İçeriğe atla

TROY

Kontrol Edilmiş
TROY
EndüstriFinansal hizmetler
Kuruluş2015 (9 yıl önce) (2015)
KurucuBankalararası Kart Merkezi
Hizmet alanlarıFinans
Web sitesitroyodeme.com

TROY, Bankalararası Kart Merkezi tarafından 2015'te kurulan ve işletilen bir kartlı ödeme sistemidir.[1][2][3] Türkiye'nin ilk ve tek yerli ödeme sistemidir.[4] Kredi kartı, banka kartı ve ön ödemeli kart hizmeti sunmaktadır.[5] TROY'un açılımı "Türkiye’nin Ödeme Yöntemi"dir. Bu yerli ödeme sistemi, bankalar ve işletmeler arası para akışını sağlayan elektronik bankacılık yöntemi olarak kullanılır.[6]

BKM, TROY faaliyetleri için 31 Mart 2016 tarihinde BDDK’den kartlı sistem kurmak üzere faaliyet izni almıştır.[7] Visa (%48) ve Mastercard'ın (%36) ardından ABD'deki üçüncü büyük kredi kartı markası olan Discover Card(%16) ağı aracılığıyla 2017'den itibaren dünya genelinde kabul edilmeye başladı.[4][8]

Destekleyen banka ve finans kuruluşları

Türkiye'de TROY kartı destekleyen 28 banka ve 20 elektronik para kuruluşu bulunmaktadır.

Kredi kartı sunan kuruluşlar[9]

Banka kartı sunan kuruluşlar[10]

Ön ödemeli kart sunan kuruluşlar[11]

Kaynakça

  1. ^ "Turkey launches a national payment clearing system". Anadolu Ajansı. 30 Eylül 2015. 13 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2019. 
  2. ^ Kayalıdereden, Didem; Çetiner, Müge (2018). "Monitoring National Payment Schemes: Some Global Practices and Turkish Payment Scheme – TROY". Journal of Business in the Digital Age. 1 (2). 24 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2019. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2019. 
  4. ^ a b "Discover and BKM (Interbank Card Center of Turkey) Mark an Increase in Worldwide Card Acceptance with First Global Transaction Event". Business Wire. 7 Kasım 2017. 24 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2019. 
  5. ^ Durumu, Para (5 Kas 2017). "Türkiye'nin ödeme yöntemi TROY çıktı". https://www.paradurumu.com/gelsin-paralar/turkiyenin-odeme-yontemi-troy-cikti-haberi-3051.  |website= dış bağlantı (yardım)
  6. ^ "Troy Kart Nedir?". EticSoft. 16 Haziran 2022. 27 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2022. 
  7. ^ "Hakkımızda". troyodeme.com. 15 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2023. 
  8. ^ Thangavelu, Poonkulali. "Credit Card Market Share Statistics". Bankrate (İngilizce). 8 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2024. 
  9. ^ "TROY Kredi Kartı Sunan Üyelerimiz". troyodeme.com. 8 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2023. 
  10. ^ "TROY Banka Kartı Sunan Üyelerimiz". troyodeme.com. 8 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2023. 
  11. ^ "TROY Ön Ödemeli Kart Sunan Üyelerimiz". troyodeme.com. 8 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Garanti BBVA</span> Yabancı sermayeli Türk bankası

Garanti BBVA, 1946 yılında Ankara'da kurulmuş özel sermayeli bir bankadır. 30 Eylül 2014 tarihi itibarıyla 107 milyar ABD dolarına ulaşan konsolide aktif büyüklüğü ile Türkiye'nin en büyük ikinci özel bankasıdır.

ISO 9362 (SWIFT kodu veya BIC kodu) uluslararası para transferlerinde ve haberleşmede kullanılan bir kod sistemidir. Kodlar finans kuruluşunun ismi, bulunduğu şehre göre verilmesi esastır. Her finans kuruluşunun merkezlerine ve birimlerin yaptığı işlere göre bir veya daha fazla kodu bulunabilmektedir. Operatörlerin bilgisayar aracılığıyla girdiği kodlar ve mesajlar karşı bankaya özel bir ağ yardımıyla iletilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kredi kartı</span>

Kredi kartı, bankaların ve bazı finans kuruluşlarının müşterilerine verdiği, anlaşmalı POS cihazı bulunan alışveriş noktalarında ödeme amaçlı veya banka ATM'lerinden nakit avans çekmek amaçlı kullanılabilen, yapılan harcamaların aylık olarak bankaya tek seferde ya da taksitlerle ödenmek zorunda olunduğu, nakit paraya alternatif bir ödeme aracıdır. İki kredi kartı grubu vardır: tüketici kredi kartları ve ticari kredi kartları. Kartların çoğu plastiktir, ancak bazıları metal kartlardır. Birkaç değerli taş kaplı metal karttır. Kredi kartlarına alternatifler arasında banka kartları, mobil ödemeler, dijital cüzdanlar, temassız kart'lar, kripto para birimleri, elden ödeme, banka havaleleri ve hemen al, sonra öde sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Albaraka Türk</span> Yabancı sermayeli Türk katılım bankası

