İçeriğe atla

Taçların Birleşmesi

Taçların birleşmesi (İngilizce: Union of the Crowns; İskoçça (Kelt): Aonadh nan Crùintean; İskoçça (Cermen): Union o the Crouns), 24 Mart 1603 yılında İngiliz Kraliçesi I. Elizabeth'in ölümü ile tahtın en yakın kuzeni ve aynı zamanda İskoçya kralı olan VI. James'e geçmesi sonucunda İskoçya'nın İngiltere ve İrlanda hükümdarlığına katılarak üç krallığın tek bir monarşi altında toplanmasıdır.[1]

Kaynakça

  1. ^ John Daniel McVey. "The Union of The Crowns 1603 - 2003". Uotc.scran.ac.uk. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İskoçya</span> Birleşik Krallıkın parçası olan Batı Avrupa ülkesi

İskoçya, Birleşik Krallık'a bağlı dört ülkeden biri. İskoçya anakarası, Büyük Britanya adasının kuzeydeki üçte birlik kısmını kaplar. Güneydoğusunda İngiltere ile 154 km uzunluğunda bir sınırı vardır. Kuzeyi ve batısı Atlas Okyanusu ile, kuzeydoğusu Kuzey Denizi ile ve güneyi İrlanda Denizi ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">I. Elizabeth</span> İngiltere ve İrlanda Kraliçesi (1558–1603)

I. Elizabeth, 17 Kasım 1558'den 1603'teki ölümüne kadar İngiltere ve İrlanda kraliçesi idi. Bakire Kraliçe olarak da bilinen Elizabeth, Tudor Hanedanı'nın beş hükümdarının sonuncusudur.

İskoçça (Gàidhlig), Hint-Avrupa dil ailesinin Kelt dilleri koluna ait dil. Birleşik Krallık'a bağlı İskoçya'nın İngilizce yanında bir resmî dili.

<span class="mw-page-title-main">İskoçça (Cermen dili)</span> Kuzey Cermen dil grubuna bağlı bir dil

İskoçça, İskoçya, Kuzey İrlanda ve İrlanda Cumhuriyeti'nin Donegal bölgesinde konuşulan bir Batı Cermen dilidir. 2011 itibarıyla İskoçya'da yaklaşık 1,5 milyon kişi İskoçça konuştuğunu belirtmiştir. Kuzey İrlanda'da ise 30 bin kişi tarafından kullanılmaktadır. İskoçya ve Kuzey İrlanda'da azınlık dili olarak tanınmakla birlikte resmî statüye sahip değildir. Modern Standart İngilizce ile İskoçça, Orta İngilizcenin farklı lehçelerinden evrilmiş olup, kardeş dil olarak sınıflandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık bayrağı</span> Ulusal bayrak

Birleşik Krallık bayrağı veya Birliğin Bayrağı Birleşik Krallık devletinin resmî bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">1707 Birlik Yasaları</span> Büyük Britanya Krallığını kuran Parlamento yasaları

1707 Birlik Yasaları, İngiltere Parlamentosu'nda kabul edilen 1706 İskoçya ile Birlik Yasası ile İskoçya Parlamentosu'nda kabul edilen 1707 İngiltere ile Birlik Yasası olmak üzere iki farklı yasadır. Aynı hükümdara bağlı olmalarına karşın farklı devletler olan ve farklı yasama organlarına sahip İngiltere Krallığı ile İskoçya Krallığı'nın birleşmesi amacıyla 22 Temmuz 1706'da imzalanan Birlik Antlaşması, bu yasalarla yürürlüğe girmiştir.

İskoçça ile şunlardan biri kastedilmiş olabilir:

<span class="mw-page-title-main">Büyük Britanya Krallığı</span> 1707-1801 yılları arasında Kuzeybatı Avrupada egemen olan bir devlet

Eski Büyük Britanya Krallığı, bazen 'Büyük Britanya Birleşik Krallığı' da denir, 1707-1801 yılları arasında Kuzeybatı Avrupa'da egemen olan bir devlet. 1 Mayıs 1707'de İskoçya Krallığı ve İngiltere Krallığı'nın siyasi birleşmesi sonucu ortaya çıkmıştır. 1706 Birlik Antlaşması ile tüm Büyük Britanya adasını kapsayacak ve İrlanda'yı dışarıda bırakacak bir birleşik krallık oluşturulması kararına varılmıştır. Westminster Sarayı'na bağlı bir meclis ve hükûmet yeni krallığı yönetecekti. Eski krallıklar zaten İskoç Kralı I. James'in 1603'te I. Elizabeth'in ölümü üzerine İngiltere Kralı olmasından beri aynı hükümdar tarafından yönetiliyordu.

