İçeriğe atla

TURKSOM Askerî Eğitim Üssü

Koordinatlar: 1°59′41.02″K 45°16′12.23″D / 1.9947278°K 45.2700639°D / 1.9947278; 45.2700639
TURKSOM Askerî Eğitim Üssü
Xerada TURKSOM
Mogadişu, Somali
Türk askerleri ve Somalili yetkililer üssün açılışını yapıyor
Somali üzerinde TURKSOM Askerî Eğitim Üssü
TURKSOM Askerî Eğitim Üssü
TURKSOM Askerî Eğitim Üssü
TURKSOM Askerî Eğitim Üssü (Somali)
Koordinatlar1°59′41.02″K 45°16′12.23″D / 1.9947278°K 45.2700639°D / 1.9947278; 45.2700639
TipAskerî üs ve Milli Savunma Üniversitesi
Yapı bilgisi
İdare Somali
 Türkiye
Bugünkü durumuKullanılmakta
Yapı tarihçesi
İnşaEylül 2017
Kullanım tarihi30 Eylül 2017 - günümüz
Garnizon bilgisi
Bugünkü
komutan
Tümgeneral Dahir Aden Elmi
GarnizonSomali-Türk Görev Gücü "Afrika Kartalı"

TURKSOM Askerî Eğitim Üssü (SomaliceXerada TURKSOM), Somali'nin başkenti Mogadişu'da bulunan bir askerî eğitim üssüdür. Üs, Eylül 2017 tarihinde açılmış olup Türkiye'nin Somali Silahlı Kuvvetleri subay ve astsubaylarını Somali Silahlı Kuvvetleri'nin kendini sürdürebilecek bir orduya dönüştürmek için eğitmeye ve hazırlamaya çalıştığı "Afrika Kartalı" olarak adlandırılan hükûmetler arası görev gücünün ana merkezi olarak hizmet vermektedir. Bu üs, Türkiye'nin en büyük denizaşırı askeri tesisi olarak hizmet vermektedir.[1]

Tarihçe

TURKSOM Askerî Eğitim Üssü, Türk Silahlı Kuvvetleri genelkurmay başkanı Hulusi Akar ve Somali başbakanı Hasan Ali Haire başkanlığında düzenlenen törenle 30 Eylül 2017'de resmen açıldı.[1][2] Üssün inşaatı iki yıl sürdü ve yaklaşık 50 milyon Amerikan dolarına mal oldu.[1][3] 18 Nisan 2019'da taburun tamamı 1. Piyade Taburu olarak bilinen askeri akademiden mezun olmuştu.[4]

Faaliyetleri

Üs, yaklaşık dört kilometrekare büyüklüğündedir[3] bir seferde yaklaşık 1,000 asker yetiştirebilir ve barındırabilmektedir.[1] Türk askerî yetkililere göre, 10.000'den fazla Somali askerinin üste eğitilmesi beklenmektedir.[1] Somali Silahlı Kuvvetleri'nin tüm branşlarından subaylar ve astsubaylar, subay kursu ve eğitimi 2 yıl ve astsubay kursu ve eğitimi bir yıl sürdüğü için rutin olarak mezun olurlar ve subay adayları teğmen ve astsubay adayları üstçavuş rütbesi ile mezun olmaları beklenmektedir. Üniversite içi ve üniversite alanlar, derslikler, konferans salonu, yerinde eğitim alanları, futbol sahaları, basketbol sahaları, simülasyon deniz odaları, dil sınıfları, berberler ve diğer olanaklara sahiptir.[5][6] Üste 200'den fazla Türk askerî personeli de yerleştirilecektir.[7]

