İçeriğe atla

TRT Balkan

TRT Balkan, TRT'nin Balkanlar'a yönelik yayın yapan dijital haber platformudur. Boşnakça, Makedonca ve Sırpça içerik sunmaktadır.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Radyo Televizyon Kurumu</span> Türk kamuya açık televizyon şirketi ve radyosu

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), 1 Mayıs 1964 tarihinde çıkarılan TRT yasasıyla kurulan ve Türkiye'nin kamu yayıncılığı yapmakla görevli ilk ve tek kuruluşudur. TRT aynı zamanda Türkiye’den Avrupa Yayın Birliği (EBU)’ne tam üye olan ilk ve tek yayıncıdır.

<span class="mw-page-title-main">TRT 1</span> Türk kamu televizyon kanalı

TRT 1, Türkiye'nin ülke çapında yayın yapan ilk ulusal televizyon kanalıdır. Ana binası Ankara'dadır. Türkiye'de açılan ikinci televizyon kanalı ve ilk ulusal televizyon kanalıdır. İlk genel müdürü 29 Nisan 1964'te Adnan Öztrak olmuştur.

Mehmet Nida Tüfekçi, Türk halk müziği sanatçısı. Uzun yıllar TRT'de çalıştıktan sonra Devlet Konservatuvarında öğretim üyeliği yapmıştır. Eşi Neriman Altındağ Tüfekçi ile birlikte hocası Muzaffer Sarısözen'in izinden gitmiş ve Türk halk müziği konusunda Türkiye'nin en önemli isimlerinden birisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">TRT 2</span> Türk ulusal devlet televizyon kanalı

TRT 2, Türkiye Radyo Televizyon Kurumuna bağlı kültür-sanat kanalı olarak yayın yapan tematik televizyon kanalı.

TRT Çocuk, 24 Ekim 2008'de kurulmuş, TRT'nin 24 saat çocuklara yönelik yayın yapan kanalıdır. 2008'den 2015'e kadar TRT 4 ve TRT Okul kanalları ile dönüşümlü yayın yapmıştır. 2015'ten itibaren 24 saatlik yayına geçmiş TRT Çocuk, kısa bir süre sonra ise reklam almayı bırakmıştır. 2017'de HD yayına başlamış olan kanalın logosu, jenerikleri ve grafikleri 1 Kasım 2021 tarihinde yenilenmiştir.

TRT Türk, TRT'nin Türk dünyasındaki Türkler'e yönelik uluslararası genel içerikli yayın yapan Türkçe televizyon kanalıdır. Genellikle güncel programlar ve eski TRT dizileri yayınlamakta olan Türk dünyası vizyonuyla yayın yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2004 Eurovision Şarkı Yarışması</span>

2004 Eurovision Şarkı Yarışması, Türkiye'nin İstanbul şehrinde düzenlenen 49. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışmayı Ruslana, "Wild Dances" adlı şarkısı ile Ukrayna adına kazanmıştır. 12 Mayıs'ta yarı finali, 15 Mayıs'ta ise finali gerçekleşen yarışmanın ev sahipliğini TRT yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye</span> Eurovision Şarkı Yarışmasında Türkiyenin rolü

Türkiye, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk olarak 1975 yılında, Semiha Yankı’nın seslendirdiği "Seninle Bir Dakika" isimli şarkıyla katıldı, ancak 1990’lara kadar puan tablosunun sonlarında yer aldı. 1979 yarışması Kudüs’te düzenlendiği için Türkiye, o yıl halk seçimi ile belirlenen Maria Rita Epik & 21. Peron’un "Seviyorum" isimli şarkısını yarışmaya göndermekten vazgeçerek yarışmadan çekildi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de televizyon</span> Türk televizyon yayınları

Türkiye'de televizyon yayınları ilk kez İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından 9 Temmuz 1952 günü başlatıldı. 1. banttan 100 watt güçle yayın yapan İTÜ TV vericisi Philips şirketinden edinilmiştir. Türkiye'nin televizyon ile tanışması 1 Mayıs 1964 tarihli TRT Yasası'nın yürürlüğe girmesiyle birlikte, Türkiye sınırları dahilinde TRT dışındaki kurumların radyo ve televizyon yayınları yapması yasaklandığından, İTÜ TV, 1970 yılında yayınına son verdi ve vericileri de 1971 yılında TRT'ye devredildi.

<span class="mw-page-title-main">TRT int</span> televizyon kanalı

TRT int, TRT'nin Dünyadaki Türkler'e yönelik uluslararası genel içerikli yayın yapan Türkçe televizyon kanalıdır. 1990 yılında TV-5 adıyla kurulmuş, 1992'de TRT int-Avrasya adını almıştır fakat 1997 yılında iki kanal birbirinden ayrılarak TRT'nin Avrupadaki Türkler'e yönelik yayın yapan kanalı TRT int adını almıştır. TRT programları haricinde, yayınlanan eski diziler ve Uçan Türk, Avustralya Postası, Aydın Bakışı gibi TRT int'e özel programlar yayınlanmıştır. TRT int Ankara'da 31. ve İstanbul'da 23. kanaldan yayın yapmıştır. Reklamlarda genellikle yabancı markaların reklamlarına yer verildi.

<span class="mw-page-title-main">TRT 4</span>

TRT 4, 30 Temmuz 1990 - 31 Ocak 2011 tarihleri arasında yayın yapmış genellikle kültür, sanat ve müzik programları ağırlıklı olarak yayınlamış devlet televizyon kanalı. Kanalın temeli, 1975'lere kadar gitmektedir. TRT İzmir Televizyonu'nun Enternasyonal İzmir Fuarı nedeniyle yaptığı yayınlarla yayın hayatına başlamıştır. 30 Temmuz 1990 yılında resmi olarak test yayınlarına başlamıştır.

TRT Müzik, TRT bünyesindeki müzik kanalı. Kanal, 16 Kasım 2009'da kurulmuştur. Kanalda nostaljik video-kliplere ortalama otuz-kırk dakika ayrılırken, müzik belgeselleri ve müzik-eğlence-şov programlarına da yer verilmektedir.

TRT Belgesel, çeşitli belgesel formatındaki programların yayınlandığı kanal. Kanal ilk yayın formatında TRT bünyesinde 6 farklı dilde yayın yapan tematik bir televizyon kanalı olarak tasarlanmış ve bu şekilde yayın yapmıştır. 17 Ekim 2009 tarihinde "TRT Turizm ve Belgesel" adıyla test yayınına başladı. Böylece Türkiye Radyo Televizyon Kurumunun ilk tematik ve ilk belgesel kanalı yayın hayatına başlamış oldu. TRT Belgesel, 6 Aralık 2014 tarihinde de yüksek görüntü kalitesi sunan "HD" yayına başladı. 2019 yılında kanalın içeriği ve logosu yenilendi.

TRT Haber, TRT tarafından 18 Mart 2010 tarihinde TRT 2'nin önceki frekansında yayına başlamasıyla kurulan haber kanalıdır. 18 Kasım 2013 tarihinde logosunu ve stüdyolarını değiştirip eş zamanlı HD yayına geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">We Could Be the Same</span> Türkiyenin 2010 yılında Eurovisiona katıldığı şarkının adı

"We Could Be the Same", Norveç'in Oslo kentinde düzenlenen 2010 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'yi temsil etmiş olan maNga grubunun şarkısı. Grubun yarışmaya hangi şarkıyla katılacağı 3 Mart 2010 günü resmen belli oldu.

TRT Spor, TRT tarafından kurulan bir spor televizyon kanalı. 2010'da TRT 3'ün kapatılıp yerine TRT Spor'un geçmesi planlanmış fakat TBMM TV yayınları yüzünden TRT 3'ün kapatılmayıp ayrı bir kanal olarak kurulması kararlaştırılmış ve 9 Ağustos 2010 tarihinden beri TRT 3 logosuyla birlikte TRT Spor logosu da yayınlarda yer almıştır. Ayrıca 7 Mart 2012'den itibaren başka bir frekansa sahip sadece TRT Spor logosu ile yayın yapan bir kanal daha açıldı. TBMM TV yayını başladığı zaman bu frekanstaki TRT Spor logolu kanalın yayını etkilenmez. TBMM TV yayınları esnasında ise TRT 3 logosuna, TRT Spor yerine TBMM TV logosu eşlik etmiştir. Ayrıca TRT Spor, 8 Aralık 2014'ten itibaren HD yayına başlamış, kanalın jenerikleri, grafikleri ve logosu da değiştirilmiştir. Tüm spor branşlarının yayınlanacağı TRT Spor 2 ise 27 Eylül 2019'da yayın hayatına başladı. 19 Mayıs 2021 tarihinde ise adı TRT Spor Yıldız olarak değiştirildi. 10 Eylül 2020 tarihinden itibaren 1. Lig yayın haklarına sahiptir. 2022-23 Sezonu sonuna kadar beIN Sports'la birlikte yayın haklarını elinde bulundurmaktadır. 7 Ocak 2022 Cuma sabahı saat 07.00'de logosunu ve jeneriklerini değiştirmiştir.

TRT Okul, TRT tarafından kurulan ve 31 Ocak 2011'de TRT 4'e ait frekans üzerinden yayın hayatına başlayan eğitim kanalı. Aynı gün TRT 4 yayınına son verilmiştir. Anadolu Üniversitesi ile yapılan stratejik anlaşma çerçevesinde yapılan programlar akademik destek görmektedir.

Türkiye, 2009 Eurovision Şarkı Yarışması'na Hadise'nin seslendirdiği "Düm Tek Tek" adlı şarkı ile katılmıştır. TRT Ekim 2008'de Hadise'yi seçmiştir. 2009 yılbaşı gecesi üç şarkı arasından seçilen "Düm Tek Tek" tanıtılmıştır.

TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi, Ankara Or-An'da bulunan bir müzedir. 1981 yılında eski radyo malzemelerinin toplanarak sergilendiği bir müze olarak TRT Radyo Müzesi adıyla açılmış; 1994 yılında Ankara ve İstanbul'daki radyo-televizyon stüdyolarından getirilen kullanım dışı malzemelerin yenilenmesiyle TRT Müzesi adıyla Or-An sitesindeki yeni yerinde açılmıştır. Kültür Bakanlığı'nın 28 Kasım 1994 tarihli yazısı ile özel müze kapsamına girmiştir. 10 Aralık 2012 tarihinden itibaren yeniden tescil edilerek "TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi" "Sesler Renkler Anılar" adı ile farklı bir konsept ile hayata geçmiştir.

TRT EBA, 11 Mart 2020 tarihinde Türkiye'de COVID-19 salgınında ilk vakaya rastlanması sonucunda, ilk ve orta düzeydeki okulların tatil edilmesiyle okula gelinmesine gerek kalmadan bir uzaktan eğitim platformu oluşturma amacıyla Türkiye Radyo Televizyon Kurumu ve Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle 19-20 Mart 2020 tarihinde TRT EBA TV İlkokul, TRT EBA TV Ortaokul ve TRT EBA TV Lise şeklinde 3 ayrı kanal olarak test yayınına başlayıp daha sonra 23 Mart 2020'de normal yayına başlayan kanallara verilen isimdir.