İçeriğe atla

Taşucu Limanı

Taşucu Limanı
Limanın genel görünümü.

Taşucu Limanı
Konum
Ülke: Türkiye
Yer:Taşucu,Mersin
Koordinatlar:36°18′46″K 33°53′5″D / 36.31278°K 33.88472°D / 36.31278; 33.88472
Detaylar
İstatistikler


Taşucu Limanı, Türkiye'nin Mersin ilinin 2. büyük limanındır.[1]

Seka Taşucu Limanı, iki mendirekle çevrili olup mendirekler arası liman giriş ağzı 240 m. dir. Mendirekler içindeki deniz alanı ise 400 m. çaplı, 10m. derinlikte manevra dairesine sahiptir. Liman, 6 adet rıhtıma sahip olup rıhtım uzunluğu 610 m. dir. 1, 2 ve 3 nolu rıhtımların uzunluğu 280 m., derinliği 6 m. olup Yolcu gemisi rıhtımlarıdır. 4 nolu rıhtım ise 130 m. uzunluğunda 6 m. derinliğinde, 5 nolu rıhtım 180 m. uzunluğunda ve 10 m. derinliğindedir. 6 nolu rıhtım ise 20 m. uzunluğunda ve 9,6 m. derinliğinde RO-RO rıhtımıdır.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni ekonomik yönden güçlendirmek, ulaşım ve turizmini desteklemek, teşvik etmek amacıyla Mersin Magusa hattının 115 mil, Taşucu-Girne hattının 65 mil olması ve Taşucu Balıkçı Barınağının liman özellikleri taşımaması, draftının 3-4 metre olması nedeniyle gerek ticari gerek turizm ve ulaşım bakımından SEKA TAŞUCU Limanının hizmete sokulması gerektiği ilgili birimlerin yaptıkları çalışmalarda tespit edilmiş ve Tüm Bakanlık- Kamu Kurum ve kuruluşların ve ilgili Belediyenin (Taşucu) iştirakiyle 30 Eylül 1997 tarihinde Başbakanlık/Ankara'da diğeri de 26.04.1998 tarihinde Seka Taşucu Limanında yapılan incelemede araç ve yolcu trafiğine açılmasına karar verilmiştir.

Bu konuyla ilgili olarak Başbakanlık Kıbrıs işleri Baş Müşavirliğinin İçişleri Bakanlığı nezdinde yapmış oldukları girişimler neticesinde Seka Taşucu limanı Bakanlar Kurulunun 98/12199 sayılı kararının 2 Ocak 1999 tarihli Resmî Gazetede yayımlanmasıyla yolcu giriş-çıkış kapısı olmuştur.

Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ulaştırma Genel Müdürlüğü yetkililerinin limanımızda yaptıkları incelemede; Seka Taşucu Limanının bir limanda olması gereken her türlü özelliğe sahip olduğu, 1986 yılından beri Yükleme-Boşaltma, Kılavuzculuk ve römorkörcülük hizmeti verdiği, su derinliğinin, manevra alanının yeterli olduğu, karayolu bağlantılarının yapıldığının ve yeni yapılan yolcu salonunda bütün birimlerin ihtiyacını karşılayacak şekilde donatıldığı tespit edilmiştir.

Seka Taşucu limanı Uluslararası bir liman olup, KKTC'ye 65 mil uzaklıktadır. Yolcu salonu 1.531 m²’lik bir alanda kurulmuş, giriş ve çıkış salonları ayrı-ayrı içerisinde her birinde dört bölümden oluşan pasaport kabinleri, yolcu bekleme yerleri, merkezi soğutmalı ve ısıtmalı klima sistemi, fotoselli kapıları, hem kamyon hem de taksi otoparkı ve idari birimlerinde bütün demirbaşlar tedarik edilmiştir. (telefon, faks, vs.). Yolcu salonu önünde -6 m draftında iki adet RO-RO ve feribotların kıçtan kara yanaşabilecekleri hidrolik rampalar yapılmıştır. 290 m’lik 3 adet rıhtım mevcut olup,ayrıca liman içerisinde -6 metre draftında 130 m’lik ve -9.60 draftında 180 metre uzunluğunda 2 adet rıhtım daha bulunmaktadır. Rıhtım kotları +2.50 metredir. -9.60 draftında ayrıca 20 metre uzunluğunda (+1.20 mt kotunda) bir adet RO-RO rıhtımı da mevcuttur. Rıhtımlarda gemilerin ihtiyacını karşılayacak şehir şebekesine bağlı tatlı su vanaları bulunmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ Nijman, Jan (2020). Geography: Realms, Regions, and Concepts (20. bas.). Wiley. ISBN 978-1119607410. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Myndos</span>

