İçeriğe atla

TV kartı

ATI marka bir TV kartı

TV kartı, ya da tam adıyla televizyon kartı, analog veya dijital olarak kodlanmış, bilgisayarlarda video izlemeye veya aktarmaya olanak sağlayan bilgisayar parçasına verilen ad. Önceleri sadece TV izlemeye yarayan bu parça kendini geliştirerek radyo dinleme, teleteks gibi olanaklar da sunmaya başlamışlardır.

TV kartları analog ve dijital olmak üzere ikiye ayrılır. Eskiden yaygın olan PCI (Peripheral Component Interconnect) ya da diğer bir deyişle "Tak çalıştır" TV kartlarına alternatif olarak, USB versiyonları, bilgisayardan bağımsız çalışabilen TV box türü ürünler de piyasada yerini almış bulunmaktadır. Günümüzde, HD, yani yüksek çözünürlükte yayınları izleme imkânı sunan dijital TV kartları da bulmak mümkün.

Kombine kartlar

Günümüz TV kartları ve bazı grafik kartları (mesela ATI All in Wonder), aynı zamanda capture etme özelliğine sahiptirler. Birden fazla kartın işini yapan kartlara kombine (ing. combo) kart denir. Fakat kombine kartların genellikle birkaç dezavantajı vardır.

  • Giriş-çıkışları, ilave kartlar kadar zengin değildir.
  • Kombo kartlar sesi genellikle ses sinyali, ses kartına bağlandığı için, uzun filmlerde ses ve video senkron olmayabilir.
  • Kombine kartlarda genellikle yazılımsal kodlayıcı olduğundan dolayı, yüksek çözünürlükte düşük performans verirler.
  • Kayıt işlevini kodlanmamış biçimde yaptıklarından dolayı, video dosyalarının boyutu çok yüksek olur.

Capture Kartı analog ve dijital girişlere sahip olabilen ve video ve ses sinyallerini dijital ortama aktarmak için kullanılan kartlardır. IE-1394 veya Firewire kartlar DV Giriş olarak adlandırılmaktadır. Analog Composite, S-Video girişlere sahip girişler ise analog girişler olarak adlandırılmaktadır. Daha profesyonel kartlarda bulunan Component (YUV) yine analog sinyal olarak adlandırılmakla birlikte en kaliteli görüntü transferi yapılan SDI sinyal ise dijital sinyal olarak adlandırılmaktadır. Amatör kameralarla birlikte gelen yazılımlar genellikle Firewire kartları desteklemektedir ve bu yazılımlarda evdeki ufak tefek işlerinizi halledebileceğiniz kayıt ve basit düzenleme yazılımıdır. Profesyonel seride ise genellikle kartlar ve yazılımlar ayrı firmalarındır. Canopus, Avid montaj yazılımları ve kayıt kartları ile birlikte gelmektedir, diğer yandan Final Cut ve Adobe firmalarının yazılımları ise düzenleme yazılımlarıdır. Aynı zamanda kayıt da yapabilirsiniz ama bu yazılımlarla kayıt yapmak için AJA, Decklink gibi kartlara ihtiyaç duyulmaktadır veya FireWire kartlara. Bir diğer kayıt ise yine profesyonel amaçlı ve direkt olarak MPEG kayıt yapabileceğiniz kayıt yazılımları da bulunmaktadır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">VoIP</span>

VoIP, IP üzerinden ses, video veya mesaj gönderilmesidir. İnternet veya bilgisayar ağları üzerinden çalıştığı için genellikle daha ucuz, bazen bedavadır. Bu nedenle günümüzden en çok tercih edilen telekomünikasyon iletişim yönetimidir. Analog hatları VoIP'e dönüştürmek için VoIP Gateway cihazları kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Mikrodenetleyici</span>

Mikrodenetleyici bir VLSI entegre devre çipinde küçük bir bilgisayar'dır. Mikrodenetleyici, bellek ve programlanabilir giriş/çıkış çevre birimleri ile birlikte bir veya daha fazla CPU kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Ekran kartı</span> bir bilgisayara görüntü veren ve grafikleri işleyen bir CPU türüdür

Ekran kartı, bilgisayarın görüntü vermesini sağlayan birimidir. Ekran kartları harici ISA, VLB, PCI, AGP veya PCI-Express veriyollarını kullanan PC kartları olarak anakart, üzerinde chipset veya CPU içerisinde yerleşik olarak bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pro Tools</span>

