İçeriğe atla

TRON (kripto para birimi)

TRON logosu

TRON, TRX olarak bilinen, sisteme özgü bir kripto para birimine dayalı, Blockchain tabanlı merkezi olmayan bir işletim sistemidir.

Tarihi

TRON, 2017 yılında Justin Sun tarafından kuruldu.[1] TRON Vakfı, Çin'in dijital tokenları yasaklamasından kısa bir süre önce bir Initial coin teklifiyle 2017 yılında 70 milyon $ topladı.[2]

TRON'un teknik raporu intihalle suçlandı.[3] Digital Asset Research (DAR) araştırmacıları, Tron kod tabanındaki diğer projelerden kopyalanan birden fazla kod örneği keşfettiler. Ayrıca proje, istemcisi Java-Tron'un EthereumJ'den türetildiğinden bahsetmediği için GNU Kısıtlı Genel Kamu Lisansı v3.0'ı (LGPL) ihlal etmekle suçlandı. Bu suçlamalar, sistemin tasarımının arkasındaki kuruluş olan TRON Vakfı tarafından reddedildi.[4]

2018'de TRON, protokolünü Ethereum'un üstündeki bir ERC-20 belirtecinden bağımsız bir eşler arası ağ ile değiştirdi. Bundan sonra Ethereum'a rakip olacak şekilde pazarlandı. 25 Temmuz 2018'de TRON Vakfı, en büyük eşler arası dosya paylaşım ağı olan BitTorrent'i satın almayı tamamladığını duyurdu.[5] Bu satın alma üzerine, Ağustos 2018 yılında, Bittorrent'in kurucusu Bram Cohen, daha az enerji yoğunluklu bir kripto para birimi olarak yaratılan Bitcoin'e bir alternatif olan Chia'yı kurmak için şirketten ayrıldığını da açıkladı.[6]

Ocak 2019 itibarıyla TRON'un toplam piyasa değeri yaklaşık 1,6 milyar dolardı.[7] Bu pazar performansına rağmen, bazı yazarlar TRON'u kripto para birimlerinin karmaşık ve düzensiz doğasının tipik bir örneği olarak gördü.[8][9] Şubat 2019'da, Tron Vakfı tarafından satın alındıktan sonra BitTorrent, TRON ağına dayalı olarak kendi token satışını başlattı.[10][11]

Mayıs 2019'da, siber güvenlik test hizmeti HackerOne,[12] sadece bir bilgisayarın TRON'un tüm blok zincirini durma noktasına getirebileceğini açıkladı.[13] Açıklama, tek bir PC tarafından gönderilen bir istek yığınının, blok zincirinin CPU'sunun gücünü sıkıştırmak, belleği aşırı yüklemek ve dağıtılmış bir hizmet reddi (DDoS) saldırısı gerçekleştirmek için kullanılabileceğini gösterdi.[14]

Kaynakça

  1. ^ "What Is Tron? Cryptocurrency's budding founder wants to change the internet". Newsweek (İngilizce). 20 Ocak 2018. 20 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2019. 
  2. ^ "This coin issuer is all cashed up amid China's ban, but is it all hype?". South China Morning Post (İngilizce). 31 Temmuz 2018. 1 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2019. 
  3. ^ "Is Tron Plagiarized? White Paper Controversy Hits Cryptocurrency". Inverse (İngilizce). 16 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2019. 
  4. ^ "The Multi-Billion Dollar Plagiarism Scandal". Plagiarism Today (İngilizce). 1 Şubat 2018. 1 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2019. 
  5. ^ "Blockchain startup Tron closes BitTorrent acquisition". TechCrunch (İngilizce). 20 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2019. 
  6. ^ "BitTorrent inventor walks away after TRON acquisition". Hard Fork | The Next Web (İngilizce). 20 Ağustos 2018. 20 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2019. 
  7. ^ "The Hottest Cryptocurrency, Tron, Rekindles Memories of the Bitcoin Bubble". www.bloomberg.com. 8 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2019. 
  8. ^ Stosic (1 Temmuz 2019). "Exploring disorder and complexity in the cryptocurrency space". Physica A: Statistical Mechanics and Its Applications. 525: 548-556. doi:10.1016/j.physa.2019.03.091. ISSN 0378-4371. 
  9. ^ Poyser, Obryan (29 Haziran 2018), Herding behavior in cryptocurrency markets, q-fin.ST (İngilizce), arXiv:1806.11348v2 $2 
  10. ^ "BitTorrent just launched a TRON-based cryptocurrency token". Hard Fork | The Next Web (İngilizce). 3 Ocak 2019. 3 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2019. 
  11. ^ "BitTorrent unveils cryptocurrency so users can pay for faster download times". VentureBeat (İngilizce). 3 Ocak 2019. 3 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2019. 
  12. ^ "Tron Foundation disclosed on HackerOne: DOS attack by consuming all..." HackerOne (İngilizce). 6 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2019. 
  13. ^ "TRON suffered from a critical bug that could've crashed its entire blockchain". Hard Fork | The Next Web (İngilizce). 6 Mayıs 2019. 6 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2019. 
  14. ^ "TRON critical security flaw could break the entire blockchain". ZDNet (İngilizce). 8 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Blok zinciri</span> sanal para aktarımlarının dağıtık olarak depolandığı veritabanı

Blok zinciri, blokzincir ya da özgün İngilizce tabiriyle blockchain, kriptografi kullanılarak bağlanan ve güvenli hale getirilen, bloklar adı verilen, sürekli büyüyen bir kayıt listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ethereum</span> Programlanabilir işlem fonksiyoneli ile halka açık blok zinciri platformu.

Ethereum, ERC-20 kod sistemi sayesinde birçok kripto para biriminin altyapısını oluşturan merkeziyetsiz ve açık kaynak kodlu bir blok zinciridir. Ethereum blok zincirinin kurumsal kripto para birimi ise Ether'dir. Ether, Bitcoin'den sonra en büyük piyasa değerine sahip sanal paradır.

<span class="mw-page-title-main">Kripto para</span> İşlemleri güvence altına almak ve mülkiyet transferini doğrulamak için defter üzerinde kriptografi kullanan dijital değişim aracı

Kripto para veya kısaca kripto, bir değişim aracı olarak çalışmak üzere, işlemleri güvence altına almak için matematiğin bir dalı olan kriptografi kullanılarak tasarlanmış bir dijital unsurdur. Kripto paralar bir nevi dijital döviz, alternatif döviz ve sanal dövizdir. Kripto varlıklar, merkezi elektronik para ve merkezi bankacılık sistemlerin aksine tümüyle merkeziyetsizlerdir. Her bir kripto para biriminin merkeziyetsizliği, umumi işlem veri tabanı olan dağıtık muhasebe defteri (ledger) olarak işlev gören bir blok zincirinden (Blockchain) gelmektedir.

Airdrop, bir kripto para belirteci veya paranın, genellikle ücretsiz olarak çok sayıda dijital cüzdana dağıtılmasıdır. Airdrop'lar öncelikle dikkat çekmenin ve yeni takipçiler kazanmanın bir yolu olarak uygulanmakta, bu da daha büyük bir kullanıcı tabanı ve daha geniş bir para kullanımı ile sonuçlanmaktadır.

Bitcoin Magazine, Bitcoin ve dijital para birimlerini kapsayan orijinal haber ve basılı dergi yayımcılarından biridir. Bitcoin Magazine 2012'de yayımlanmaya başladı. Vitalik Buterin, Mihai Alisie ve topluluğun diğer üyeleri tarafından ortaklaşa kuruldu. Şu anda Nashville, Tennessee'deki BTC Inc'e aittir ve onun tarafından işletilmektedir.

