İçeriğe atla

TT Mobil

TT Mobil
ÖncülAvea
TürBireysel ve kurumsal mobil hizmetleri
Resmî siteTT Mobil

TT Mobil, Türkiye'de faaliyet gösteren GSM operatörü ve mobil iletişim hizmetleri şirketi. TT Mobil Anonim Şirketi ya da kısaca TT Mobil, Türk Telekom markaları birleşmesi ile Avea firmasının yeni ismidir. Türkiye'de faaliyet gösteren mobil servis sağlayıcılarından biridir.

2001 yılında Aycell adıyla iletişim faaliyetlerine başlayan TT Mobil, 2004 yılına gelindiğinde Aycell ve Aria markalarının birleşmesiyle Avea ismini almıştır. 2015 yılında tüm hisseleri Türk Telekom’a geçen Avea İletişim Hizmetleri, 2016 yılında Türk Telekom tek markası altında birleşmiştir. Bugün, TT Mobil İletişim Hizmetleri A.Ş. adıyla faaliyetlerine devam etmektedir. Türk Telekom Grubu’nun mobil altyapı, hizmet, teknoloji geliştirme ve mobil satış faaliyetlerini TT Mobil olarak devam etmektedir.

Tarihçe

Türk Telekom Grubu 2000 yılında, T.C. Ulaştırma Bakanlığı’ndan GSM 1800 mobil telefon işletme lisansı aldı. Ardından Turkcell, Telsim ve Aria'nın ardından 2001 yılında Türk Telekom tarafından Türkiye’nin dördüncü GSM Operatörü olan Aycell kuruldu. 19 Şubat 2004 tarihinde Aycell ve İş Bankası Grubu'na ait Aria operatörlerinin birleşmesi ile TT & TİM İletişim Hizmetleri A.Ş. kuruldu. Daha sonra şirket ticari unvanını 15 Ekim 2004 tarihinde Avea İletişim Hizmetleri A.Ş. olarak değiştirildi. Avea Markası ile faaliyetlerine devam etti. 2006 yılında Türk Telekom Grubu, önce İş Bankası Grubu'nun %40,6 oranındaki hissesini devralarak Avea'daki hisse oranını %81,12'ye, ardından da %89,99'a yükseltti. 2015 yılında ise şirketin hisselerinin tamamı Türk Telekom'a devredilmiş oldu.

2016 yılında, Türk Telekom, tüm hizmetlerini tek marka altında birleştirdi. Avea’nın ticari unvanı, 12 Haziran 2018 itibarıyla TT Mobil İletişim Hizmetleri A.Ş. olarak değiştirildi ve şirket bugün Türk Telekom markası ile hizmet vermeye devam etmektedir.[1]

Ortaklık Yapısı

İş Bankası Grubu'na ait hisselerin satın alınmasıyla birlikte, TT Mobil İletişim Hizmetleri A.Ş.’nin hisselerinin tamamı Türk Telekom Grubu'na aittir.

Hizmetleri

GSM operatörü olarak, mobil iletişim alanında hizmet veren şirket, 2G, 3G, 4.5G ve LTE altyapıları ile mobil cihazlar için kapsama sunmaktadır.

2015 yılında TT Mobil, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yapılan LTE Bağlantı Yetkilendirme İhalesi'ne katıldı. 5G hizmetine ön hazırlık için baz istasyonlarının %45'lik bölümü birbirine fiber altyapı ile bağlı duruma getirilmiştir. GSM frekanlarının daha verimli kullanılması için, spektrumun yeniden dağıtılması işlemi gerçekleştirilmiş ve 2G için kullanılan bant genişliği LTE için kullanılmaya başlanılmış.[2]

Şirketin 2020 Mart itibarıyla açıkladığı toplam abone sayısı 23,2 milyondur. Bu abone pazar payının %29'sını karşılamaktadır. LTE nüfus kapsama alanı oranı %95 iken, 3G nüfus kapsama alanı oranı %97 seviyesindedir. LTE hızıyla internete bağlanan mobil müşterilerinin kullanıcısı başına aylık ortalama data kullanımı 8,2GB olarak ölçülmüştür.[3][4]

30 Eylül 2022 itibarıyla açıkladığı abone sayısı 25,3 milyon.[5]

Kaynakça

  1. ^ "http://www.ttyatirimciiliskileri.com.tr/FaaliyetRaporlari/2019-faaliyet-raporu.pdf" (PDF). 27 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi.  |başlık= dış bağlantı (yardım)
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 10 Nisan 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2020. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 27 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2020. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">GSM</span>