Myndos ya da Türkçede okunuşuyla Mindos, Antik yazarların sıkça sözünü ettiği, Mausolos'un kurmuş olduğu şehridir. Yerleşim Bodrum yarımadasının en batısına düşen, bugünkü Gümüşlük ilçesinin bulunduğu bölgede yer almıştır. Ege Denizi ile Akdeniz'in kesişme noktasında bulunan kent, MÖ 640 yılında Anadolu'nun en eski medeniyetlerinden Lelegler tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Knidos</span> Muğlanın Datça ilçesinde bulunan, Karya dönemine ait antik yerleşim

Knidos, Muğla'nın Datça ilçesinde bulunan, Karya dönemine ait antik yerleşimdir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span> Adıyaman ve Şanlıurfada bir baraj

Atatürk Barajı, Adıyaman ve Şanlıurfa illeri arasında, enerji ve sulama amaçlı bir barajdır. GAP Projesi içinde, Karakaya Barajının 180 km mansabında, Adıyaman iline 51 km uzaklıkta, Şanlıurfa ilinin Bozova ilçesine ise 24 km uzaklıkta olup, Fırat Nehri üzerinde kurulmuştur. Barajın tamamlanmasıyla Türkiye'nin en büyük üçüncü gölü olan Atatürk Baraj Gölü oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sidney Opera Evi</span> Avustralyada bir gösteri sanatları merkezi

Sidney Opera Evi, Avustralya'nın başkenti Sidney'in sembolü ve 20. yüzyılın en ünlü yapılarından biri. Danimarkalı ünlü mimar Jørn Utzon bu eseriyle 2003 Pritzker Mimarlık Ödülünü kazanmıştır. UNESCO tarafından 2007 yılında Dünya Mirasları Listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Limanı</span> fiziki alan açısından Türkiyenin en büyük limanı

Mersin Limanı, Türkiye'nin Mersin şehrinde yer alan bir yük ve yolcu limanıdır. Ülkenin konteyner hacmi bakımından birinci büyük limanıdır. 2,6 milyon TEU konteyner ve 10 milyon tonun üzerinde konvansiyonel yük kapasitesiyle ülkenin ithalat ve ihracatının önemli bir bölümüne katkı sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İnebolu Limanı</span>

İnebolu Limanı, Kastamonu ilinin İnebolu ilçesinde bulunan bir limandır.

<span class="mw-page-title-main">Soli, Mersin</span> antik Kilikya şehri

Soli, Mersin'in Mezitli ilçesinde antik bir kenttir. Antik çağlarda Kilikya Bölgesi olarak adlandırılan bölgede, Dağlık ve Ovalık Kilikya olarak adlandırılan bölümlerin tam ortasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki deniz fenerleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste Türkiye'deki fenerler listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Beyrut Muharebesi (1912)</span> Osmanlı İmparatorluğu ile İtalya Krallığı arasında yapılan deniz savaşı

Beyrut Muharebesi veya Beyrut Harekâtı, 1911-1912 yılları arasında gerçekleşen Trablusgarp Savaşı'nın bir parçası olarak 24 Şubat 1912'de, Osmanlı ve İtalyan kuvvetleri arasında Beyrut'ta meydana gelen deniz muharebesidir. Muharebede iki İtalyan kruvazörü, limanda bulunan Osmanlılara ait bir zırhlı korvet ve bir torpido botunu batırdı ve Beyrut şehrini top atışına tuttu. Muharebede Beyrut'taki Osmanlı deniz gücü tamamen yok edildi ve bölgedeki İtalyan nakliyelerine yönelik tek Türk deniz tehdidi ortadan kaldırıldı. İtalyanlar bu saldırı sonrasında savaşın geri kalanında Güney Akdeniz'de tam deniz hakimiyetini elde tuttular, Süveyş Kanalı'na yaklaşımlarda tam bir deniz üstünlüğü sağladılar ve sömürgeleri olan Eritre'deki kuvvetlerini takviye etmede avantaj sağladılar.

<span class="mw-page-title-main">Erdemir</span> Şirket

Erdemir, 1960'ta devlet tarafından Karadeniz Ereğli'de kurulan ve 2006'da özelleştirilerek OYAK'a devredilen demir ve çelik fabrikası.

