İçeriğe atla

Taşınabilir hava savunma sistemi

Strela-2 kullanan bir asker

Taşınabilir hava savunma sistemi, man-portable air-defense systems (MANPADS veya MPADS), omuzdan fırlatılan karadan havaya füze sistemidir. Genellikle güdümlü silahlardır ve özellikle helikopterler olmak üzere alçaktan uçan hava taşıtlarını vurmak için tasarlanmıştır.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">FIM-92 Stinger</span>

FIM-92 Stinger alçak irtifadaki düşman uçak ve helikopterlerine karşı kullanılan, bir kişi tarafından taşınabilen, omuzdan ateşlenen, hedeften yayılan kızılötesi ve morötesi ışınlarla yönelen, pasif güdümlü ateşle-unut tipi hava savunma füze sistemidir. Tek personel tarafından MANPADS kullanılması, yüksek isabet ve tahrip özelliği gibi sebeplerle kara birliklerinin hava savunmasında önemli bir yere sahiptir. Kaideye monte batarya sistemleri oluşturulabilir. Ayrıca helikopter ve her çeşit kara aracına monte edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">ADATS</span> Uçaksavar silahı

ADATS, İsviçreli Oerlikon ve Amerikalı Martin Marietta tarafından geliştirilmiş olan M113 aracı üzerine monte edilen, etkili bir tanksavar sistemidir. Proje ticari bir başarısızlık olarak kabul edilebilir, Oerlikon henüz çok az 1 milyar İsviçre frankı yatırımı olan satış güvencesindeydi.

<span class="mw-page-title-main">Japon Hava Öz Savunma Kuvvetleri</span>

Hava Öz Savunma Kuvvetleri , Kumandanlığının adı: Kōkū Bakuryō Kanbu 航空幕僚監部 / Hava Kurmay Müfettişliği, 1954'te kurulan Japonya'nın de facto Hava Kuvvetleri. Japonya anayasası 9. maddesi gereğince Japonya de jure olarak silahlı kuvvetlere sahip değildir.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Silahlı Kuvvetleri</span> Yunanistanın askerî gücü

Yunanistan Silahlı Kuvvetleri, Yunanistan devletini içten ve dıştan gelebilecek olan tehditlere karşı savunma vazifesini üstlenmiş olan silahlı devlet kuvvetidir.

<span class="mw-page-title-main">Taşınabilir yazılımlar listesi</span>

Taşınabilir uygulama, bilgisayarın fiziksel depolama ortamına kopyalanmadan veya kurulmadan, CD-ROM, USB flash disk gibi çıkarılabilir bir depolama ortamında çalışabilen yazılımlardır. Taşınabilir uygulama kavramı yazılımın taşınabilirliği ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Savunma Bakanlığı (Amerika Birleşik Devletleri)</span> Kurum

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı, Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetlerinden sorumlu olan Amerika Birleşik Devletleri hükûmetinin bir bakanlığıdır. 18 Eylül 1947'de oluşturulmuştur ve karargahı ABD'nin başkenti Washington, DC'de bulunan Pentagon'dur. Savunma Bakanlığından sorumlu kişilere Savunma Bakanı denmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hava üstünlüğü</span>

Hava üstünlüğü olarak bilinen kavram, askeriyede belirli bir bölgede ve zaman içerisinde, bir hava sahası üzerinde elde edilen hakimiyete verilen addır. Hava üstünlüğü elde eden birimler düşmanın kısıtlaması olmadan bir operasyon gerçekleştirebillir.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Silahlı Kuvvetleri</span> Fransanın askerî gücü

Fransız Silahlı Kuvvetleri Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ve Jandarma'dan oluşan üst askeri birim. Cumhurbaşkanı "chef des armées" unvanıyla, silahlı kuvvetlerin başıdır. Cumhurbaşkanı askeri konulardaki en üst otorite ve bir nükleer saldırı emri verebilecek tek kişidir. Fransız askeriyesinin öncelikli görevleri, ulusal sınırların güvenliği, yurt dışında Fransa'nın çıkarlarının korunması ve küresel istikrarın sağlanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Estonya Savunma Kuvvetleri</span>

Estonya Savunma Kuvvetleri Estonya'yı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli savunma kuvvetleridir. Savunma kuvvetleri, Estonya Kara Kuvvetleri, Merevägi (Deniz), Õhuvägi ve paramiliter bir birlik olan Kaitseliit olmak üzere 4 ana birimden oluşur. Savunma kuvvetleri, bağımsızlığın yanı sıra devletin bütünlüğü ve egemenliğini ve anayasal düzeni korumakla görevlidir. Ayrıca NATO'ya üye olmakla birlikte, NATO ittifakında bulunan ülkelerle askeri iş birliğine girerek ülkenin çıkarlarını korumak gibi bir amacı da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya Silahlı Kuvvetleri</span>