Bithumb, Güney Kore kripto para borsasıdır. 2014 yılında Javier Sim tarafından kurulan Bithumb Kore, 8 milyon kayıtlı kullanıcısı, 1 milyon mobil uygulama kullanıcısı ve mevcut kümülatif işlem hacmi 1 trilyon ABD dolarını aşan ülkedeki en etkili dijital para borsasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cardano (kripto para platformu)</span> Kripto Para

Cardano, akıllı sözleşmeler için halka açık bir blockchain platformu çalıştırmayı amaçlayan bir kripto para birimi ağı ve açık kaynaklı bir projedir. Cardano'nun dahili kripto para birimine ADA denir. Projenin gelişimi Zug, İsviçre merkezli Cardano Vakfı tarafından denetlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dash (kripto para birimi)</span> Altcoin

Dash, açık kaynaklı bir kripto para birimidir. Bitcoin protokolünden çatallanan bir altcoindir. Aynı zamanda, "ana düğümler" adı verilen, kullanıcılarının bir alt kümesi tarafından yönetilen, merkezi olmayan bir özerk organizasyondur (DAO). Para birimi, izlenemeyen işlemlere izin verir.

<span class="mw-page-title-main">Firo (kripto para birimi)</span>

Eskiden Zcoin olarak bilinen Firo, kullanıcıları için Bitcoin gibi diğer kripto para birimlerine kıyasla daha yüksek gizlilik sağlamak için kriptografiyi kullanmayı amaçlayan bir kripto para birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Gavin Wood</span> Ethereum kurucu ortağı ve Polkadot kurucusu

Gavin Wood, Ethereum'un kurucu ortağı ve Polkadot'un yaratıcısı olan İngiliz bir bilgisayar programcısıdır. Solidity'i icat etti ve Ethereum Virtual Machine hakkındaki Yellow Paper'ı yazdı. Wood, Ethereum Kuruluşu'nun ilk baş teknoloji sorumlusu olarak görev yaptı. 2016 yılında Ethereum'dan ayrıldıktan sonra, Bitcoin, Zcash ve Polkadot için temel altyapı geliştiren Parity Technologies'in kurucu ortağı oldu.

Kripto sanat, blokzincir teknolojisi ile ilişkili bir sanat kategorisidir.

<span class="mw-page-title-main">Akıllı sözleşme</span>

Akıllı sözleşmeler anonim taraflar arasındaki işlemleri ve anlaşmaları güvenilir ve tutarlı bir şekilde yürütülebilen, geriye dönük değişimin mümkün olmadığı bilgisayar programlarıdır. Merkezi otoriteye, yasal sisteme veya harici icra mekanizmasına ihtiyaç duymamaktadır Akllı sözleşmeler aracı kurum ve kuruluşları ortadan kaldırdığı için hızlı ve düşük maliyetlidir. Yazılımsal algoritmalar ile şifrelenip dağıtık defterlerde tutulduğu için yüksek güvenliklidir. Akıllı sözleşmeler blok zinciri kavramından ayrı düşünülemezse de ilk olarak 1990'ların başında avukat ve kriptoloji uzmanı Nick Szabo tarafından geliştirilmiştir. Madeni veya kağıt para ile çalışan ve temelde bir takas sözleşmesi amacı üzerine kurulmuş otomat makineleri, akıllı sözleşmelerin atası olarak bilinir. Blok zincirlerine gömülü olan akıllı sözleşmeler, bir anlaşmanın sözleşme şartlarının güvenilir üçüncü tarafın müdahalesi olmadan otomatik olarak uygulanmasını sağlar. Bitcoin ilk kripto para olması dolayısıyla basit akıllı sözleşmelerin de ilk örneğidir. Fakat yapısı gereği bitcoin sadece para transferi amacıyla kullanılmaktadır. Ethereum akıllı sözleşmeleri bu noktada Bitcoinden ayrılır. Ethereum blok zinciri üzerinde daha farklı bir algoritmik yol izleyerek birçok amaca hizmet edebilecek akıllı sözleşmeler geliştirmede öncü olmuştur.