Albaraka Türk Katılım Bankası, 1984 yılında İstanbul, Türkiye'de kurulan bir faizsiz bankacılık kuruluşudur. Albaraka Türk, câri hesaplar ve katılma hesapları aracılığıyla fon toplayan ve topladığı fonları, bireysel finansman, kurumsal finansman, finansal kiralama ve proje bazında kâr zarar ortaklığı gibi hizmetlerle tekrar ülke içi ekonomide değerlendirerek işletmenin yanında, faizsiz bankacılık uygulamasıyla çeşitli finansman ve bankacılık hizmetlerini sunan bir kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">VakıfBank</span> Kamusal sermayeli Türk bankası

Türkiye Vakıflar Bankası Türk Anonim Ortaklığı ya da kısaca VakıfBank, 1954 yılında kurulmuş, Türkiye Bankalar Birliği'nin 2024 yılı Haziran ayı raporuna göre Türkiye'nin aktif büyüklük açısından en büyük 2. bankasıdır. Genel müdürü Abdi Serdar Üstünsalih'tir.

<span class="mw-page-title-main">Bank Asya</span>

Bank Asya, Türkiye'de faaliyet gösteren devlet bankası. Altıncı özel finans kurumu olarak 24 Ekim 1996 tarihinde Altunizade'deki Merkez Şubesi ile faaliyetlerine başlamış ve 20 Aralık 2005 tarihinde "Müflis Asya Finans Kurumu Anonim Şirketi" olan şirket unvanı "Müflis Asya Katılım Bankası Anonim Şirketi" olarak değiştirilmiştir. 3 Şubat 2015 tarihinde TMSF, bankanın Gülen cemaati ile bağlantılı olması gerekçesiyle şirket yönetiminin %63'üne el koymuştur. 29 Mayıs 2015 tarihinde ise bankanın tamamı TMSF'ye devredilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mastercard</span> Amerikan çok uluslu finans hizmetleri şirketi

Mastercard, 1966 yılında ABD'de kurulmuş olan finans şirketidir. Kredi kartı gibi materyaller üzerine kurulmuştur. Mastercard bankalar ve tüketicilerinin kart ve kredi kartı ile ödeme sistemlerini sağlamaktadır. Birçok futbol organizasyonuna sponsor olmasıyla da tanınmaktadır. Merkezi, Purchase, New York'taki Mastercard International Global Genel Merkezi'ndedir. Mastercard Worldwide, 2006'dan beri halka açık bir şirkettir. İlk halka arzından önce Mastercard Worldwide, markalı kartlarını çıkaran 25.000'den fazla finans kuruluşunun sahip olduğu bir kooperatifti. Dünya çapında Discover Financial, American Express, Visa Inc. gibi rakipleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Visa Inc.</span> Amerikan çok uluslu finansal hizmetler şirketi

Visa Inc., merkezi Foster, Kaliforniya, ABD'de bulunan bir Amerikan çok uluslu finansal hizmetler şirketidir. Eylül 1958'de Bank of America (BofA) tarafından Fresno, Kaliforniya'da BankAmericard kredi kartı programı olarak başlatıldı. Amacı dünya genelinde, çoğunlukla Visa markalı banka kartı, kredi kartı ve ön ödemeli kartlar aracılığıyla elektronik fon transferlerini kolaylaştırmaktır. Dünya genelinde Çin gibi kapalı ekonomiye sahip ülkeler hariç, en yakın rakibi MasterCard ile bir Düapol oluşturmaktadır. Aynı zamanda Discover Financial ve American Express gibi rakipleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">American Express</span> Amerikan çok uluslu finansal hizmetler şirketi

American Express Company, genelde Amex, AmEx veya Amexco şeklinde kısaltılan dünya çapında bir kredi kartı şirketidir. Merkezi ABD'nin New York kentinde bulunur. Dünyanın en büyük şirketlerinin kullandığı American Express kredi kartları ve Turizm seyahat çekleri ile ünlüdür. Müşterileri arasında bankalar, seyahat ve sigorta şirketleri vardır. American Express, kart sayısı bakımından Visa ve Mastercard'ın ardından dünyanın en büyük üçüncü kredi kartı şirketidir. American Expres kredi kartları tüm dünyada "Amex Card" olarak bilinir. Türkiye'de American Express kredi kartı 1996 yılına kadar Egebank, 1996 - 2006 yılları arası Akbank ve 2006 yılından itibaren halen Garanti BBVA tarafından verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">QNB (Türkiye)</span> yabancı sermayeli Türk bankası

QNB Bank veya eski adıyla QNB Finansbank, 1987 yılında Hüsnü Özyeğin tarafından kurulan ve günümüzde QNB Grup yönetiminde olan bir mevduat bankası.

