İçeriğe atla

TRT Anadolu

TRT Anadolu
Kuruluş 16 Mayıs 2009 (test yayını)
28 Ekim 2010 (normal yayın)
Kapanış 8 Temmuz 2013
Sahibi Türkiye Radyo Televizyon Kurumu
Diyanet İşleri Başkanlığı
Görüntü formatı 16:9
Slogan Türkiye Bir Tek Ekranda Yayınlanıyor
Ülke Türkiye Türkiye
Dili Türkçe
Yayın alanı Türkiye
Genel merkez Ankara
Yerini aldığı TRT Diyanet
Dönüşümlü isimleri TRT Diyanet (Ortak yayın)

TRT Anadolu, TRT ile Yerel ve Bölgesel Televizyonlar Birliği'nin ortak projesidir. 28 Ekim 2010'da açılışı yapılmıştır. 19 Temmuz 2012 tarihinden itibaren Yerel ve Bölgesel Televizyonlar Birliği ile ortaklığını bitirerek Diyanet İşleri Başkanlığı ile ortak yayına başlamıştır. Günün 8 saatinde TRT Anadolu logosu ile, diğer 16 saatinde ise hem TRT Anadolu hem de TRT Diyanet logosu ile yayın yapmaktadır. 8 Temmuz 2013 tarihinde TRT Anadolu tamamen kapanmış, yerini 24 saat yayın yapan TRT Diyanet'e bırakmıştır.

Ayrıca bakınız

  • TRT Diyanet

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Radyo Televizyon Kurumu</span> Türk kamuya açık televizyon şirketi ve radyosu

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), 1 Mayıs 1964 tarihinde çıkarılan TRT yasasıyla kurulan ve Türkiye'nin kamu yayıncılığı yapmakla görevli ilk ve tek kuruluşudur. TRT aynı zamanda Türkiye’den Avrupa Yayın Birliği (EBU)’ne tam üye olan ilk ve tek yayıncıdır.

<span class="mw-page-title-main">TRT 1</span> Türk kamu televizyon kanalı

TRT 1, Türkiye'nin ülke çapında yayın yapan ilk ulusal televizyon kanalıdır. Ana binası Ankara'dadır. Türkiye'de açılan ikinci televizyon kanalı ve ilk ulusal televizyon kanalıdır. İlk genel müdürü 29 Nisan 1964'te Adnan Öztrak olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Star TV</span> Türkiye merkezli ulusal televizyon kanalı

Star TV, Doğuş Yayın Grubu bünyesinde Türkiye'de yayın yapan ulusal televizyon kanalıdır. Kanalın eski adları Star 1 ve İnterStar'dır. Şirketin unvanı, Star TV Medya Hizmetleri A.Ş.'dir. Star TV'nin genel yayın yönetmeni Nermin Yurteri'dir. 7 Mayıs 1990'da test yayınına başlayan kanal, 4 Ağustos 1990'da Star 1 adıyla, 13 Haziran 1992'de İnterStar adıyla, 17 Ocak 2002'de Star TV adıyla ve 21 Mayıs 2009'da HD olarak yayın hayatına başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">TRT 2</span> Türk ulusal devlet televizyon kanalı

TRT 2, Türkiye Radyo Televizyon Kurumuna bağlı kültür-sanat kanalı olarak yayın yapan tematik televizyon kanalı.

TRT 3, 2 Ekim 1989'da kurulan, Türkiye Radyo Televizyon Kurumuna bağlı olarak yayın hayatına başlayan spor kanalıdır. TRT 3, Türkiye'nin 1989'dan 2008 yılına kadar gençlere ve genç yetişkinlere yönelik yayın yapmış bir eğlence kanalıydı. Gençlik alanında televizyon programları, yabancı film ve dizileri Türkçe dil desteğiyle yayın yapmıştır. 1990'ların sonunda kısmen yayın akışında spor yayınlarına yer veriyordu. TRT'nin spor kanalı eksikliği nedeniyle 2008'de tamamen spor kanalına dönüştürülmüştür. 2001 yılından 2015 yılına kadar sabah ve öğlen saatlerinde TRT GAP ile ortak yayın yapmıştır. Günümüzde sadece TBMM TV ve TRT Spor ile ortak yayın yapmaktadır. 10 Aralık 1994'ten beri TBMM TV ve 9 Ağustos 2010'dan beri TRT Spor ile ortak yayın yapmaktadır. 30 Eylül 2021'den itibaren kanalın SD yayını sonlanıp, aynı frekans üzerinden TRT 3 HD yayına başlamıştır.

