İçeriğe atla

Ta' Ħaġrat Tapınakları

Malta'daki Megalit Tapınaklar (Ġgantija, Ħaġar Qim, Mnajdra, Ta' Ħaġrat, Skorba, Tarxien)
UNESCO Dünya Mirası
Ta' Ħaġrat
Konum Malta
KriterKültürel: iv
Referans132
Tescil1980 (4. oturum)
Uzatma1992
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika

Malta'daki Mġarr'da yer alan Ta' Ħaġrat Tapınakları, diğer birçok megalitik tapınakla birlikte UNESCO Dünya Mirası Sitesi olarak kabul edilmektedir.[1] Bunlar Dünya'daki en eski dini mekanlar arasındadır.[2] Büyük Ta' Ħaġrat Tapınağı, Ġgantija evresine (M.Ö. 3600-3200);[3] küçük olan Saflieni evresinde (M.Ö. 3300-3000) tarihlenmektedir.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Megalithic Temples of Malta - UNESCO World Heritage Centre". Whc.unesco.org. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2010. 
  2. ^ "Malta Temples and The OTS Foundation". Otsf.org. 18 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2010. 
  3. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 3 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Delfi</span> Yunan anakarasında yer alan antik kent

Delfi, Yunanistan'da Parnassos Dağı'nın güneybatısında bulunan arkeolojik bir alan ve modern bir kasabadır. 1987 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenmiştir. Antik çağlarda Yunan halkları için önemli bir dinî merkezdi. Tarih öncesi devirlere kadar eskilere dayandırılan varsayımlarda Yunan tanrıları Apollo ve Athena'ya ibadet edilen bir alandı. Günümüze kadar varlığını koruyabilmiş Antik Yunan mimarisi eserlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Assos</span> Ayvacıkda bir antik kent

Assos, Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinin yaklaşık 17 km güneyindeki Behramkale Köyü'nde yer alan bir antik kent.

<span class="mw-page-title-main">Lumbini</span>

Lumbinī Nepal'de Hindistan sınırı yakınlarındaki Rupandehi bölgesinde bir Budist hac merkezidir. Kraliçe Mayadevi'nin sonradan Buda olarak anılacak olan Siddhartha Gautama'yı burada doğurmuştur. Lumbini, Kushinagar, Bodh Gaya ve Sarnath ile birlikte Buda'nın hayatında önemli yer tutan dört yerden biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Pashupatinath Tapınağı</span>

Pashupatinath Tapınağı bir Hinduizm tapınağıdır. Nepal'in başkenti Katmandu'da bulunmaktadır. Tapınak Hinduizm tanrısı Şiva'nın tapınağı olarak kabul edilmektedir. Tapınak UNESCO Dünya Mirası listesi listesinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tell Tayinat</span>

Tell Tayinat Höyüğü, Hatay il merkezinin doğu – kuzeydoğusunda, Reyhanlı ilçesinin 17–18 km batısında, Asi Nehri'nin 1,5 km doğusunda yer alan bir höyüktür. Tepe, yamaçlar dahil olmak üzere 700 x 500 metre boyutlarında, 15 metre yüksekliktedir. Kazı yapılmadan önce üzerinde Tayinat Köyü bulunmakta idi.

<span class="mw-page-title-main">Nikkō Mabetleri ve Tapınakları</span> Japonyanın Nikkō kentinde bulunan 103 bina ve yapı ile çevrelerindeki doğal ortam

Nikkō'nun Türbeleri ve Tapınakları, Japonya'nın Nikkō kentinde bulunan 103 bina ve yapı ile çevrelerindeki doğal ortamı kapsamaktadır. Binalar, iki Şinto tapınağına ve bir Budist tapınağına (Rinnō-ji) aittir. Yapılardan dokuzu Japonya'nın ulusal hazineleri, diğer 94'ü ise Önemli Kültür Varlıkları'dır. 1999'da UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine dahil edildi.

