İçeriğe atla

Tabakhane Camii (Tiran)

Koordinatlar: 41°19′36″K 19°49′41″D / 41.32667°K 19.82806°D / 41.32667; 19.82806
Tabakhane Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumTiran, Arnavutluk
Koordinatlar41°19′36″K 19°49′41″D / 41.32667°K 19.82806°D / 41.32667; 19.82806
İnançMüslümanlık
Mimari
Mimari türCami

Tabakhane Camii (Arnavutça: Xhamia e Tabakëve), Tabaklar Camii veya Tabak Camii, Arnavutluk'un başkenti Tiran'ın Ali Demi semtinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camii. 18. yüzyılında inşa edilmiştir.

Tabakhane Camii Arnavutluk'ta millî kültür simgesi olarak ilan edildi.[1] 1967 yılından itibaren, Arnavutluk, Enver Hoca'nın komünist hükûmeti tarafından dünyanın ilk ateist devleti olarak ilan edildikten sonra, Tabakhane Camii kapatılmıştı ve magazin/köşk olarak kullanılmıştı. Ancak 1990 yılında yeniden açılmıştır.

Kaynakça

  1. ^ "Religious buildings with the "Culture Monument" status". Republic of Albania National Committee for Cult. 23 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2010. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tiran, Arnavutluk</span> Arnavutlukun başkenti

Tiran, Arnavutluk'un başkenti ve en büyük şehridir. Şehrin nüfusu 2015 yılı itibarı ile nüfusu 800.986'dır.

<span class="mw-page-title-main">Tabaklar Camii</span>

Tabaklar Camii, Konyalı Biraderler Camii ya da Debbağlar Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Zeynep Kamil Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. Hacı Ferhat Ağa ve Hacı Mehmet Ağa tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1587 yılında başlanan cami, 1 yıllık inşaat sürecinden sonra 1588 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İshak Fakih Camii</span>

İshak Fakih Camii, 1433 tarihli Kütahya'da son dönem Germiyan eseri olup devrin ünlü Kütahyalı fıkıh alimi İshak Fakih tarafından yaptırılmıştır. Kesme taş tuğla duvarları ve gösterişli bir cephesi vardır. Son cemaat yeri üç bölümdür. Bir bölümü türbe durumundadır. Gösterişli cephesi ve düzenli mimarîsi dikkati çeker. Son cemmat yerinde kesme taşların çevresi kırmızı tuğlalarla çevrilidir. Sütun başlıkları türk üçgenlidir. Taş mihrabın çevresini 15. yüzyıl özelliği gösteren iki renkli çinilerden bir sıra bitkisel bezemeli çini çevirir. Cami 17. yüzyılda tabakhane içerisinde bulunduğundan dolayı "Tabakhane Camii" de denilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Akçahisar</span>

Akçahisar veya Kroya Arnavutluk'un orta kesiminde bir kasaba ve belediye merkezidir. Tarihî dönemde de önemli bir yerleşim birimi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bekarlar Camii</span> Berat Şehri, Arnavutlukta bulunan cami

Bekarlar Camii, eskiden Süleyman Paşa Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti Berat kenti'nin Mangalem semtinde bulunan tarihi bir Osmanlı camisi.

<span class="mw-page-title-main">Elbasan Kral Camii</span>

Kral Camii veya Hünkâr Camii (Xhamia e Hynqarit), Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Elbasan kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camii. Arnavutluğun millî kültür simgesi olarak ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Berat Sultan Camii</span>

Berat Sultan Camii veya İmparator Camii veya Kral Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Berat kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camisi. 1948 yılında Arnavutluğun millî kültür simgesi olarak ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Kubbeli Camii</span>

Kubbeli Camii, Kaplan Paşa Camii veya Bekarlar Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Kavalye kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camii. Arnavutluğun millî kültür simge olarak ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">İmrahor İlyas Bey Camii</span>

Mirahor Camii veya İmrahorlu İlyas Bey Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Görice kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camii.

<span class="mw-page-title-main">Peklin Camii</span> Saat Camii, Abdurrahman Paşa Camii veya kısaca Peklin Camii, Arnavutluk Cumhuriyetinin Peklin kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camii.

Peklin Camii veya Saat Camii veya Abdurrahman Paşa Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Peklin kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camii. Camii ilk olarak 1666 ve 1667 yılları arasında Arnavut Abdurrahman Abdi Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Büyük bir yangından sonra camii 1830'lu senelerde Câfer Sadık Paşa tarafından yeniden inşa ettirilmiştir. Mimari olarak başkent Tiran'daki Edhem Bey Camii'ye benzemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Muradiye Camii (Avlonya)</span>

Muradiye Camii veya Kurşunlu Camii (Xhamia e Plumbit), Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Avlonya kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camii. Camii 1537 ve 1542 yılları arasında Mimar Sinan tarafından I. Süleyman adına inşa edilmiştir. Caminin kubbesi kırmızı kilitli taş ile kapatıldığına rağmen, ismi Kurşunlu Camiî olarak da biliniyor.

<span class="mw-page-title-main">Nazire Camii</span>

Nazire Camii veya Nazir Beg Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Elbasan kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camii. 1599 yılları öncesinden bir Nazırın kızı tarafından inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kırmızı Cami</span>

Kırmızı Cami, eskiden Fetih Camii, Arnavutluk'un Berat kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camisinin kalıntıları. 1417 yılında inşa edilmiştir ve Arnavutluk'un en eski camilerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Telelka Camii</span> Tarihi Osmanlı camii

Telelka Camii veya İbrahim Paşa Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Berat kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camisi.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz Camii</span>

Beyaz Camii, Ak Mescid (Ak Mesxhid) veya II. Bayezid Camii (Xhamia e Sulltan Bayezitit), Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Berat kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camiinin kalıntıları. Cami 16. yüzyılda inşa edilmiştir ve Arnavutluğun en eski camilerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Dolma Tekkesi</span>

Dolma Tekkesi veya Mustafa Baba Dolma tekkesi, MS 1770 yıllarda Arnavutluk Cumhuriyeti'ndeki Akçahisar kentinde bulunmakta olan Osmanlı-Türk tarihi dinî eserlerinden biridir. Tekke Bektaşi tarikât'a aittir. Dergâh, Akçahisar kalesi'nin içinde bulunmaktadır. Eski osmanlı câmii'nin üstünde yapılmış İskender Bey müzesinin yanındadır. Tekke'de Hacı Mustafa Baba Türbesi ve dergâhın kurucusu, Adem Ağa Toptani'nin mezarı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Halveti Tekkesi</span>

Halveti Tekkesi Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Berat kentinde bulunmakta olan tarihi Osmanlı-Türk dinî eserlerinden biridir. Dergâh, bir Sûfî mezhebi olan Halveti tarikât'a aittir. Tekke'nin yanında, Sultan Camii ve bir Kervansaray bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kokonozi Camii</span>

Mahmut Ağa Kokonozi Camii veya Yeni Pazar Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin başkenti Tiranın Avni Rüstemi caddesi'nin Yeni Çarşısında bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camii. Camii 1750 yılında bir Mahmut Ağa Kokonozi tarafından inşa edilmiştir.

Aşağıdaki liste modern Arnavutluk sınırları içinde bulunan Osmanlı camilerin bir listesi.

Tabakhane Camii şu anlamlara gelebilir: