İçeriğe atla

Taşlıca, Marmaris

Taşlıca
Harita
Mahallenin haritadaki yeri
Muğla
Muğla
Koordinatlar: 36°37′59″N 28°06′32″E / 36.633°K 28.109°D / 36.633; 28.109
Ülke Türkiye
İlMuğla
İlçeMarmaris
Coğrafi bölgeEge Bölgesi
İdare
 • YöneticiMuhtar[1]
İhtiyar heyeti[1]
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0252
İl plaka kodu48
Posta kodu48700

Taşlıca, Muğla ilinin Marmaris ilçesine bağlı mahalledir.

Tarihçe

Marmaris ilçe merkezine yaklaşık 60 km uzaklıkta bulunan mahallenin 2 km güneyinde, Sindili ovasının doğusundaki Hisartepe ve çevresinde Phoenix antik kenti yer alır. Arkeolojik ve epigrafik veriler, Phoinix/Phoenix antik kentinde yerleşimsel aktivitenin en erken MÖ 6. yüzyıl ilk çeyreğinde başladığını ve Hellenistik dönemde Rhodos yönetimi altında sürdüğüne işaret etmektedir.[2][3] Rhodos'un Birleşik Peraiası'nın bir parçası olan ve Kamiros yönetimi altında bulunan Phoenix, Roma imparatorluk ve Bizans dönemlerinde de varlığını sürdürmüştür.[4][5]

Bizans dönemi sonrasında, 13. yüzyıl ile birlikte Phoenix’in de içinde bulunduğu bölge, Türk hakimiyetine girmiş, bu tarihten itibaren merkezi Beçin’de bulunan Menteşe Beyliği tarafından idare edilmiştir.[6] Phoenix ve çevresi, Menteşoğlu İlyas Beyin ölümü sonrasında Sultan II. Murat tarafından 1424 yılında Devlet-i Aliyye-i Osmaniye’ye katılmıştır. Menteşe sancağı ve ona bağlı nahiyelerden müteşekkil olan bölgede 1831 yılında Sultan II. Mahmut döneminde yapılan nüfus sayımı, Osmanlı tebaası altında yaşayan Müslüman ve gayrımüslim ahalinin tespit edilmesini sağlamış ve köylere ilk kez muhtar atamaları yapılmıştır. Buna göre Menteşe sancağındaki Bayır, Bozburun, Söğüt, Fenaket (Phoenix), Usta ve Aleksi köylerine muhtar atamaları yapıldığı bilinmektedir. Söz konusu köylerin bulunduğu bölgeye ise Tarahya adı verilmiştir. Şer-i sicil kayıtlarında ve bölgedeki mezar taşlarında da bahsi geçen Tarahya/Darahiya, etimolojik bakımdan Yunanca Tracheia yani Taşlık anlamına gelir.[1] 1923 yılındaki mübadele döneminden sonra nüfusu azalan ancak 1950’li yıllara kadar Sindili ovası’nda yer alan Fenaket (Phoinikoúdi) bu tarihten sonra günümüz Taşlıca köy merkezine taşınmıştır. Yarımadanın güneyde son köyü olan Taşlıca, tarihsel süreçte, antik Phoenix'ten günümüze kadar kesintisiz gelen tarımsal üretime dayalı özgün kırsal yerleşim kültürü, kuraklığa karşı geliştirilen yerel su yönetimi ve basamaklı piramidal mezarlar gibi özgün ölü gömme gelenekleriyle önemli ve korunması gerekli bir kültürel peyzajın içinde yer alır. Taşlıca ve çevresinde 2021 yılından bu yana Phoenix Arkeoloji Projesi (PAP) tarafından yürütülen çok yönlü bilimsel araştırmalar,[7] yörenin özgün kültürel varlıklarının korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması adına önemli bir misyon üstlenmiştir. Dış göç veren köyde, 2009 yılındaki nüfus sayımına göre nüfus 500 kişi kadardır.

Kaynakça

  1. ^ a b "5393 sayılı Belediye Kanunu" (PDF). mevzuat.gov.tr. 3 Temmuz 2005. s. 3. 1 Haziran 2024 tarihinde kaynağından (pdf) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2024. Madde 9- Mahalle, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir. 
  2. ^ Fraser, P.M. and Bean, G.E. (1954). The Rhodian Peraea and Islands. Oxford University Press.
  3. ^ Str. Geogr. 14,2,2; 14,2,4. 
  4. ^ Antik coğrafyacı kenti ‘πολις Φοινικης κατα Ποδον’ olarak anmıştır; Steph. Byz., I331.2. 
  5. ^ Ptol. 5,2,11. 9 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ Wittek, P. (1944). Menteşe Beyliği. Türk Tarih Kurumu Yayınları. 1944. 
  7. ^ "Phoenix Arkeoloji Projesi | Bozburun Yarımadasının kalbinde yeni bir arkeolojik yüzey araştırması". Phoenix Arkeoloji Projesi. 28 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Muğla</span> Muğla ilinin merkezi olan şehir

Muğla, Türkiye'nin Muğla ilinin merkezi olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Marmaris</span> Muğlanın ilçesi

Marmaris, Muğla'nın 13 ilçesinden birisidir.