Türkiye Emlak Katılım Bankası A.Ş., 25 Şubat 2019 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan faaliyet izniyle Katılım bankası olarak yeniden kurulmuş kamu bankası. önceli olan Türkiye Emlak Bankası A.Ş. ise 8 Ocak 1988'de Anadolu Bankası ve Türkiye Emlak Kredi Bankası'nın birleşmesi ile kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İslami bankacılık</span>

İslami bankacılık olarak adlandırılan sistem, aktivitelerini şeriatı esas alarak belirlemektedir. Şeriat, ödünç verilen paradan para kazanmayı yasaklamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki bankalar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'de faaliyet gösteren 62 banka bulunmaktadır. Bunlar; 33 mevduat bankası (3 adet devlet mevduat bankası, 30 adet yerli ve yabancı sermayeli özel mevduat bankaları, 1 adet TMSF'ye ait banka, 19 kalkınma ve yatırım bankası ve 9 katılım bankası şeklindedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuveyt Türk</span> Yabancı sermayeli Türk katılım bankası

Kuveyt Türk, 16.12.1983 gün ve 831/7506 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nın tespit ettiği esaslara uygun olarak faaliyet göstermek üzere 1989 yılında Özel Finans Kurumu statüsünde kurulmuştur. Özel Finans Kurumları'nın faaliyetleri, 1999 yılında Bankacılık Kanunu kapsamına girinceye kadar geçen süreçte bir yanda Bakanlar Kurulu Kararı, diğer yanda Merkez Bankası ve Hazine Müsteşarlığı'nın tebliğleri ile yürütülmüştür. 1999 yılı Aralık ayından itibaren diğer Özel Finans Kurumları gibi Kuveyt Türk de 4389 sayılı Bankacılık Kanunu'na tâbi hale gelmiştir. Mayıs 2006'da ünvanı, Kuveyt Türk Katılım Bankası AŞ olarak değişmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bankalararası Kart Merkezi</span> kâr amacı gütmeyen kuruluş

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), Türkiye'de ödeme sistemleri içerisinde nakit kullanımı gerekmeksizin her türlü ödemeyi veya para transferini sağlayan veya destekleyen sistem, platform ve altyapıları oluşturmak, işletmek ve geliştirmek amacıyla çalışan, kâr amacı gütmeyen bir kurumdur. 1990 yılında 13 kamu ve özel Türk bankasının ortaklığıyla kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Android Pay</span> dijital cüzdan platformu

Android Pay, Google tarafından geliştirilen, mobil cihazlarda uygulama içi ve dokunuşla ödeme alımlarını çalıştırmak için dijital cüzdan platformudur. 8 Ocak 2018 tarihinden itibaren, Google Wallet ile, Google Pay adı verilen tek bir ödeme sistemi haline getirilmiştir. Kullanıcılara Android telefonlar, tabletler veya saatler ile ödeme yapmalarını sağlar. Android Pay perakendeciye fon transferi kolaylaştıran kartı bilgilerini iletmek için yakın saha iletişimi (NFC) kullanır. Bu ödeme terminallerinde kredi kartı veya banka kartı EMV veya manyetik şeritli karta kullanıcıya bunları Android Pay cüzdanına yüklemeye olanak sağlayarak değiştirir. Çok faktörlü kimlik doğrulama ilavesi ile, zaten birçok ülkede kullanılan temassız ödemelerine benzer. Hizmet Android cihazlara bir yakın alan iletişimi (NFC) anteni, ana bilgisayar tabanlı kart emülasyonu (HCE) ve Android'in güvenliğini kullanarak kablosuz satış sistemleri noktası ile iletişim kurmasına olanak tanır.

Kuzey Kıbrıs'taki bankalar listesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren bankaların listesidir. Merkez bankası, 1 tane kamu sermayeli, 15 tane özel sermayeli ve 6 tane de şube bankaları olmak üzere toplam 23 adet banka bulunmaktadır.

TYT Bank,, 1988-1994 yılları arasında Türkiye'de faaliyet göstermiş bir bankadır.

Mir, Rusya Merkez Bankası tarafından 1 Mayıs 2017'de kabul edilen yasa ile kurulan bir ulusal ödeme sistemidir. Şu anda çoğunlukla Aeroflot ve Rus Demiryolları gibi Rusya merkezli şirketler tarafından kabul edilmektedir, ancak Rus iştirakleri olan yabancı şirketler arasında yavaş yavaş kabul görmektedir. Sistem, Rusya Ulusal Kart Ödeme Sistemi tarafından işletilmektedir ve Rusya Merkez Bankası'nın yüzde yüz iştirakidir.

Onur Genç Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) Bankası'nın yöneticisi, bankacı ve CEO'sudur.