Global System for Mobile Communications veya kısaca GSM, bir cep telefonu iletişim protokolüdür. Önceleri Avrupa Telekomünikasyon Standartlar Komitesi'nin Groupe Spéciale Mobile isimli alt kuruluşunun ismini taşıyan GSM, daha sonraları sistemin küresel bir çapa ulaşmasıyla yeni adıyla anılmaya başlandı. En yaygın olan cep telefonu standardı olarak 212 ülkede 2 milyardan fazla insan tarafından kullanılmaktadır. En kullanışlı özelliklerinden birisi kullanıcıların aynı hat ile değişik ülkelerden görüşme (roaming) yapabilmeleridir. Tüm GSM standartları, hücresel ağ kullanır ve dolaşım sırasında bile hücreler arası geçiş yapma kabiliyetine sahiptir. Dolayısıyla teoride, eğer kapsama alanından çıkmazsanız, cep telefonu ile tüm dünyayı telefon konuşmasını kesmeden dolaşmak mümkündür.

2G ikinci nesil kablosuz telefon teknolojisidir. Aynı 1G gibi, hücresel bir ağ sistemi kullanır. 2G hücresel ağlar, 1991'de Radiolinja tarafından Finlandiya'da GSM standardında piyasaya sürüldü. Bu hizmet Türkiye'de Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom tarafından sağlanır. Daha sonra 2.5G (GPRS) ve 2.75G türleri geliştirildi.

Vodafone, 1991 yılında kurulmuş ve Newbury, Birleşik Krallık merkezli uluslararası bir telekomünikasyon şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Turkcell</span> Türk Telekomünikasyon Şirketi

Turkcell, Türkiye merkezli teknolojik iletişim operatör şirketidir. GSM, 2G, 3G, 4G ve 4.5G operatörüdür. GSM 900, UMTS2100, LTE800, LTE900, LTE1800, LTE2100, LTE2600 teknolojilerini kullanarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Avea</span> Türkiyedeki eski bir GSM operatörü

Avea, Türkiye'de Türk Telekom altında 19 Şubat 2004'te kurulup daha sonra 26 Ocak 2016'da tüm faaliyetleri ana şirket olan Türk Telekom'a aktarılarak feshedilen GSM operatörüdür. 2001 yılında Türkiye'nin dördüncü GSM operatörü olarak Aycell adıyla faaliyetlerine başlayan Avea, 2004 yılında Aycell ve Aria şirketlerinin birleşmesinin ardından Avea ismiyle hizmetlerini sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Aria (GSM operatörü)</span>

Aria, İtalyan TIM Telecom Italia Mobile firması ve Türkiye İş Bankası'nın iş birliği ile Türkiye'de ilk GSM 1800 projesinin hayata geçirilmesi amacıyla kurulmuş mobil iletişim servis sağlayıcı özel bir şirkettir.

<span class="mw-page-title-main">Aycell</span> GSM şirketi

Aycell, Türkiye'deki eski bir GSM operatörü. Ulaştırma Bakanlığı'nın 16 Mart 2000 tarihli ihalesiyle, GSM 1800 mobil telefon işletme lisansı Türk Telekomünikasyon A.Ş.'ye verilmiştir. Bunun sonucunda 8 Ocak 2001 tarihinde ayrı bir sermaye şirketi olarak Aycell Haberleşme ve Pazarlama Hizmetleri A.Ş. kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">TTNET</span> Türk Telekomun evde internet hizmetlerini sunan şirket

TTNET, Türkiye'de internet sağlayıcısı iletişim ve teknoloji şirketi olarak 26 Nisan 2006 tarihinde Türk Telekom Grubunun bir üyesi olarak kurulmuştur. 14 Mayıs 2006 tarihinde "İnternet Servis Sağlayıcı Lisansı" alarak faaliyetlerine başlamıştır. 26 Ocak 2016 tarihinde feshedilerek mevcut abonelerine Türk Telekom markası altında hizmet vermeye başlamıştır.