Milli Savunma Üniversitesi'nin 1. Piyade Taburu olarak tanınacak adaylar ve mezunları, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin amblemi ile birlikte gök mavisi bere ve TURKSOM amblemi ile tanınacaktır.[8] Somali BM ambargosu altında olduğundan avcı uçakları ve diğer uçakları alamadığı için, hava kuvvetleri adayları bunun yerine Türkiye'de eğitilmektedir.[9]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e Hussein, Abdirahman; Coskun, Orhan; Lawson, Hugh (30 Eylül 2017). "Turkey opens military base in Mogadishu to train Somali soldiers". Reuters. 3 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2020. 
  2. ^ The Associated Press (30 Eylül 2017). "Turkey opens military training base in Somalia capital". The Washington Post. 29 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2020. 
  3. ^ a b "Turkey sets up largest overseas army base in Somalia". Al Jazeera English. 1 Ekim 2017. 19 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2020. 
  4. ^ Somalia, Turkey in (18 Nisan 2019). "Great pleasure to participate in Somalia 1st Infantry Battalion Graduation Ceremony at TURKSOM Training Center with the valuable participation of H.E. PM H.A. Khaire @HassanAKhaire. We witnessed an impressive parade performed by new battalion of SNA trained by Turkey.pic.twitter.com/EY9qOCjhSj". @TC_Mogadishu. 23 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2020. 
  5. ^ "Somalia Joint Military Academy and NCO School Application Guide 2018" (PDF). Embassy of Turkey in Mogadishu. 7 Haziran 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2020. 
  6. ^ "Somalia Joint Military Academy and NCO School Application Guide 2019" (PDF). Embassy of Turkey in Mogadishu. 11 Mayıs 2019. 7 Haziran 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2020. 
  7. ^ Hussein, Mohamed Olad (30 Eylül 2017). "Turkey Opens Largest Foreign Military Base in Mogadishu". Voice of America. 18 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2020. 
  8. ^ Somalia, Turkey in (18 Nisan 2019). "The battalion will be backbone of the SNA. Turkey is dedicated to continue its supports to capacity building efforts of Somalia in all fields.pic.twitter.com/KP69zOK2jf". @TC_Mogadishu. 23 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2020. 
  9. ^ Muse, Abdirashid (29 Kasım 2014). "Somali Air Force training in Turkey @TC_Mogadishu". 23 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Astsubay</span> silahlı kuvvetlerde subaydan kıdemsiz, er ve erbaşlardan kıdemli olan askerdir.

Astsubay, askerî hiyerarşide subaya yardımcı olarak görevlendirilen asker kişilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri</span> Türkiye Cumhuriyetinin askerî gücü

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmakla görevli askerî kuvvettir. Görevi caydırıcılık sağlayacak şekilde askerî gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurt dışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır.

Asteğmen veya yedek subay birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde asıl görevi takım veya kısım komutanlığı olan, en düşük subay rütbesi olan askerî rütbe. NATO kodu OF-1C'dir.

Teğmen, birçok ülkenin kara, hava ve deniz kuvvetlerinde asıl görevi takım komutanlığı olan ve Asteğmenle Üsteğmen arasındaki askerî rütbedir. Osmanlı'da Mülâzımı Sâni olarak anılırdı.

Uzman çavuş, en az ortaöğretim veya dengi okul mezunu veya en az ilköğretim okulu mezunu olup, muvazzaflık hizmetini çavuş rütbesi ile tamamlayanlardan, muvazzaflık hizmetini müteakip Türk Silâhlı Kuvvetlerinin devamlılık arz eden teknik ve kritik görev yerlerinde veya çavuş kadro görev yerlerinde, Uzman Erbaş Kanun esaslarına göre istihdam edilenler ile yönetmelikte belirtilen esaslara göre uzman onbaşılıktan uzman çavuşluğa geçirilen askeri şahısları ifade eder.

Uzman onbaşı, en az ilköğretim okulu veya dengi okul mezunu olup, muvazzaflık hizmetini onbaşı veya er olarak tamamlamayı müteakip, Türk Silahlı Kuvvetlerinin devamlılık arz eden teknik ve kritik erbaş kadrolarında istihdam edilen sözleşmeli personeldir.