Pro Tools, başlangıcında Digidesign, şu anda ise Avid Technology tarafından üretilen olan bir hard disk ses kayıt, miks ve prodüksiyon sistemidir. Çeşitli ses arabirimleri, DSP işlemcileri, kontrol arabirimleri ve Pro Tools yazılımından oluşmaktadır. MacOS ve Windows platformlarıyla uyumludur. Günümüzde birçok ses stüdyosunda ve film stüdyosunda ses ve müzik üretimi amacıyla kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek çözünürlüklü televizyon</span>

Yüksek çözünürlüklü televizyon ya da yüksek tanımlamalı televizyon geleneksel TV yayın standartlarından daha yüksek çözünürlük sağlayan bir yayın standardıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ses kartı</span>

Ses kartı, bilgisayarda analog ve dijital ses işlevlerini yerine getiren elektronik birimdir.

<span class="mw-page-title-main">HDMI</span> yüksek kalitede ses ve görüntü verisi aktaran ara birim

Yüksek çözünürlüklü çokluortam arayüzü veya kısaca HDMI, 2003 yılında ses (audio) ve görüntü (video) verilerini sıkıştırılmadan dijital olarak aktarmak için geliştirilmiş bir arabirimdir. HDMI; blu-ray disk çalar, HD-DVD disk çalar, bilgisayar, oyun konsolu, dijital uydu alıcısı gibi cihazları uyumlu ses ve görüntü cihazlarına bağlar. 2006 yılında HDTV, kameralar ve dijital fotoğraf makinelerinde de görülmeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Komponent video</span>

Komponent video iki veya daha fazla bileşene ayrılmış video sinyalini tarif eder. Genellikle üç ayrı bileşen olarak depolanan veya iletilen analog video bilgisini ifade etmek için kullanılır. "Komponent video" kabloları ses sinyalini iletmez.

<span class="mw-page-title-main">Sayısal ses</span>

Sayısal ses, analog ses verisinin bilgisayarlarda işlenebilmesi için dönüştürülmüş haline denir.

<span class="mw-page-title-main">DV (format)</span>

DV (Digital Video) görsel ve sesli verilerin bir kayıt türüdür. Temeli manyetik kayıt türü olan analog videoya dayanır, farkı algılanan bilgilerin karmaşık yollara başvurmadan kameradan bilgisayara direkt dijitalleştirilebilmesidir. Standart olarak 1994 yılında kabul edilmiş, bilgisayarlı veri işlemciliğinin yayılmasıyla birlikte çok kısa bir zamanda yaygınlık görmüştür. En bilinen DV biçimleri, üretici firmalara bağlı olarak DV, MiniDV, DVCAM, Digital8, DVCPro, DVCPro50 ve yeni nesil HDV dir. Bunlardan en ucuz kayıt şekli miniDV dir.

<span class="mw-page-title-main">IP kamera</span>

IP kameralar CCD ya da CMOS sensöründen sağladığı analog sinyali üzerlerindeki tümleşik DVS ile işleyip sayısala çevirerek Ethernet bağlantı noktasından yayın yapabilen kameralardır. Ana IP kamera türleri şunları içerir: sabit kameralar, PTZ kamera ve çok sensörlü kameralar. Yaygın olarak geleneksel CCTV sistemlerinde olduğu gibi güvenlik amaçlı gözetim ve video kaydı tutmak amacıyla kullanılırlar. Bununla birlikte sadece gözetim ya da personel takibi amacıyla da tercih edilmektedirler. IP kameralar ile alınan video kaydı, bir yazılım yardımıyla bilgisayar ortamında saklanabileceği gibi; Hybrid DVR üzerinde veya NVR üzerinde de saklanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Dijital ses işleme istasyonu</span>

Digital Audio Workstation (DAW) yani dijital ses işleme istasyonu, elektronik bir sistemde, ses kayıt ve editleme işlemlerinin yapıldığı ortama verilen isimdir. Bu işlemi ses editleme programlarında MIDI ile dijital sesi ilişkilendirip yapmak da mümkündür. Eski tip analog sistemlere göre DAW; kayıt, edit, mix, mastering gibi konular üzerinde çalışan kişilere büyük bir kolaylık ve hız sağlamaktadır. Bant kayıtlarındaki edit hataları, elektromanyetik alandan etkilenerek ortaya çıkan kayıplar gibi problemler yaşatmaz. Ses üzerinde yapılan işlemler pek çok kablo üzerinden geçerek değil virtual processor(sanal işlemci) üzerinden yapılır. Stüdyo gibi çalışma ortamlarında yerden de büyük kazanç sağlayarak pek çok hardware ekipmanları ufak bir kutuya (PC-MAC) sokar. Bu tip çalışma şekline "in the box" adı verilir. Günümüzde pek çok üst düzey ses mühendisi, mastering mühendisi, prodüktör vb. kişiler de tercihini DAW'dan yana kullanmaktadır. Başlıca programlar arasında Pro Tools, Cubase, Ableton Live, Cakewalk Sonar, Logic Pro, Adobe Audition, LMMS, Digital Performer ve Reaper sayılabilir.