<span class="mw-page-title-main">Blohm + Voss</span>

Blohm + Voss, bir Alman gemi inşaat ve mühendislik şirketidir. Steinwerder, Hamburg'da Kuzey Elbe Nehri'nin güney kıyısında tersanesi kuruludur. 1877'de kurulan şirket, Hamburg Limanı'nda kalan son büyük tersanedir. 1996'dan bu yana tersanenin çalışma alanları çeşitli şirketlere dönüşmüştür: Blohm + Voss Shipyard GmbH - Gemi İnşaatı, Blohm + Voss Repair GmbH - gemi tamiratları ve Blohm + Voss Industries GmbH - makine ve tesis imalatı. ThyssenKrupp Denizcilik Sistemleri'nin alt kuruluşudur; firmanın %80'inin Abu Dhabi Mar Grup'a satılması söz konusuydu, lakin Temmuz 2011'de anlaşmadan vazgeçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gazimağusa Limanı</span>

Gazimağusa Limanı ya da Mağusa Limanı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin, Gazimağusa İlçesi'nin yönetim merkezi olan Gazimağusa'da yer alan ticari limandır. Bölgedeki limanın inşasına ilk olarak 1902 yılında Britanya Kıbrısı yönetimi altında başlanmış ve ilk liman hizmeti 1904 yılında verilmeye başlanmıştır. O yıldan bu zamana liman, iki kere genişletilme, bir kere de yenilemeden geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Galataport</span>

Galataport, İstanbul Karaköy'de yer alan ve kruvaziyer limanı ve karma kullanımlı tesis niteliği taşıyan yapıdır. İnşaatı kısmi miktarda tamamlanmış olmakla birlikte çalışmalar 2022 yılı itibarıyla devam eder. Konum olarak İstanbul Boğazı'nın Avrupa yakasında, Haliç ile birleştiği noktada yer almaktadır. Proje, Doğuş Grubu ve Bilgili Holding ortak girişimidir. Her iki grup da projeye 1,8 milyar ABD dolarının üzerinde yatırım yapmıştır. Tesis, Boğaz kenarında 1.2 km'ye sahip sahil şeridinde yer alır. Otel, kafe, restoran, butik mağazaları, ofisleri ve iki sanat müzesini bünyesinde barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Marmaray Tüneli</span> İstanbul, Türkiyede bir demiryolu tüneli

Marmaray Tüneli, Türkiye'nin İstanbul ilinde, İstanbul Boğazı'nın altında yer alan demiryolu tünelidir. Avrupa Yakası'ndaki Kazlıçeşme ile Anadolu Yakası'ndaki Ayrılıkçeşme'yi birbirine bağlar. Dünyanın en derin batırma tüp tünelidir. 29 Ekim 2013'te Marmaray banliyö tren hattı ile birlikte hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tavşantepe (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul Metrosu istasyonu

Tavşantepe Metro İstasyonu, İstanbul Metrosu'nun M4 Metro Hattı'nda yer alan ve 10 Ekim 2016'da hizmete giren yer altı metro istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Riport Rize Limanı</span>

Riport Rize Limanı, Rize ilinde bulunan bir limandır. Dış liman ve iç limandan oluşmaktadır. İç liman, küçük gemiler ve balıkçı tekneleri tarafından kullanılan, 2.5 ve 4.5 metre arasından değişen bir derinliğe sahip 500 metrelik bir rıhtım, 8 ve 12 metre arasında değişen bir derinliğe sahip 3 adet ana ticaret rıhtımı ve 1 adet ro-ro rıhtımından oluşmaktadır. Dış liman ise, POAŞ'a ait 200,000 ton / yıl kapasitesindeki akaryakıt dolum tesisleri ve kılavuz hizmetlerine sahiptir. 2013 yılı verilerine göre Rize Limanı'na 1200 gemi ve 6280 gemi adamı kayıtlıdır. Liman, yıllık 2.500.000 ton elleçleme kapasitesine sahiptir.

İskenderun Limanı, Türkiye'nin Hatay ili İskenderun ilçesinde, İskenderun Körfezi'nin doğusunda yer alan bir yük limanıdır.

HızRay veya M34 Hızlı Metro Hattı, Eylül 2020'de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından gündeme getirilen, İstanbul'un doğu-batı doğrultusunda yapılacağı duyurulan hızlı metro projesidir.

Kravga Köprüsü Mersin ilinde tarihi bir köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Antalya'da toplu taşıma</span>

Antalya'da toplu taşıma, 2 milyondan fazla nüfusa toplu taşıma hizmeti veren sistemlerdir. İldeki toplu taşıma işlemleri özel ve kamuya ait otobüs, raylı sistemler, teleferik ağları ve deniz araçlarıyla gerçekleştirilmektedir.