Vodafone Telekomünikasyon Anonim Şirketi ya da Vodafone Türkiye, Türkiye'de GSM hizmeti veren bir mobil telekomünikasyon işletmecisidir. Uzan Holding tarafından kurulan Telsim, tüm varlıkları, lisans hakları ve baz istasyonları için 2005 yılında İngiliz telekomünikasyon şirketi Vodafone tarafından satın alınana dek hizmet vermiştir. 9.7 milyon abonesi olan Telsim, 28 Aralık 2005'te Vodafone'a bağlanmış, 24 Mayıs 2006'da adı Vodafone Türkiye olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Türk Telekom</span> Türk telekomünikasyon firması

Türk Telekom, 23 Ekim 1840 tarihinde kurulan PTT'nin telekomünikasyon ve posta hizmetlerinin 1995 tarihinde birbirinden ayrılması sonucunda Türkiye'ye telekomünikasyon hizmetlerini sunmak amacıyla devlet tarafından kurulmuş şirket. Geniş bant internet, sabit telefon, mobil ve dijital TV yayınları konusunda hizmet vermektedir.

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği-2000 (IMT-2000) ya da daha bilinen adıyla 3G, 3N ya da 3. Nesil, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından tanımlanan; GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT ve WiMAX teknolojilerini kapsayan bir standartlar ailesidir. Daha sonra 3.5G (HSPA), 3.75G (HSPA+), 3.9G/3.95G (LTE) türleri geliştirildi. Verilen hizmetler arasında mobil kullanıcılar için geniş-alanda kablosuz telefon görüşmeleri, görüntülü aramalar ve kablosuz veri aktarımı vardır. 2G ve 2.5G hizmetleriyle karşılaştırıldığında, 3G eşzamanlı konuşma ve veri hizmetleriyle daha yüksek veri hızlarını desteklemektedir. Bu sayede 3G ağları, ağ operatörlerinin daha geniş ve gelişmiş hizmetleri, geliştirilmiş spektral verimlilik sayesinde ulaşılan daha büyük ağ kapasitesiyle sunmalarını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Galatasaray Mobile</span>

Türkiye'de Türk Telekom'un desteği ile sanal operatör olarak 10 Nisan 2009' da faaliyetine başlayan Galatasaray Spor Kulübü'nün mobil sanal ağ operatörüdür.

<span class="mw-page-title-main">KKTC Telsim</span>

KKTC Telsim, Kuzey Kıbrıs'ın ilk GSM operatörüdür.

Türkiye'de Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. GSM operatörünün çoğunluk hissesini eskiden elinde bulunduran küresel GSM şirketi. TeliaSonera, 20 ülkede faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">BİMcell</span> BİMin geliştirdiği sanal GSM hizmeti

BİMcell, süpermarketler zinciri BİM'in hayata geçirdiği sanal GSM hizmeti. BİM ve Türk Telekom işbirliğiyle hayata geçirilen bu proje Türkiye'de bir market zincirinin gerçekleştirdiği ilk GSM şebekesidir.

<span class="mw-page-title-main">Azercell</span> 1996da Azerbaycanda kurulan bir GSM operatörü

Azercell, 19 Ocak 1996 tarihinde Azerbaycan'da kurulan bir GSM operatörüdür. Şirketin ilk kurucuları Türkiye'nin "Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş." şirketi ve Azerbaycan Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı'dır. Azercell 15 Aralık 1996 tarihinde faturalı GSM hizmeti vermeye başlamıştır. 1998 yılında ise Azercell'in ön ödemeli GSM hattı olan SimSim kullanıma sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">LTE</span>

LTE, 4G LTE adı ile de pazarlanan GSM/EDGE ve UMTS/HSPA ağ teknolojilerine dayalı yüksek hızlı kablosuz veri aktarım standardıdır. Daha sonra LTE Advanced ve LTE Advanced Pro türleri geliştirildi.

Mobil imza, 15 Ocak 2004 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen 5070 sayılı Elektronik imza kanunu kapsamında ıslak imza ile eşdeğer olan sayısal imza sistemidir. E-imza'dan farklı olarak NES adı verilen dijital varlığın Elektonik Sertifika Hizmet Sağlayıcılar (EHSH) tarafından taşınabilir USB aygıtı yerine GSM hattına tanımlanmasıdır.

Vodafone Ukrayna, Ukrayna’nın ikinci en büyük mobil operatörüdür. 2019 yılının sonunda abone sayısı 19,7 milyon müşteriyi buldu. 50, 66, 95 ile 99 gibi 4 ağ kodu Vodafone’a aittir. VF Ukrayna A.Ş.’nin net geliri 2019 yılında 2,5 milyar grivna buldu.

<span class="mw-page-title-main">Monaco Telecom</span>

Monaco Telecom, Monako Prensliği'nin ana telekomünikasyon sağlayıcısıdır. Şirket, Monako hükümetinin devlete ait Office Monégasque des Téléphones'u özelleştirme kararının ardından 1997 yılında kuruldu.