İçeriğe atla

TUSHAD

TUSHAD ya da Türkiye Ulusal Stratejiler ve Harekât Dairesi, Türkiye Genelkurmay Başkanlığı da dahil olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde gizli bir örgüttü. Ergenekon davalarındaki savcılar, davanın 1993 yılında Ergenekon'un talimatıyla dönemin Genelkurmay Başkanı Hurşit Tolon tarafından kurulduğunu iddia ediyor. Tolon, TUSHAD'ın var olduğunu inkâr etti.[1]

Genelkurmay Başkanlığı varlığını reddetmişti, ancak 2013'te Genelkurmay'dan alınan belgelerde, 1995-2008 yılları arasında dört yeniden yapılanma ve 2008'de Ergenekon soruşturmasının baskısı altında devre dışı bırakılması da dahil olmak üzere TUSHAD'ın anlatıldığı belirtildi.[2] Ergenekon zanlısı İlker Çınar savcılara, TUSHAD'ın devlet kurumu olduğuna inanarak çalıştığını, ancak şimdi onun Ergenekon örgütünün silahlı kanadı olduğuna inandığını söyledi.[3] Çınar, TUSHAD'ın içinde "siyah", "beyaz" ve "turuncu" güçler olarak adlandırılan unsurların bulunduğunu,[4] beyaz güçlerin bir parçası olduğunu ve eğitmeninin Levent Ersöz olduğunu söyledi.[] Ayrıca TUSHAD'ın 2012 yılında da faaliyet gösterdiğini söyledi.[5] Bir Türk Protestan, birkaç yıl önce Çınar'ın kendisine TUSHAD kimlik kartı gösterdiğini ve Çınar'ın kendisini planlı bir suikasttan koruduğunu söyledi.[6]

Savcılar, TUSHAD'ın 2007 yılındaki Zirve Yayınevi katliamını gerçekleştirdiğini iddia ediyor. İlker Çınar savcılara, planlanan saldırıyı emekli albaydan duyduğunu söyledi. Mehmet Ülger, ancak bunun yayıncıların öldürülmesini kapsayıp kapsamadığı belli değildi. Çınar'a göre Ülger, saldırıyı Andrea Santoro (2006) ve Hrant Dink (2007) suikastlarıyla da ilişkilendirerek, "operasyon" olarak nitelendirdi.[7] Zirve cinayetlerinin , Ergenekon davalarının Poyrazköy davasında yargılanmakta olan " Kafes Eylem Planı " kapsamında olduğu iddia ediliyor. Çınar cinayetleri 2007 E-muhtırası ile ilişkilendirdi.[8]

Çınar, Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın TUSHAD tarafından hedef alındığını da söyledi.[9]

TUSHAD'ın ayrıca Türk Jandarma'nın JİTEM istihbarat birimiyle de çalıştığı söyleniyor.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

Derin devlet, Anayasa'da belirlenmiş devlet yapısı dışında oluşturulan devlet yapısını ifade eden siyasi terim.

<span class="mw-page-title-main">Hilmi Özkök</span> 24. TSK Genelkurmay Başkanı

Hilmi Özkök Türk asker. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 24. Genelkurmay Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">İlker Başbuğ</span> 26. TSK Genelkurmay Başkanı

Mehmet İlker Başbuğ, Türk asker ve yazar. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 26. Genelkurmay Başkanı.

Zirve Yayınevi Katliamı, 18 Nisan 2007'de, Malatya'daki Zirve Yayınevi'ne yapılan baskında biri Alman ikisi Türk üç Hristiyan'ın boğazları kesilerek öldürülmesi olayı.

<span class="mw-page-title-main">Şener Eruygur</span> Türk asker

Mehmet Şener Eruygur, Türk asker. Eski Jandarma Genel Komutanı.

Ahmet Hurşit Tolon Türk asker. Eski 1. Ordu Komutanı.

Ergenekon, 2000'li yıllarda Türkiye'de faaliyet gösterdiği ileri sürülen gizli silahlı örgüttür. Türk yargısı tarafından terörizm ile suçlanmış, suçlamalar ve dava 21 Nisan 2016'da Yargıtay kararı ile usul ve esas yönünden bozulmuştur.