Litvanya Silahlı Kuvvetleri, Litvanya'yı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Litvanya savunma sistemi, Ulusal Ulusal Güvenlik Stratejisi tarafından görevlendirilmiş "tam ve koşulsuz bir savunma" kavramına dayanmaktadır. Litvanya savunma politikasının hedefi, genel savunma için toplumu hazır tutmak ve Litvanya'yı batı güvenlik ve savunma yapıları içine entegre etmektir. Savunma Bakanlığı; muharebe kuvvetleri, arama ve kurtarma ve istihbarat operasyonlarından sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Polonya Silahlı Kuvvetleri</span>

Polonya Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri, Polonya'yı dışarıdan gelebilecek askerî tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Kara, Hava, Deniz ve Özel kuvvetler olmak üzere 4 ana birimden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Slovenya Silahlı Kuvvetleri</span>

Slovenya Savunma Kuvvetleri, Slovenya'yı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Kara, Deniz, Hava ve Hava Savunma kuvvetlerinden oluşmaktadır. 2003 yılında zorunlu askerliğin kaldırılmasından beri Silahlı kuvvetler tamamen profesyonel askerlerden oluşmaktadır.

Savunma İstihbarat Genel Merkezi Japon Savunma Bakanlığı'nın yetkisi altında olan Japon hükûmetinin resmî sinyal istihbarat ajansıdır. Şu anda Amerikan Savunma İstihbarat Ajansı'ndan sonra modellenmiştir, kuruluşu ve yapısı ile büyük Japon istihbarat kurumlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">MEADS</span> NATO tarafından geliştirilen askeri teçhizat

MEADS, Orta Menzilli Hava Savunma Sistemi NATO tarafından yönetilen geliştirilme yolunda Patriot füze sisteminin yerini alması düşünülen bir yer tabanlı taşınabilir hava ve füze savunma sistemidir. Program ABD, Almanya ve İtalya'nın geliştiriciliğinde ilerleyen üç uluslu bir projedir.

<span class="mw-page-title-main">Karadan havaya füze</span> karadan fırlatılan ve hava araçları veya diğer füzelere karşı kullanılan füzeler

Karadan havaya füze veya uçaksavar füzesi, karadan fırlatılan ve hava araçları veya diğer füzelere karşı kullanılan füzelere verilen genel addır.

Suriye Hava Savunma Kuvvetleri, Suriye'yi havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Bu kuvvet 1969 yılında kurulmuştur. Suriye Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 3.kuvvettir.

HİSAR, karadan havaya füze savunma sistemi grubudur. Grup içinde, alçak irtifa hava savunma füzesi sistemi HİSAR-A/HİSAR-A +, orta irtifa hava savunma füzesi sistemi HİSAR-O/HİSAR-O + ve uzun menzilli hava ve füze savunma sistemi HİSAR-U yer alır. Sistemler, Aselsan ve Roketsan liderliğinde 2007'den itibaren geliştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Füze savunması</span>

Füze savunması, düşman füzelerinin algılanması, izlenmesi, durdurulması ve tahrip edilmesiyle ilgili bir sistem, silah veya teknolojidir. Başlangıçta nükleer kıtalararası balistik füzelere (ICBM) karşı savunma olarak tasarlanmış olup sonradan daha kısa mesafeli nükleer olmayan taktik füzeleri de içerecek şekilde genişledi.

<span class="mw-page-title-main">Kanada Silahlı Kuvvetleri</span> Kanadanın birleşmiş silahlı kuvvetleri

Kanada Silahlı Kuvvetleri, Kanada'nın birleşmiş silahlı kuvvetleridir ki Ulusal Savunma Kanunu'nda şöyle geçer: "Kanada Kuvvetleri, Kanada tarafından yükseltilen Kraliçe Hazretleri'nin silahlı kuvvetleridir ve Kanada Silahlı Kuvvetleri isimli bir hizmetten oluşur."

<span class="mw-page-title-main">OMTAS</span> Türk yapımı Orta menzilli tanksavar füzesi

OMTAS (Orta Menzilli Tanksavar Sistemi) Roketsan tarafından geliştirilen Türk orta menzilli güdümlü tanksavar füzesidir. OMTAS, savaş alanındaki modern zırhlı tehditlere karşı etkili, en son teknolojilere sahip gelişmiş bir tanksavar füze sistemidir.