İçeriğe atla

TUSAGA-AKTİF Sistemi

TUSAGA-AKTİF Sistemi, TÜBİTAK’ın proje desteği ile 8 Mayıs 2006 tarihinde başlamış ve Mayıs 2009 tarihinde tamamlanmış bir gerçek zamanlı konumlama bilgisi için sabit GNSS istasyonlarından ve kontrol merkezlerinden oluşan yer merkezli bir konumlama sistemidir.[1]

Gelişimi

TÜBİTAK'ın "Kamu Kurumları Araştırma Geliştirme Projeleri Destekleme Programı" kapsamında hazırlanan ve değerlendirilen Ulusal “Geliştirilmiş Gerçek Zamanlı Kinematik (ing: Real Time Kinematic) prensipli sabit GPS istasyonlarının kurulması ve hücresel dönüşümü parametrelerinin belirlenmesine ilişkin araştırma ve uygulama projesi" sistem ile işler hale gelmektedir.[2]

Sistem

Sistem, mevcut durumda 146 istasyon ve 2 adet kontrol merkezi ile etkin halde çalışmaktadır. Türkiye ve KKTC’de, sürekli gözlem yapan GNSS İstasyonlarının oluşturduğu ağ yapısında, gerçek zamanlı konum düzeltme bilgileri yayımlayan sistem; GNSS konumlama sistemlerinden sinyal alan sabit yer istasyonları, sistem kontrol merkezleri, veri aktarımı için yerleşik iletişim birimleri ve sistemin kullanıcılar tarafında DGPS ve GZK özelliğine sahip, faz/kod uydu verilerini alabilecek yetenekte tek veya çift frekanslı alıcılar olmak üzere dört ayrı bileşenden oluşmaktadır.[1] Bunun yanında Küresel Konumlama Uydu Sistemleri (GNSS) kapsamında, Amerika'nın GPS, Rusya'nın GLONASS ve Avrupa Birliği'nin GALILEO sistemi gibi küresel konumlama sistemi uydularından gelen veriler kullanılmaktadır.[1]

İstasyonlar ile kontrol merkezleri arasındaki veri akışı öncelikle genişbant internet altyapısı kullanılarak, sistemin çalışmadığı durumlarda otomatik olarak devrede olacak şekilde cep telefonu şebekesi üzerinden paket anahtarlamalı veri iletimi (GPRS) yöntemi kullanılarak sağlanacaktır. Son kullanıcılar ise GSM kartı üzerinden GPRS/EDGE sistemi ile kontrol merkeziyle irtibata geçecek ve DGPS/GZK özellikli GPS alıcılarını kullanarak kontrol merkezinden bulunduğu bölge için koordinat düzeltme değerlerini alacaktır. Yerleşik sistem kesintisiz bir şekilde çalışacak şekilde kurulmuştur.

Kaynakça

  1. ^ a b c "TUSAGA-AKTİF Sistemi". Harita Dergisi Ocak 2013 Sayısı (PDF). Harita Genel Komutanlığı, hgk.msb.gov.tr. ss. 29-42. 
  2. ^ "CORS-TR Projesi". T.C. İstanbul Kültür Üniversitesi, cors-tr.iku.edu.tr. 1 Mayıs 2006. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından (HTML) arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2013. 

Ayrıca bakınız

İç bağlantılar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">GPS</span> Küresel Konum Belirleme Sistemi

Global Positioning System, ABD hükümetine ait ve ABD Uzay Kuvvetleri tarafından yönetilen uydu tabanlı radyonavigasyon sistemidir. Dünya'daki ve Dünya yakınındaki GPS alıcılarına, en az dört GPS uydusunu görebilmeleri şartıyla coğrafi konum ve saat bilgisi sağlayan küresel uydu navigasyon sistemlerinden biridir. Uydular bir tür radyo sinyali yayarlar ve yeryüzündeki GPS alıcıları bu sinyalleri alıp yorumlayarak konum belirlenmesini gerçekleştirir.

<span class="mw-page-title-main">Galileo konumlandırma sistemi</span>

Galileo, Avrupa Birliği tarafından ABD Ordusunun denetimi altındaki GPS ile Rus GLONASS'a alternatif uydu yönleyici sistemidir. Toplam 30 adet uydunun dünya yörüngesine oturtularak hizmet vermesi düşünülen tasarının ilk uydusu 2005 yılında gönderildi.

Otomatik Tanımlama Sistemi-OTS (Automatic Identification System - AIS) Deniz Trafiğinde ve GMDSS içinde A1 Alanında-VHF eriminde- bulunan Gemilerin/İstasyonların kendilerine ait;

<span class="mw-page-title-main">NDB ve ADF</span> Seyrüseferi Sistemi

NDB ve ADF, hava ve deniz seyrüseferinde yön bulma amacıyla kullanılan basit bir radyo seyrüseferi sistemi. NDB ve ADF sistemi yer bazlı bir seyrüsefer yardımcısıdır. Yeryüzündeki Non-directional beacon ve taşıttaki automatic direction finder olmak üzere iki eleman ile taşıt içindeki kumanda ve göstergelerden meydana gelir. NDB/ADF sistemi, manyetik pusulaya benzer çalışma prensibi nedeniyle radyo pusulası olarak da bilinir.