<span class="mw-page-title-main">Hiraizumi'nin Tarihî Anıtları ve Alanları</span>

Hiraizumi'nin Tarihî Anıtları ve Alanları, Japonya'nın Iwate prefektörlüğüne bağlı Hiraizumi kasabasında 11. ve 12. yüzyıldan kalma beş bölgeden oluşan bir gruptur. 2011 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ħal-Saflieni Katakompu</span>

Ħal-Saflieni Katakompu ya da Ħal-Saflieni Hypogeum, Malta'nın Paola şehrinde yer alan, Malta tarihöncesindeki Saflieni evresine ait bir Neolitik yeraltı yapısıdır. Genellikle basitçe Yunanca "yeraltı" anlamına gelen Hypogeum olarak adlandırılır. Hypogeum, arkeologlar tarafından belgelenen 7.000'den fazla kişinin kalıntılarıyla birlikte bir kutsal alan ve nekropol olarak düşünülmektedir. Hypogeum, ayrıca Malta'daki megalit tapınaklar ve Xagħra Taş Çemberlerinin en iyi korunmuş örneklerindendir. 1980 yılında UNESCO tarafından bir Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çoğa Zenbil</span>

Çoğa Zenbil, Elam dilince Dur Untaşı, İran'ın Huzistan eyaletinde, Susa şehrinin 30 km güneydoğusunda ve Ahvaz'ın 80 km kuzeyinde bulunan Elam İmparatorluğu arkeolojik sit alanı. Özellikle orta Elam dönemine tarihlenen kalıntılarıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Prambanan</span> Endonezyanın Orta Cava ilinde, IX. yüzyıldan kalma bir Hindu tapınağı kompleksi

Candi Prambanan veya Candi Rara Jonggrang, Yaratıcı (Brahma), Koruyucu (Vishnu) ve Yok Edici (Shiva) olarak belirtilen Tiurti'ye adanmış, Endonezya'nın Orta Cava ilinde, 9. yüzyıldan kalma bir Hindu tapınağı kompleksidir. Tapınak kompleksi, Orta Cava ve Yogyakarta illeri arasındaki sınırda, Yogyakarta kentinin yaklaşık 17 kilometre kuzeydoğusunda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Yaşayan Chola Tapınakları</span>

Büyük Yaşam Chola Tapınakları, Chola hükümdarlığı sırasında Hindistan'ın güneyinde ve komşu adalarda yaptırılan tapınaklardır. Bu sitelerde 11. ve 12. yüzyıllarda inşa edilmiş 3 tapınak bulunmaktadır. Bu üç tapınak, Thanjavur'daki Brihadisvara Tapınağı, Darasuram'daki Gangaikonda Cholapuram Tapınağı ve Airavatesvara Tapınağı'dır. Brihadisvara Tapınağı UNESCO tarafından 1987'de Dünya Mirası olarak ilan edildi; Daraşuram'daki Gangaikondacholisvaram Tapınağı ve Airavatesvara Tapınağı, 2004 yılında siteye dahil edildi eklendi. Uzatmaların ardından sit alanları "Büyük Yaşayan Chola Tapınakları" olarak adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Rani ki vav</span>

Rani ki vav, Hindistan'ın Gucerat kentindeki Patan kasabasında karmaşık bir şekilde inşa edilmiş bir basamaklı kuyudur. Saraswati Nehri kıyısında bulunmaktadır. Rani ki vav, 11. yüzyılda kral I. Bhimdev'in anısına inşa edildi. 22 Haziran 2014'te UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edildi. Basamaklı kuyular, Hint kıtasındaki yer altı su kaynakları ve depolama sistemlerinin ayırt edici bir formudur ve M.Ö. üçüncü bin yıldan beri inşa edilmiştir. Rani ki vav, karmaşık Maru-Gurjara mimari tarzında ters bir tapınaktır ve yedi basamaklı merdivenle inşa edilmiş ve 500'den fazla ana heykel içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Malta'daki Megalit Tapınaklar</span> Tapınak

Malta'daki Megalit Tapınaklar, Malta'da, yaklaşık olarak MÖ 3600 ila MÖ 700 yılları arasında üç farklı zaman periyodunda yapılmış olan tarihöncesi tapınaklardır.

<span class="mw-page-title-main">Ħaġar Qim</span> Maltada Ġgantija evresine tarihlenen megalit tapınak kompleksi

Ħaðar Qim, Akdeniz adası Malta'da, Ġgantija evresine tarihlenen megalit tapınak kompleksidir. Malta'daki Megalit Tapınaklar, Dünya Miras Komitesi tarafından "eşsiz mimari başyapıtlar" olarak tanımlanan en eski dini mekanlar arasında yer almaktadır. 1992'de UNESCO, Ħaðar Qim ve diğer dört Malta megalitik yapısını Dünya Mirası olarak listeledi. Tarih öncesi Avrupa Arkeolojisi Profesörü ve 1946-1957 Londra Üniversitesi Arkeoloji Enstitüsü müdürü V. Gordon Childe, Ħaġar Qim'i ziyaret etti. "Mezopotamya'dan Mısır, Yunanistan ve İsviçre'ye kadar Akdeniz'in her yerindeki tarih öncesi kalıntıları ziyaret ettim, fakat hiçbir yerde bu kadar eski bir yer görmedim." şeklinde açıklama yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Mnajdra</span> Malta adasının güney sahillerinde bulunan megalitik bir tapınak kompleksi