Kablo TV, dijital veya analog yayın yapan çok sayıda yerli ve yabancı televizyon ve radyo kanalını, fiberoptik ve koaksiyel kablo şebekeleri üzerinden yüksek görüntü ve ses kalitesinde ileten çok kanallı bir TV sistemi.

Dijital dağıtım, somut bir ortam kullanmadan içerik taşıma, iletme yöntemidir, genellikle internet üzerinden tüketicinin evine bilgisayar veya başka bir araç kullanılarak gelmektedir. Radyo-televizyon yayını ya da internet gibi bir iletişim yolu aracılığıyla, ses, görüntü, bilgisayar yazılımı veya oyun gibi çoklu ortam içeriklerini sağlayan dağıtıcı ise içerik sağlayıcı olarak adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ses ve video konnektörleri</span> Ses ve video sinyallerinin taşınmasında kullanılan sonlandırma elemanları

Ses ve video konnektörleri analog veya dijital ses ve video sinyallerinin taşınmasında kullanılan sonlandırma elemanlarıdır.

Standart çözünürlüklü televizyon veya kısaca SDTV, yüksek çözünürlüklü televizyon ya da gelişmiş çözünürlüklü televizyon olarak kabul edilmeyen bir çözünürlük kullanan bir televizyon sistemi. İki yaygın SDTV sinyal türü Avrupa gelişimli PAL ve SECAM sistemlerden türetilen 576i ve Amerikan Ulusal Televizyon Sistemleri Komitesi (NTSC) sistemine dayanan 480i'dir.

<span class="mw-page-title-main">Video ölçekleyici</span>

Video ölçekleyici, video sinyallerini bir ekran çözünürlüğünden diğerine dönüştüren bir sistemdir; tipik olarak, ölçekleyiciler, daha düşük bir çözünürlükten daha yüksek bir çözünürlüğe, “upconversion” veya “upscaling” olarak bilinen bir işleme dönüştürmek için kullanılır. Düşük çözünürlüğe "downconversion" veya "downbacking" olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Videotelefon</span>

Videotelefon, gerçek zamanlı olarak insanlar arasındaki iletişim için farklı konumlardaki kullanıcılar tarafından ses sinyali-video sinyallerinin alınması ve iletilmesi için teknolojilerden oluşmaktadır. Bir videofon, gerçek zaman sistemleri olarak insanlar arasında iletişim için eşzamanlı video ve ses özelliklerine sahip bir görüntü aygıtılı bir telefondur. Telekonferans, bu teknolojinin bir video konferansta bireyler için değil, grup veya organizasyonel toplantı için kullanılmasını ima eder. Telebulunuş, yüksek kaliteli bir video sistemi sistemine veya buluşma teknolojisine başvurabilir, videonun ötesine geçerek robotlara gider. Video konferans da "görsel işbirliği" olarak adlandırılmış ve bir grup yazılımdır.

AHD Kamera, yüksek görüntü elde edebilen Analog HD kamera sistemleri anlamına gelmektedir. Analog CCTV altyapısı kullanılarak 720p ve 1080p çözünürlüklerde görüntü alabilen yüksek düzey performansa sahip kamera sistemleridir. HD Kalite de görüntü elde eden bu cihazlar koaksiyel kablo aracılığıyla aktarılan analog video sinyallerini işlemektedir. 2014 yılının son çeyreğinde duyurulan AHD teknolojisi, AHD-DVR dijital kayıt cihazı tarafından işlenerek kaydedilmektedir.

RAMDAC , bir ekran kartının önemli bir bileşenidir ve bilgisayarın dijital sinyalleri analog video sinyallerine dönüştürmekle görevlidir. Bu, bilgisayarın dijital içeriği, monitörün anlayabileceği analog bir formata dönüştürerek görüntüleme işlemini mümkün kılar. Ancak, daha yeni ekran kartlarında bu bileşenin önemi azalmıştır.