İçeriğe atla

TRT 4

TRT 4
Tam adı Türkiye Radyo ve Televizyonu 4. Kanalı
Kuruluş 30 Temmuz 1990 (1990-07-30)
Kapanış 31 Ocak 2011 (2011-01-31)
Şirket Türkiye Radyo Televizyon Kurumu
Görüntü formatı 4:3
Ülke  Türkiye
Dili Türkçe
Yayın alanı Türkiye
İştirakler TRT Radyo 4
Genel merkez Or-An, Ankara
Eski adı TRT 4. Kanal (TV-4) (1990-1992)
Yerini aldığı TRT Okul
Yerini alan TRT Çocuk
TRT Müzik
TRT Belgesel
Bölünme TRT Çocuk
TRT Müzik
TRT Belgesel
Kardeş kanal(lar) TRT 1
TRT 2
TRT 3
TRT Haber
TRT Spor
TRT Belgesel
TRT Türk
TRT Avaz
TRT Çocuk
TRT Müzik
TRT GAP
Dönüşümlü isimleri TRT Çocuk (2008-2011)
TRT Müzik (2009-2011)

TRT 4, 30 Temmuz 1990 - 31 Ocak 2011 tarihleri arasında yayın yapmış genellikle kültür, sanat ve müzik programları ağırlıklı olarak yayınlamış devlet televizyon kanalı. Kanalın temeli, 1975'lere kadar gitmektedir. TRT İzmir Televizyonu'nun Enternasyonal İzmir Fuarı nedeniyle yaptığı yayınlarla yayın hayatına başlamıştır. 30 Temmuz 1990 yılında resmi olarak test yayınlarına başlamıştır.

Asıl amacı 13-26 yaş grubu gençleri hedef alarak, gençlere ve öğrencilere yönelik yayın yapmak olan TRT 4, ilk kurulduğunda, hafta içleri 4, hafta sonları ise 4,5 saat yayın yapmaktaydı. Yayınladığı ders programlarının birçoğunu, o dönemde seçtikleri uzman kadroların yanı sıra TRT'nin kendi bünyesindeki seslendirme sanatçıları da sunmuştur. Ayrıca yine ilk yıllarında çeşitli yabancı dizileri de ekrana taşımıştır.

1995-2004 yılları arasında at yarışları yayınlarını da eklemiştir. 24 Ekim 2008 Cuma günü TRT Çocuk kanalının açılmasıyla birlikte TRT Çocuk ile dönüşümlü yayına başlamıştır. 16 Kasım 2009 günü TRT Müzik ile TRT Belgesel kanallarının açılmasıyla TRT 4, TRT Müzik ve TRT Belgesel logosunu beraber kullanarak 21:00-01:00 saatleri arasında TRT Müzik, 01:00-07:00 saatleri arasında ise TRT Belgesel yayını yapmıştır.

TRT Çocuk frekansı üzerinden belli bir saatten sonra TRT Müzik ve TRT Belgesel ile yaptığı ortak yayınlarda kullandığı logosu 4 Nisan 2010'da (diğer tüm TRT logolarında olduğu gibi) yenilenmiştir.

31 Ocak 2011'de TRT Okul kanalının açılmasıyla birlikte TRT Çocuk kanalı, 21.00'dan itibaren TRT Okul yayını yapmaya başlamıştır. Böylece TRT 4 bu tarihten itibaren tamamen kapanmıştır. TRT Radyo 4 ise 2016 yılının Ağustos ayında kapanmıştır.

Yayınladığı bazı yabancı diziler

  • A Different World
  • Alcanzar Una Estrella
  • Cuando Lliega El Amor
  • Generations
  • My Two Dads
  • Oliver Twist
  • Saved By The Bell
  • Sonny Spoon
  • Starting From Scratch
  • The Famous Teddy Z

Logolar

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Radyo Televizyon Kurumu</span> Türk kamuya açık televizyon şirketi ve radyosu

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), 1 Mayıs 1964 tarihinde çıkarılan TRT yasasıyla kurulan ve Türkiye'nin kamu yayıncılığı yapmakla görevli ilk ve tek kuruluşudur. TRT aynı zamanda Türkiye’den Avrupa Yayın Birliği (EBU)’ne tam üye olan ilk ve tek yayıncıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kanal D</span> Türkiye merkezli ulusal televizyon kanalı

Kanal D, Demirören Holding'in Türkiye'de yayın yapan ulusal televizyon kanallarından biridir. Tüm Türkiye'ye yayın yapan ulusal kanal, genelde dizi filmleriyle ön plana çıkmıştır. 2005 yılı itibarıyla Türkiye'de en çok izlenen kanal unvanını elde etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">TGRT</span> Türkiye Gazetesi Radyo Televizyonu