TRT Çocuk, 24 Ekim 2008'de kurulmuş, TRT'nin 24 saat çocuklara yönelik yayın yapan kanalıdır. 2008'den 2015'e kadar TRT 4 ve TRT Okul kanalları ile dönüşümlü yayın yapmıştır. 2015'ten itibaren 24 saatlik yayına geçmiş TRT Çocuk, kısa bir süre sonra ise reklam almayı bırakmıştır. 2017'de HD yayına başlamış olan kanalın logosu, jenerikleri ve grafikleri 1 Kasım 2021 tarihinde yenilenmiştir.

TRT Türk, TRT'nin Türk dünyasındaki Türkler'e yönelik uluslararası genel içerikli yayın yapan Türkçe televizyon kanalıdır. Genellikle güncel programlar ve eski TRT dizileri yayınlamakta olan Türk dünyası vizyonuyla yayın yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kanal 6</span> Şatıroğlu Medya Grubu

Kanal 6, 4 Ekim 1992'de Ahmet Özal tarafından kurulmuş ve 22 Mayıs 2008 tarihine kadar yayın yapmış Türk televizyon kanalı. Karasal yayın frekansı ile Türksat uydusu, Kablo TV, Star Digital, Cine+Digital ve Digiturk gibi platformlarda yayın yapmıştır. Kanal Market adında bir de kardeş kanalı vardı. Kanal 6 Televizyonu ve 6 Gen Digital İçerik Platformu'nun 2022 yılı içerisinde Şatıroğlu Medya Grubu bünyesinde Seyrantepe, Kağıthane binasından yeniden yayında olması beklenmekteydi fakat çalışmalar ilerleyemediğinden dolayı iptal edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">TRT 4</span>

TRT 4, 30 Temmuz 1990 - 31 Ocak 2011 tarihleri arasında yayın yapmış genellikle kültür, sanat ve müzik programları ağırlıklı olarak yayınlamış devlet televizyon kanalı. Kanalın temeli, 1975'lere kadar gitmektedir. TRT İzmir Televizyonu'nun Enternasyonal İzmir Fuarı nedeniyle yaptığı yayınlarla yayın hayatına başlamıştır. 30 Temmuz 1990 yılında resmi olarak test yayınlarına başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">TRT Antalya Radyosu</span>

TRT Antalya Radyosu, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun 27 Haziran 1962 tarihinde yayın hayatına başlamış ve Antalya, Burdur, Isparta ve Afyon bölgeleri ile yurt dışında ise Kıbrıs, Suriye, Girit, Rodos ve Libya'ya kadar yayın ağı uzanan radyosu.

<span class="mw-page-title-main">TRT Çukurova Radyosu</span> radyo istasyonu

TRT Çukurova Radyosu, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun 3 Mart 1968 tarihinde yayın hayatına Mersin'de başlamış ve Mersin, Adana, Osmaniye ve Gaziantep bölgelerine kadar yayın ağı uzanan radyosu. TSİ her gün ile 10:05 - 13:00 arasında bölgesel yayın yaparken, her gün 10:05 - 13:00 saatleri arasında TRT Radyo 1 ile ortak yayın yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">TRT GAP Radyosu</span>

TRT GAP Diyarbakır Radyosu, 1964 yılında yayın hayatına il radyosu olarak başlayan Diyarbakır Radyosu, 1 Ocak 1997 tarihinden itibaren TRT - GAP Diyarbakır Radyosu adıyla geniş bir yayın alanına kavuşmuştur. Radyo 4'ün vericilerinin bir kısmının TRT Nağme ve TRT Türkü adı ile tematik yayıncılık yapmak amacıyla yeni kurulan iki kanala ayrılması ile her iki kanalda da yayınlar yaparak dinleyicilerle buluşmaya devam etmiştir. Bununla birlikte 2014 yılı içinde bölgesel yayınlar yapılmamıştır. Günümüzde ise 10.05-13.00 saatleri arasında bölgesel yayın yapılmaktadır. Diğer saatlerde TRT Radyo 1 ile ortak yayın yapmaktadır.

Euronews, Avrupa ağırlıklı yayın yapmakta olan çok dilli haber kanalı. Kanal, yayın hayatına 1 Ocak 1993 tarihinde Lyon merkezli olarak başlamıştır. Haberler Avrupa perspektifinden dünya haberlerini yansıtmakta ve on dilde yayın yapmaktadır.