İlk para arzı teklifi - kripto para birimleri kullanan bir finansman türüdür. Bu yöntem genellikle bir toplu finansman biçimi olarak nitelendirilir ancak kamu yatırımına meyilli olmayan özel bir ICO da mümkündür. Bir ICO'da, yatırımcılara yasal ödeme aracı veya Bitcoin veya Ethereum gibi diğer kripto para birimleri karşılığında spekülatif veya "belirteçler" ("paralar") şeklinde belirli bir miktarda kripto para satışı gerçekleşir. ICO'nun finansman hedefi karşılandığında ve proje başarıyla başlatıldığında, gelecekteki işlevsel para birimi olarak muhtelif belirteçler oluşturulur.

<span class="mw-page-title-main">Bitcoin Gold</span>

Bitcoin Gold, 2017 yılında orijinal Bitcoin blok zincirinin bir çatalı olarak oluşturulan bir kripto para birimidir. Bitcoin Gold, ASIC'ler yerine GPU aracılığıyla madencilik yapılabilmesi için tasarlanmıştır. Bitcoin Gold'un ana amacı Bitcoin'i yeniden merkeziyetsiz hale getirmektir. Borsa simgesi BTG'dir ve maksimum arzı 21 milyondur.

<span class="mw-page-title-main">Ethereum Classic</span> kripto para

Ethereum Classic, akıllı sözleşme işlevselliğine sahip açık kaynaklı, blok zinciri tabanlı dağıtılmış bir bilgi işlem platformudur. Halka açık bir Ethereum Sanal Makinesi'nde (EVM) yürütülen işlem tabanlı durum geçişleri aracılığıyla Satoshi Nakamoto fikir birliğinin değiştirilmiş bir sürümünü destekler. Ethereum Classic, Ethereum ağının orijinal, değiştirilmemiş geçmişini korur.

<span class="mw-page-title-main">MetaMask</span> Yazılım kripto para cüzdanı

MetaMask Ethereum blok zinciri ile etkileşim kurmak için kullanılan bir kripto para cüzdanıdır. Kullanıcıların, daha sonra merkeziyetsiz uygulamalarla etkileşim kurmak için kullanılabilecek bir tarayıcı eklentisi veya mobil uygulama aracılığıyla Ethereum cüzdanlarına erişmelerine olanak tanır. MetaMask, Ethereum tabanlı araçlara ve altyapıya odaklanan bir blok zinciri yazılım şirketi olan ConsenSys Software Inc. tarafından geliştirilmiştir.

USD Coin (USDC), ABD dolarına sabitlenmiş; Ethereum, Stellar, Algorand, Solana, Tron ve Hedera Hashgarph sisteminde çalışan sabit kripto para birimidir. USD Coin, Circle tarafından kurulan ve kripto para borsası Coinbase ve Bitcoin madencilik şirketi Bitmain'den üyeleri içeren Centre adlı konsorsiyum tarafından yönetilmektedir.

Blok zincirinde çatal kavramı çeşitli şekillerde tanımlanır:

Joseph Lubin, Kanada asıllı Amerikalı girişimci ve iş insanıdır. Merkezi olmayan kripto para birimi platformu Ethereum'a büyük katkıda bulunan, İsviçre merkezli EthSuisse dahil olmak üzere birçok şirket kurdu ve ortaklıklar edindi. Lubin ayrıca, Brooklyn merkezli bir yazılım üretim stüdyosu olan ConsenSys'in kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Wrapped Bitcoin</span> Kripto para birimi

Wrapped Bitcoin veya WBTC, BitGo, Kyber Network, Ren şirketleri tarafından geliştirilen, Ethereum'un blockchain ağı ERC-20'de çalışan, Bitcoin'in değerine sabitlenmiş olarak 26 Ekim 2018'de duyurulan ve 31 Ocak 2019'da piyasaya sürülen bir kripto para birimidir.