İçeriğe atla

Taşa çevirme

Perseus, Medusa'nın kafasını kullanarak Kral Polydektes'i taşa çevirirken

İnsanların taşa dönüştürülmesini tanımlayan taşa çevirme, folklor, mitoloji ve modern edebiyatın bazı eserlerindeki ortak temadır. Taşa çevirmenin en çok bilinen örnekleri, Medusa, Basilisk, Svartalfar ve horoz başlı kanatlı yılanla ilişkilidir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Satranç</span> İki oyuncu ile oynanan, turnuvaları düzenlenen ve birçok farklı türü olan zeka oyunu

Satranç, iki oyuncu arasında satranç tahtası ve taşları ile oynanan bir masa oyunudur. Dünya çapında turnuvaları düzenlenir ve bir spor dalı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Yerebatan Sarnıcı</span> İstanbulda bulunan tarihi su deposu

Yerebatan Sarnıcı İmparator loustinianos (527-565) döneminde İstanbul'da şehrin su ihtiyacını karşılamak üzere 526-527 senelerinde yaptırılmış kapalı su sarnıcıdır.

Çeviri ya da tercüme, bir dildeki bir metnin başka bir dile aktarılması işlemini ve bu süreç sonucunda elde edilen ürünü anlatmak amacıyla kullanılır.

Çevirmen bir metni veya sözlü iletişimi bir dilden başka bir dile çevirmeyi meslek edinen kişiye denir. Yazılı çeviri yapan kişiye mütercim, sözlü çeviri yapan kişiye de tercüman adı verilir. Çevirmenler kitap, film, video oyunu, makale, tez, ticarî yazışma ve sözleşmeler, hukukî dokümanlar, vize evrakı gibi belgeleri tercüme eden veya toplantılarda, seminerlerde, konferanslarda ardıl veya eş zamanlı çeviri yapan kişilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Martin Heidegger</span> Alman filozof

Martin Heidegger, varoluşçu felsefenin isimlerinden biri olarak bilinen Alman filozof.

<span class="mw-page-title-main">Zygmunt Bauman</span> Bağımsız olarak var olan...

Zygmunt Bauman, Yahudi kökenli Polonyalı sosyolog ve filozoftur. Postmodern felsefenin hem sosyoloji alanında uyarlanmasını hem de genel kuramsal düzeyde sağlıklı bir şekilde değerlendirmesini ortaya koyan yapıtlarıyla tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Simya</span> Ölümsüzlük iksiri ve Felsefe Taşını bulmayı amaçlayan sahtebilim

Simya veya alşimi hem doğanın ilkel yollarla araştırılmasına hem de erken dönem bir ruhani felsefe disiplinine işaret eden bir terimdir. Simya; kimya, metalurji, fizik, tıp, astroloji, semiotik, mistisizm, spiritüalizm ve sanatı bünyesinde barındırır.

ARIA Charts, Australian Recording Industry Association tarafından Avustralya'da haftada bir yapılan müzik listesidir. Listedeki şarkılar Avustralya'da en fazla satılan teklilere ve albümlere bakılarak belirlenir. 26 Haziran 1988'de bu adı alan listenin önceki adı Kent Music Report'dur. Sonradan ismi 'Australian Music Report' olarak değiştirilse de bu isim 1999'da kaldırıldı.

Yıldız Geçidi kurgusal evreninde Dünya'daki insanlar Yıldız Geçidi takımlarının diğer gezegenlerden getirdikleri bilgi ve eşyalara dayanarak pek çok ileri düzey teknoloji geliştirmiştir. Dünya aynı zamanda Asgard ve Tok'ra gibi müttefiklerin teknolojik bilgisinden de yararlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zübeyde Hanım Eğitim ve Müze Gemisi</span> İzmir, Türkiyede bir müze

Zübeyde Hanım Eğitim ve Müze Gemisi, Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın ismini taşıyan ve hem müze hem de denizciliğin anlatıldığı eğitim merkezi olarak Mart 2014'te İzmir'de hizmete açılan müze gemidir.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Millî Kütüphanesi</span>

Yunanistan Milli Kütüphanesi, Atina şehir merkezinde bulunan kütüphanedir.

