Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), 1 Mayıs 1964 tarihinde çıkarılan TRT yasasıyla kurulan ve Türkiye'nin kamu yayıncılığı yapmakla görevli ilk ve tek kuruluşudur. TRT aynı zamanda Türkiye’den Avrupa Yayın Birliği (EBU)’ne tam üye olan ilk ve tek yayıncıdır.
Bayrak Radyo Televizyon Kurumu ('BRT), KKTC'de kamu yayıncılığı yapmakla görevli kuruluşudur. BRT yayın hayatına 1963 yılında, yayın için gerekli elektrik enerjisinin birkaç araba aküsünden sağlandığı bir garajda, 2 mücahit tarafından yapılan Bayrak Radyosu'nun yayını ile başlamıştır. İlk yayın sözü ise 'Bayrak, Bayrak, Bayrak' diye verilmişti.
Show Radyo, merkezi İstanbul'da olan ve ulusal çapta yayın yapan radyo istasyonu. Ağustos 1992'de Erol Aksoy tarafından Show TV ile beraber kurulmuştur.
Türkiye Polis Radyosu, ya da bilinen adıyla Polis Radyosu Türkiye Polis Teşkilatının Medya-Halkla İlişkiler ve Protokol Daire Başkanlığı'na bağlı ve Türkiye genelinde ulusal yayın yapan bir radyo istasyonudur.
İTÜ Radyosu , günümüzde internet üzerinden yayın yapan, Türkiye'nin ilk üniversite radyosu.
TRT İstanbul Radyosu veya yaygın olarak kullanılan adıyla İstanbul Radyosu, Türkiye'nin en eski ve en büyük radyolarından biridir.
TRT Antalya Radyosu, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun 27 Haziran 1962 tarihinde yayın hayatına başlamış ve Antalya, Burdur, Isparta ve Afyon bölgeleri ile yurt dışında ise Kıbrıs, Suriye, Girit, Rodos ve Libya'ya kadar yayın ağı uzanan radyosu.
TRT Çukurova Radyosu, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun 3 Mart 1968 tarihinde yayın hayatına Mersin'de başlamış ve Mersin, Adana, Osmaniye ve Gaziantep bölgelerine kadar yayın ağı uzanan radyosu. TSİ her gün ile 10:05 - 13:00 arasında bölgesel yayın yaparken, her gün 10:05 - 13:00 saatleri arasında TRT Radyo 1 ile ortak yayın yapmaktadır.
TRT GAP Diyarbakır Radyosu, 1964 yılında yayın hayatına il radyosu olarak başlayan Diyarbakır Radyosu, 1 Ocak 1997 tarihinden itibaren TRT - GAP Diyarbakır Radyosu adıyla geniş bir yayın alanına kavuşmuştur. Radyo 4'ün vericilerinin bir kısmının TRT Nağme ve TRT Türkü adı ile tematik yayıncılık yapmak amacıyla yeni kurulan iki kanala ayrılması ile her iki kanalda da yayınlar yaparak dinleyicilerle buluşmaya devam etmiştir. Bununla birlikte 2014 yılı içinde bölgesel yayınlar yapılmamıştır. Günümüzde ise 10.05-13.00 saatleri arasında bölgesel yayın yapılmaktadır. Diğer saatlerde TRT Radyo 1 ile ortak yayın yapmaktadır.
Ankara Radyosu, 1927 yılının Kasım ayında Türk Telsiz Telefon Anonim Şirketi tarafından devreye sokulmuş ve ilk defa 1554 metre üzerinden 5 kW gücündeki vericiyle yayın hayatına başlamıştır. Daha sonra uzun dalga 182 kHz frekansında 120 kW gücüyle yayın yapmaya başlayan radyo, birçok defa yayın binasını değiştirmiş, 28 Ekim 1938'de yeni ve son binasına taşınmıştır. Aynı tarihte, 20 kW gücündeki kısa dalga istasyonunu da devreye almış, 1950 yılında ise çıkış gücünü 100 kW’a yükseltmiştir. Uzun dalga vericisi ise 1961 yılında 240 kW’a yükseltilmiştir.
TRT Nağme, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu tarafından 6 Mayıs 2009 tarihinde yayın hayatına başlamış; Ankara'da 102.8, İstanbul'da 101.6, İzmir'de 88.7 ve 89.8, Bursa'da 95.2, Antalya'da 92.1, Mersin'de 102.1, Adana'da 102.5 ve Kars'ta 91.3 frekansları başta olmak üzere Türkiye genelinde değişik frekanslardan FM bandından ve ayrıca internet üzerinden 24 saat kesintisiz, geçmişten günümüze çeşitli Türk sanat müziği eserlerini yayınlayan radyosudur. 2010'lu yılların başında yaklaşık yarısı Radyo 4 ile ortaktı.