TRT Spor, TRT tarafından kurulan bir spor televizyon kanalı. 2010'da TRT 3'ün kapatılıp yerine TRT Spor'un geçmesi planlanmış fakat TBMM TV yayınları yüzünden TRT 3'ün kapatılmayıp ayrı bir kanal olarak kurulması kararlaştırılmış ve 9 Ağustos 2010 tarihinden beri TRT 3 logosuyla birlikte TRT Spor logosu da yayınlarda yer almıştır. Ayrıca 7 Mart 2012'den itibaren başka bir frekansa sahip sadece TRT Spor logosu ile yayın yapan bir kanal daha açıldı. TBMM TV yayını başladığı zaman bu frekanstaki TRT Spor logolu kanalın yayını etkilenmez. TBMM TV yayınları esnasında ise TRT 3 logosuna, TRT Spor yerine TBMM TV logosu eşlik etmiştir. Ayrıca TRT Spor, 8 Aralık 2014'ten itibaren HD yayına başlamış, kanalın jenerikleri, grafikleri ve logosu da değiştirilmiştir. Tüm spor branşlarının yayınlanacağı TRT Spor 2 ise 27 Eylül 2019'da yayın hayatına başladı. 19 Mayıs 2021 tarihinde ise adı TRT Spor Yıldız olarak değiştirildi. 10 Eylül 2020 tarihinden itibaren 1. Lig yayın haklarına sahiptir. 2022-23 Sezonu sonuna kadar beIN Sports'la birlikte yayın haklarını elinde bulundurmaktadır. 7 Ocak 2022 Cuma sabahı saat 07.00'de logosunu ve jeneriklerini değiştirmiştir.

TRT Avrasya, TRT'nin Türk dünyasındaki yönelik genel içerikli yayın yapmış olan televizyon kanalıdır. Genelde TRT 1 kanalı ile ortak yayın yapan TRT Avrasya kanalında kendine özgü programlar da yayımlanmıştır. Kanal akşam saat 22:00'de televizyon İstiklâl Marşı ile kapanır ve sabah saat 06:30-07:00 saatleri arasında açılırdı. Ayrıca TRT 1 ile TRT 2 ve TRT int ile birlikte TRT Ana Haber Bülteni kuşağında ortak yayını gerçekleşti. 31 Ocak 2001 tarihinden itibaren yayın hayatı sona erip adı TRT Türk olarak değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Diyanet TV</span> Türkiyede ulusal bir kanal

Diyanet TV, TRT ve Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 2012'de kurulmuş bir televizyon kanalıdır. 2012 yılının ramazan ayında test yayınına başlamış ve 1 yıl boyunca TRT Anadolu kanalıyla dönüşümlü yayın yapmıştır. Ancak 2013 yılının ramazan ayıyla beraber logosu değiştirildi ve nihayet 24 saat kesintisiz yayına geçti. Kanalın yayına başlayışının ardından TRT Anadolu'nun yayın hayatına son verilmiştir. Yine aynı gün radyo versiyonu olan Diyanet Radyo kurulmuştur. 4 Nisan 2018 tarihinde HD yayına geçmiştir. Kanalın 7 Ağustos 2018'de TRT ile ortaklığı sona ermiştir.

Diyanet Radyo TRT ve Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığı ortaklığıyla 9 Temmuz 2013'te yayın hayatına başlayan radyo istasyonu.Android ve iOS işletim sistemli telefonlar için radyo uygulamaları geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin Sesi Radyosu</span> TRT bünyesinde Avrupalı Türklere hitap eden devlet radyosudur

Türkiye'nin Sesi Radyosu (TSR), TRT bünyesinde 1937 yılından bugüne yayınlarını sürdüren, Avrupalı Türklere hitap eden devlet radyosudur. Türksat, Optus, Hotbird, Eutelsat ve Yamal uyduları ile genişleyen bir yayın alanına sahiptir. Türkiye'nin Sesi Radyosu'nun;

TRT GAP, Güneydoğu Anadolu Projesi için kurulan Türk televizyonlarının ilk dönüşümlü kanalıdır. TRT tarafından 1989 yılında kültür ağırlıklı bir kanal olarak kurulmuştur. Sonradan tarım programlarına da yer vermiştir. 2001 yılına kadar TRT 2'nin gündüz kuşağında yer alan kanal, 2001'den 2015'e kadar TRT 3 ile dönüşümlü yayın yapmıştır. Bu Toprağın Sesi, TRT GAP'ın yayın hayatına başladığından beri devam eden bir programdı. Eskiden 08:00-10:00 arası 2 saat boyunca yayın yapıyordu. 2015'e kadar 05:59-06:59 arası bir saat yayın yapmıştır.

TRT EBA, 11 Mart 2020 tarihinde Türkiye'de COVID-19 salgınında ilk vakaya rastlanması sonucunda, ilk ve orta düzeydeki okulların tatil edilmesiyle okula gelinmesine gerek kalmadan bir uzaktan eğitim platformu oluşturma amacıyla Türkiye Radyo Televizyon Kurumu ve Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle 19-20 Mart 2020 tarihinde TRT EBA TV İlkokul, TRT EBA TV Ortaokul ve TRT EBA TV Lise şeklinde 3 ayrı kanal olarak test yayınına başlayıp daha sonra 23 Mart 2020'de normal yayına başlayan kanallara verilen isimdir.