İçeriğe atla

Taşkasap

Taşkasap
Millet Caddesi
Fatih
Fatih
ÜlkeTürkiye Türkiye
BölgeMarmara
İlİstanbul
İlçeFatih
Zaman dilimiUTC+03.00 (UDAS)
Alan kodu(+90) 212
Plaka kodu34

Taşkasap İstanbul ilinin Fatih ilçesi sınırları içinde bulunan eski bir semttir. Kabaca Turgut Özal (Millet) Caddesi, Molla Gürani Caddesi, Adnan Menderes Bulvarı ve Softa Sinan Sokağı arasında kalır.

Sadık Şendil'in Yedi Kocalı Hürmüz adlı oyununun geçtiği semt olarak tarihe geçmiş olan bu semt Klasik Türk müziği bestecisi Saadettin Kaynak'ın (1895) Tanburi Cemil Bey'in (1873) dünyaya geldiği yerdir.

Semt 1918'deki Fatih Yangınında büyük bir zarara uğradı. 1950'lilerde Millet Caddesi'nin yapılması sırasında Taşkasap'ın büyük bir kısmı istimlak edildi, geri kalan kısımları ise daha çok Fındıkzade veya Haseki adlarıyla anılmaya başladı. Böylece Taşkasap adı unutulmaya yüz tutmuştur.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çapa, Fatih</span> İstanbul, Fatih semti

Çapa, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesinde bir semttir.

<span class="mw-page-title-main">Fındıkzade</span>

Fındıkzade İstanbul ilinin Fatih ilçesinde Topkapı ile Aksaray arasında şehrin sur içine girmek için kullanılan iki ana arteri olan Millet Caddesi ile Vatan Caddesi'ni birleştiren semtidir.

<span class="mw-page-title-main">Aksaray, Fatih</span> Fatih, İstanbul, Türkiyede mahalle

Aksaray, İstanbul'da Fatih ilçesinin Vatan Caddesi ile Millet Caddesi'nin kesiştiği yerde yer alan mahalledir. Unkapanı, Fatih, Laleli, Fındıkzade ve Yenikapı semtleriyle çevrilmiştir. Burası idari teşkilatta 2009'a kadar Çakırağa Mahallesi olarak geçmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Karagümrük</span> Fatih, İstanbul, Türkiyede mahalle

Karagümrük İstanbul ili Fatih ilçesine bağlı tarihi bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Haseki, Fatih</span>

Haseki (semt) İstanbul ilinin Fatih ilçesindeki eski semtlerinden biridir. Fındıkzade ve Aksaray semtleri arasında yer alır. 16. yüzyılın ortalarına kadar bu semt kadınlar için kurulan bir pazar dolayısıyla Avrat Pazarı adıyla biliniyordu. 1550 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan tarafından bu semtte yapılan Haseki Darüşşifası (Haseki Hastanesi), Haseki Sultan Camii ve Haseki Külliyesi nedeniyle semtin ismi Haseki haline geldi. 1957 yılında genişletilen Millet Caddesi Haseki semtine ulaşımı kolaylaştırdı.

<span class="mw-page-title-main">Murat Paşa Camii (İstanbul)</span>

İstanbul Murat Paşa Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinin Yusufpaşa semtinde Millet Caddesi ile Vatan Caddesi'nin kesiştiği noktada Aksaray Meydanı'ndaki camidir.

<span class="mw-page-title-main">Laleli</span>

Laleli, Fatih İlçesi sınırları içindeki bir semttir. Beyazıt ile Aksaray arasında, tarihi İstanbul'un (suriçi) ana aksı olan Ordu Caddesi etrafında uzanır. Günümüzde Laleli'de birçok tekstil firması bulunmaktadır. Bu firmalar Rusya ve eski Doğu Bloku ülkelerine giyim eşyası ihraç etmektedirler. İstanbul Üniversitesi'nin edebiyat fakültesi bu semtte bulunmaktadır. Ayrıca Laleli Camii bu semtte de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sirkeci</span> İstanbulda bulunan bir semt

Sirkeci, İstanbul ilinin Fatih ilçesinde yer alan bir semttir. Deniz kenarında Haliç'in ağzında yer alan semtin batısında Bahçekapı semti, doğusunda Sarayburnu, güneyinde ise Cağaloğlu semti bulunur. Semtin en önemli noktası Sirkeci Garı, ana caddesi ise Ankara Caddesi'dir. Sahil boyunca uzanan Ragıp Gümüşpala Caddesi ve Kennedy Caddesi Sirkeci'de birbirine bağlanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Yenikapı, Fatih</span>

Yenikapı, İstanbul ilinin Fatih ilçesi sınırları içinde Marmara Denizi sahilinde yer alan bir semttir. Ayrıca Konstantinopolis Surları'nın kapılarından biridir. Semt Kennedy Caddesi ve Mustafa Kemal Caddesi'nin kesiştiği noktanın etrafında gelişmiştir. Batısında Samatya, doğusunda Kumkapı, kuzeyinde ise Aksaray semtlerine komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Saraçhane</span>

Saraçhane veya Saraçhanebaşı, İstanbul'un tarihi ilçesi Fatih'te, merkezi Atatürk Bulvarı ile Şehzadebaşı Caddesi'nin kesiştiği nokta olan; Bozdoğan Kemeri'nin çevresinde ve kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda Zeyrek ve Aksaray, doğu-batı doğrultusunda ise Şehzadebaşı ile Kıztaşı arasında kalan semt.

