehirdir burası.'' Fatih Sultan Mehmed ise Trabzon'u kuşattığı vakit şöyle söylemiştir: ''Trabzon fethedilmeden İstanbul fethedilmiş sayılmaz.''
Trabzon'da spor, Türkiye'nin Trabzon ilinin spor tarihçesini, spor kulüplerini, önemli spor tesislerini konu almaktadır.

Hapsiyaş Köprüsü, Trabzon ili Of ilçesinin Bölümlü mahallesine bağlı Abdülaziz Sandıkçı tarafından 1935 yıllarında yapılmış olan tarihi bir köprüdür. Cumhuriyet Döneminden kalan köprü o zamanki yıllarda insanların yaya, araç ve hayvan trafiğini sağlaması için kullanılan köprülerden biridir.

Değirmendere Köprüsü, Trabzon'un Ortahisar ilçesindeki Değirmendere üzerinde konumlanmış olan dört gözlü bir köprüdür. Batı tarafında tahliye kemeri olan 137 metre uzunluğundaki köprü, 1891'de Nemlizadeler tarafından yaptırılmıştır. Köprünün genişliği 5,5 metredir.

Zağnos Köprüsü veya Zağanos Köprüsü, Trabzon'un Ortahisar ilçesindeki Kuzgun Dere'nin üzerinde konumlanmış, Zindan ve İmaret kapılarını birbirine bağlayan tek gözlü ve yuvarlak kemerli bir köprüdür. Köprünün adı, 1467'de köprüyü yenileyen Zağanos Paşa'dan gelmektedir. 1888’de yenilenen ve genişletilen köprünün eskiden açılır kapanır tahta köprü olduğu düşünülmektedir. Açılır kapanır köprü eskiden Zağnos hapishanesine açılmaktaydı. Köprüde Roma, Bizans ve Osmanlı döneminden izler görmek mümkündür.
Kırmızı Köprü veya Aşk Köprüsü , Trabzon'un Arsin ilçesinde konumlanmış, altından su akmamasıyla tanınan 160 metre uzunluğundaki demir köprüdür. Seyir terası olarak 2013 yılında denize dik inşa edilen köprünün genişliği 5 metredir. Yürüyüş yolları, kafeteryalar, spor alanları ve parklar ile birlikte inşa edilen köprü toplamda 0.3 kilometrekarelik dolgu alanını kaplamaktadır. Herhangi bir işlevi olmayan köprü sosyal medyada tepki çekmiştir.
Yavuz Türkgenci Türk asker. Eski 3. Ordu Komutanı.