<span class="mw-page-title-main">Askeriye</span> öncelikli olarak savaşa hazırlanmak ve savaşı yürütmekle görevli kurum

Askeriye veya ordu, ağırlıklı olarak savaşa yönelik, toplu olarak silahlı kuvvetler olarak da bilinen, ağır silahlı, son derece organize bir güçtür. Genellikle egemen devlet tarafından resmi olarak yetkilendirilir ve muhafaza edilir, üyeleri farklı askerî üniformalarıyla tanımlanabilir. Bir ordu, donanma, hava kuvvetleri, uzay kuvvetleri, deniz kuvvetleri veya sahil güvenlik gibi bir veya daha fazla askerî şubeden oluşabilir. Ordunun ana görevi genellikle devletin savunulması ve dış silahlı tehditlere karşı çıkarları olarak tanımlanır.

Çekiç Harekâtı, 1997 yılının Mayıs ayında başlayan ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin PKK'ya yönelik gerçekleştirdiği askerî operasyondur. TSK'nın Kuzey Irak'a yaptığı 200.000 asker ve korucunun katıldığı en kapsamlı operasyonlardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Eş-Şebab</span> Somali merkezli İslamcı terör örgütü

Hareket eş-Şebab el-Mücahidin veya kısaca eş-Şebab, Somali'de Federal Geçiş Hükûmeti'ni ortadan kaldırmak için savaşan bir silahlı örgüt. 2011 yılı itibarıyla ülkenin güneyinin çoğunu kontrol etmektedir. Bu bölgelerde sıkı bir şeriat uyguladığı bildirilmektedir. Mayıs 2011 itibarıyla gücü 14,426 militan olarak tahmin edilmektedir. Örgütün şu anki lideri Ahmed Ömer'dir.

<span class="mw-page-title-main">Akın Öztürk</span> Türk asker

Akın Öztürk, Türk asker. Eski Türk Hava Kuvvetleri Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Somali-Türkiye ilişkileri</span> ikili ilişkiler

Somali-Türkiye ilişkileri, Somali ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Somali Silahlı Kuvvetleri</span> Somalinin ülkeyi savunmakla görevli askeri grubu

Somali Silahlı Kuvvetleri, Somali Federal Cumhuriyeti'nin silahlı kuvvetleridir. Silahlı kuvvetler Cumhurbaşkanı'nın başkomutanlığında anayasal olarak ulusun egemenliği ile ülkenin bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü korumakla görevlidir.

<span class="mw-page-title-main">Milli Savunma Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ), 31 Temmuz 2016 tarihinde Millî Savunma Bakanlığı'na bağlı olarak kurulan askerî yükseköğretim kurumudur. Üniversitede eğitim ve öğretime 12 Şubat 2017 tarihinde Hava Harp Okulu'nda yapılan törenle başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Minniğ Askerî Hava Üssü</span>

Minniğ Askeri Hava Üssü, Minniğ Askeri Havaalanı veya Minek Hava Üssü, Minek köyü yakınlarında Halep iline bağlı Azez'in 6 kilometre güneyinde kurulu bir hava üssü. Minniğ Hava Üssü, MBB 223 Flamingo eğitici uçak ve Mil Mi-8 helikopterleri ile donatılmış olan 4. Uçuş Eğitim Sahasına ev sahipliği yapıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Erdoğan Hastanesi</span>

Erdoğan Hastanesi, Somali'nin başkenti Mogadişu'da bulunan bir hastanedir. Hastane, 1960'larda yılında tamamlanmış olup günümüz adını Türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi</span>

Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi, Eğitim ve Doktrin Komutanlığı'na bağlı olup piyade komando subay, astsubay, uzman çavuş ve er yetiştirmekle sorumlu birliktir. Komando, Türk Silahlı Kuvvetleri personeli muharip sınıflara bağlı subay, astsubay ve uzman çavuşlardan eğitime seçilen ve eğitimde başarılı olanlara verilen unvandır. Kuramsal eğitimler ve karar verebilme yetilerinin yanında alınan uzun süreli sistemli eğitimlerle kazanılan yetenekler çerçevesinde düşman hedeflerinin keşfini yaparak imha hareketlerine başlayan ikmal unsurları olmasa dahi görevine devam eden en zor şartlarda savaşabilen askerdir. Komandolar düşmana ani baskınlar yaparak düşman kuvvetlerinin fiziksel taktiksel ve moral yönünden zayıflatarak dost birlik ve kuvvetlere geniş hareket alanı sağlar. Türkiye'de mavi bere kullanılmasının nedeni eski Osmanlı Akıncılarının renginin mavi olması, sağa yatık olmasının nedeni İslam'a göre ölen kişinin sağa dönük yatırılmasını simgeler.

<span class="mw-page-title-main">Vatiyye Hava Üssü</span> Libya, Nuketül Hams ilçesindeki askerî hava üssü

Vatiyye Hava Üssü veya Okba Ibn Nafa Hava Üssü, (ICAO:HL77) Libya'nın kuzeybatısında yer alan Nuket'ül Hams ilçesinde bulunan askeri hava üssü. Tunus - Libya sınırının 27 kilometre doğusunda bulunmaktadır. Vatiyye Hava Üssü İkinci Dünya Savaşı sürerken 1942 yılında kullanıma açılmıştır. Hava üssünün 7.000 askeri barındırabilecek kapasitesi olduğu tahmin edilmektedir. Etrafı güçlendirilmiş tahkimat ile çevrilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan Savunma Bakanlığı Askerî Enstitüsü</span>

Türkmenistan Savunma Bakanlığı Büyük Saparmurat Türkmenbaşı Askerî Enstitüsü, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir harp akademisidir. 1 Eylül 1993 tarihinde Türkmenistan'ın bağımsızlığının ardından kurulmuş olup Türkmenistan Savunma Bakanlığı'na bağlıdır. Türkmenistan Silahlı Kuvvetleri için subay ve astsubay eğitmekle görevli olup piyade, havacılık, lojistik ve iletişim alanlarında uzmanlaşmıştır.

Türkiye'deki askerî eğitim kurumları, askerî eğitim ve pozitif bilim dersleri vererek Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki askeri ve harp okullarına astsubay ve subay öğrenci yetiştiren askerî eğitim kurumlarıdır. Cumhuriyet tarihinden önce ilk askeri lise 1789 yılında Padişah II. Mahmud zamanında "Harbiye-i Umumiye" adıyla temelleri atılmış 1839'da ilk lise olan Kuleli Askerî Lisesi açılmıştır. Selimiye Askerî Ortaokulu ve Erzincan Askerî Ortaokulu gibi Türkiye'nin farklı şehirlerinde askeri ortaokullar 27 Mayıs Darbesi'nden sonra çıkarılan kararname ile kapatıldı. 2016 yılında yaşanan 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası çıkarılan kararname ile de askeri liseler kapatıldı, tüm askeri eğitim kurumların düzen ve eğitimleri Genelkurmay Başkanlığı'dan alınarak Milli Savunma Üniversitesi'ne bağlandı. Askeri okullarla birlikte Kara, Deniz, Hava, Jandarma, Gülhane Askeri Tıp Akademisi'de (GATA) ve Sağlık Astsubay Meslek Yüksek okulları da kapatıldı. Kapatılmasına yönelik oluşan kamuoyu baskısı sonrası "Kapatılan askeri liselerin binaları ne olacak?" sorusu üzerine dönemin Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'ın yanıtı "Benim şahsi düşüncem Kuleli'nin de deniz ve hava lisesinin de yine eğitim yuvası olarak devam etmesi" oldu. Ancak okul ve liseler açılmadı. Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan okullara gerek olmadığını savunmuştur. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin geleceği açısından okulların yeniden açılması görüşü emekli subaylar tarafından sık sık dillendirilmektedir.

Arbacow, Somali'de Mogadişu yakınlarında bir köydür. Afrika Birliği Somali Misyonu'nun bir üssüne ev sahipliği yapmaktadır.