<span class="mw-page-title-main">Gedikpaşa</span>

Gedikpaşa, İstanbul, Fatih İlçesi'nde, Emin Sinan, Küçük Ayasofya, Kadırga, Şahsuvar, Muhsine Hatun, Nişanca, Mimar Kemalettin ve Beyazıt mahalleleri ile çevrili olup, Mimar Hayrettin Mahallesi sınırları içinde kalan semt.

<span class="mw-page-title-main">Ordu Caddesi</span>

Ordu Caddesi, İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan bir yoldur. Tarihî yarımadadaki anayollardan biridir. Aksaray semtinde Millet ve Vatan caddelerinin kesiştiği noktadan başlayarak Beyazıt Meydanı'nda sonlanır. İstanbul'un en önemli tramvay hatlarından T1 hattı Millet Caddesi'nden sonra Ordu Caddesi'ne girer. Tramvay hattının Aksaray, Laleli ve Beyazıt durakları bu cadde üzerindedir. Tarihî yarımadayı doğu-batı doğrultusunda aşan caddenin kuzeyinde İskenderpaşa, Kemalpaşa ve Balabanağa mahalleleri; güneyinde ise Aksaray, Mesihpaşa ve Mimar Kemalettin mahalleleri vardır. Caddenin orta bölümleri Laleli semti olarak anılmaktadır ve burada İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi ile Osmanlı padişahlarından III. Selim'in türbesi vardır.

Nuruosmaniye, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesinin bir semti. Kesin sınırları çizilememekle birlikte, idari olarak Mollafenari mahallesi içerisinde kaldığı söylenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Horhor</span> Wikimedia anlam ayrımı sayfası

Horhor, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesinde bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, Aksaray ile Saraçhane semtleri arasında, Horhor Caddesi'nin güney ucundan Kırık Tulumba Sokağı'na kadar uzanan kısmına kadardır. İdari olarak semt, İskenderpaşa mahallesinin sınırları içinde kalır. Bölgede Hatay ve Şanlıurfa yöresinden gelen göçmenlerin varlığı nedeniyle çok sayıda kebapçı ve künefecinin varlığı göze çarpar.

İmrahor, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesinde bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, idari olarak Yedikule mahallesinin sınırları içinde kaldığı söylenebilir. İmrahor İlyasbey Caddesi, semtin ana aksını oluşturur. İmrahor, 2008 yılında yapılan idari düzenlemelere değin Fatih ilçesine bağlı bir mahalleydi.

Draman, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesinde bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, idari olarak Dervişali mahallesinin sınırları içinde kaldığı söylenebilir. Çarşamba ve Edirnekapı semtleri arasında uzanan Draman Caddesi, semtin ana aksını oluşturur. Balat, Çarşamba ve Edirnekapı semtleriyle komşudur. Semtin adı Kanuni Sultan Süleyman'ın tercümanlarından olan Dragman Yunus adına Mimar Sinan tarafından yapılan Draman Yunus Camii'nden gelir.

Çarşıkapı, İstanbul ilinin Fatih ilçesinde bir semt. Adını, fetihten sonra II. Mehmed'in yaptırdığı Çarşu-yı Kebir'in (Kapalıçarşı) önemli giriş kapılarının birinin çevresinde olmasından alır.

Etlik, çok büyük bir kısmı Keçiören'de, az bir kısmı Yenimahalle ilçesinde yer alan Ankara'da bir semttir.

<span class="mw-page-title-main">Ayrancı, Çankaya</span> Çankaya, Ankara, Türkiyede mahalle

Ayrancı, Ankara ilinin Çankaya ilçesinde bir semt ve ilçeye bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Horhor Caddesi</span>

Horhor Caddesi, Türkiye'nin İstanbul ilinin Fatih ilçesinde bulunan bir caddedir. Günümüzde, Simitçi Şakir Sokağı'ndan Macar Kardeşler Caddesi'ne kadar uzanır. Caddenin Simitçi Şakir Sokağı'ndan Kırık Tulumba Sokağı'na kadar olan kısmı Horhor, buradan diğer ucuna olan kısmı ise Saraçhane semtinde kalır. İdari olarak ise caddenin tamamı İskenderpaşa Mahallesi'nin içindedir.