Mnajdra, Akdeniz'deki Malta adasının güney sahillerinde bulunan megalitik bir tapınak kompleksidir. Mnajdra, Ħaġar Qim megalit kompleksine yaklaşık 500 metre uzaklıktadır. Mnajdra, M.Ö. 4. binyıl civarında inşa edilmiştir; Malta'daki Megalit Tapınaklar, Dünya Miras Komitesi tarafından "benzersiz mimari başyapıtlar" olarak tanımlanan en eski dini mekanlar arasındadır. 1992'de UNESCO, Mnajdra kompleksini ve dört diğer Malta megalitik yapısını Dünya Mirası olarak ilan etmiştir. 2009'da koruma çalışmaları tamamlandı.

<span class="mw-page-title-main">Skorba Tapınakları</span>

Skorba tapınakları, Malta'nın neolitik kültürünün en erken dönemlerine dair ayrıntılı ve bilgilendirici bilgiler veren Malta'daki Żebbiegħ'nin kuzey kenarındaki megalit kalıntılarıdır. Bu alan yalnızca 1960'ların başında, bazıları 19. yüzyılın başlarından beri incelenmekte olan diğer megalitik bölgelere kıyasla oldukça geç kazıldı. Sitenin önemi, Malta'daki altı megalit tapınak ile birlikte UNESCO Dünya Mirası olarak listelenmesinden sonra anlaşıldı.

<span class="mw-page-title-main">Tarxien Tapınakları</span>

Tarxien Tapınakları, Malta, Tarxien'de yer alan bir arkeolojik komplekstir. Tapınaklar, yaklaşık M.Ö. 3150 yıllarına tarihlenmektedir. Site 1992'de Malta adasındaki diğer megalitik tapınaklarla birlikte UNESCO Dünya Mirası Sitesi olarak ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Tapınaklar Vadisi</span> Arkeolojik Saha

Tapınaklar Vadisi, Güney İtalya'daki Sicilya'daki Agrigento'da bulunan bir arkeolojik sitedir. Magna Graecia sanatının ve mimarisinin en seçkin örneklerinden biridir ve Sicilya'nın başlıca turistik yerlerinden biridir ve aynı zamanda İtalya'nın ulusal bir anıtıdır. Alan 1997'de UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edildi. Tapınaklar Vadisi'nin arkeolojik parkı ve peyzajı, 1,300 hektarlık alanı ile dünyadaki en büyük arkeolojik alanı oluşturmaktadır.

Heritage Malta Malta ulusal müzeler, koruma uygulamaları ve kültürel miras ajansıdır. 2002 yılında çıkarılan Kültürel Miras Yasası tarafından oluşturulan ulusal ajans, eski Müzeler Departmanının yerini aldı. Başlangıçta Heritage Malta, müzelerin, sitelerin ve koleksiyonlarının yönetimi ile görevlendirildi, ancak 2005'te ajans, eski Malta Restorasyon Merkezi'nin korumadan sorumlu ulusal ajans olması yönünde de görevlendirilmiştir. Müzeler, kültürel miras ve korumadan sorumlu ulusal ajans olan Heritage Malta, Bakanlık tarafından atanan bir Yönetim Kurulu tarafından idare edilmektedir. Kurul, bir Başkan tarafından yönetilir ve genellikle üç yıl üst üste atanır.

<span class="mw-page-title-main">Ramappa Tapınağı</span>

Rudreshwara tapınağı olarak da bilinen Ramappa Tapınağı, Güney Hindistan'daki Telangana eyaletinde bulunan bir UNESCO Dünya Mirası alanıdır. Warangal'dan 66 kilometre (41 mi), Mulugu'dan 15 kilometre (9,3 mi), Haydarabad'dan 209 kilometre (130 mi) uzakta yer almaktadır. Mulugu ilçesinin Venkatapur mandalında, 13. ve 14. yüzyıllarda görkemli zamanlar geçiren Palampet köyündeki bir vadide yer almaktadır. Tapınaktaki bir yazıttan edinilen bilgiler, yapının MS 1213'te bir Kakatiya generali olan Recharla Rudra tarafından, Kakatiya hükümdarı Ganapati Deva döneminde inşa edildiğini göstermektedir.