TGRT, Türkiye'de özel televizyonculuğun ilk yıllarında İhlas Holding tarafından 22 Nisan 1993 tarihinde Cağaloğlu'nda açılmıştır. Türkiye'nin yabancı sermayeye satılan ilk ulusal televizyon kanalıdır. Yayın hakları 25 Temmuz 2006 tarihinde Amerikalı News Corporation şirketine satılan kanal, NOW olarak yayın hayatını sürdürürken, TGRT'ye ait karasal yayın frekansları ve yayın haklarının çoğu satıldı. TGRT markası kurumsal şirket adı olarak varlığını sürdürürken, kardeş kanalları TGRT Haber ve TGRT Belgesel ile TGRT EU üzerinden yayına devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">TRT 1</span> Türk kamu televizyon kanalı

TRT 1, Türkiye'nin ülke çapında yayın yapan ilk ulusal televizyon kanalıdır. Ana binası Ankara'dadır. Türkiye'de açılan ikinci televizyon kanalı ve ilk ulusal televizyon kanalıdır. İlk genel müdürü 29 Nisan 1964'te Adnan Öztrak olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Show TV</span> Türk televizyon kanalı

Show TV, Ciner Yayın Holding bünyesinde yayın yapan ulusal televizyon kanalıdır. Show TV'nin genel müdürü ise Esra Baydar'dır.

<span class="mw-page-title-main">Star TV</span> Türkiye merkezli ulusal televizyon kanalı

Star TV, Doğuş Yayın Grubu bünyesinde Türkiye'de yayın yapan ulusal televizyon kanalıdır. Kanalın eski adları Star 1 ve İnterStar'dır. Şirketin unvanı, Star TV Medya Hizmetleri A.Ş.'dir. Star TV'nin genel yayın yönetmeni Nermin Yurteri'dir. 7 Mayıs 1990'da test yayınına başlayan kanal, 4 Ağustos 1990'da Star 1 adıyla, 13 Haziran 1992'de İnterStar adıyla, 17 Ocak 2002'de Star TV adıyla ve 21 Mayıs 2009'da HD olarak yayın hayatına başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">TRT 2</span> Türk ulusal devlet televizyon kanalı

TRT 2, Türkiye Radyo Televizyon Kurumuna bağlı kültür-sanat kanalı olarak yayın yapan tematik televizyon kanalı.

TRT 3, 2 Ekim 1989'da kurulan, Türkiye Radyo Televizyon Kurumuna bağlı olarak yayın hayatına başlayan spor kanalıdır. TRT 3, Türkiye'nin 1989'dan 2008 yılına kadar gençlere ve genç yetişkinlere yönelik yayın yapmış bir eğlence kanalıydı. Gençlik alanında televizyon programları, yabancı film ve dizileri Türkçe dil desteğiyle yayın yapmıştır. 1990'ların sonunda kısmen yayın akışında spor yayınlarına yer veriyordu. TRT'nin spor kanalı eksikliği nedeniyle 2008'de tamamen spor kanalına dönüştürülmüştür. 2001 yılından 2015 yılına kadar sabah ve öğlen saatlerinde TRT GAP ile ortak yayın yapmıştır. Günümüzde sadece TBMM TV ve TRT Spor ile ortak yayın yapmaktadır. 10 Aralık 1994'ten beri TBMM TV ve 9 Ağustos 2010'dan beri TRT Spor ile ortak yayın yapmaktadır. 30 Eylül 2021'den itibaren kanalın SD yayını sonlanıp, aynı frekans üzerinden TRT 3 HD yayına başlamıştır.

TRT Avaz, TRT'nin Türk dünyasındaki Türkler'e yönelik uluslararası genel içerikli yayın yapan çok dilli televizyon kanalıdır. Nevruz Bayramı'nın kutlandığı 21 Mart 2009 tarihinde TRT Türk'ün önceki frekansında yayına başlamıştır. Türkiye Radyo Televizyon Kurumuna bağlı olarak Dünyadaki Türk dillerini konuşan halklara hitap etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Disney XD</span> Televizyon Kanalı

Disney XD, The Walt Disney Company'e ait bir çocuk kanalıdır. Kanal önceden ABD'de Toon Disney, ABD dışında ise Jetix olarak yayın yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nickelodeon (Türkiye)</span> Viacom International şirketine ait bir çocuk kanalı

Nickelodeon, 10 Aralık 1997'de kurulan bir çocuk kanalıdır. Dünyada ve Türkiye'de 24 saat yayın yapan ilk çocuk kanalı olmuştur. Türkiye'de tivibu ve Filbox hariç tüm platformlarda yayın yapmıştır. Şu an sadece Digiturk üzerinden yayın yapmaktadır. 2003-2014 yılına kadar da CNBC-e'den kuşak yayını yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">TRT HD</span>

TRT HD, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu tarafından kurulan ve yüksek tanımlamalı yayın yapmış televizyon kanalıdır. 1 Şubat 2016 tarihinde yayın hayatına son verilmiştir. Türksat frekansına TRT Belgesel kanalı verilmiştir ancak şu anda frekansında TRT Çocuk HD yayın yapmaktadır.

