İçeriğe atla

Taşköy, Lefke

Koordinatlar: 35°06′31″K 32°54′28″D / 35.10861°K 32.90778°D / 35.10861; 32.90778
Taşköy
Köy
Taşköy'ün Lefkoşa kazası içerisindeki konumu
Taşköy'ün Lefkoşa kazası içerisindeki konumu
Cyprus üzerinde Taşköy
Taşköy
Taşköy
Taşköy'ün Kıbrıs içerisindeki koordinatları
Koordinatlar: 35°06′31″K 32°54′28″D / 35.10861°K 32.90778°D / 35.10861; 32.90778
Ülke Kıbrıs Cumhuriyeti (hukuken)
 Kuzey Kıbrıs (fiilen)
Kaza
İlçe
Lefkoşa (hukuken)
Lefke (fiilen)

Taşköy veya Petre (Yunanca: Πέτρα Petra), fiilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefke ilçesinde, hukuken Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasında bulunan bir köydür. Geçmişte Rum ve Türk nüfusu barındıran bir köy olan Taşköy, günümüzde terk edilmiştir. Köy, Birleşmiş Milletler'in kontrolündeki Yeşil Hat'ın hemen kuzeyinde bulunur. Köyün kendisi askeri bölge olup Çamlıköy, Doğancı ve Taşpınar'dan olan üç girişi de kapalıdır. Tarlaları sulak olan köyün kuzeydeki arazileri zeytinliktir.[1]

Nüfus İstatistiği

Köyün Kıbrıslı Türk nüfusu 1964 yılında köyü terk ederek Lefke'ye sığındı, bununla beraber bir kısmı Elye ve Angolem'e sığınmayı tercih etti. Köyün Kıbrıslı Rum nüfusu ise 1974 yılında Türk ordusunun bölgeye gelmesi üzerine güneye kaçmak zorunda kaldı ve köy tamamen terk edildi.

Taşköy Nüfus İstatistiği[2]
Yıl Kıbrıslı Türk Kıbrıslı Rum Diğer Toplam
1891 55 412 467
1901 70 467 537
1911 67 507 574
1921 76 663 739
1931 87 896 983
1946 102 1010 1112
1960 63 966 5 1034
1973 910 910

Savaş sonrasında köye herhangi bir yerleşim olmamış, köyün kendisi ve yolları asker tarafından kapatılmıştır. Bu sebeple Lefke ile Taşpınar ve Doğancı arasındaki bağlantı deniz kıyısına yakın olan yollarla sağlanır ve daha uzun sürer.

Kaynakça

  1. ^ Hakeri, Bener Hakkı (1992). "Taşköy". Kıbrıs Türk Ansiklopedisi. II. Kıbrıs Gazetesi Yayınları. s. 347. 
  2. ^ "Petra - PRIO Cyprus". www.prio-cyprus-displacement.net. 12 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti</span> Kıbrıs adasında fiili devlet

Kuzey Kıbrıs, resmî adıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Akdeniz'deki Kıbrıs adasının kuzey kısmında yer alan, fiilî devlet. Varlığı Türkiye ve Türk Devletler Teşkilatı dışında hiçbir ülke/oluşum tarafından tanınmamaktadır. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi kuruluşlar ve uluslararası toplum tarafından 1974'te Türkiye'nin gerçekleştirdiği Kıbrıs Harekâtı'ndan beri Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türkiye işgali altındaki toprağı olarak nitelenir.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Harekâtı</span> Türkiyenin 1974te Kıbrısa düzenlediği askerî harekât

Kıbrıs Harekâtı, 20 Temmuz 1974'te Başbakan Bülent Ecevit’in emriyle Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kıbrıs'ta başlattığı askerî harekât. Harekâtın ilk ayağı Yunanistan Hükûmetinin desteğiyle yapılan 15 Temmuz 1974 darbesinin ardından düzenlendi. 14 Ağustos günü başlatılan ikinci harekâtla -Kuzey Lefkoşa da dâhil olmak üzere- adanın yüzde 37'sinin Türk kontrolüne geçmesiyle sonuçlandı. 140 bin ila 200 bin Rum, adanın kuzeyinden; 42 bin ila 65 bin Türk, adanın güneyinden göçmen oldu.

Çatalköy, Kıbrıs'ta bir kasaba. De jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Girne kazasında yer alan bir köy, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Girne ilçesinde yer alan bir belediyedir. Belediye sınırlarına Arapköy ve Esentepe de dahildir. Çatalköy kasabasının nüfusu 2011 itibarıyla 5.110'dur.

<span class="mw-page-title-main">Erenköy, Kıbrıs</span> Kuzey Kıbrısta balıkçı köyü

Erenköy veya Koççina, Kıbrıs adasında, sivil nüfusa sahip olmayan bir köydür. De jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasına, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Lefke ilçesine bağlıdır. Dillirga yöresinin köylerindendir. Erenköy ile Kuzey Kıbrıs'ın kalanı arasında kara bağlantısı bulunmamaktadır ve köy Birleşmiş Milletler kontrolündeki Ara Bölge ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Taşpınar, Lefke</span> Kuzey Kıbrısta köy

Taşpınar veya Angolem, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa Bölgesi'ne, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefke İlçesi'ne bağlı olan köy. Angolæmi ve Angolœmi olarak da bilinmektedir. 212 nüfuslu olan köyde ikamet edenlerin sayısı 1996-2006 aralığında düşmüş olup, köyde yaşayanların yaklaşık %30'u Türkiye vatandaşıdır. Köyün yüzölçümü 6.727 km2 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Doğancı, Lefke</span>