Sarıkız, Ayışığı, Yakamoz ve Eldiven, Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki hükûmeti devirmek için 2004 yılında planlandığı iddia edilen darbe girişimleridir. Bu planlardan ilk üçü 2007 Mart ayında Nokta dergisinin eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek'e ait olduğu iddia ettiği günlükleri yayınlamasıyla diğeri de 7 Temmuz 2008 tarihinde Taraf gazetesinin manşetten verdiği haberde 1 Temmuz'da gözaltına alınan Atatürkçü Düşünce Derneği başkanı emekli orgeneral Şener Eruygur'a ait bazı belgeleri kamuoyuyla paylaşması sonucu ortaya çıkmıştı. Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu iddia edilen günlüklere göre 2003 ve 2004 yıllarında dönemin Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur, Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek ve Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına tarafından darbe planları hazırlanmış fakat Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün engellemesiyle bu girişimler sonuçsuz kalmıştır. 2008 yılında Şener Eruygur'un Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanması sonrasında hazırlanan iddianamede bu darbe planlarının Ergenekon örgütünün faaliyeti olduğu savunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Özden Örnek</span> Türk asker

Özden Örnek Türk asker. Eski Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı.

Halil İbrahim Fırtına Türk asker. Eski Türk Hava Kuvvetleri Komutanı.

Levent Ersöz Türk asker.

Ergenekon davaları veya Ergenekon kumpası, iddia olunan Ergenekon örgütü kapsamında açılan davalardır.

Dursun Çiçek Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Saldıray Berk</span> Türk asker ve siyasetçi (1948–2024)

Saldıray Berk, Türk asker ve siyasetçi. Orgeneral rütbesi ile 2007-2010 yılları arasında 3. Ordu Komutanı, 2010-11 arasında ise Eğitim ve Doktrin Komutanı olarak görev aldı.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Şık</span> Türk gazeteci ve siyasetçi

Ahmet Şık, Türk gazeteci, yazar ve siyasetçi. Gülen Cemaati'nin kamu kurumlarında gizlice örgütlenmesiyle ilgili araştırmaları nedeniyle yargılandığı için gündeme geldi. 2018'de HDP'den İstanbul milletvekili seçildi. 4 Mayıs 2020'de HDP'den istifa etti, 19 Nisan 2021'de TİP'e katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de askerî müdahaleler</span> Vikimedya anlam ayrımı sayfası

Türkiye'de askerî müdahaleler, Türk Silahlı Kuvvetlerinin kurumsal olarak ya da bazı subayların kendi başlarına inisiyatif alarak sivil yönetime yaptığı müdahalelerdir.

1993 Türkiye askerî darbe iddiaları, bazı kaynaklara göre 1993 yılında Türkiye'de, Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları tarafından gizli yollarla düzenlenen ve yürütüldüğü iddia edilen bir darbedir. 1990'ların başında, Türkiye-PKK çatışması nedeniyle Türkiye'de büyük bir şiddet dönemi yaşanırken Cumhurbaşkanı Turgut Özal, önde gelen askeri isimler ve gazetecilerin ölmesi gibi bir dizi şüpheli ölümler yaşandı. Özellikle 2008 yılından itibaren Ergenekon davası ve derin devleti ve bu dönemden şüpheli ölümlerle ilgili soruşturmalar bağlamında, barış anlaşmasını önleme amaçlı bir gizli darbe yapıldığı iddiaları ortaya atıldı.

Doğu Çalışma Grubu (DÇG), Türk Silahlı Kuvvetleri içinde, sözde Ergenekon adlı örgüt ile bağlantılı olduğu ve JİTEM'de örgütlendiği iddia edilen bir gruptur. PKK'nın eski üst düzey yöneticilerinden Şemdin Sakık, grubun 1993 yılında kurulduğu ve 1993 askerî darbe iddiaları için hazırlık aşamasında bir dizi suikastler düzenlediğini iddia etti.

İlker Çınar, Türk Ordusu'nun eski bir istihbarat ajanı ve Ergenekon davalarında şüpheli ve tanıktır. Türkiye'de Hristiyan misyonerlerle birlikte kılık yapan ve Tarsus'ta rahip olarak çalışan bir özel çavuştu. Daha sonra Hristiyan misyoner dünyasından koparak misyonerlerin ayrılıkçı hareketleri desteklediği iddiaları medyada geniş yer buldu ve 2005'te Ben Bir Misyonerdim, Şifre Çözüldü kitabını yayınladı. Çınar'ın askeri istihbarat ajanı kimliği, 1992'den beri Ordu'dan maaş aldığını gösteren Bugün tarafından Haziran 2008'de ortaya çıktı.

Zihni Çakır, Ergenekon örgütü hakkında birkaç kitap yayınladığı bilinen bir Türk gazeteci ve yazardır.