Bybassios, Muğla ili Marmaris ilçesi yakınlarındaki bir antik kenttir.

Termera, Günümüzde Muğla'nın Bodrum ilçesinde bulunan, Leleg dönemine ait antik yerleşimdir.

<span class="mw-page-title-main">Milas</span> Muğlanın ilçesi

Milas, Muğla'nın 13 ilçesinden birisidir.

Turgut, Muğla'nın Yatağan ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Taşkaracaören, Havza</span>

Taşkaracaören, Samsun ilinin Havza ilçesine bağlı bir mahalledir. 41°2′17.16″ Kuzey, 35°50′27.24″ Doğu koordinatlarında yer alır. Havza ilçesinin eski köylerinden olan Taşkaracaören mahallesi 45 haneden oluşmakta olup mahallede 158 kişi yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kavaközü, Kızılcahamam</span> Kızılcahamam, Ankara, Türkiyede mahalle

Kavaközü, Ankara ilinin Kızılcahamam ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Güzelsu, Akseki</span> Antalya ilinin Akseki ilçesine bağlı bir mahalle

Güzelsu, Antalya ilinin Akseki ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Dara, Artuklu</span> Artukluya bağlı mahalle

Dara, Mardin ilinin Artuklu ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Apameia Kibotos</span>

Apameia Kibotos – öncesi Kibotos, Afyonkarahisar ilinin bugünkü Dinar ilçesinde bulunan bir antik kent. Daha önceki adı Kelainai'dir. Antik Roma döneminde Pameia Kibotos adını almıştır. Şehir MÖ 6. yüzyıldan itibaren önemli bir merkez olmuştur. Efes'ten sonra ikinci büyük kent olduğu bilinmektedir. Anıtsal yapıtlardan olan stadyum ve tiyatro kısmen özelliğini koruyarak kalmıştır. Efes'le birlikte bastırdığı bronz sikkeler de vardır. Yarı özerk olarak imparator adına sikkeler bastırmıştır.

Strobilos, modern Aspat ya da Çıfıt Kalesi, Bodrum Aspat mevkiinde yer alan bir Orta Çağ kentidir. Kentin zirvesindeki kalede MÖ 7. yüzyıla dek inen Leleg yerleşiminin izleri hâlen görülür. Bu kalıntıların üzerinde Osmanlı dönemine kadar kullanılan Çıfıt Kalesi görülmektedir. Kentte hâlen Muğla Üniversitesi arkeoloji bölümü tarafından bir kazı ve restorasyon projesi sürdürülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yakapınar, Yüreğir</span> Yüreğir, Adana, Türkiyede mahalle

Yakapınar, Misis antik kenti üzerine kurulmuş, günümüzde Adana ilinin Yüreğir ilçesine bağlı mahalle.

<span class="mw-page-title-main">Çetibeli, Marmaris</span>

Çetibeli, Muğla'nın Marmaris ilçesinde mahalle. Çetibeli, Marmaris'in Muğla'dan gelen karayolu üzerindeki ilk mahallesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bahçeköy, Tavas</span>

Bahçeköy, Denizli'nin Tavas İlçesi'ne ait bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Orhaniye, Menteşe</span>

Orhaniye, Muğla'nın Menteşe ilçesinin mahallesidir.

<span class="mw-page-title-main">İlyas Bey Camii</span>

İlyas Bey Camii, Aydın ilinin Didim ilçesinde Milet harabelerinin yanındaki Balat Köyü'nde yer alan Anadolu Beylikleri dönemine ait camidir. İlyas Bey Külliyesi'nin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Menteşe Sancağı</span> Osmanlı idari yapılanmasında bir birim

Menteşe Sancağı, Osmanlı Devleti zamanında günümüzdeki Muğla iline denk gelen sancak.

<span class="mw-page-title-main">Beçin Kalesi</span> Muğlanın Milas ilçesinde tarihi bir kale

Beçin Kalesi Muğla'nın Milas ilçesinde bulunan tarihi kale.

<span class="mw-page-title-main">Teke Sancağı</span>

Teke Sancağı ya da Teke İli, günümüzde Türkiye'nin Antalya şehrinin merkeziyle birlikte; Finike, Kaş, Kalkan, Gömbe, Elmalı, Kızılkaya, Kocaaliler ve Afyonkarahisar'ın bir kısmını içine alan bir Osmanlı sancağıydı. II. Murad zamanında Osmanlıların kontrolüne giren sancağın kuzeyinde Hamîd Sancağı, kuzey doğusunda Karaman, doğusunda Alanya ve batısında Menteşe Sancağı bulunuyordu.