Doğancı veya Elye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefke ilçesinde bulunan bir köydür. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kontrolü dışında olarak, Lefkoşa kazasında resmiyette varlığını sürdürmektedir. 2006 yılı itibarı ile toplam nüfusu 1291'dir. Fasulyeleriyle ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Bağlıköy</span>

Bağlıköy veya Ambeligu de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa Kazası'nda, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs'ın Lefke İlçesi'nde bulunan bir köydür. 2006 yılı itibarı ile toplam nüfusu 222'dir. Köyün Türkçe ismi 1958'de verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cengizköy</span>

Cengizköy veya Peristeronari, fiilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefke ilçesinde, hukuken Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasında bulunan bir köydür. 2006 yılı itibarı ile toplam nüfusu 180'dir. Lefke belediyesine bağlıdır ve kente yakındır. 1964 yılı Erenköy Direnişi için Türkiye'den gönderilen ve sonrasında esir düşüp işkence görerek hayatını kaybeden Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel'in uçağının düştüğü bölge olup 1974 sonrasında Topel'in adı köye verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Erenköy Direnişi</span>

Erenköy Direnişi, 1964 yılında Kıbrıs'ın Erenköy (Koççina) bölgesinde Türk Mukavemet Teşkilatına (TMT) mensup Kıbrıs Türkleri ile Millî Muhafız Ordusuna (MMO) mensup Kıbrıs Rumları arasında meydana gelen çatışmalar.

<span class="mw-page-title-main">Akaça</span>

Akaça, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa Kazası'nda bulunan bir köydür. Konum olarak Lefkoşa'dan 20 kilometre ve Omorfo'dan 15 kilometre mesafededir. Batısında Peristerona, kuzeyinde Avlona bulunur. Köyün içinden aynı adla bir dere geçer, bu dere Peristerona'dan gelen diğer bir dere ile Masari'deki barajda birleşir, oradan da Omorfo'ya ve denize dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Topçuköy, Kıbrıs</span>

Topçuköy, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa Bölgesi'ne, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin İskele İlçesi'ne bağlı olan köy.

<span class="mw-page-title-main">Pile</span> Kıbrıs adasında Yeşil Hat içinde bulunan köy

Pile, Kıbrıs adasında Yeşil Hat içinde bulunan bir köy. Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından idare edilen alan içerisinde iki toplumlu karma bir köy olarak Kıbrıs Türkleri ve Kıbrıs Rumlarından oluşur. Günümüzde bu özel durumundan dolayı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kıbrıs Cumhuriyeti yasaları beraber geçerlidir. Köyün genel güvenliği BM'ye ait olup, devriyeler düzenlenmektedir. Pile, adanın doğu kesiminde, İngiliz Egemen Üs Bölgesi Dikelya'nın bitişiğinde yer almaktadır. Yasal açıdan bakıldığında, Kıbrıs Cumhuriyeti hükûmeti tarafından kontrol edilen diğer tüm bölgeler gibi yönetilmektedir, ancak BM barış güçleri tarafından denetlenmektedir.[2]

<span class="mw-page-title-main">İnönü, Mağusa</span>

Inönü veya Sinde, Kıbrıs'ta köy. Mesarya Ovası'nda bulunan köy, fiilî olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa ilçesine bağlı bir belediye statüsündedir.

<span class="mw-page-title-main">Mansur, Lefkoşa</span>

Mansur Kıbrıs'ta Yeşil Hat içerisinde bulunan bir köydür. Mansur Dillirga bölgesinde bulunup, Erenköy'ün doğusunda, Aşağı Pirgo'nun batısında ve Bozdağ ve Mosfili'nin kuzeyinde yer almaktadır. 1960 yılında köy, 127'si Kıbrıslı Türk ve 20'si Kıbrıslı Rum olmak üzere toplam 147 kişilik bir nüfusa sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Yeniceköy, Lefkoşa</span>

Yeniceköy, Kıbrıs'ta köy. Fiilî olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefkoşa ilçesinde, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Selçuklu, Lefkoşa</span> Terk edilmiş köy

Selçuklu Erenköy yakınlarında, Kıbrıs'ın Lefkoşa kazasında Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından kontrol edilen bölgede bulunan terk edilmiş bir köy. 1960 yılında, tamamı Kıbrıslı Türk olmak üzere 66 kişilik bir nüfusa sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Cumhuriyeti demografisi</span> ülke demografisi

Kıbrıs nüfusu genel olarak Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler olarak iki büyük etnik topluma bölünmüştür; Bu toplumlar pek çok kültürel özellikleri paylaşır fakat etnik, din, dil ve anavatanlarına yakın bağlarla ayrılırlar. 1964'te toplumlararası çatışmalar başlamadan önce Kıbrıs nüfusu ada genelinde yayılmışlardı.

<span class="mw-page-title-main">Kumyalı</span>

Kumyalı, Kıbrıs'ta, Karpaz Yarımadası'nda bulunan bir köydür. De jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa kazasına, de facto olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin İskele ilçesine bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Türk yerleşim bölgeleri</span>

Kıbrıs Türk yerleşim bölgelerinde, 1963-64 yıllarındaki toplumlar arası şiddet olayları ile 1974 yılında Türkiye'nin Kıbrıs'a barış harekatı sırasında Kıbrıslı Türkler yaşamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Denya</span>

Denya, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasında bulunan bir köydür. Köy, Mammari'nin yanında yer almakta olup Yeşil Hat'taki dört köyden biridir. Köyün nüfusu 2011 yılı itibarı ile 373'tür.