Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), 1 Mayıs 1964 tarihinde çıkarılan TRT yasasıyla kurulan ve Türkiye'nin kamu yayıncılığı yapmakla görevli ilk ve tek kuruluşudur. TRT aynı zamanda Türkiye’den Avrupa Yayın Birliği (EBU)’ne tam üye olan ilk ve tek yayıncıdır.
TRT 1, Türkiye'nin ülke çapında yayın yapan ilk ulusal televizyon kanalıdır. Ana binası Ankara'dadır. Türkiye'de açılan ikinci televizyon kanalı ve ilk ulusal televizyon kanalıdır. İlk genel müdürü 29 Nisan 1964'te Adnan Öztrak olmuştur.
Alem FM, Türkiye'de ulusal yayın yapan bir radyo istasyonudur. İstanbul'da 89.2 frekansında yayın yapmaktadır.
Show Radyo, merkezi İstanbul'da olan ve ulusal çapta yayın yapan radyo istasyonu. Ağustos 1992'de Erol Aksoy tarafından Show TV ile beraber kurulmuştur.
Süper FM, Karnaval Media Group bünyesinde yer alan karasal ve dijital yayınları ile dinleyicileri ile buluşan, merkezi İstanbul'da olan ulusal radyo istasyonudur. Türkiye'nin ilk özel radyosu Kent FM, Genç Radyo, Metro FM ve Show Radyo'nun ardından peş peşe yayına geçen özel radyolardan biri olan Süper FM, 28 Ağustos 1992 Fatih Erkoç'un "Oynatmaya Az Kaldı" şarkısıyla yayın hayatına başladı. Uzan Grubu bünyesinde kurulan Süper FM, 2003'te TMSF'nin Uzan Grubu mallarına el koymasıyla 2005'e kadar TMSF'de kaldı. Eylül 2005'te, yapılan ihale ile Kanadalı Canwest Grubu'na 33 milyon dolar karşılığında satıldı. Canwest Grubu'nun Türkiye'den çekilme kararı alması sonucunda Mayıs 2009'da Actera Group'a satıldı ve Spectrum Medya ismini aldı. Spectrum Medya, 23 Eylül 2014 tarihinde yeniden yapılandırma çalışması kapsamında, ödüllü dijital platformu Karnaval.com'un ismini alarak Karnaval Media Group olarak faaliyetlerini sürdürmeye başladı.
Rock FM, merkezi İstanbul'da olan ve Rock Müzik yayınlayan bir radyo kanalıdır.
İTÜ Radyosu , günümüzde internet üzerinden yayın yapan, Türkiye'nin ilk üniversite radyosu.
TRT FM eski adıyla TRT Radyo 2, ilk yayınını 1964 yılında yapan Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun popüler müzik ile Ankara, İstanbul ve İzmir stüdyolarından dönüşümlü olarak gerçekleştirilen programları yayınlayan radyosu.
TRT Radyo 3, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun caz, klasik müzik, pop müzik, rock yayınlayan ve gün içinde çeşitli saatlerde haber bültenleri sunan radyosu. Yayın merkezi Ankara Radyosu'dur.
TRT Antalya Radyosu, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun 27 Haziran 1962 tarihinde yayın hayatına başlamış ve Antalya, Burdur, Isparta ve Afyon bölgeleri ile yurt dışında ise Kıbrıs, Suriye, Girit, Rodos ve Libya'ya kadar yayın ağı uzanan radyosu.
TRT GAP Diyarbakır Radyosu, 1964 yılında yayın hayatına il radyosu olarak başlayan Diyarbakır Radyosu, 1 Ocak 1997 tarihinden itibaren TRT - GAP Diyarbakır Radyosu adıyla geniş bir yayın alanına kavuşmuştur. Radyo 4'ün vericilerinin bir kısmının TRT Nağme ve TRT Türkü adı ile tematik yayıncılık yapmak amacıyla yeni kurulan iki kanala ayrılması ile her iki kanalda da yayınlar yaparak dinleyicilerle buluşmaya devam etmiştir. Bununla birlikte 2014 yılı içinde bölgesel yayınlar yapılmamıştır. Günümüzde ise 10.05-13.00 saatleri arasında bölgesel yayın yapılmaktadır. Diğer saatlerde TRT Radyo 1 ile ortak yayın yapmaktadır.