Güdüm sistemi, bir füze, uydu, roket, uçak, helikopter, gemi veya benzeri aracın, iki veya üç boyutlu ortamdaki bir konumdan ayrılarak varmaya programlandığı bir başka konuma ulaşabilmesini sağlayan elektromekanik aygıt veya aygıtlara verilen genel isimdir. Özellikle askeri terminolojide bu söylem, herhangi bir insan kontrolü olmaksızın otonom seyir yeteneğine sahip araçlar için kullanılır. Operasyonunda yüksek oranda beşeri katkıya ihtiyaç duyan benzeri sistemlere ise navigasyon veya seyrüsefer sistemleri denir ve bunlar güdüm sistemlerinden farklı bir kategoride değerlendirilirler.

Küresel Konum Belirleme Sistemi, uydu konum belirleme sistemleri için kullanılan bir terimdir. Küresel konum belirleme sistemleri aracılığıyla uzaydan yollanan dalgalarla yeryüzünde sabit bir biçimde duran elektronik alıcılar bulundukları noktanın ve yakın çevresinin enlem, boylam ve yüksekliğini ve bulunduğu noktada yerel saatin kaç olduğunu tam olarak hesaplayabilir. Bilimsel çalışma ve deneylerde bu veriler büyük kolaylıklar sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Radyo seyrüseferi</span>

Radyo seyrüseferi veya radyo navigasyonu, Dünya üzerindeki bir noktadan başka bir noktaya giderken, seyrüsefer yardımcısı olarak radyo frekansları ile çalışan araçların kullanımı. Radyo seyrüsefer yardımcıları genellikle; vericinin gönderdigi radyo elektromanyetik dalgalarının alıcı tarafından alınması ve ses, görüntü veya yazıya dönüştürülmesi prensibiyle çalışırlar.

GLONASS, Globalnaya navigatsionnaya sputnikovaya sistema veya Global Navigation Satellite System, tanımlamalarının kısaltmasıdır. Türkçe: Küresel Uydu Konumlandırma Sistemi veya Türkçe: Küresel Uydu Seyir Sistemi);

<span class="mw-page-title-main">QZSS</span>

Quasi-Zenith Satellite System (QZSS), uydu tabanlı Japonya'yı kapsayacak şekilde geliştirilmiş yönelim ve konum zamanlama sistemidir. İlk uydu "Michibiki" 11 Eylül 2010'da fırlatılmıştır. Tam işler duruma 2013 yılı içinde geçmesi beklenmektedir. 2013 yılının Mart ayında, Quasi-Zenith Uydu Sistemi'nin 3 uydudan 4 uyduya geliştirimi Japonya'nın Bakanlar Kurulu toplantısı sonucunda basına duyurulmuştur. Üç uydu yapımı için Mitsubishi Electric kuruluşu ile sistemin 2017 sonundan önce başlatılması hedeflenerek, 526 milyon dolar tutarında bir sözleşme imzalanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Decca Gezgin Sistemi</span> Artık kullanılmayan deniz ve hava navigasyon sistemi

Decca Gezgin Sistemi kendi konumunu belirlemesi için sabit seyir fenerleri algılanan radyo sinyallerden hiperbolik bir radyo navigasyon sistemidir. Sistemde 70 ilâ 129 kHz düşük frekansları kullanılmaktadır. Müttefik kuvvetlerin doğru bir inişi sağlaması için II. Dünya Savaşı sırasında İngiliz Kraliyet Donanması tarafından konuşlandırılmıştır. Savaştan sonra İngiltere'de geliştirilmiş ve daha sonra dünya çapında yaygın bir biçimde birçok alanda kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">GPS yön bulma cihazı</span> Uydu sinyallerini analiz ederek konumlarını belirleyen bir cihaz

Bir GPS yön bulma cihazı GPS uydularından bilgi alarak coğrafi konumu doğru hesaplayan bir cihazdır. Başlangıçta Amerika Birleşik Devletleri Ordusu tarafından kullanılan sistemin, şu anda alıcıları otomobillerde ve akıllı telefonlarda da bulunmaktadır.