Fischer-Tropsch reaksiyonu, Alman kimyagerler Franz Fischer ve Hans Tropsch tarafından bulunan doğal gazları sıvıya dönüştürme işlemini yapan tepkimedir. Sanayi kullanımında katı ve gaz yakıtları sıvıya çevirmede kullanılmaktadır. Biyoloji alanında ise yağların yapı taşı olan karboksillerin oluşumunu açıklamak için kullanılır. Karboksil, Fischer-Tropsch Tepkimesi ile bir dizi kimyasal tepkime, demir sülfür ve bakır sülfür kimyasallarından yola çıkarak, metan, karbondioksit ve hidrojen gazların katılımıyla oluşur. Fischer-Tropsch Tepkimesinin en uygun sıcaklık aralığı 150-300 °C (302-572 °F) arasındadır.

<i>Avengers: Endgame</i> 2019 süper kahraman filmi

Avengers: Endgame, Marvel Comics'in İntikamcılar adlı süper kahraman grubundan uyarlanan ve Marvel Studios tarafından yapımı üstlenilen ABD süper kahraman filmi. 2018 yapımı Avengers: Sonsuzluk Savaşı filminin devamı niteliğinde olup yirmi ikinci Marvel Sinematik Evreni filmidir. Filmde İntikamcılar ekibinden hayatta kalan kahramanlar Avengers: Sonsuzluk Savaşı filminde yaşanılanları tersine çevirmeye çalışıyor ve baş düşman Thanos'a karşı savaşıyorlar.

Melisa Kesmez, Türk yazar. 2019'da Nohut Oda ile 65. Sait Faik Hikâye Armağanı'nı kazandı Kesmez Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde sosyoloji okuduktan sonra bir süre Londra'da yaşadı. Türkiye ve yurt dışında yaratıcı yazarlık, gazetecilik ve fotoğrafçılık gibi muhtelif alanlarda eğitim aldı ve dergi ve gazetelerde bu alanlara ilişkin yazılar üretti. Atları Bağlayın Geceyi Burada Geçireceğiz, Bazen Bahar, Nohut Oda ve Küçük Yuvarlak Taşlar adlı dört kitap yayımladı. Aynı zamanda tiyatro çevirileri ve editörlük, çevirmen ve dramaturg olarak muhtelif projelerde rol aldı. Günümüzde çocuk edebiyatına ilişkin yayıncılık da yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Telefon numaralandırma planı</span> telefon numaraları için planlama

Telefon numaralandırma planı, telekomünikasyonda abone telefonlarına veya diğer telefon uç noktalarına telefon numaraları atamak için kullanılan bir numaralandırma şemasıdır. Telefon numaraları, bir telefon şebekesindeki katılımcıların alan kodu yönlendirme sistemi ile erişilebilen adresleridir. Telefon numaralandırma planları, kamu telefon şebekesinin (PSTN) idari bölgelerinin her birinde tanımlanmaktadır ve ayrıca özel telefon ağlarında da bulunmaktadır. Halka açık numara sistemleri için, coğrafî konum her bir telefon abonesine atanan numara katarında rol oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çevirme, Siverek</span>

Çevirme, Şanlıurfa ilinin Siverek ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre Tarihsel Sözlüğü</span>

İsviçre Tarihsel Sözlüğü, bir İsviçre tarih ansiklopedisidir. Ansiklopedi 1998 yılında kurulmuş olup İsviçre tarihi hakkında modern tarihsel araştırmanın sonuçlarını daha geniş bir izleyici kitlesinin erişebileceği bir şekilde dikkate almayı amaçlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bal kepçesi</span>

Bal kepçesi, viskoz sıvıyı kaptan toplamak için kullanılan bir mutfak aleti'dir. Genellikle tahta ve tornadan yapılır. Alet, sapın yanı sıra eşit aralıklı oluklardan oluşur. Balı ekmek, bisküvi veya bu tür diğer yiyeceklerin üzerine serpmek için yaygın olarak kullanılır. Alet bazen plastik, metal veya camdan yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Lohuk</span>

Lohuk (çevirme) veya çevirme tatlısı bir çeşit ağda tatlısıdır. Yunanistan kralı Otto'nun saray şekercisi Alman asıllı Friedrich Unger, 1835'te İstanbul'u ziyaret etmiş ve yazdığı Conditorei des Orients yemek kitabında sakız, meyve, çiçek, yemiş kullanılarak yapıldığını yazmıştır. Lohuk, esasında tıbbî bir ilâçtı. Bol şeker veya balla yapıldığından, zamanla hoş, lezzetli bir şekerleme olarak yapılmaya başlamıştır. Osmanlı'da merheme de lohuk denir.

<span class="mw-page-title-main">Pir</span>

Pir veya ocak, Azerbaycan'da Paganizm inançlarına bağlı ibadet yeridir.