Ankara Radyosu, 1927 yılının Kasım ayında Türk Telsiz Telefon Anonim Şirketi tarafından devreye sokulmuş ve ilk defa 1554 metre üzerinden 5 kW gücündeki vericiyle yayın hayatına başlamıştır. Daha sonra uzun dalga 182 kHz frekansında 120 kW gücüyle yayın yapmaya başlayan radyo, birçok defa yayın binasını değiştirmiş, 28 Ekim 1938'de yeni ve son binasına taşınmıştır. Aynı tarihte, 20 kW gücündeki kısa dalga istasyonunu da devreye almış, 1950 yılında ise çıkış gücünü 100 kW’a yükseltmiştir. Uzun dalga vericisi ise 1961 yılında 240 kW’a yükseltilmiştir.
TRT Nağme, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu tarafından 6 Mayıs 2009 tarihinde yayın hayatına başlamış; Ankara'da 102.8, İstanbul'da 101.6, İzmir'de 88.7 ve 89.8, Bursa'da 95.2, Antalya'da 92.1, Mersin'de 102.1, Adana'da 102.5 ve Kars'ta 91.3 frekansları başta olmak üzere Türkiye genelinde değişik frekanslardan FM bandından ve ayrıca internet üzerinden 24 saat kesintisiz, geçmişten günümüze çeşitli Türk sanat müziği eserlerini yayınlayan radyosudur. 2010'lu yılların başında yaklaşık yarısı Radyo 4 ile ortaktı.
TRT Kurdî Radyo, 1 Nisan 2009 tarihinde yayın hayatına başlamış Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi ve Suriye Halep'e bağlı Afrin ilçesindeKürtçe yayın yapan TRT radyosudur. Doğu ve Güneydoğu illerinde, bazı ilçelerde ve Suriye Halep şehrine bağlı Afrin ilçesinde karasal yayın yapmaktadır. Uydu aracılığıyla ve İnternet yayınlarıyla tüm dünyada dinlenebilmektedir.
Trabzon Radyosu 10:05-13:00 saatleri arasında gerçekleştirdikleri yayında, hitap ettikleri bölgenin ihtiyaç ve özelliklerine uygun konu, olay ve gelişmeleri aktarmakta, müziğe yer vermektedirler. Trabzon Radyosu, TRT Türkü kanalında gerçekleştirdiği yayınlarla da yöresel renklerini ülke geneline taşımaktadırlar.
Türkiye'nin Sesi Radyosu (TSR), TRT bünyesinde 1937 yılından bugüne yayınlarını sürdüren, Avrupalı Türklere hitap eden devlet radyosudur. Türksat, Optus, Hotbird, Eutelsat ve Yamal uyduları ile genişleyen bir yayın alanına sahiptir. Türkiye'nin Sesi Radyosu'nun;
- VOT World
- VOT East
- VOT North
- VOT West
Kadir Çetin, radyo ve televizyon yöneticisi, radyo programcısı, sunucu.
TRT Memleketim FM, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu tarafından 1 Temmuz 2009 tarihinde TRT Avrupa FM adıyla yayın hayatına başlamış Türkçe pop müzik yayın yapan TRT radyosudur. Gün içinde TRT TSR ve TRT Radyo 1 ile, akşamları ise TRT FM ile ortak yayın yapmaktadır.
TRT Turizm Radyosu, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu tarafından yayın hayatına başlamış ve 9 Haziran 1990 tarihinde yayın hayatına başlamış Türkiye'nin İngilizce Fransızca, Almanca Rusça ve Yunanca dilleri yayın yapmış TRT radyosudur. 6 Mayıs 2009'da kapatılmış ve frekansları TRT Nağme başta olmak üzere TRT Radyo 1, TRT FM, TRT Radyo 3, TRT Radyo 4 ve TRT Radyo Haber radyolarına devredilmiştir.
Radyo vericileri radyo yayını yapan, yani stüdyolarda oluşturulan haber ve programların konutlardaki alıcılara ulaştırılmasını sağlayan teknik araçlardır. Programlar kent merkezlerindeki stüdyolarda hazırlanır. Stüdyolarda sesler ses sinyaline (AF) çevrilir. Ses sinyali kablo, radyolink veya uydu yardımıyla verici istasyonlara gelir. Yayın verici istasyondan yapılır.