GPS·C, GPS Düzeltme için kısaca, Kanada Etkin Kontrol Sistemi tarafından yapılmakta olan, çoğu Kanada için bir Diferansiyel GPS veri kaynağı olmuştur. Doğal Kaynaklar Kanada'nın bir parçasıdır, uygun bir alıcı ile kullanıldığında, GPS·C nominal 15 m doğruluğu ile, yaklaşık 1-2 metre gerçek zamanlı doğrulukta geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gerçek Zamanlı Kinematik</span>

Gerçek Zamanlı Kinematik uydu navigasyonunda, GPS, GLONASS ve / veya Galileo ile birlikte kullanılabilen, uydu tabanlı konumlandırma sistemleri ile elde edilen konum verilerinin hassasiyetini artırmak için kullanılan bir teknik. Bu sinyalin taşıyıcı dalgasının faz yerine sinyalin bilgi içeriği ölçümlerini kullanır ve santimetre düzeyinde doğruluk sağlayan, gerçek zamanlı düzeltmeler sağlamak için tek bir referans istasyonuna dayanmaktadır. Özellikle, GPS referans ile sistem, genel olarak Taşıyıcı Fazlı Geliştirme veya CPGPS olarak adlandırılır. Arazi anketinde ve hidrografi araştırmasında uygulaması vardır.

GPS izleme ünitesi, bir aracın tam yerini belirlemek için Küresel Konumlandırma Sistemi kullanan bir aygıttır. Kaydedilen konum verileri izleme birimi içinde saklanabilir ya da birimi gömülü, radyo veya hücresel uydu modem kullanarak, merkezi bir konum veri tabanı ya da internet bağlantılı bir bilgisayara aktarılabilir. Bu varlığın konumu, daha sonra parça çözümleme izleme yazılımı, GPS kullanarak bir harita arka planında ya gerçek zamanlı ya da aldığınız sırada görüntülenmesini sağlar. Veri izleme yazılımı, GPS özelliği ile akıllı telefonlar için kullanılabilir.

Gerçek zamanlı konum etiketleme, medya ile özel bir konumu ilişkilendirerek, medya edinmede ilanın haritadan medya aktarımı ve gerçek zamanlı medya yayıncılığının otomatik tekniğine verilen isimdir. Bu inşa edilmiş ya da eklenmiş konumu elde etmede cihaz gerektiren, böylece bir otomatik konum etiketleme sürecinin bir uzantısıdır, ama aynı zamanda bir kablosuz veri aktarım cihazıdır. Birçok modern cep telefonları ve sayısal kameralar şimdiden böylece doğrudan coğrafi etiketli fotoğrafı üreten bir cihazın içine kamera, aGPS ve kablosuz veri aktarımını bütünleştirmektedir. Gerçek zamanlı konum etiketleme bazen "taşınabilir konum etiketleme" ya da "otomatik konum etiketleme" olarak ifade edilir, ama bu adımda yayın gerçek zamanlı anlamına gelmez.

İlk düzeltme süresi uydu sinyallerini ve konumlandırma verilerini elde eden ve konum çözümünü hesaplamak için bir GPS alıcısı için gerekli zamanın bir ölçüsüdür.

Kesin Nokta Konumlandırma, Uluslararası Karasal Çerçevesi gibi dinamik ve küresel bir referans çerçevesinde tek bir (GNSS) alıcıyı kullanarak birkaç santimetre seviyesine kadar çok hassas konumlarını hesaplamak için bir Küresel uydu seyrüsefer sistemi (GNSS) konumlandırma yöntemidir. PPP yöntemleri bilinmektedir, pozisyonları ile bir veya birden fazla referans istasyonlarını kullanarak hataları ayırt eden (DGNSS) konumlandırma yöntemleri farklıdır. PPP yaklaşımı tek veya çift frekans olabilir tek alıcı ile kesin konumunu hesaplamak için küresel bir ağda hesaplanan kesin saatlerini ve yörüngelerini birleştirir.

<span class="mw-page-title-main">A-GPS</span>

A-GPS (ve daha az yaygın şekilde aGPS olarak genellikle kısaltılır), genellikle belirgin başlangıç performansı ya da süresinin ilk düzeltmne zamanını GPS uydu tabanlı konumlama sistemini iyileştirmek için güçlü bir sistemdir. Gelişimi acil çağrı memurları cep telefonu konum verilerini kullanılabilir hale getirmek için ABD FCC 911 şartı ile hızlandırılmış olduğu gibi A-GPS yoğun, GPS özellikli cep telefonları ile kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Ayrımsal GPS</span>

Ayrımsal Küresel Konumlama Sistemi en iyi uygulamaların durumunda yaklaşık 10 cm 15 metrelik Nominal GPS doğruluğu, gelişmiş konum doğruluğu sağlayan Küresel Konumlama Sistemi'nin bir donanımdır.

CORS Ağları, Gerçek Zamanlı Ulusal Sabit GNSS Ağları veya Sürekli Çalışan Referans İstasyonları, genellikle internet üzerinden gerçek zamanlı düzeltme verileri sağlayan küresel konumlandırma ağıdır. Bu ağlar yapı ve çalışma sistemleri gereği sürekli aktiftir.