TRT Belgesel, çeşitli belgesel formatındaki programların yayınlandığı kanal. Kanal ilk yayın formatında TRT bünyesinde 6 farklı dilde yayın yapan tematik bir televizyon kanalı olarak tasarlanmış ve bu şekilde yayın yapmıştır. 17 Ekim 2009 tarihinde "TRT Turizm ve Belgesel" adıyla test yayınına başladı. Böylece Türkiye Radyo Televizyon Kurumunun ilk tematik ve ilk belgesel kanalı yayın hayatına başlamış oldu. TRT Belgesel, 6 Aralık 2014 tarihinde de yüksek görüntü kalitesi sunan "HD" yayına başladı. 2019 yılında kanalın içeriği ve logosu yenilendi.
TRT Kurdî Radyo, 1 Nisan 2009 tarihinde yayın hayatına başlamış Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi ve Suriye Halep'e bağlı Afrin ilçesindeKürtçe yayın yapan TRT radyosudur. Doğu ve Güneydoğu illerinde, bazı ilçelerde ve Suriye Halep şehrine bağlı Afrin ilçesinde karasal yayın yapmaktadır. Uydu aracılığıyla ve İnternet yayınlarıyla tüm dünyada dinlenebilmektedir.
TRT Radyo Haber, TRT tarafından 2010 yılında kurulmuş haber içerikli yayın yapan bir radyodur. TRT Haber kanalının kurulmasının ardından kurulmuştur. Türkiye'nin ve dünyanın gündemini 24 saat kesintisiz olarak yayınlamaktaydı. Ancak geçmişte yayın hayatı sonlandırılmış olup, yerini TRT'nin Kent Radyolarına bırakmış ve bu radyolar dışındaki istasyonlarını yeniden Radyo-3'e bırakmıştır.Ocak 2017'de yeniden yayın hayatına başlamıştır.
Türkiye'nin Sesi Radyosu (TSR), TRT bünyesinde 1937 yılından bugüne yayınlarını sürdüren, Avrupalı Türklere hitap eden devlet radyosudur. Türksat, Optus, Hotbird, Eutelsat ve Yamal uyduları ile genişleyen bir yayın alanına sahiptir. Türkiye'nin Sesi Radyosu'nun;
- VOT World
- VOT East
- VOT North
- VOT West
H. Rıdvan Çongur, Türk eğitimci ve şair. Hisarcılar akımının temsilcilerinden biridir.
A Spor, Zirve Holding bünyesindeki Kalyon Grubu'nun sahipliğini yaptığı bir spor kanalıdır. 15 Temmuz 2014'te yayın hayatına başlaması planlanan kanal Türksat 4A uydusuna geçişin ertelenmesi üzerine 18 Eylül 2014 tarihinde yayın hayatına merhaba demiştir. Türkiye Kupası maçlarının yanında TRT ile birlikte Süper Lig maçlarının özetlerini yayınlamaktadır. Sporun her dalında haberler, yorumlar ve tartışma programları bu kanalın içinde yayınlanmaktadır. Aynı zamanda A Spor, TRT Spor, NTV Spor, Fenerbahçe TV ve sportstv'den sonra Türkiye'nin beşinci şifresiz yayın yapan spor kanalı olmuştur. Ayrıca Türkiye'nin yayıncılık tarihindeki ilk şifresiz HD yayın yapan spor kanalı olmuştur ve aynı zamanda A Spor Radyo ile eş zamanlı olarak yayın yapmaktadır.
TRT Memleketim FM, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu tarafından 1 Temmuz 2009 tarihinde TRT Avrupa FM adıyla yayın hayatına başlamış Türkçe pop müzik yayın yapan TRT radyosudur. Gün içinde TRT TSR ve TRT Radyo 1 ile, akşamları ise TRT FM ile ortak yayın yapmaktadır.
TRT Erzurum Radyosu, 1960 yılında yayın hayatına başlamış, günümüze kadar gelmiş radyo kanalı. TRT Türkü ile belirli sürede ortak yayın yapan Erzurum Radyosu TRT'nin Doğu Anadolu bölgesinden yayın yapan tek istasyonudur.
Aşağıda Türkiye'de radyo ve televizyon yayıncılığı tarihindeki önemli kilometre taşları özetlenmiştir. 1993 yılına kadar, Meteoroloji Radyosu, Polis Radyosu ve eğitim amaçlı yayın yapan İTÜ Radyosu hariç, radyo ve televizyon yayını devlet tekelindeydi. 1964 yılında bu Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu kurulmuş, TRT önce ulusal radyo yayın ağını oluşturmuş, 1964 yılından itibaren televizyon yayınlarına başlamıştır. 1993 yılında yapılan anayasa değişikliğinden sonra TRT nin yanı sıra özel radyo ve televizyon kuruluşları da yayınlara başlamışlardır.