TRT Spor, TRT tarafından kurulan bir spor televizyon kanalı. 2010'da TRT 3'ün kapatılıp yerine TRT Spor'un geçmesi planlanmış fakat TBMM TV yayınları yüzünden TRT 3'ün kapatılmayıp ayrı bir kanal olarak kurulması kararlaştırılmış ve 9 Ağustos 2010 tarihinden beri TRT 3 logosuyla birlikte TRT Spor logosu da yayınlarda yer almıştır. Ayrıca 7 Mart 2012'den itibaren başka bir frekansa sahip sadece TRT Spor logosu ile yayın yapan bir kanal daha açıldı. TBMM TV yayını başladığı zaman bu frekanstaki TRT Spor logolu kanalın yayını etkilenmez. TBMM TV yayınları esnasında ise TRT 3 logosuna, TRT Spor yerine TBMM TV logosu eşlik etmiştir. Ayrıca TRT Spor, 8 Aralık 2014'ten itibaren HD yayına başlamış, kanalın jenerikleri, grafikleri ve logosu da değiştirilmiştir. Tüm spor branşlarının yayınlanacağı TRT Spor 2 ise 27 Eylül 2019'da yayın hayatına başladı. 19 Mayıs 2021 tarihinde ise adı TRT Spor Yıldız olarak değiştirildi. 10 Eylül 2020 tarihinden itibaren 1. Lig yayın haklarına sahiptir. 2022-23 Sezonu sonuna kadar beIN Sports'la birlikte yayın haklarını elinde bulundurmaktadır. 7 Ocak 2022 Cuma sabahı saat 07.00'de logosunu ve jeneriklerini değiştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz TV</span> Türkiyede faaliyetlerini sürdüren televizyon kanalı

Beyaz TV, 24 Mayıs 2010'da kurulan Melih Gökçek'in oğlu Osman Gökçek'in sahibi olduğu ulusal televizyon kanalı. Genelde yayınladığı magazin programları, futbol programları ve yabancı filmler ile ön plana çıkmaktadır. Beyaz TV 1 Eylül 2022 itibarıyla SD yayınını sonlandırdı. Sadece HD olarak yayın yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cartoon Network</span> Çizgi film kanalı

Cartoon Network AT&T'ye ait WarnerMedia'nın bir bölümü olan Warner Bros.'a ait bir Amerikan ücretli televizyon kanalıdır. 1 Ekim 1992 tarihinde yayın yapmaya başlamıştır.

TRT Okul, TRT tarafından kurulan ve 31 Ocak 2011'de TRT 4'e ait frekans üzerinden yayın hayatına başlayan eğitim kanalı. Aynı gün TRT 4 yayınına son verilmiştir. Anadolu Üniversitesi ile yapılan stratejik anlaşma çerçevesinde yapılan programlar akademik destek görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">BBC Three</span>

BBC Three, 9 Şubat 2003'te yayına başlamış televizyon kanalı. Kanal CBBC ile dönüşümlü yayın yapmaktadır. Kanal 19:00 ve 04:00 saatleri arasında yayın yapmaktadır. HD olarak spor ve kültür programları, belgeseller ve diziler yayınlamaktadır. Ayrıca FIFA Dünya Kupası, Eurovision Şarkı Yarışması, Wimbledon gibi programları da yayınlamaktadır.

TRT GAP, Güneydoğu Anadolu Projesi için kurulan Türk televizyonlarının ilk dönüşümlü kanalıdır. TRT tarafından 1989 yılında kültür ağırlıklı bir kanal olarak kurulmuştur. Sonradan tarım programlarına da yer vermiştir. 2001 yılına kadar TRT 2'nin gündüz kuşağında yer alan kanal, 2001'den 2015'e kadar TRT 3 ile dönüşümlü yayın yapmıştır. Bu Toprağın Sesi, TRT GAP'ın yayın hayatına başladığından beri devam eden bir programdı. Eskiden 08:00-10:00 arası 2 saat boyunca yayın yapıyordu. 2015'e kadar 05:59-06:59 arası bir saat yayın yapmıştır.

TRT Arabi, 4 Nisan 2010'da yayın hayatına başlamış olan TRT'nin Arapça yayın yapan kanalı.

<span class="mw-page-title-main">LRT televizija</span>

LRT TV, Litvanya'nin devlet televizyonudur. Kanal, toplumun tüm kesimlerinin çıkarlarını yansıtacak şekilde yayın yapmaktadır. Seyircilerine, eğitim, kültür ve eğlence programlarının yanı sıra dini programlar ve etnik azınlıklara yönelik bilgilendirme amaçlı programlar yayınlamaktadır.