<span class="mw-page-title-main">İngiltere Krallığı</span> 927-1707 yılları arasında varlığını sürdürmüş Kıta Avrupasının kuzeybatısında bir egemen devlet

İngiltere Krallığı, 927-1707 yılları arasında varlığını sürdürmüş Kıta Avrupası'nın kuzeybatısında bir egemen devlet. İngiltere Krallığı toprakları Büyük Britanya adasının güneyinin üçte ikisi ile çevredeki küçük adaları kapsamıştır. Kuzeyde İskoçya Krallığı ile sınırı vardı. İlk başkenti Winchester iken daha sonra başkent Westminster'e taşınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İskoçya bayrağı</span> Ulusal bayrak

İskoçya bayrağı, İskoçya'nın millî bayrağıdır. Bayrak, mavi üzerine beyaz çapraz haç bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İskoçya hükümdarları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

İskoçya Krallığı hükümdarları listesi İskoçya Krallığı devletinde hükümdarlık yapan kişilerin listesidir. İskoçya Krallığı 843'ten 1707'ye kadar devam eden Britanya adasının kuzeyinde kurulmuş bir devlettir. Bu İskoçya Krallığı devletinin hükümdarları İskoçya Krallarıdır.

<span class="mw-page-title-main">İskoç Parlamentosu</span> İskoçya Yasama Organı

İskoç Parlamentosu İskoç halkını temsil eden, İskoçya'nın sınırlı, özerk tek meclisli yasama organıdır. Başkent Edinburgh'un Holyrood bölgesinde yer almaktadır. Genel kullanımda "Holyrood" olarak adlandırılan parlamento, 129 İskoçya Parlamentosu Üyesinden (İPÜ) oluşan demokratik bir organdır. Üyeler dört yıllık görev süresi için karışık nispi temsil sistemi ile seçilirler. Sonuç olarak, ulusal seçmenler tarafından çoğunluk sistemi ile seçilen 73 İPÜ, sekiz ek üye bölgesinden atanan 56 İPÜ'den oluşmaktadır. Son parlamento genel seçimleri 6 Mayıs 2021 tarihinde yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">St Kilda, İskoçya</span>

St Kilda, Kuzey Atlantik Okyanusu'nda North Uist'in 64 kilometre batı-kuzeybatısında izole bir takımadadır. İskoçya'da Dış Hebridler'in en batı adalarını içerir.

Scottish Singles and Albums Charts, İskoçya, Birleşik Krallık'taki fiziksel ve dijital müzik satışlarını esas alarak Official Charts Company tarafından oluşturulan bir liste.

<span class="mw-page-title-main">Birlik Antlaşması</span>

Birlik Antlaşması, İngiltere ile İskoçya'nın Büyük Britanya adı altında birleşmesini sağlayan anlaşmadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey İskoçya</span>

Kuzey İskoçya İskoçya'nın tarihi bölgelerinden biridir. Orta Çağ'ın sonlarında Cermenlerin Güney İskoçya'ya yerleşmeye başlamasıyla Güney İskoçya ve Kuzey İskoçya kültürel olarak farklılaşmıştır. Kuzey İskoçya terimi aynı zamanda Highland Fay Hattı'nın kuzey ve batısını tanımlamak için de kullanılır, ancak kesin sınırlar, özellikle de doğuda net olarak tanımlanmamıştır. Bölgenin Kelt dilindeki adı A' Ghàidhealtachd, "Keltlerin yeri" anlamına gelir ve geleneksel olarak Keltçe konuşulan bölgeleri içerir. Bu alan, Kuzey İskoçya ve Dış Hebridleri kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Tartan</span>

Tartan çoklu renklerde çapraz, yatay ve dikey şeritlerden oluşan desenli bir elbisedir. Tartanlar eskiden dokuma yünden üretilmekteydi; ancak günümüzde birçok başka malzemeden üretilmektedir. Tartan özellikle İskoçya ile ilişkilidir; İskoç kiltleri neredeyse her zaman tartan desenlerine sahiptir.

Bu madde, İskoçya futbol liglerinin sistemini içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Renfrew baronu</span>

Renfrew Baronu, İngiliz tahtının varisi Galler prensi William tarafından kullanılan bir asalet unvanıdır. İlk defa 1404 yılında İskoç varisler tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Rothesay Dükü unvanı ile benzerdir. İskoç Parlamentosu’nun 1469'da geçirdiği bir yasayla ardından gelen varisin unvanı kullanması kabul görmüştür.Glasgow yakınlarında bir kasaba olan Renfrew için bazen "Stewarts hanedanının beşiği" denir.

Bu madde 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası elemeleri A Grubu eşleşmelerini ve sıralamalarını göstermektedir.